2024-01-23 1635 views
一直都知道ᴄʜᴀᴀᴛ非常之難訂枱.不過之前發現平日嘅中午係比較容易訂到枱.難得有朋友返香港.臨時訂到平日12點既位置☺️身為米芝連一星餐廳⭐️雖然以傳統印度菜作為菜單.味道都偏重口味但所用嘅香料調味完全係另一種層次.幾款菜式對味蕾都有新衝擊(っ˘ڡ˘ς)➿ ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪᴄʜᴀᴀᴛ在印度菜中泛指”一口小食“同”舔”👅既意思. 先由辣薄脆片同迷你版ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪ 做Starter.鬆脆外層入面都由脆扁豆.脆幼麵.薯仔做饀料.上面有乳酪同香料醬有唔同風味層次➿ ᴛᴀɴᴅᴏᴏʀɪ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ第一眼和牛牛臉頰肉睇落好似overcook? 其實只係外面煎到焦香.入面係半熟軟腍🤤🤤就咁用叉都切得開.大愛自調既薄荷醬~平衡返整個味道➿ ᴏʟᴅ ᴅᴇʟʜɪ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ朋友都係Butter Chicken嘅fans.雖然睇落份量唔多但食落有椰奶香氣外都帶有蕃茄香味.少少微辣既咖哩配Naan或飯都好好食.➿ ᴘʀᴀᴡɴ ᴘᴜʟᴀᴏ食咖哩一定要加埋Pulao.真係好餸飯🍚另外飯入面都加入香料同鮮蝦去煮.另外都好夾我地另一款既魚咖哩🐠一般ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ
➿ ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪ
➿ ᴛᴀɴᴅᴏᴏʀɪ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ
➿ ᴏʟᴅ ᴅᴇʟʜɪ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ
➿ ᴘʀᴀᴡɴ ᴘᴜʟᴀᴏ
一般ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ ʜᴋᴅ 𝟺𝟾𝟾.但有幾款餸都係Extra加左錢.價錢比大家參考一下.最後係食左ʜᴋᴅ 𝟷𝟻𝟸𝟽 .由於我地由午市一開始就邊傾邊食.食到落場😂但職員都好友善無任何催趕不耐煩.重好細心介紹🫶
ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ ʜᴋᴅ 𝟺𝟾𝟾
➿ ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪ
➿ ᴏʟᴅ ᴅᴇʟʜɪ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ
➿ ᴛᴀɴᴅᴏᴏʀɪ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ +ʜᴋᴅ 𝟼𝟾
➿ ᴍᴀʟᴀʙᴀʀ ғɪsʜ ᴄᴜʀʀʏ +ʜᴋᴅ 𝟿𝟾
➿ ᴛʀᴜғғʟᴇ ɴᴀᴀɴ +ʜᴋᴅ 𝟸𝟾
➿ ᴘʀᴀᴡɴ ᴘᴜʟᴀᴏ +ʜᴋᴅ 𝟷𝟸𝟾
➿ sᴀɴ ᴘᴇʟʟᴇɢʀɪɴᴏ ʜᴋᴅ 𝟿𝟶.
(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison
👩‍🍳  整體味道: 8.5/10
💸 性價比: 8/10
📸  打卡指數: 8/10
🤵🏼  環境服務: 8.5/10
🤔  推薦指數: 8/10
2023-12-06
$500 (Lunch)
  • Butter Chicken
  • Raj Kachori