2024-05-04 64 views
朋友住奧運,我去探佢之後一齊食飯佢就提議去大角咀既 Restoran SAYA,我網上見到餐廳拎左米芝蓮推介,所以就一齊去試下。位置都幾好搵,位於大角咀利奥坊二期地下,由奧運站行過去大約幾分鐘左右。Restoran SAYA 供應泰國菜,餐廳以湖水綠色為主調,配搭藤製家具同埋壁畫,滲出泰國風情。餐廳主打泰國依善地區既傳統泰菜,首先以清新既泰式柚子蝦沙律 Miang Som O ($128) 揭開序幕,然後就叫左蟹肉奄列 Kai Jiaw ($168)。分量夠大,適合同朋友分享,食落面層脆身,都有蛋香,內裡盛載住飽滿既蟹肉,唔錯。Restoran SAYA 喺招牌菜加上最多客人叫既菜式之一就有泰北咖喱金麵  Khao Soy ($128),喺咖喱中加入椰漿,咖喱味同椰香平衡,配上炭烤雞肉,雞肉食落都夠鬆軟。餐廳都有不同咖喱既菜式,可以配上虎蝦、燒鴨、牛肋條、雞、軟殼蟹等,當晚就品嚐左泰式荔枝紅咖喱配燒鴨 Kaeng Phed Ped Yang ($148),燒鴨肉質都夠彈性,唔會乾柴,旁邊既香草蒜蓉麵包醮上紅咖喱一齊食就最合適。炭火燒牛肉 Suea Rong Hai ($208) 係餐廳

炭火燒牛肉 Suea Rong Hai ($208) 係餐廳另一多人叫既菜式之一,牛肉經炭燒製,肉質鬆軟,配上 Chimichurri Sauce 阿根廷青醬都幾夾。
最後甜品餐廳有三款,我就叫左芒果燸米飯 ($78) ,芒果甜美,燸米飯煙韌。