Restaurant: Four Seasons Fun Fong
Terms & Details:
2023-05-25 47 views
之前去開中環食蛇王芬,這店在沙田開了間 四季芬芳 ,款式都不少仲有我最愛 蛇羹 當然同朋友去試一試蛇王芬特色蛇羹套餐,比散叫平少少,等了約10分鐘來到 花膠蛇羹 ,入面有不少蛇肉,調味做得不錯不會太濃,當然仲要配脆卜卜一齊食最正配 生炒臘味糯米飯 , 糯米飯 幾淋身軟熟帶口感,加了臘腸碎幾香,另加臘腸肥瘦都剛好幾好食見到有燉湯勁開心,當然叫一個 雪梨沙參玉竹燉老鴨 ,見到材料都幾足,加了老鴨令到味道濃郁不少,但到飲到藥材的香味大澳蝦乾粉絲什菜煲,加了蝦乾令到整個菜都好好食,好香,而且粉絲入晒味加分,仲有不少菜和菇,沒想到煲仔細細都放到不少食物原味小籠包,每人一粒剛好,醋這樣上菜都幾特別,入面都幾多湯汁而且肉不少豬扒擔擔麵 ,麵份量比心目中多,不太辣但幾香,豬扒厚切味道正常

其實食嘅嘢唔差,不過樓面真心垃圾。比壺攤凍咗嘅茶,碗麵個邊全部都係油,換壺熱茶轉頭唔見咗,比錢係咁依一句多謝晒都無,我唔係要90度鞠躬啊,不過一句多謝唔係好難姐;Lunch time有吉枱都估到有啲嘢有問題,只係無諗過係衰service。花雕雞都算好食,雞有索夠味;臘腸卷可以唔使叫,一般;呢個價錢食嘅嘢其實無乜問題,但係要收「加一服務費」嘅話,我唔想比囉。完。P.S.蟹膏撈麵幾好食,只要你接受到無服務可言
其實食嘅嘢唔差,不過樓面真心垃圾。
比壺攤凍咗嘅茶,碗麵個邊全部都係油,
換壺熱茶轉頭唔見咗,
比錢係咁依一句多謝晒都無,
我唔係要90度鞠躬啊,不過一句多謝唔係好難姐;

Lunch time有吉枱都估到有啲嘢有問題,
只係無諗過係衰service。

花雕雞都算好食,雞有索夠味;
臘腸卷可以唔使叫,一般;

呢個價錢食嘅嘢其實無乜問題,
但係要收「加一服務費」嘅話,
我唔想比囉。
完。

P.S.蟹膏撈麵幾好食,只要你接受到無服務可言
$150 (Lunch)
  • 花雕醉雞
2023-05-22 55 views
Wed 17th May 2023 開始熱嚟得OpenRice睇食評,就識做好功課睇定Menu 諗好食乜呀。因為講到明用餐時間1小時。呢度乜嘢都咁好食,要食快啲先至得,唔好浪費喺諗食乜嘢嘅小事上面。呢度嘅Menu好闊好多嘢食,天南地北,中日韓港式都有。好大個碗嘅蛇羹。應該係佢哋嘅招牌菜,咁配料又真係好齊,幾正統。可惜啲脆脆同埋檸檬葉都唔係好似深水埗咁任你落。呢個「流心蛋海南雞扒煲仔拌麵」真係好有創意,一網打盡。最適合貪心嘅我。翡翠蘆筍餃 佢哋呢個 江南點心 都做得幾出色。嗱嗱嗱,喜歡打卡嘅你呢個一定要order。賣相一百分。好大粒,加上裏面係會爆漿㗎,食嘅時候唔好咁喉擒。蛇王芬潤腸鹹水角。係咪呢?係咪好有創意呢?三樣嘢分別都係我鍾意食嘅嘢,不過咁樣擺埋一齊上就有啲招架不住了。雪梨沙參玉竹燉老鴨。呢個應該係最predictable嘅菜式。咁又真係好夠火候,啲味出晒落個湯度,啲鴨骨都溶埋。
Wed 17th May 2023 開始熱

呢度嘅Menu好闊好多嘢食,天南地北,中日韓港式都有。

翡翠蘆筍餃 佢哋呢個 江南點心 都做得幾出色。

2023-05-17
Dinner
  • 蛇王芬臘味生炒糯米飯
  • 蛇羹
2023-05-20 58 views
讚1 點心好味道 酥皮做得出色 餡料好豐富 橙色果嚿柑橘包既餡好香口 有啲鹹魚味咁 檸茶好好飲2 蛇酒幾有趣彈1 環境麻麻 嘈得黎有啲亂 而且好逼下2 燉湯偏油 鹹得黎唔夠香 醉乳鴿有啲鞋

2 蛇酒幾有趣

1 環境麻麻 嘈得黎有啲亂 而且好逼下
2 燉湯偏油 鹹得黎唔夠香 醉乳鴿有啲鞋
2023-05-17 59 views
沙田新城市廣場三期這間型格以中式裝修的餐廳非常吸睛,藍綠色為主調,木製桌椅,螢光桃紅色的招牌,主打蛇王芬蛇羹,果真是混搭界的表表者。蛇王芬特色蛇羹套餐 $149花膠太史蛇羹啖啖花膠,足料蛇肉,每一口都吃得到主角,配角亦講究,秋冬補身必備生炒臘味糯米飯潤腸充滿濃郁酒香,糯米軟糯,吸滿臘味香氣,花生香脆,飽而不膩流心蛋海南雞扒煲仔拌麵$79南洋風味拌面,香甜醬汁伴上流心蛋黃,濃郁香甜,雞扒焦香,加上蔥絲及木魚,又有台灣菜的聯想,有趣蛇王芬潤腸鹹水角兩件$39想不到以潤腸做餡料做成鹹水角,黑金色的賣相新穎,味道也很有衝擊翡翠蘆筍餃(蘆筍)$29清新的組合,表皮光滑Q彈,內餡料足,一口滿足灌雞湯白花丸兩粒$69金獎作品,荔枝一般的外貌卻藏著雞湯的內涵,酥脆、彈牙、濃郁⋯⋯果然是內外兼修雪梨沙參玉竹燉老鴨$79湯頭濃郁,鮮到掉毛,老鴨軟爛得脫骨,不得不佩服師傅燉製的功夫桂花桃膠燉原隻雪梨$59潤喉養顏之作,桃膠和雪耳軟爛甜糯,雪梨清潤無比,初夏真的要多喝這類糖水力推蛇羹、燉湯及糖水,點心也是賞心悅目的,養生亦可相當fusion!

蛇王芬特色蛇羹套餐 $149

花膠太史蛇羹

生炒臘味糯米飯

流心蛋海南雞扒煲仔拌麵$79

蛇王芬潤腸鹹水角兩件$39

翡翠蘆筍餃(蘆筍)$29
清新的組合,表皮光滑Q彈,內餡料足,一口滿足

灌雞湯白花丸兩粒$69

雪梨沙參玉竹燉老鴨$79

桂花桃膠燉原隻雪梨$59

2023-05-13 81 views
難得早收工,唔洗加班,約左媽媽提早做母親節飯,所以黎左呢間朋友熱烈推薦既“四季芬芳”,中式得黎又有點fusion,期待丫😍😍😍一黎到門口,環境偏向某時代既香港冰室味道,用霓虹燈整既招牌,雅致既裝飾,真係有果個年代既感覺😂😂。枱與與之間唔會好逼夾,保留一定既空間,令人好舒適👍👍👍餐具好宮廷system,茶壺係鐵鏽的,上手會有點重量喔,但好保暖好適合鍾意飲熱飲既朋友們雙重黯然銷魂煲仔丼($89)流心既溫泉蛋配上極(淋)既鹵水豬肉同肥瘦分明既五花腩,將三者滿充拌勻,不得了🤤🤤勁好食,強烈推薦丫👍👍👍👍👍👍花雕醉雞($89)一上枱就有香濃既花雕香🤤🤤,雞肉非常之滑🤤,好入味,而且份量一d都唔少,兩個人有點多😝😝,三四個人share就岩岩好啦😂😂😂XO醬蜜豆百合炒帶子($109)惹咪既XO醬配上爽脆既蜜豆百合,一d都唔油膩,反而令人一口接一口咁食,而且帶子份量都多喔。(PS.食左一輪肉,呢個菜式,有種解膩既感覺)菊花蝦餃($34@2粒)淡淡既花香,菊花味完全咁融入左蝦餃入面,蝦餃皮亦有菊花香。蝦膠爽口彈牙,足料既蝦肉,推薦推薦👍👍👍灌雞湯百花丸($69@2粒)香脆既米粒充分緊密咁包住百花丸,炸得

雙重黯然銷魂煲仔丼($89)

花雕醉雞($89)

XO醬蜜豆百合炒帶子($109)
(PS.食左一輪肉,呢個菜式,有種解膩既感覺)

菊花蝦餃($34@2粒)

灌雞湯百花丸($69@2粒)
香脆既米粒充分緊密咁包住百花丸,炸得非常之香口,一口咬入去仲有滿滿既汁汁🤤🤤🤤百花丸上面插住雞湯汁,鍾意食濃味既朋友可以將汁汁完全咁擳入去,但鍾意新淡口味既就可以意思意咁玩玩呢個擳擳玩意啦😂😂😂

桂花桃膠雪耳燉原個雪梨($59)
淡淡既桂花香,滿滿既桃膠同雪耳,燉到極(淋)既雪梨,係依家天氣不穩,陰晴不定既時候,呢個糖水非常清潤,飲完喉嚨會好舒服,有refresh既感覺,強烈推薦丫👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

椰絲凍小白兔($39@2)
少女心爆棚既小白兔😍,充滿心思既擺盤造型💓💓,打卡一流🤩🤩香滑既奶凍,唔會好甜,口感偏西米奶凍,好好食👍👍
(推薦由圓潤白滑既屁屁開始食😂😂😂😂)
2023-05-11 79 views
四季芬芳是蛇王芬第四代的餐廳,選了主食香酥豬扒擔擔麵。豬扒十分鬆軟,外皮炸得香脆,搭配微辣的擔擔麵,每一口都帶著豐富的豬肉碎和蝦乾,並以花生味香濃的調味料提味,讓人愛不釋口。蟹粉豆腐是另一道值得品嚐的菜式,蟹粉和蟹膏味香濃,搭配石鍋上的豆腐,口感綿密軟滑,是一道深受蟹粉愛好者喜愛的菜式。蟹粉豆苗同樣是蟹粉的精華所在,溫室豆苗鮮嫩爽脆,搭配上蟹粉的獨特香味,令人回味無窮。三色小籠包絕對不容錯過。除了原味和黑松露口味之外,每個小籠包都蒸得剛剛好,餡料豐富,湯汁暖口,而小滴管內的是醋,適合打卡。餐廳的招牌超級水果茶讓人感到清新的,味道清甜可口,加上像是剛剛打開的百香果味道,喚醒了大家的味蕾。

2023-05-11
2023-05-10 91 views
周三晚市一家四口吃飯,怎知吃到一肚氣。到達後,只得門口一張枱,我們說看看裏面有沒有其他枱,侍應已黑面😡說只有這張,你們坐這張。坐下後,看到枱上有一壼茶,但我們有人是不喝茶的,我舉手示意叫侍應過來,侍應視而不見,在遠處傾計,不願意過來。我再三示意,才有個侍應慢慢走過來。我叫侍應開多一壼水給我,她態度很不友善地說,你已有一壼茶,我說我們有人不喝茶,可否給我一壼水,她只說一係我拎走你壼茶,只開壼水比你。一係你要多一杯定兩杯水,態度極差!😡為免麻煩,我就要兩杯水。食物味道一般,油很多。埋單時看到茶錢是$10/位!!! 總之貼錢買難受!!! 不會再幫襯!!!
周三晚市一家四口吃飯,怎知吃到一肚氣。
2023-05-09 57 views
平日晚上都九成滿,本身以為佢主打蛇,唔食蛇就無野岩,但係係門口睇牌餐又見到都有唔少夏天秋天岩食的選擇,堂食多人之餘都有唔少人walkin買外賣。炸龜苓糕一款從未見過的甜品,估唔到可以咁創新。軟腍口感與椰汁斑蘭汁出奇地夾,雖然本身個味道微苦,但係汁底的甜又平衡返,有趣有趣!燕窩蛇羹海鮮節瓜湯湯底足料,其實佢係有個小套餐係仲fit,可以優惠價叫埋佢的特色飯,但係今次只係齋叫湯,留返quota食其他!好足料同入味 中,有火腿、瘦肉片、冬姑、節瓜及薏米等,重頭戲當然係瑤柱同燕窩啦😍黑松露小籠包有支小飲筒去鎖左D醬汁,皮身薄得黎又唔會夾起就爛,豬肉餡結實入味👍臘腸芋絲春卷貼心地幫食客一開二,上碟時已分成四件,方便分甘同味,其他食物水平較高🙈招牌雙色蟹膏撈面叫得招牌,一定唔會令人失望。打完卡就將流心蛋、蟹膏等撈勻,個麵條將所有醬汁完美地吸收晒,好滋味好邪惡!醉雞雞件嫩口冰凍清爽,酒底暖口,配上粒粒紅棗,補身又補心😚整體坐得幾舒服,仲有間房間for多人聚餐(唔知有冇最低消費🙈)

炸龜苓糕

一款從未見過的甜品,估唔到可以咁創新。

燕窩蛇羹海鮮節瓜湯

黑松露小籠包

臘腸芋絲春卷

招牌雙色蟹膏撈面

醉雞

雞件嫩口冰凍清爽,酒底暖口,配上粒粒紅棗,補身又補心😚

我是十分相信中藥對身體的效用, 所以平時都會遵循中醫師的建議及飲食食療, 今天好開心, 了解更多膳食的奧秘.  欣賞四季芬芳的變革創新, 帶出四季養生新潮流, 最近就有全新春夏養生食療料理.蛇, 滋補不燥, 透過不同的烹調方法對人體產生不同功效, 四季芬芳根據季節以不同藥材入饌, 全年也可吃蛇!  就如這款燕窩蛇湯燉節瓜盅, 以蛇骨、雞肉、豬肉等新鮮食材熬煮半日而成, 又有節瓜釀帶子、蝦仁、瑤柱, 最正是有祛濕的生熟薏仁燉2-3小時.特別要讚湯中加入玫瑰花瓣, 賣相靚之餘又能疏肝理氣解鬱.喝完湯, 可吃個飯 - 紫椰菜臘味粒蟹肉蛋白炒飯, 粒粒分明, 喜歡陳皮絲的清香, 即使有臘腸也不覺油膩.喜歡香口美食的話, 就要吃太史蛇羹酥, 蛇羹湯水凝固成為啫喱肉凍,再以酥皮包起並炸至金黃色, 一口咬下就嚐到原汁原味!藥膳醉乳鴿王, 肉質嫩滑, 加入女性恩物、補血活血的當歸杞子於醬汁中, 把乳鴿浸一整晚, 很入味! 最喜歡上碟時淋上的花雕酒.四季芬芳也有點心吃的, 例如清熱解毒的菊花蝦餃, 很特別呢~ 首次看兩者的結合, 新鮮彈牙的鮮蝦加入平肝明目的菊花, 為餃帶來淡淡花香, 而此餃也很適合肝火

蛇, 滋補不燥, 透過不同的烹調方法對人體產生不同功效, 四季芬芳根據季節以不同藥材入饌, 全年也可吃蛇!  就如這款燕窩蛇湯燉節瓜, 以蛇骨、雞肉、豬肉等新鮮食材熬煮半日而成, 又有節瓜釀帶子、蝦仁、瑤柱, 最正是有祛濕的生熟薏仁燉2-3小時.

特別要讚湯中加入玫瑰花瓣, 賣相靚之餘又能疏肝理氣解鬱.

喝完湯, 可吃個飯 - 紫椰菜臘味粒蟹肉蛋白炒, 粒粒分明, 喜歡陳皮絲的清香, 即使有臘腸也不覺油膩.

喜歡香口美食的話, 就要吃太史蛇羹, 蛇羹湯水凝固成為啫喱肉凍,再以酥皮包起並炸至金黃色, 一口咬下就嚐到原汁原味!

四季芬芳也有點心吃的, 例如清熱解毒的菊花蝦, 很特別呢~ 首次看兩者的結合, 新鮮彈牙的鮮蝦加入平肝明目的菊花, 為餃帶來淡淡花香, 而此餃也很適合肝火盛人士食, 即是我啦~ haha

賣相未算美觀, 但味道十分讚! 紅菜頭素, 內有杞子、冬菇及雞髀菇等, 蔬菜的清甜盡現.

別以為這是普通的帶子餃! 這是拌了太子參粉的太子參帶子, 太子參粉性平兼益氣健脾, 帶微微甘味, 吃來很夾.     吃過以上菜式, 已經很飽了, 但也得試試橙皮蓉柑桔, 造型可愛, 而且味道認真不錯, 以豬肉和咸柑桔為餡料, 而包皮更混入橙皮蓉, 以生煎包的方法去做, 好開胃.

黑芝麻豆沙也不遜色~  包是超級軟熟的, 若果餡料(黑芝麻、 麻蓉和豆沙蓉)能多少少就完美了.

始終每人體質也不同, 我自己就虛不受補的, 但只要每款食物不吃過量, 也是可以的.  飲品方面, 我點了清熱袪濕的竹蔗茅根馬蹄薏米水(凍), 甜度剛好; 朋友則點了足料的桃膠菊花桂花雪梨茶(凍).
2023-04-23
  • 太史蛇羹酥
  • 紫椰菜臘味粒蟹肉蛋白炒飯
  • 燕窩蛇湯燉節瓜盅
2023-05-04 78 views
1️⃣招牌雙色蟹膏撈麵係凍的,醬係夠多,但味道唔夠濃味,較普通💰HKD$1392️⃣生炒糯米飯依個的確炒得好香好入味.但細碗左D,偏貴💰HKD$59餐具污糟有塵,叫左店員2次先幫我換
1️⃣招牌雙色蟹膏撈麵
係凍的,醬係夠多,但味道唔夠濃味,較普通
💰HKD$139

2️⃣生炒糯米飯
依個的確炒得好香好入味.但細碗左D,偏貴
💰HKD$59

餐具污糟有塵,叫左店員2次先幫我換
2023-05-04 83 views
這天行開沙田,見到新城市這間餐廳突然想試試,果真不錯。點了一飯一煲一雞兩個湯同兩支野飲:蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯:風味非常特別,芬臘腸和蟹肉的味道完美地結合在一起,帶來深厚的海鮮香氣。蛋白的加入讓口感更加豐富,炒飯的彈牙口感也讓人回味無窮。大澳蝦乾家鄉粉絲雜菜煲:有蝦乾的味道非常鮮美,加上粉絲和雜菜,湯汁鮮甜可口,以雜菜煲形式將各種材料的風味充分釋放,讓整道菜品更加美味可口。雪梨沙參玉竹燉老鴨:這道燉湯以老鴨為主要原料,加入了雪梨、沙參和玉竹等多種中藥材料,湯味鮮美清甜。老鴨肉燉得非常入味,肉質細嫩,食用後還有補益養生的功效,絕對是一道非常健康美味的湯品。冬瓜瑤柱燉響螺:這道菜以冬瓜和瑤柱為主要材料,加入了響螺和其他調味料燉煮而成。湯汁鮮美,冬瓜入味,瑤柱的鮮味和響螺的口感也非常出色。整道菜品味道平衡,我朋友都飲到讚不絕口。花雕醉雞:用上了優質的花雕酒,將雞肉燉得非常入味。雞肉的口感非常嫩滑,酒的香氣也非常濃郁。整道菜品口味獨特,我地去左外國咁多年,番到黎香港食這隻雞感覺特別親切。最後仲點多兩支野飲:分別系竹蔗茅根馬蹄薏米水同埋桃膠菊花桂花雪梨,用上了多種中藥材料,包括竹蔗、茅根、馬蹄和
蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯:
大澳蝦乾家鄉粉絲雜菜煲:
最後仲點多兩支野飲:分別系竹蔗茅根馬蹄薏米水同埋桃膠菊花桂花雪梨,用上了多種中藥材料,包括竹蔗、茅根、馬蹄和薏米等,味道清甜可口。飲過即時清熱解毒、補充體力;後者則包括桃膠、菊花、桂花和雪梨等,味道清甜可口,一睇就知非常適合夏天食用。同朋友飲飽食醉後繼續行街shopping!
2023-05-02 63 views
呢日走到去沙田蛇王哈哈!其實係同老婆大人同埋朋友走咗去四季芬芳食蛇先真。我已經唔係第一次嚟四季芬芳,上次去宅度假之前就係嚟呢度食晏晝印象非常唔錯,難得呢日入沙田一於嚟重溫下好味嘅點心先。睇睇餐牌竟然見到有平時冬天先至會食嘅蛇肉菜式,乜春夏天食蛇都得唔會燥嘅咩?我第一眼就睇中呢個燕窩蛇湯燉節瓜盅拼紫椰菜臘味粒蟹肉蛋白炒飯嘅孖寶,有靚湯又有個炒飯食好鬼豐富咁。呢個燕窩蛇湯燉節瓜盅入面嘅燕窩都有唔少,入面有蛇肉、大蝦同埋乾瑤柱,加埋正氣嘅節瓜個湯好飲落去香甜。另外呢一個紫椰菜蟹肉炒飯都好好味道,炒飯夠乾身拍得住化老婆大人嘅手勢,仲有好多鮮甜嘅蟹肉而且份量唔小添,呢個湯加飯嘅孖寶賣百五蛟真係好抵食。                               跟住呢個藥膳醉乳鴿王估唔到質素會咁好,個乳鴿肉好鬼嫩滑但係唔會好淋仲好有咬口,酒味同鹹度較得啱啱好呢隻乳鴿王係正斗嘢嚟。除咗蛇肉同埋燉湯餐廳仲出咗好多新款點心,全部都七彩繽紛好鬼養眼入面有唔少係滋補養生又唔會燥嘅點心。呢個白雪雪嘅係太子參帶子餃個皮好煙韌,入面有好多鮮甜嘅帶子肉食落會有少少回甘,嗰啲應該就係太子蔘嘅味道。呢個金黃色嘅就係菊

呢個金黃色嘅就係菊花蝦餃,塊皮原來加咗菊花粉嚟搓唔怪得知個顏色咁鬼靚啦!蝦餃就食得多加咗菊花真係第一次試,原來加埋可以咁清香味道真係好特別。

跟住呢個係老婆大人最鍾意食嘅翡翠蘆筍餃,入面除咗有佢最愛嘅蘆筍之外仲有啲豬肉同埋菇菌,食落去個餃確實又真幾清香嘅唔怪得老婆大人咁鍾意。

呢一個係紅菜頭素餃最啱唔鍾意食肉嘅人,雖然冇肉喺入面但食落去都好清香。

鍾意食香口嘢嘅我對呢一個太史蛇羹酥最有興趣,但係點樣將液體嘅蛇羹放入去做到點心嘅呢?老婆大人話好似小籠包雪到啫喱咁樣包咪得囉!

呢個蛇羹酥外層真係炸幾好酥脆,入面嘅蛇羹炸完之後變成多汁嘅餡料,食落去好香而且冇腥味又唔油好掂喎。

呢個樣鬼咁過癮嘅喺橙皮蓉柑桔包,個包底仲煎到有啲脆口咪以為佢得個樣呀,原來包個皮都真係有少少橙香味,入面嘅豬肉餡加咗鹹柑桔食落去有朕香味而且仲冇咁漏添。

最後我哋仲叫做呢個黑芝麻豆沙包做甜品,黑蚊蚊嘅黑芝麻豆沙包咬落都幾軟熟仲有好濃郁嘅芝麻味,食完隻牙唔會黑蚊蚊放心啦哈哈哈!第二次嚟幫襯感覺都係咁正不過我仲未試過中環蛇王芬,搵日約老婆大人去撐吓枱腳先得。

四季芬芳

電話:31082196

地址:沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期3樓363A號舖
2023-04-06
Lunch
2023-04-30 1667 views
今日去試咗蛇王芬旗下新嘅年輕線品牌「四季芬芳」,即刻睇吓有咩好食!🔖菊花蝦餃💰34蝦餃皮用咗菊花粉入饌🌼調配出淡淡金黃色,帶有陣陣嘅清香,煙煙韌韌🤓而入面嘅蝦肉都好彈牙🦐皮薄餡靚啊✌🏻💫推薦指數: 8/10🔖翡翠蘆筍餃💰29呢款餃都係屬於全新嘅養生系列!入面嘅餡料包括有新鮮豬肉、雞髀菇、秀珍菇同蘆筍,另外仲有百合添😙蘆筍爽口,豬肉好juicy,經炒香之後好惹味啊🤗💫推薦指數: 8.5/10🔖黑松露小籠包💰34聞落去已經有好香嘅黑松露味🥰小籠包上面插咗一枝test tube仔,係醋嚟㗎🤓所以一咬落去,就會有湯汁、肉汁同醋🤤相當有驚喜!💫推薦指數: 8/10🔖雙重黯然銷魂煲仔井💰89呢個飯呈現咗兩種腩肉嘅煮法🐽一邊係薄切,灑上芝麻~而另一邊就厚切,用汁煮過,相對會juicy啲,香口啲🤭食之前將飯粒同汁醬同蛋黃撈匀,輕鬆食咗兩碗🤣💫推薦指數: 9/10🔖蟹粉蝦仁💰139好足料啊😍超多蝦仁!質感爽彈🦐加上蟹粉,鮮味double up!!💫推薦指數: 8/10🔖桃膠菊花桂花雪梨茶💰26成個配搭完全係清甜又滋潤🤩飲落去好舒服,完全係屬於夏天嘅飲品😋💫推薦指數: 9/10

🔖菊花蝦餃

• 雙重黯然銷魂煲仔丼
  • 蟹粉蝦仁
  • 黑松露小籠包
2023-04-29 63 views
沙田「四季芬芳」係中環「蛇王芬」嘅年輕線,除了傳承老香港味道之外,更要與時俱進,以新潮粵菜、點心及輕食貼近都市人健康日常飲食模式,將傳統與現代融合。今日同朋友做完GYM, 就去咗四季芬芳食Dinner, 餐廳裝修風格以中式帶點懷舊。蛇王芬特色蛇羹套餐: 包括有花膠太史蛇羹+生炒臘味糯米飯蛇羮不愧該店嘅招牌菜,材料豐富有蛇絲、花膠絲、筍絲、雞肉絲、瘦肉絲、冬菇絲木耳絲等。伴上薄脆、白菊、生菜絲,入口清甜有層次夠味!生炒糯米飯粒粒晶瑩分明,色澤均勻,再加上香噴噴嘅臘腸粒、潤腸粒同花生,入口香口軟糯!原味小籠包: 每粒都插住一枝裝有醋的膠管,因個人喜好酸度而吱出, 小籠包皮薄餡料足有湯汁,再加上吱入嘅醋更提升了味道。菊花蝦餃:用菊花粉入饌調配出獨特淡淡金黃色皮,蝦肉餡料新鮮彈牙,絕對係實而不華的地道點心。蛇王芬子薑紅油抄手:皮薄潤滑,餡料有蝦同肉碎,入口柔嫩鮮美,湯汁微辣濃香十分開胃。酸菜石斑魚:酸菜魚可揀辣同唔辣,石斑魚肉每件都切得厚身大大件又冇骨,入口嫩滑得來又帶少少爽口,非常新鮮,酸菜酸爽,配菜還有本菇、秀珍菇同芋絲吸湯汁好惹味!

蛇王芬特色蛇羹套餐: 包括有花膠太史蛇羹+生炒臘味糯米飯

原味小籠包: