4 day(s) ago 0 views
家裏進行大改造將自己嘅按摩椅同埋梳化都全部換掉!由揀選到棄掉都係一個非常艱辛嘅過程!順便清理家中嘅雜物!真的斷捨離!呢個係唔簡單㗎!卒之全部搞掂晒⋯⋯乾淨又舒服!所以一定要慰勞老婆帶佢去最鍾意食嘅台灣料理!Check in Taipei餐廳非常注意清潔!每次客人元餐後員工都會噴清潔消毒劑枱清潔枱和椅子!抵讚👍👍⋯⋯蒜香🧄三色台腸台腸果然名不虛傳!口感紮實!嚼勁十足!煙靭又多汁!充滿蒜香!蒜片又香脆!鹹鹹甜甜非常惹味,而且份量十足!三色鹽酥雞鹽酥雞外層非常香脆!雞件內裏非常濕潤!雞汁慢慢滲出!超正!配以特製三色醬汁😋😋柚子醬汁丶黑松露醬汁、最特色就係冬陰功醬汁😋⋯⋯招牌滷肉飯半肥胖瘦嘅豬肉入口即溶!醬汁非常濃厚!非常香口!顏色金黃!咸道剛剛好!有半隻滷水蛋!非常惹味!綠豆沙沙冰口感棉蜜!非常幼滑⋯⋯又解渴又清熱!手工鳳梨酥麻糬蛋撻這款甜品是這裏的signature!麻糬'鳳梨酥'蛋撻集於一身!口感相當豐富!酥皮相當香脆,而且充滿牛油嘅香氣不能抗拒!必食😋😋伯爵茶凍愛玉芋圓台灣料理點少得這款伯爵茶凍愛玉芋圓!份量相當驚人!芋圓非常煙靭,加上愛玉和伯爵茶凍口感更上一層!加埋珍珠同綠豆蓉超正正
家裏進行大改造將自己嘅按摩椅同埋梳化都全部換掉!
由揀選到棄掉都係一個非常艱辛嘅過程!
順便清理家中嘅雜物!真的斷捨離!呢個係唔簡單㗎!
卒之全部搞掂晒⋯⋯乾淨又舒服!
所以一定要慰勞老婆帶佢去最鍾意食嘅台灣料理!

Check in Taipei

蒜香🧄三色台腸

台腸果然名不虛傳!
口感紮實!嚼勁十足!煙靭又多汁!
充滿蒜香!蒜片又香脆!
鹹鹹甜甜非常惹味,而且份量十足!

三色鹽酥雞

鹽酥雞外層非常香脆!雞件內裏非常濕潤!雞汁慢慢滲出!超正!
配以特製三色醬汁😋😋
柚子醬汁丶黑松露醬汁
、最特色就係冬陰功醬汁😋⋯⋯

招牌滷肉飯

半肥胖瘦嘅豬肉入口即溶!
醬汁非常濃厚!非常香口!
顏色金黃!咸道剛剛好!
有半隻滷水蛋!非常惹味!

綠豆沙沙冰

口感棉蜜!非常幼滑⋯⋯
又解渴又清熱!

手工鳳梨酥麻糬蛋撻

這款甜品是這裏的signature!
麻糬'鳳梨酥'蛋撻集於一身!
口感相當豐富!酥皮相當香脆,而且充滿牛油嘅香氣不能抗拒!
必食😋😋

伯爵茶凍愛玉芋圓

台灣料理點少得這款伯爵茶凍愛玉芋圓!
份量相當驚人!
芋圓非常煙靭,加上愛玉和伯爵茶凍口感更上一層!
加埋珍珠同綠豆蓉超正正!
  • 伯爵茶凍愛玉芋圓
  • 三色鹽酥雞
2024-05-03 370 views
朋友在海港城上班,介紹了這間台灣餐廳,真的很不錯!非常喜歡這兒的裝潢,色調柔和,空間闊落,座位舒適,很適合朋友聚會暢談。🍽️櫻花蝦烏醋茄子🍢在冷盤前菜,這道菜很合適。大量粉紅色的櫻花蝦鋪滿在紫色的茄子上,賣相吸引。烏醋的酸味柔和,令人開胃。🍽️大板燒海鮮蛋餅🍕🧆整個蛋餅十分大,材料足,滿滿的木魚把整個蛋餅都覆蓋了,在木魚下還有很多蟹柳、魷魚等。而蛋餅是配上椰菜一起煎的,配上大阪燒醬,十分惹味!🍽️招牌魯肉飯🍛滷肉肥瘦均勻,香濃的滷肉汁滿滿的撒在軟棉棉的白飯上,十分好送飯!很喜歡溏心蛋,蛋黃流心的,很滋味!🍽️黑蒜牛肉麵🍜一上枱已經聞到濃濃的的黑蒜味,還有蒜蓉作配菜,牛肉軟綿綿,醃得很入味。我們選了台灣寬粉絲,口感彈牙。🍽️擔擔牛肉麵🍜湯底十分濃郁,手工刀削麵份量十分多,牛肉份量也很多,配料有鹵水豆腐、蟲草花等,賣相吸睛。🍹蜂蜜苦瓜汁🍹能喝出真材實料,苦瓜的甘味配蜂蜜的甜味十分合適,味道十分清新,清熱健康之選!

朋友在海港城上班,介紹了這間台灣餐廳,真的很不錯!
🍽️櫻花蝦烏醋茄子🍢

• 擔擔牛肉麵
  • 大阪燒海鮮蛋餅
  • 蜂蜜苦瓜汁
2024-04-22 439 views
香港有好多食台灣野既鋪頭, 好多都可以模仿同台灣食的好似但有時人會好想試下新野, 有創意既野, 朋友就介紹CHECK IN TAIPEI, 佢話有好多好有創意既台灣菜, 一定滿足到我地尖沙咀店係位於海港城, 位置方便, 而入到去係幾乾淨舒服, 而且又多卡位, 食野同傾計都特別方便大阪燒海鮮蛋餅-$128D個大阪燒海鮮蛋餅好正, 個皮煎得香脆, 入面有豐富嘅海鮮, 例如八爪魚令到個海鮮蛋餅既口感豐富左, 仲有蛋香, 每一口都好滋味招牌牛肉麵-$118牛肉麵湯底濃郁, 牛肉片鮮嫩多汁, 有牛味得黎又易咬, 配上彈牙的麵條,再加上炸既蟲草花, 口感絕佳手工鳳梨酥麻糬蛋撻-$48蛋撻外層酥皮金黃鬆脆, 內裡的蛋液濃郁滑嫩, 口感豐富, 這款結合了三種不同口感的點心組合, 每一口都能帶給你不同的享受, D個十級推薦, 必試的!綠豆沙牛乳-$48它結合了綠豆沙和牛乳的口感和風味, 綠豆沙是由綠豆煮熟並磨成泥狀, 具有綿密的口感和淡淡的甜味, 牛乳則帶來了濃郁的奶香和滑順的口感, 兩者結合在一起, 絕對係夏天解暑必備的飲品總結, 創意台菜不但食得出濃濃的創意, 仲食到好味道, 唔怪得朋友咁推薦!
香港有好多食台灣野既鋪頭, 好多都可以模仿同台灣食的好似

大阪燒海鮮蛋餅-$128

招牌牛肉麵-$118

手工鳳梨酥麻糬蛋撻-$48

綠豆沙牛乳-$48

2024-04-18
  • 招牌牛肉麵
2024-04-15 447 views
日元咁低水,呢期真係冇咩動力飛去台灣,唯有係香港 check in 台北打打咭。尖沙咀店係港威商場,裝修好有心思,特別鍾意卡位一個個燈牌,台灣感覺返晒啦。以為呢個位食野會好貴,其實又唔係,同其他地方食台灣野都差唔多價錢。手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48蛋撻結合鳳梨酥麻糬,呢個組合真係要試試。表面睇唔到佢有幾勁,切開就見到厚厚蛋撻,一層麻糬,再鳳梨酥,流晒口水。如果你打算一人食一個,真係要有打大佬既心理準備。招牌滷肉飯 $68滷肉飯冇拆招牌,滷肉肥瘦均勻,滷肉足,加半隻蛋靚仔晒。髒髒鹹蛋黃芋泥餡餅 $88紫黃配色係幾吸引,更吸引既係中間厚厚芋泥,難得鹹蛋黃味唔會搶晒芋泥味,又係飽到一碟都會ko你。招牌牛肉麵 $118可以揀手工刀削麵或台灣寬粉絲。牛肉麵湯沒死鹹,亦不搶喉,特意加上牛油脂,味道就更香。牛肉腍,刀削麵口感滿滿,整體都有水準。蒜香三色台腸 $68三色台腸勁量多,食極都仲有,蒜香味一啲都唔搶。宇治抹茶牛乳 $55抹茶味濃而不澀,加牛乳口感香滑。

手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48

招牌滷肉飯 $68
滷肉飯冇拆招牌,滷肉肥瘦均勻,滷肉足,加半隻蛋靚仔晒。

髒髒鹹蛋黃芋泥餡餅 $88

招牌牛肉麵 $118

蒜香三色台腸 $68
三色台腸勁量多,食極都仲有,蒜香味一啲都唔搶。

宇治抹茶牛乳 $55
抹茶味濃而不澀,加牛乳口感香滑。
2024-04-12
Type of Meal
Dinner
2024-04-10 433 views
有個老朋友剛從澳洲回來香港玩⋯⋯順便探吓我⋯⋯陪佢去海港城行街shopping 🥰⋯⋯我這位朋友對食物好執着⋯⋯每一樣嘢都話要正宗,非常注重環境同埋食物嘅質🥰⋯⋯甜品係不可缺少嘅元素⋯⋯這間台式料理就啱晒佢啦🥰🥰餐廳無論外型內裏的裝修都非常華麗⋯⋯而且非常整潔又時尚⋯⋯食物質素好高,但係價錢就非常超值😋💕💕Check in Taipei💕💕話梅地瓜條外層非常酥脆!內裏又香又甜!口感綿綿蜜蜜!配以特製的話梅醬汁😋非常開胃😋⋯⋯蒜香三色台腸蒜香三色台腸外層脆薄口感!肉味非常濃郁!非常惹味!蒜片炸得,非常香脆!份量仲好多添!招牌滷肉飯招牌滷肉飯係台式嘅特色料理點可以少😋⋯⋯用肥瘦均勻的五花肉入口即溶!醬汁香醇濃郁!配以糖心嘅滷水蛋!停唔到口!手工鳳梨酥麻糬蛋撻這款甜品signature必點🥰⋯⋯撻皮非常鬆脆可口!充滿牛油嘅香氣!頂層嫩滑嘅蛋心!又滑又香!中間麻糬非常煙靭,增加口感!底層仲有鳳梨酥!呢款甜品一試傾心!💕💕朋友讚口不絕!黑白配冰火湯丸刨冰🍧芝麻湯圓外層非常煙靭⋯⋯溜心的芝麻餡超香濃!頂層鋪滿芝麻粉和黑花生粉!增加不少風味!刨冰非常綿密!每一層都鋪滿芝麻粉和牛奶充滿奶香!每一口都好
有個老朋友剛從澳洲回來香港玩⋯⋯
順便探吓我
⋯⋯
陪佢去海港城行街shopping 🥰⋯⋯
我這位朋友對食物
好執着⋯⋯
每一樣嘢都話要正宗,非常注重環境同埋食物嘅質🥰⋯⋯
甜品
係不可缺少嘅元素⋯⋯
這間台式料理就啱晒佢啦🥰🥰

餐廳無論外型
內裏的裝修都非常華麗⋯⋯而且非常整潔又時尚⋯⋯
食物質素好高,但係價錢就非常超值😋

💕💕Check in Taipei💕💕

話梅地瓜條

外層非常酥脆!內裏又香又甜!
口感綿綿蜜蜜!
配以特製的話梅醬汁😋非常開胃😋⋯⋯

蒜香三色台腸

蒜香三色台腸外層脆薄口感!
肉味非常濃郁!非常惹味!
蒜片炸得,非常香脆!
份量仲好多添!

招牌滷肉飯係台式嘅特色料理點可以少😋⋯⋯
用肥瘦均勻的五花肉入口即溶!
醬汁香醇濃郁!
配以糖心嘅滷水蛋!停唔到口!

手工鳳梨酥麻糬蛋撻

這款甜品signature必點🥰⋯⋯
撻皮非常鬆脆可口!充滿牛油嘅香氣!
頂層嫩滑嘅蛋心!又滑又香!
中間麻糬非常煙靭,增加口感!
底層仲有鳳梨酥!
呢款甜品一試傾心!💕💕
朋友讚口不絕!

黑白配冰火湯丸刨冰🍧

芝麻湯圓外層非常煙靭⋯⋯溜心的芝麻餡超香濃!
頂層鋪滿芝麻粉和黑花生粉!增加不少風味!
刨冰非常綿密!每一層都鋪滿芝麻粉和牛奶充滿奶香!
每一口都好滿足!

木瓜牛乳

木瓜濃稠嘅口感加上香滑嘅鮮奶!又香又潤!
  • 黑白配冰火湯丸刨冰
  • 招牌滷肉飯
2024-05-12 0 views
平時dinner 好旺場,今日見唔洗排隊即刻去試。髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅-姐最歡喜的一碟,芋泥好滑芋味好出-鹹蛋黃絕對係加分不少,鹹鹹香香更突出芋泥清香三杯片皮鴨胸刈包-鴨胸份量好多,每個刈包起碼夾到4-5塊-三杯的味道唔會做得好濃,食到鴨胸的香味擔擔牛肉麵-牛肉好厚切,牛味濃,啖啖肉-湯底好出色,牛味香得黎唔會膩,仲加左花生碎好有口感-麵揀左刀削麵,粗身,有咬口,Q彈,欣賞!芭樂苦瓜汁-非常清甜,非常有”台”味!-完全飲得出係鮮榨的👍🏻手功鳳梨醋麻薯蛋撻-外皮醋脆,蛋好香滑,鳳梨餡唔會死甜
平時dinner 好旺場,今日見唔洗排隊即刻去試。

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
-姐最歡喜的一碟,芋泥好滑芋味好出
-鹹蛋黃絕對係加分不少,鹹鹹香香更突出芋泥清香

三杯片皮鴨胸刈包
-鴨胸份量好多,每個刈包起碼夾到4-5塊
-三杯的味道唔會做得好濃,食到鴨胸的香味

擔擔牛肉麵
-牛肉好厚切,牛味濃,啖啖肉
-湯底好出色,牛味香得黎唔會膩,仲加左花生碎好有口感
-麵揀左刀削麵,粗身,有咬口,Q彈,欣賞!

芭樂苦瓜汁
-非常清甜,非常有”台”味!
-完全飲得出係鮮榨的👍🏻

手功鳳梨醋麻薯蛋撻
-外皮醋脆,蛋好香滑,鳳梨餡唔會死甜

2024-05-05 0 views
前排剛去完台灣旅行,已經好想念台灣美食。🔸呢度出名手工鳳梨蘇麻薯蛋撻,好香好脆的外層,內餡三層享受,底層鳳梨有點像土鳳梨,但不會很酸的那種,中層是麻薯,煙煙韌韌,上層甜甜的蛋餡,好豐富!🔸蒜香三色台灣腸:外面有蜜糖的蒜香味道,好好味!🔸三色鹽酥雞:是配合三種不同的醬汁,柚子汁,柚子的酸甜好清新,水牛城有少少辣,松露汁最好味,鹽酥雞好脆,雞肉嫩滑!🔸肉鬆皮蛋蛋餅:我覺得蛋餅不可缺少的是肉鬆,加了芝士,而最特別是加埋皮蛋一起,好好味!🔸招牌魯肉飯:台灣魯肉飯必食,簡簡單單的魯肉汁和肉碎拌著吃,又香又好味!還有半隻糖心蛋,超有水準!🔸鳳梨苦瓜汁:第一次飲到這麼濃的苦瓜汁,加了鳳梨汁有酸酸甜甜的,但也有青澀味的,微甘,飲完覺得會解毒的!🔸香水檸檬炭燒烏龍茶:清香檸檬味不會掩蓋炭燒烏龍茶的味道,幾特別!
前排剛去完台灣旅行,已經好想念台灣美食。
🔸蒜香三色台灣腸:外面有蜜糖的蒜香味道,好好味!
肉鬆皮蛋蛋餅
肉鬆皮蛋蛋餅
  • 蒜香三色台腸
臺北棧海港城旗艦分店,帶你瞬間轉移,穿越台北既美景,餐廳每個角落佈滿浪漫氛圍腮紅落霞景色,完美地帶我進入一場震撼感官的臺灣美餚盛宴。💟招牌魯肉飯魯肉入口即化,肥瘦適中,肉質鬆軟入味,滷汁用上台灣醬料製成,品嚐到滷水的甘香,味道不會過鹹,滲出最熟悉的台灣地道風味💟髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅少女風既紫色香芋粉相當吸睛,蛋餅皮相當薄而軟綿,內裡包著海量入口厚滑既芋泥,整體甜度適中,芋泥控必食!💟黑白配冰火湯丸刨冰餐廳以軟綿豆乳刨冰搭配老字號甜品店福元湯丸,粉糰軟糯無比,黑芝麻內餡蜂擁地流出,豆乳刨冰質地細滑,絕無粗糙冰粒,冰火交融,震撼味蕾,大愛💟宇治抹茶鳳梨酥麻糬蛋撻抹茶控必食!抹茶味香濃,茶香配上香滑的蛋撻,配上中層拉絲麻糬及底層鳳梨果肉,蛋撻餅皮鬆化,層次豐富分明,別出心裁之作!💟芭樂苦瓜汁苦瓜味甘配上清甜芭樂,整體清新微苦,解暑消滯臺北棧 (港威商場)📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2204-6號舖

💟招牌魯肉飯

💟髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅

💟黑白配冰火湯丸刨冰

💟宇治抹茶鳳梨酥麻糬蛋撻

💟芭樂苦瓜汁
苦瓜味甘配上清甜芭樂,整體清新微苦,解暑消滯

臺北棧 (港威商場)
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2204-6號舖

2024-05-02 20 views
Check in Taipei✈️一間Fusion臺灣菜✨所以菜色都好特別💯尤其是係蛋餅🥚今次肉鬆同芋泥都好好食💯而最特別嘅係尖沙咀店限定嘅葡撻鳳梨酥雖然$48小貴,但係幾特別Check in Taipei! ✈️I found this amazing fusion Taiwanese cuisine restaurant with unique dishes. The standout dish for me was the Egg Pancake 🥚. The combination of meat floss and taro paste was exceptionally delicious. But the most special item on the menu was the limited edition Pineapple Custard Tart, exclusively available at their Tsim Sha Tsui branch. Although it was a bit pricey at $48, it was definitely wo
Check in Taipei✈️
一間Fusion臺灣菜✨
所以菜色都好特別💯
尤其是係蛋餅🥚
今次肉鬆同芋泥都好好食💯
而最特別嘅係尖沙咀店限定嘅葡撻鳳梨酥
雖然$48小貴,但係幾特別
Check in Taipei! ✈️

I found this amazing fusion Taiwanese cuisine restaurant with unique dishes. The standout dish for me was the Egg Pancake 🥚. The combination of meat floss and taro paste was exceptionally delicious. But the most special item on the menu was the limited edition Pineapple Custard Tart, exclusively available at their Tsim Sha Tsui branch. Although it was a bit pricey at $48, it was definitely worth it for its uniqueness.

2024-04-29 28 views
咁啱同老公去尖沙咀行街,之前同朋友食過呢間台灣菜非常高質,於是帶老公試吓😬餐廳裝修簡約、地方寬敞,可能假日的關係都幾多食客,竟然都可以為我哋安排到闊落的卡位,坐得好舒服,餐牌有好多創新嘅台灣菜式,令人大開眼界😃坐低有啲口渴,我哋點咗芋泥牛乳,芋泥香甜軟滑,配上唔太甜嘅鮮奶好正👍🏻三色鹽酥雞:外皮香脆雞肉嫩滑,充滿肉汁,有三款醬汁可以點,冬陰功汁酸酸辣辣好醒胃,柚子汁酸酸地好清新,黑松露汁好香,配上香脆嘅炸雞味道勁正👍🏻大阪燒海鮮蛋餅:呢個菜式又係超創新,以日本大阪燒嘅做法,呢個蛋餅勁大塊外型就好似大阪燒一樣,香滑嘅蛋餅配上魷魚蟹棒等等嘅海鮮,加埋大阪燒嘅醬汁,上面仲有滿滿嘅木魚碎,勁正😍招牌滷肉飯:滷肉香而且好多肉汁,配埋半隻糖心蛋,同埋爽脆嘅醃蘿蔔一齊食味道好夾,送飯一流👍🏻最後到甜品時間,我哋點咗伯爵茶凍仙草芋圓,份量好大夠晒兩個人食,而且配料好豐富,伯爵茶凍茶茶香味濃而且爽口、綠豆清甜解暑、黑糖珍珠煙靭Q彈、芋圓香軟煙靭仲有爽口嘅仙草配上唔太甜嘅牛奶好正👍🏻

,送飯一流👍🏻
最後到甜品時間,我哋點咗伯爵茶凍仙草芋圓
2024-04-26 15 views
近排呢一間好Hit嘅臺北棧位於海港城,我去到嘅時候已經有人排緊隊。招牌滷肉飯我本人幾鍾意食台灣菜,特別滷肉飯,所以諗都唔諗就叫咗招牌滷肉飯。而又真係好有意外驚喜,佢係肥肉較多,有啲重重骨膠原感覺。好似真係去咗台灣食滷肉飯咁,絕對係必點。髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅但蛋餅方面,其實佢嘅配搭我都唔太喜歡,不過見到好多人推薦髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅,我決定試下。上到嚟之後我有啲失望,因為成個蛋餅入邊都真係全部滿滿芋泥,有啲掩蓋左蛋餅味道嘅感覺。鹹蛋黃碎味道亦都唔係好突出。黑蒜牛肉麵其實呢個黑蒜牛肉麵嘅黑蒜味道做得好足,但有啲可惜嘅係牛肉麵同黑蒜呢個味道配搭係唔太夾,似拉麵嘅感覺。但係上面嘅蟲草花咬落去跪跪地,好特別。麵底其實度軟硬適中,相信唔係配搭黑蒜,配搭麻辣應該唔錯😝滷肉飯👍🏻👍🏻有機會我會再試吓其他菜式

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅

黑蒜牛肉麵
滷肉飯👍🏻👍🏻有機會我會再試吓其他菜式
黑蒜牛肉麵
招牌滷肉飯
朋友快閃了一轉台北,約我出嚟送手信,礙於對台北美食念念不忘,所以佢揀咗尖沙咀 Check-in Taipei ,位於港威商場,地利位置方便。臺北棧 感受到一股少女風,好靚嘅卡位佈置,打卡一流。有一點機艙的感覺,裝修好舒服,餐牌超多選擇。苦瓜汁大王芭樂苦瓜汁 $52我自己最懷念苦瓜汁,去台北西門町一定會飲。賣相精美的芭樂苦瓜汁,漸變的顏色很漂亮,飲落苦澀之中帶點甜美,回甘享受。招牌魯肉飯 $68迷你的一小碗,份量剛剛好,招牌魯肉油脂肥美,配埋飽滿飯粒,滿滿當當,真係無得輸。沾滿招牌魯肉醬汁更顯特色,都好好食,值得一食再食。蒜香三色台腸 $68鋪滿香脆的蒜片,三色台腸各有特色,重點一次過試晒幾款唔同口味,食落有一點甜甜香蜜味,我覺得很可以。肉鬆皮蛋蛋餅 $78朋友超鍾意食肉鬆,皮蛋入口Creamy,蛋餅係台北街頭人氣小食,切開細細件,一口size好方便,可以試多幾款口味,最喜歡鮮味又有層次!擔擔牛肉麵 $138與別不同的牛香味,睇Menu得知原來選用本地「兆記牛肉」提供的牛脂肪製成「辣牛油」。味道層次略勝一籌,牛油放進熱湯頭立即融化,我先品嚐湯頭,回味無窮。湯麵吸收了湯汁,粗生彈牙,入口
苦瓜汁大王
芭樂苦瓜汁 $52
招牌魯肉飯 $68
蒜香三色台腸 $68

肉鬆皮蛋蛋餅 $78
擔擔牛肉麵 $138
湯麵吸收了湯汁,粗生彈牙,入口微微香辣,滿溢牛脂香,香氣及味道濃郁,不會太過油膩或過於鹹味,讓人吃得非常過癮,色香味俱全。
牛肉食得出事高級食材,帶來了豐富的口感和風味。鹹香和鮮味,軟嫩口感跟湯汁完美結合,每一口都帶來了獨特的美味。
手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48
第一次嘗試鳳梨酥撻,好香口,手工鳳梨酥夠厚,外層酥脆,咬下去時內裡則是滑嫩的麻糬,啖啖綿密的蛋撻,正!可以一試!
總括地方寬敞舒適,食物飲品都精緻,性價比之選。
  • 芭樂苦瓜汁
  • 肉鬆皮蛋蛋餅
  • 擔擔牛肉麵
  • 手工鳳梨酥麻薯蛋撻
  • 招牌滷肉飯
2024-04-24 26 views
在香港很容易吃到台灣菜,可是正宗的台灣菜在Check in Taipei 才吃得到。 咖哩起司吉列蝦蛋餅$98外面是咖哩醬汁,餡料是流心芝士配上即叫即炸的吉列蝦,口感配搭令人驚喜。 招牌牛肉麵$118台灣牛肉經過滷製,十分美味出色。刀削麵口感上佳,配上濃郁的紅燒湯底,必點。份量方面,十分性價比高,吃了主食已經很飽。 招牌魯肉飯$68台灣正宗的味道,魯肉口感幼滑,醬汁濃厚,脂肪比例合適,配上溏心蛋及配菜,胃口大增。 抹茶奶奶麻糬$108第一次吃到這個麻糬時,令人留下深刻印象,於是今次點了全新口味,軟綿的麻糬充滿奶香,濃濃的牛乳加上滑溜的麻糬,令人一口接一口吃不停。自行切開麻糬,亦可決定糖粉的份量。 必飲木瓜牛奶,特別推介,充滿木瓜香味及奶香。

咖哩起司吉列蝦蛋餅$98

招牌牛肉麵$118

招牌魯肉飯$68

抹茶奶奶麻糬$108

必飲木瓜牛奶,特別推介,充滿木瓜香味及奶香。
2024-04-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-04-23 26 views
趁住禮拜日放假,約咗好耐冇見嘅朋友嚟到尖沙咀海港城食dinner~朋友好鍾意台灣菜,我哋揀咗呢間台灣餐廳~之前我哋喺中環區嘅分店食過,覺得好好味😋今次嚟尖沙咀呢間分店試吓~芋泥牛乳$55有好濃郁嘅芋泥,飲落唔會覺得好甜~芋泥味好香,仲有新鮮牛乳,飲落覺得好滑,我同朋友都好鍾意蒜香三色台腸$68佢有三隻唔同味道嘅台灣腸,有紅色,黑色,食落覺得好香,啖啖肉~我哋食唔停招牌牛肉麵$118我哋好鍾意佢嘅刀削麵,係自家手工製作,食落覺得嘅煙煙韌韌,牛肉仲有好多筋,幾有咬口原條鰻魚起司玉米蛋餅$188職員會燒熱蛋餅🥞佢嘅表面有一層好濃郁嘅芝士,有一大條鰻魚,好香好Juicy~熱辣辣咁食仲有芝士流心嘅效果~髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅$88我同朋友都好鍾意芋泥❤️表面係一層好靚嘅紫薯粉,入面有好香好濃郁嘅芋泥蛋餅🥞食落覺得好香好好味😋黑白配冰火湯圓刨冰$108一大碗棉花冰,一半係黑色,一半係白色~黑色係芝麻味,白色係牛奶味,仲有芝麻湯圓,流心芝麻湯圓熱辣辣,幾正~棉花冰係軟綿綿嘅口感,我哋都好鍾意

芋泥牛乳$55

2024-04-13
Type of Meal
Dinner
2024-04-20 47 views
主要係因為餐廳裝修幾特別,完全唔似係食台灣野,餐牌食物賣相吸引,就入咗去試吓。髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅$88見到個配搭好特別,所以試吓,但食落覺得味道和口感完全唔夾,最後仲無食晒😌明太子甜不辣$78魚餅口感煙靭,表面有明太子醬幾好食,只係得6件細細塊,略貴。招牌牛肉麵配牛脂油$118揀咗手工刀削麵,口感唔錯,湯底幾濃,但牛肉厚得嚟有啲靭,扣分🙃碗麵份量偏少。珍珠奶茶$45 & 鳳梨苦瓜$48兩杯味道都普普通通😐整體來說,餐廳環境和裝修幾靚,座位舒適,但食物味道普通,份量偏少,價錢略貴,試一次就夠。

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅$88

明太子甜不辣$78

招牌牛肉麵配牛脂油$118

珍珠奶茶$45 & 鳳梨苦瓜$48
兩杯味道都普普通通😐

2024-03-31
$208 (Lunch)