❀ Be Leaf #觀塘 ❀❗逃離香港波希米亞Cafe 仲有唔少特色菜式❗——————————————————觀塘最近新開咗間富有波希米亞風格嘅Cafe,原來佢哋係深水埗 boholic 嘅姊妹店。真係超級靚,處處都係打卡位,充滿渡假感覺🤩內裏有個吊沙發俾大家打卡,外面仲有唔少pet friendly嘅竹藤座位。菜式選擇亦比一般Cafe更多,賣相亦花盡心思,整體感覺不俗🥰。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 慢煮16小時烤鴨髀配紅咖喱泡沫 $158 (4/5)烤鴨髀貌似乾身,但爛咗嘅方法成功將肉質保持嫩滑,表皮仲有少許香脆。側邊再配上紅咖喱泡沫,不過無論賣相定係味道都似南瓜🎃,真係睇返先知原來係紅咖喱,但係甜甜地同烤鴨幾夾。底下仲有個外表煎香左嘅飯團🍙,配上咖喱汁一齊食真係唔錯!.☞ 王牌be leaf全日早餐 $188 (3.9/5)一向覺得全日早餐係相對呃錢嘅菜式🙈不過呢一間嘅王牌全日早餐居然有爆蒜焗生蠔🦪,真係第一次見,即刻覺得要試一試!另外仲有滑嫩嘅黑松露炒蛋、煙三文魚、腸仔、牛角包等等,全部都烹調得唔錯。佢哋仲有另一款焗龍蝦全日早餐,不過可惜當日已經賣晒🥲,下次有機會要再試下。.☞ 蘋果金寶
❀ Be Leaf #觀塘 ❀
❗逃離香港波希米亞Cafe 仲有唔少特色菜式❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
Papaya mango smoothie

☞ 慢煮16小時烤鴨髀配紅咖喱泡沫 $158 (4/5)
底下仲有個外表煎香左嘅飯團🍙,配上咖喱汁一齊食真係唔錯!
慢煮16小時烤鴨髀配紅咖喱泡沫

☞ 王牌be leaf全日早餐 $188 (3.9/5)
王牌be leaf全日早餐

☞ 蘋果金寶火炙焦糖蛋卷配雲呢拿雪糕 $72 (4/5)
呢款甜品其實係以蛋捲為主🍰加上忌廉以及蘋果金寶脆脆、醃製蘋果粒,最後係表面加上焦糖。
賣相好靚,層次比起一般蛋捲豐富,味道亦唔錯。
不過就冇想像中咁特別,蘋果金寶嘅比例相對較少。
另外,面頭嘅雲呢拿雪糕同雀巢嗰款味道有啲相近🙈。
蘋果金寶火炙焦糖蛋卷配雲呢拿雪糕

☞ Papaya mango smoothie $58 (3.5/5)
味道有少少似維記嗰隻木瓜奶🥛酸酸甜甜都幾清新嘅。

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4.7/5
✨服務態度: 3.7/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 3.7/5
💞整體來講
Cafe裝修真係超級之靚,完全有種逃離香港繁囂嘅感覺🥰食物選擇亦比一般Cafe多,有唔少特色飯麵肉類,味道亦唔錯,可以一試啊!
慢煮16小時烤鴨髀配紅咖喱泡沫
王牌be leaf全日早餐