2023-08-17 357 views
Check in Taipei 餐廳名字好特別, 我都好想 Check-In Taipei , 可惜公司冇假期, 短期內也唔可以飛去台灣玩啦.餐廳裝修設計時尚, 座位有方枱, 卡座自成一閣傾偈最啱.  看看牆上電燈箱, 好懷念台灣景色, 彩色餐牌有多頁,  食品選擇多. 飲品也不少.食品有台灣特式, 價錢中肯.我們叫了  蘋果苦瓜汁,   大大杯涼冰冰.  消暑解喝.  少少苦味加上蘋果味, 入口清甜,  健康解毒又有益.  真係好岩飲.香濃豆漿, 豆味濃香,  好有台灣味道.人氣台灣小吃, 鹽酥雞, 最鍾意食的台灣菜, 鹽酥雞,  共有六件, 新鮮炸起, 伴上三色醬料:  松露醬, 柚子醬和冬陰公醬.  看來吸引.   ,粒粒鹽酥雞肉,炸得外脆內軟,雞肉內嫩好juicy,隨自己喜愛可以沾上不同醬料鹽酥雞 炸得好香脆, 炸漿薄,  雞肉嫩滑,  外皮鹹香又脆口,  好好食.   沾上三色不同的醬汁, 各有風味.大阪燒海鮮蛋餅,  上檯熱騰騰,  新鮮製作 木魚絲在蛋餅上滾動,  帶出動感.蛋餅煎得香口, 內餡滿滿,   材料豐富,  有椰菜絲, 章魚粒, 蟹柳條, 紫菜絲, 蛋黃醬同大
餐廳裝修設計時尚, 座位有方枱,
彩色餐牌有多頁,  食品選擇多. 飲品也不少.
食品有台灣特式,
價錢中肯.
香濃豆漿, 豆味濃香,  好有台灣味道.
蘋果苦瓜汁, 香濃豆漿
三色鹽酥雞
蛋餅煎得香口, 內餡滿滿,   材料豐富,  有椰菜絲, 章魚粒, 蟹柳條, 紫菜絲, 蛋黃醬同大阪燒汁.
大阪燒海鮮蛋餅
用刀叉分切,   感覺似意式 Pizza 又像日式食品.   蛋皮軟滑, 配料和醬汁入口味道新鮮,  非常好食.
招牌魯肉飯,  配上溏心蛋及正中台式庵瓜, 餸飯至正.
招牌魯肉飯
魯肉肥瘦適中, 醃得軟稔入味,  珍珠飯粒粒煙韌, 醬汁豐富.    溏心蛋有流心效果,  始終是我們最愛.
手工鳳梨酥麻糬蛋撻,  必食的台灣甜品, 上檯仍熱,  撻皮用了曲奇皮,  好香口.
手工鳳梨酥麻糬蛋撻
撻面是焦糖蛋,  香滑而沒燒焦,
 三層內饀,  有麻薯及鳳梨蓉, 麻糬, 有拉絲效果煙韌軟糯, 鳳梨果肉,  香濃鳳梨味, 好清新. 曲奇皮鬆脆,  好滿意.
Check In Taipei, 有自己的特色風格,   富台灣滋味, 不錯.
三色鹽酥雞
大阪燒海鮮蛋餅