朋友快閃了一轉台北,約我出嚟送手信,礙於對台北美食念念不忘,所以佢揀咗尖沙咀 Check-in Taipei ,位於港威商場,地利位置方便。臺北棧 感受到一股少女風,好靚嘅卡位佈置,打卡一流。有一點機艙的感覺,裝修好舒服,餐牌超多選擇。苦瓜汁大王芭樂苦瓜汁 $52我自己最懷念苦瓜汁,去台北西門町一定會飲。賣相精美的芭樂苦瓜汁,漸變的顏色很漂亮,飲落苦澀之中帶點甜美,回甘享受。招牌魯肉飯 $68迷你的一小碗,份量剛剛好,招牌魯肉油脂肥美,配埋飽滿飯粒,滿滿當當,真係無得輸。沾滿招牌魯肉醬汁更顯特色,都好好食,值得一食再食。蒜香三色台腸 $68鋪滿香脆的蒜片,三色台腸各有特色,重點一次過試晒幾款唔同口味,食落有一點甜甜香蜜味,我覺得很可以。肉鬆皮蛋蛋餅 $78朋友超鍾意食肉鬆,皮蛋入口Creamy,蛋餅係台北街頭人氣小食,切開細細件,一口size好方便,可以試多幾款口味,最喜歡鮮味又有層次!擔擔牛肉麵 $138與別不同的牛香味,睇Menu得知原來選用本地「兆記牛肉」提供的牛脂肪製成「辣牛油」。味道層次略勝一籌,牛油放進熱湯頭立即融化,我先品嚐湯頭,回味無窮。湯麵吸收了湯汁,粗生彈牙,入口
苦瓜汁大王
芭樂苦瓜汁 $52
招牌魯肉飯 $68
蒜香三色台腸 $68

肉鬆皮蛋蛋餅 $78
擔擔牛肉麵 $138
湯麵吸收了湯汁,粗生彈牙,入口微微香辣,滿溢牛脂香,香氣及味道濃郁,不會太過油膩或過於鹹味,讓人吃得非常過癮,色香味俱全。
牛肉食得出事高級食材,帶來了豐富的口感和風味。鹹香和鮮味,軟嫩口感跟湯汁完美結合,每一口都帶來了獨特的美味。
手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48
第一次嘗試鳳梨酥撻,好香口,手工鳳梨酥夠厚,外層酥脆,咬下去時內裡則是滑嫩的麻糬,啖啖綿密的蛋撻,正!可以一試!
總括地方寬敞舒適,食物飲品都精緻,性價比之選。
  • 手工鳳梨酥麻糬蛋撻
  • 芭樂苦瓜汁