Restaurant: Four Seasons Fun Fong
Terms & Details:
養生中菜首選🌸四季芬芳by蛇王芬中午時間同朋友去咗沙田新城市廣場行街,想食個點心嘆吓茶,見第三期嘅四季芬芳by蛇王芬門面好特別,好retro,就入去食個晏晝飯😋中午食飯/麵食等都會額外贈送四季養生系列飲品,好養生㗎🥰餐廳店員服務態度好好!我第一次嚟食,店員都有推介同講解食物種類,好細心呀☺️🍽️人均:$100-$200🕰️時間:午市時段•四季養生系列桃膠菊花桂花雪梨茶竹蔗茅根馬蹄薏米水石榴紫貝天葵山楂蜜黑糖三棗桂圓薑母茶我哋四款唔同口味嘅四季養生系列都試過晒 👍🏻我個人就最鍾意石榴紫貝天葵山楂蜜,唔會太酸,但係又夠晒開胃。其次桃膠菊花,桂花雪梨茶都好好飲,好足料,見到有唔少桃膠係杯飲料入邊。因為佢係外賣樽裝,大家飲唔晒都可以拎返就繼續飲,唔好嘥🤟🏻另外,唔想飲依類特色飲料嘅都可以飲餐廳本身提供嘅熱茶,都好好飲,消滯解渴🫖麵飯類:•蛇王芬特色蛇羹套餐 $149🫕花膠太史蛇羹🍚生炒臘味糯米飯嚟蛇王芬餐廳又點可以唔食吓佢嘅蛇羹套餐?蛇羹熱食暖身暖胃,加入配料蔥花同餅仔,十分好食❤️糯米飯麵冇得彈,好多切碎咗嘅臘腸臘肉,又唔過鹹👍🏻•雙重黯然銷魂煲仔拌麵 $89佢依個雙重黯然銷魂煲仔係餐廳其中一個皇牌
養生中菜首選🌸四季芬芳by蛇王芬

麵飯類:

•蛇王芬特色蛇羹套餐 $149
🫕花膠太史蛇羹
🍚生炒臘味糯米飯
糯米飯麵冇得彈,好多切碎咗嘅臘腸臘肉,又唔過鹹👍🏻

•雙重黯然銷魂煲仔拌麵 $89
佢依個雙重黯然銷魂煲仔係餐廳其中一個皇牌推薦,瘦叉燒同半肥瘦五花肉都好正!易咬唔韌👍🏻因為蛇羹套餐有糯米嘅關係,我哋就點拌麵,拌麵有啲似豉油王炒麵,不過唔係幼麵☺️

點心類:

•菊花蝦餃(菊花)$34
蝦餃一口size,真係有菊花味🤤好fresh好有特色!

•太史蛇羹酥(三角酥)$49
同平時酒樓食嘅三角酥其實好似,但個餡料就變咗做蛇羹,仲好食咗!😋

•三色小籠包 $89
三色小籠包勁IG-able,特別適合一啲平時食小籠包沾勁多醋嘅食家(包括我🤟🏻),因為佢有支試管仔俾你直接注入醋落個包內,然後一啖係口內咬落去😍千奇唔好咬一半呀,啲醋同汁同泌走哂㗎!
三色有三種不同口味嘅小籠包,包括原味、麻辣、同黑松露。全部都好好味😋

•咸柑桔生煎包 $39
相信唔少人俾依款鮮橙色嘅生煎包吸引咗!有柑桔🍊甜味!出面冇見過!

Bible rating: 9/10

📍地址:四季芬芳 (沙田)
沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期3樓363A號舖
四季養生系列
蛇王芬特色蛇羹套餐
菊花蝦餃
三色小籠包
太史蛇羹酥
咸柑桔生煎包
雙重黯然銷魂煲仔拌麵
$200 (Lunch)
四季養生系列
蛇王芬特色蛇羹套餐