Restaurant: Four Seasons Fun Fong
Terms & Details:
2023-06-21 83 views
燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐 $149 燕窩蛇湯海鮮節瓜盅 燉湯十分清甜🍲冇多餘油份湯料豐富❤️‍🔥有蛇肉、蝦仁、瑤柱粒、節瓜、燕窩,冬菇粒等蛇肉🐍一條條、有肉感蝦仁🦐彈牙大隻燕窩🐦份量足飲完好滋潤平時好少飲街外湯既我 都忍唔住一啖接一啖🤭舒服😻臘味蟹肉蛋白炒飯 臘腸切粒口感結實有肉感係幾高汁既臘腸✅令炒飯更惹味😋蛋白炒飯🍚尚算乾身炒得唔油膩🍾粒粒分明飯粒彈牙、有咬口蛋白令口感豐富🍳唔錯五香半筋半肉湯麵 $89極大碗🤣🤣夠兩個女仔食👭牛肉有三大舊燜得軟淋而不失咬口冇肥膏、啖啖肉正🤩牛筋都係三大舊🐮有膠感頗入味🤤湯底飲得出真材實料用左當歸等藥材熬製而成味道甜甜地👅鹹淡適中幾好👌🏻麵條🍜偏淋身吸左湯底既味道唔會淡茂茂🫙石榴紫背天葵山楂蜜 入口酸酸甜甜🍋🍯紫背天葵味較突出 甜度唔高 十分清新鮮膩🚳黑糖三棗桂圓薑母茶 ☕️養生必備🤣甜度唔高真材實料👏🏻整體而言,食物質素唔錯🫶🏻份量足料食物種類眾多🥳餐廳環境舒適可以一試🍽️

燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐 $149

燕窩蛇湯海鮮節瓜盅
燉湯十分清甜🍲
冇多餘油份
湯料豐富❤️‍🔥
有蛇肉、蝦仁、瑤柱粒、節瓜、燕窩,冬菇粒等
蛇肉🐍一條條、有肉感
蝦仁🦐彈牙大隻

食物種類眾多🥳
餐廳環境舒適
可以一試🍽️
2023-06-20 70 views
夏日炎炎,唔想煮飯就撐枱腳去咗沙田新城市試吓呢間餐廳其實都開張咗一段日子 但就遲遲未嘗試今日閒日見少人啲,唔使排隊見到有個新嘅Menu 節瓜盅蛇𡙡 幾過癮就入咗去食啦點知相當之有驚喜!性價比亦都好OK!佢嘅裝飾係比較中國風一睇就係知食中菜鍾意食中菜嘅朋友,真係可以試吓有啲新元素嘅菜式冇一般中菜咁來來去去都係嗰幾款佢嘅Menu得兩版但都好多花款有面有飯有餸有嘢飲有燉湯任君選擇呢間餐廳同而家大部份餐廳一樣 都係QR code自己落單熱到咁梗係嗌杯凍飲試吓先啦新鮮水果茶呢啲就係我哋兩個人嘅份量仲有個炒飯,唔記得咗影一定推介呢一個醉雞!雞肉好滑!平時出街食嘅雞,點都有幾嚿係硬到食唔落呢間嘅醉雞係件件都食得落!已經好有驚喜酸菜石斑魚 啲魚唔係假魚😂都幾鮮甜,係就係份量少咗啲最後都10分推介呢一個花甲菠菜其他餐廳比較少咁嘅組合花甲完全冇沙 好新鮮味道亦都比較清淡食得出係少味精啱晒我呢啲keep fit人士兩位買單,唔使500 喺新城市嚟講算係咁啦!會再幫襯的
夏日炎炎,唔想煮飯

就撐枱腳去咗沙田新城市試吓呢間餐廳
其實都開張咗一段日子 但就遲遲未嘗試
今日閒日見少人啲,唔使排隊
見到有個新嘅Menu 節瓜盅蛇𡙡 幾過癮
就入咗去食啦
點知相當之有驚喜!
性價比亦都好OK!

佢嘅裝飾係比較中國風
一睇就係知食中菜
鍾意食中菜嘅朋友,真係可以試吓
有啲新元素嘅菜式

呢間餐廳同而家大部份餐廳一樣 都係QR code自己落單

熱到咁梗係嗌杯凍飲試吓先啦
新鮮水果茶

呢啲就係我哋兩個人嘅份量
仲有個炒飯,唔記得咗影

一定推介呢一個醉雞!雞肉好滑!
平時出街食嘅雞,點都有幾嚿係硬到食唔落
呢間嘅醉雞係件件都食得落!已經好有驚喜

酸菜石斑魚 啲魚唔係假魚😂
都幾鮮甜,係就係份量少咗啲

最後都10分推介呢一個花甲菠菜
其他餐廳比較少咁嘅組合
花甲完全冇沙 好新鮮
味道亦都比較清淡
食得出係少味精

啱晒我呢啲keep fit人士

兩位買單,唔使500
喺新城市嚟講算係咁啦!
會再幫襯的
2023-06-19
  • 花甲菠菜
2023-06-16 3151 views
星期五晚屋企人忽然話喺沙田食飯,喺無準備嘅情況下,是但搵一間唔駛等位/少人等位嘅餐廳😂。晚上7點半,見到呢間修裝好花碌碌嘅餐廳無人排,齋睇個名以為食蛇嘅野,望個餐牌見到有麵同小菜,完全無蛇嘅食物,先敢入去😅見到每枱食客都有隻大碗喺面前,仲以為呢度食物份量好大,但其實只係個碗個🙈份量係正常SIZE。蔥油蝦撈麵 $89全餐最好味就係呢碗麵!! 🤤蔥油好夠,而且好香;蝦球有5-6大粒;麵條類似上海麵果D,不過帶少少彈牙感。蟹粉蝦仁 $139蝦仁係急凍蝦仁,肉質幾爽彈,但無乜蝦味;上面D蟹粉勁腥勁難食,只係食一粒,都足以腥全晚😥,同職員反映後,可以取消。服務真係幾好👍。古法咖喱牛筋牛腩撈麵 $89由於蝦麵太好味,所以叫多個撈麵。本身想試招牌雙色蟹膏撈麵,但諗到勁腥嘅蟹粉蝦仁,都係點蟹以外嘅食物安全D😅。咖喱偏甜,唔辣,香料味亦唔係好濃;牛筋腩算多,唔係炆到完全軟爛果D口感,依然有少少韌度,中意有咬口牛筋腩嘅朋友就會中意。總結都係蔥油蝦麵好味好多😋。雙重黯然銷魂煲仔丼 $89餐牌完全無寫雙重係咩意思,只係見佢寫招牌,即管試下🤔。原來雙重係普通腩肉片同叉燒味嘅腩肉件。腩肉片有兩塊,唔係好厚,而且幾

蔥油蝦撈麵 $89

蟹粉蝦仁 $139

蟹粉蝦仁

蝦仁係急凍蝦仁,肉質幾爽彈,但無乜蝦味;

古法咖喱牛筋牛腩撈麵 $89
古法咖喱牛筋牛腩撈麵

古法咖喱牛筋牛腩撈麵

總結都係蔥油蝦麵好味好多😋。

雙重黯然銷魂煲仔丼 $89
雙重黯然銷魂煲仔丼

雙重黯然銷魂煲仔丼

腩肉片有兩塊,唔係好厚,而且幾肥,不過肥膏入口即溶;
腩肉件個汁幾好味,不過肉質好鞋、好實、好乾,唔OK。

花雕醉雞 $89
花雕醉雞

入口第一個感覺係鹹,之後先有酒香,個人覺得鹹度可以減少少。雞肉正常,唔滑又唔鞋。

露筍黑椒和牛粒 $139
露筍黑椒和牛粒

我食唔出係咪真和牛粒,不過口感真係幾軟淋,但牛味偏弱。性價比唔高。

四個人埋單$588,人均$147。個人覺得係撈麵好味,小菜又貴又細份。另外全部食物都用餐車,經餐廳外面條公眾走廊送入店內,雖然短時間喺走廊走動,但喺無掩蓋嘅情況下,感覺唔太良好。😥
2023-06-09
蔥油蝦撈麵
四季芬芳是一間連續八年榮獲米芝蓮必比登推介的餐廳,這是一家以粵菜為主的餐廳,今晚與好朋友就來到這裡晚餐。餐廳的裝修擁有現代感,服務方面也周到,讓人感到舒適。今次專程來試他們的招牌菜雙色蟹膏撈麵($139)。這道菜真的很驚艷,麵條有彈性,配上蟹膏和蟹肉,味道非常鮮美,而且口感豐富,真的是一道非常值得推薦的菜。朋友點了古法肉骨茶湯麵($79)。將這道湯麵的湯頭濃郁,胡椒味道非常突出,麵條也有嚼勁,滋保又飽肚。另外一道非常特別的菜是藥膳杞子鴿($129)。這道招牌菜口感非常嫩滑,鴿肉非常嫩,而且搭配上藥膳的味道,讓人覺回味無窮。我們也試了牛油花甲菠菜($89)。花甲嫩滑,配上蒜蓉菠菜,味道鮮甜。此外也點了蛇王芬子姜紅油抄手($49)。這道菜非常特別,抄手皮薄餡多,而且配上子姜和紅油,味道非常特殊,讓人印象深刻。甜品點了椰奶炸龜苓膏($49)。這道甜品極之創新,椰奶的味道非常突出,甜中一點苦,口感Q Q,又可以清熱解毒。總的來說,四季芬芳的菜式豐富多樣也創新,而且口味獨特,份量也不少,價錢也很合理呢。

餐廳的裝修擁有現代感,服務方面也周到,讓人感到舒適。

2023-06-13 2335 views
約左個朋友係沙田食晚飯,行過四季芬芳佢話想試下,門口見到大大個招牌寫住蛇王芬,心諗大熱天時食蛇會唔會太補😂不過見到餐牌除左招牌蛇羹,仲有好多養生fusion 菜,所以都決定入去試下。我地夜晚7點鬆d到,已full house咁滯 ,好彩等左一陣就有得入🤩招牌花膠太史蛇羹套餐套餐有一碗蛇羹同生炒糯米飯,蛇羹足料,藥材味唔會太重,配埋檸檬葉同脆脆,好有童年回憶🙈生炒糯米飯粒粒分明,唔會太油或者太咸👍雙重黯然銷魂煲仔撈麵煲仔飯食得多,煲仔麵都正係第一次食,溫泉蛋加埋兩款叉燒,甜甜地既汁撈麵都幾好味😋子薑麵醬魚腩煲魚腩厚肉大大塊,應該係有炸過再炆,食落juicy同好惹味三色小籠包一次過試晒原味、黑松露、麻辣三種味,可以同朋友一人一粒,好欣賞有小test tube 唧d醋入去個小龍包中間,好貼心,唔怕夾起點醋個陣整爛😆菊花蝦餃呢個幾特別,第一次食有菊花味嘅蝦餃我地太貪心叫多左,每一份食物份量都好多,飽到飛起呀!

招牌花膠太史蛇羹套餐

雙重黯然銷魂煲仔撈麵

子薑麵醬魚腩煲

魚腩厚肉大大塊,應該係有炸過再炆,食落juicy同好惹味

菊花蝦餃

呢個幾特別,第一次食有菊花味嘅蝦餃

我地太貪心叫多左,每一份食物份量都好多,飽到飛起呀!
  • 花膠太史蛇羹
  • 蛇王芬臘味生炒糯米飯
2023-06-08 107 views
今日收工後 約咗朋友係沙田食dinner 😋見到呢間幾古色古香咁 就決定試下佢😆😆環境都好舒服 間距唔會太逼 同朋友計傾都好舒服 唔洗就住就住因為依家夏天都好熱🥵 我地都嗌咗杯水果茶!有我最愛既百香果😋😋 仲有蘋果等等 成杯野飲都好清新好fresh!!😍 $38/杯呢個黑椒露荀和牛粒都好易咬 無咩筋 箍牙人士都食到😂😂😆 $139/碟然後到呢個招牌雙色蟹膏撈面 $139/碟一嚟到 嘩原來都幾大碟 都幾抵食!佢呢碟招牌菜 我自己覺得要撈埋啲醬一齊食先好食!記住要撈埋蟹殼入面個啲醬 好食好多🥳黑松露小籠包 $34/籠呢個黑松露味夠出,而且又夠多汁!食小籠包最重要係咩呀?係汁呀😍😍😍Btw 佢插住個枝針筒係醋嚟嫁 呢個設計都好得意😜😜呢個XO醬蜜豆百合炒帶子 $109好好味😋我本身都中意食帶子 所以呢個都好合我口味🥳我覺得蟹膏撈面係必嗌 話晒係招牌!同埋黑松露小籠包都要嗌!
今日收工後 約咗朋友係沙田食dinner 😋
見到呢間幾古色古香咁 就決定試下佢😆😆

因為依家夏天都好熱🥵 我地都嗌咗杯水果茶!

$38/杯

水果茶

呢個黑椒露荀和牛粒都好易咬 無咩筋 箍牙人士都食到😂😂😆

$139/碟
露荀黑椒和牛粒

然後到呢個招牌雙色蟹膏撈面 $139/碟

一嚟到 嘩原來都幾大碟 都幾抵食!

蟹膏撈面

黑松露小籠包 $34/籠
呢個黑松露味夠出,而且又夠多汁!
食小籠包最重要係咩呀?係汁呀😍😍😍
Btw 佢插住個枝針筒係醋嚟嫁
呢個設計都好得意😜😜

黑松露小籠包

呢個XO醬蜜豆百合炒帶子 $109
好好味😋
我本身都中意食帶子 所以呢個都好合我口味🥳
XO醬蜜豆百合炒帶子

我覺得蟹膏撈面係必嗌 話晒係招牌!同埋黑松露小籠包都要嗌!
水果茶
露荀黑椒和牛粒
蟹膏撈面
黑松露小籠包
XO醬蜜豆百合炒帶子
養生中菜首選🌸四季芬芳by蛇王芬中午時間同朋友去咗沙田新城市廣場行街,想食個點心嘆吓茶,見第三期嘅四季芬芳by蛇王芬門面好特別,好retro,就入去食個晏晝飯😋中午食飯/麵食等都會額外贈送四季養生系列飲品,好養生㗎🥰餐廳店員服務態度好好!我第一次嚟食,店員都有推介同講解食物種類,好細心呀☺️🍽️人均:$100-$200🕰️時間:午市時段•四季養生系列桃膠菊花桂花雪梨茶竹蔗茅根馬蹄薏米水石榴紫貝天葵山楂蜜黑糖三棗桂圓薑母茶我哋四款唔同口味嘅四季養生系列都試過晒 👍🏻我個人就最鍾意石榴紫貝天葵山楂蜜,唔會太酸,但係又夠晒開胃。其次桃膠菊花,桂花雪梨茶都好好飲,好足料,見到有唔少桃膠係杯飲料入邊。因為佢係外賣樽裝,大家飲唔晒都可以拎返就繼續飲,唔好嘥🤟🏻另外,唔想飲依類特色飲料嘅都可以飲餐廳本身提供嘅熱茶,都好好飲,消滯解渴🫖麵飯類:•蛇王芬特色蛇羹套餐 $149🫕花膠太史蛇羹🍚生炒臘味糯米飯嚟蛇王芬餐廳又點可以唔食吓佢嘅蛇羹套餐?蛇羹熱食暖身暖胃,加入配料蔥花同餅仔,十分好食❤️糯米飯麵冇得彈,好多切碎咗嘅臘腸臘肉,又唔過鹹👍🏻•雙重黯然銷魂煲仔拌麵 $89佢依個雙重黯然銷魂煲仔係餐廳其中一個皇牌
養生中菜首選🌸四季芬芳by蛇王芬

麵飯類:

•蛇王芬特色蛇羹套餐 $149
🫕花膠太史蛇羹
🍚生炒臘味糯米飯
糯米飯麵冇得彈,好多切碎咗嘅臘腸臘肉,又唔過鹹👍🏻

•雙重黯然銷魂煲仔拌麵 $89
佢依個雙重黯然銷魂煲仔係餐廳其中一個皇牌推薦,瘦叉燒同半肥瘦五花肉都好正!易咬唔韌👍🏻因為蛇羹套餐有糯米嘅關係,我哋就點拌麵,拌麵有啲似豉油王炒麵,不過唔係幼麵☺️

點心類:

•菊花蝦餃(菊花)$34
蝦餃一口size,真係有菊花味🤤好fresh好有特色!

•太史蛇羹酥(三角酥)$49
同平時酒樓食嘅三角酥其實好似,但個餡料就變咗做蛇羹,仲好食咗!😋

•三色小籠包 $89
三色小籠包勁IG-able,特別適合一啲平時食小籠包沾勁多醋嘅食家(包括我🤟🏻),因為佢有支試管仔俾你直接注入醋落個包內,然後一啖係口內咬落去😍千奇唔好咬一半呀,啲醋同汁同泌走哂㗎!
三色有三種不同口味嘅小籠包,包括原味、麻辣、同黑松露。全部都好好味😋

•咸柑桔生煎包 $39
相信唔少人俾依款鮮橙色嘅生煎包吸引咗!有柑桔🍊甜味!出面冇見過!

Bible rating: 9/10

📍地址:四季芬芳 (沙田)
沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期3樓363A號舖
四季養生系列
蛇王芬特色蛇羹套餐
太史蛇羹酥
雙重黯然銷魂煲仔拌麵
$200 (Lunch)
四季養生系列
蛇王芬特色蛇羹套餐
太史蛇羹酥
雙重黯然銷魂煲仔拌麵
  • 桃膠菊花桂花雪梨茶
2023-06-07 75 views
四季芬芳係由蛇王芬創立嘅餐廳,餐廳定位較年輕,亦都有好多特色又創新嘅菜式同點心,所以就去試一試。 五香半筋半肉湯麵成個洗面盤咁大嘅牛肉麵,牛筋牛肉都大大舊,入口都好軟,另外仲有個辣椒醬,可以自己調較辣度,係到食到依個味道嘅牛肉麵,覺得很不錯蛇王芬生炒糯米飯糯米飯粒粒分明又唔太油,一碗嘅份量可以再試多啲其他野。蟹粉蝦仁見到係招牌就叫左份試下,蝦仁份量好多,咬落彈牙,再淋上橙黃色嘅蟹粉。黑松露小籠包/2件第一次試黑松露味小籠包,上面插左支醋,直接將醋擠落小籠包入面,一啖食就更方便啦。黑松露味唔算特別濃,食食下慢慢滲出黎,唔會奇怪,味道都幾夾。咸柑桔生煎包望落真係好似柑桔嘅樣,聞落都有少少柑桔橙皮嘅味。食落去咬到啲鹽粒,鹹鹹的,真係有啲咸柑桔嘅感覺。而生煎包個餡包住豬肉,個包煎得微脆,都幾唔錯。 蛇王芬潤腸鹹水角/2件黑色嘅鹹水角望落好特別,仲配左潤腸係上面。食落去外層香脆又煙靭,加埋潤腸油香感爆發。竹蔗茅根馬蹄薏米水石榴紫背天葵山楂蜜
所以就去試一試。

五香半筋半肉湯麵

蛇王芬生炒糯米飯
糯米飯粒粒分明又唔太油,一碗嘅份量可以再試多啲其他野。

黑松露小籠包/2件

蛇王芬潤腸鹹水角/2件

竹蔗茅根馬蹄薏米水
石榴紫背天葵山楂蜜
2023-06-07 73 views
平時去開沙田新城市廣場食飯,今次行埋隔離個商場,去左第一期(即係有muji個期)睇下有咩食,見到呢間門面中式得黎之餘又好似玩味幾重,好奇心驅使下,就入去坐低喇。呢度中式格局,不過好開揚,燈光亦營造到好有氣氛咁。一坐低就可以嘆返杯茶啦,令人感到很chill. 我地點左一湯三餸,兩個人食剛剛好,餸既份量精美,擺盆亦令人賞心悅目。白菜膽燉鮮陳腎呢個湯真係極力推介!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻燉湯味濃濃,所有精華都飲得到,無味精之餘湯頭有淡淡甜味,同埋飲得到既濃郁味。實在難以形容,真心滋補的感覺呀!藥膳醉鴿(杞子)呢道前菜非常足料,料係指藥膳味濃濃的,有中藥酒、藥材既味,就咁飲係較難入口的,要食埋個鴿肉配先順口👌🏻👍🏻同同鴿肉好順,咬開啲藥酒味流出黎,食完又係一道滋補味高既菜式!子薑麵醬魚腩煲呢道菜又係好好味呢,子薑味頗重,不過配搭魚腩原來又幾過癮呢!魚腩煲得正好,唔好痴住個煲,又唔會煲到稔哂。蟹粉蝦仁呢道菜相比其他就較為淡一點,不過亦好出色,因為蟹粉個汁做得好👏🏻甜甜的,汁既質地唔會好稀又唔會好「結」,就咁用汁撈飯食已經好正!

白菜膽燉鮮陳腎

藥膳醉鴿(杞子)

子薑麵醬魚腩煲

• 白菜膽燉鮮陳腎
  • 子薑麵醬魚腩煲
2023-06-06 79 views
店舖位置面向馬莎,富有中式裝修風格,以淺藍紅為主調的餐廳,具有一點時代感,頗為搶眼。當晚晚餐頗為豐富😊😊露筍黑椒和牛粒 $139和牛粒炒得很香,牛肉很嫩,不會有太多筋黑松露小籠包 $34小管放了醋,非常有心思。通常吃小籠包點醋,很容易弄破小籠包的皮。這個設計只要擠一擠小管,就可以把醋加入小籠包內。蛇王芬子羌紅油抄 $49以往食的紅油抄手都是紅紅的油,比較油膩。這款子薑製成的紅油抄手第一次吃,沒有油膩感之餘,酸酸甜甜的感覺更開胃。我推介的菜式👍蟹粉豆腐 $129這個拌飯一流,很多的蟹粉蛇王芬蠟腸蟹肉蛋白炒飯 $59有臘腸的香味,但一點都不油膩咸柑桔生煎包 $39外型非常討好,很 IGable“咸金柑桔”是形容他的外形,不是鹹柑桔的味道。餐牌:

當晚晚餐頗為豐富😊😊

露筍黑椒和牛粒 $139
和牛粒炒得很香,牛肉很嫩,不會有太多筋

黑松露小籠包 $34

蛇王芬子羌紅油抄 $49

蟹粉豆腐 $129
這個拌飯一流,很多的蟹粉

蛇王芬蠟腸蟹肉蛋白炒飯 $59
有臘腸的香味,但一點都不油膩

咸柑桔生煎包 $39
外型非常討好,很 IGable

“咸金柑桔”是形容他的外形,不是鹹柑桔的味道。

餐牌:

2023-05-31 53 views
在網上看到這家的招牌雙色蟹黃撈麵就馬上來吃了 麵上面有滿滿的蟹黃 看起來就非常滿足 還有搭配一個生的鵪鶉蛋可以加進去 可以讓整體更加的濃郁 還有一個蟹頭的東西也很好吃!!
2023-05-31 75 views
行完一田,俾餐廳裝修吸引左,餐廳係充滿傳統中國風,以藍紅為主要顏色,天花都有畫左龍鳳嘅圖案,好配合餐廳的主題!👍🏻🌞太史蛇羹酥🌞將蛇羹整成啫喱狀,再包上一層酥皮去炸,好好食!炸到金黄色,酥皮好脆,咬落去外脆内軟!好正❤️🌞花膠太史蛇羹🌞蛇羹係傳統中國特色美食,花膠太史蛇羹有:花膠、蛇肉、雞絲、木耳等,十分足料!而且煮得好鮮美😍花膠又矜貴而且又有豐富的膠質和蛋白質,令蛇羹更加鮮味無窮!🌞蛇王芬生炒臘味糯米飯🌞糯米飯好香口,撒左脆卜卜嘅花生係面,而且有不同嘅臘腸同冬菇一齊煮!配蛇羹一齊食簡直係完美!❤️🌞藥膳醉鴿🌞乳鴿肉好嫩滑,酒味適中,酒香味濃,仲要好入味!❤️❤️🌞菊花蝦餃🌞蝦餃皮煙靭好食,而且仲充滿菊花味,好特別,新嘗試!蝦新鮮,彈牙!🌞桂花桃膠雪耳燉原個雪梨🌞清甜滋潤嘅糖水,好足料,雪梨燉到好淋,入口即溶,雪耳桃膠又燉到膠質感滿滿,好似食咗一碗骨膠原!❤️❤️❤️四季芬芳整體來講,食物好補好滋潤,仲要好食,而且仲坐得好舒服,下次黎沙田行街都會再黎食養生餐!🤗

🌞太史蛇羹酥🌞

🌞花膠太史蛇羹🌞

🌞蛇王芬生炒臘味糯米飯🌞

🌞藥膳醉鴿🌞
乳鴿肉好嫩滑,酒味適中,酒香味濃,仲要好入味!❤️❤️

🌞菊花蝦餃🌞

🌞桂花桃膠雪耳燉原個雪梨🌞

2023-05-30
2023-05-28 69 views
就係每次經過食飽嘢都話下次要試吓今次就試吓先系下午兩點左右唔使等喎一坐低就用二維碼叫嘢最鍾意食鹹水角就試吓呢個黑孖孖嚟到仲係滾熱辣👅軟綿綿~好食呀~足料叫咗一個酸菜魚湯麵一個牛筋腩湯麵兩個都超大碗酸菜魚唔少㗎都有好多但係食唔夠一半已經想嘔太大碗牛筋腩條牛筋好長好粗~簡直就係足料值得一試但係真係勁飽囉男士最啱😂如果女士食就兩份一碗好啲再食啲小食極力推薦😙其實仲想試埋椰香拿鐵但係乜都冇囉我見到全部熱飲都冇嘅售罄😵‍💫有+10%有茶錢$10
就係每次經過食飽嘢都話下次要試吓今次就試吓先
叫咗一個酸菜魚湯麵一個牛筋腩湯麵
兩個都超大碗
酸菜魚唔少㗎都有好多但係食唔夠一半已經想嘔
太大碗
牛筋腩條牛筋好長好粗~
簡直就係足料
其實仲想試埋椰香拿鐵但係乜都冇囉
我見到全部熱飲都冇嘅售罄😵‍💫
有+10%有茶錢$10
2023-05-28
$130 (Lunch)
星期五晚冇得訂座就早啲嚟攞位,大約6點9攞2位,女職員先叫我哋入去木櫈2人位。但我哋要求坐梳化嗰邊,佢就要我哋迫去收銀檯同一個女人中間嘅位。但係成排梳化係未有人坐的!算~我哋照坐吧!但係啲女職員成晚不停喺對住個位圍埋大聲吹水,又一路講啲客唔肯坐呢道嗰道是非不斷~勁煩。😠壼茶冇哂茶叫佢哋比過壼,叫咗3次,終於施捨到了!😒😒😒叫埋單就即時埋到~~真係要比👍🏻👍🏻👍🏻講返食物:得個樣,打咭啱哂呀~📸📸📸味道唔難食嘅,不過唔值囉!蟹膏蟹粉撈麵正常,唔難食,係有啲滯~原味小籠包皮厚,冇湯汁~柚子生煎包包勁厚,粒肉係包嘅9份之1,粒肉仔係有柚子味嘅~酸菜魚呢餐中最好,魚爽口湯夠酸有少少辣味炸龜苓膏有新意,幾好味,要沾多啲椰漿~總括:試一次,冇下次😂😂😂
星期五晚冇得訂座就早啲嚟攞位,
算~我哋照坐吧!
壼茶冇哂茶叫佢哋比過壼,叫咗3次,
終於施捨到了!😒😒😒
叫埋單就即時埋到~~真係要比👍🏻👍🏻👍🏻
講返食物:
得個樣,打咭啱哂呀~📸📸📸
味道唔難食嘅,不過唔值囉!
蟹膏蟹粉撈麵
正常,唔難食,係有啲滯~
原味小籠包
皮厚,冇湯汁~
柚子生煎包
包勁厚,粒肉係包嘅9份之1,
粒肉仔係有柚子味嘅~
酸菜魚
呢餐中最好,魚爽口湯夠酸有少少辣味
炸龜苓膏
有新意,幾好味,要沾多啲椰漿~
總括:試一次,冇下次😂😂😂

蟹膏蟹粉撈麵
原味小籠包
柚子生煎包
2023-05-26 45 views
臨近紅日前夕,就諗住出街食吓飯輕鬆一下。🌈新城市廣場嘅餐廳近年變化好大,呢間餐廳有閃耀嘅霓虹燈,好搶眼💡🥘雙重黯然銷魂煲仔丼Slow cook and BBQ pork呢個係一個炒飯底嘅煲仔飯,中間仲有隻流心蛋🍳見到啲蛋黃汁都覺得好賞心悅目☺️兩邊有重點半肥瘦既叉燒,一款係簿簿連同芝麻的;另一款腩肉就煮得非常入味、又軟又淋。側邊仲有木魚絲同埋香蔥,令到口感更加豐富!🍲大澳蝦乾粉絲雜菜煲今日想健康啲,所以叫咗個菜,清甜娃娃菜同鮮味蝦乾好夾。雜菜煲既湯底清澈👍🥘子薑麵豉魚腩煲呢個味道比較特別,味道濃郁,大啖大啖感受到肉質的厚實及嫩滑,值得推介!🍲燉湯,熱辣辣,飲入口好舒服🐣花雕醉雞 分量十足,雞肉嫩滑入味,好香酒味

🥘雙重黯然銷魂煲仔丼
Slow cook and BBQ pork

側邊仲有木魚絲同埋香蔥,令到口感更加豐富!

🍲大澳蝦乾粉絲雜菜煲

🥘子薑麵豉魚腩煲

🍲燉湯,熱辣辣,飲入口好舒服

🐣花雕醉雞

分量十足,雞肉嫩滑入味,好香酒味
  • 雙重黯然銷魂煲仔丼
  • 子薑麵醬魚腩煲