Mother Of Pizzas係銅鑼灣好出名嘅人氣Pizza店,就算平日7點去食都有好多人排隊~雖然用餐時間限咗75分鐘,但係上菜速度超快,落單後10分鐘內就有得食,所以翻桌速度其實好快😂我哋都只係食左45分鐘左右~💡有個小建議係如果食兩個pizzas/食埋garlic cheese bread嘅話,可以分開兩次落單,因為一次過上晒但食唔切嘅話,凍晒就無咁好食喇😣•🥢 意大利肉丸 Italian Meatballs $118雖然睇落好細碗(普通餐湯碗嘅size),但入面都塞咗大約十粒肉丸,再淋上滿滿嘅番茄肉醬同灑上芝士碎~肉丸嘅牛肉味香濃,配埋濃味得黎帶少少酸嘅番茄肉醬,好惹味又開胃,都好有驚喜😍😋•🥢 香蒜芝士焗麵包 Garlic cheese bread $138一上枱就聞到好香蒜味,中間放咗用黎點麵包嘅醬,係一款偏淡味嘅香草番茄醬,個人認為唔點醬都已經好夠味~呢款麵包口感比pizza嘅批底厚身同軟熟,蒜蓉應該混左喺麵包入面焗,因為咬唔到明顯蒜蓉粒。另外,可以食到兩種口感嘅芝士,一種係中間比較軟滑可以拉絲嘅,另一種就係表面烘脆咗嘅,兩種都咁正🤤不過蒜蓉味有啲太濃,有啲蓋過咗芝士嘅

意大利肉丸

香蒜芝士焗麵包
不過蒜蓉味有啲太濃,有啲蓋過咗芝士嘅香味~

超級撒亞人肉腸(左) 瘋狂芝士(右)
我哋仲叫咗一個一半一半嘅13吋Pizza,價錢就係跟貴啲果款口味嘅~開頭以為佢地係將2個各自焗好嘅pizza切一半再放落同一個碟,但原來佢哋係直接將2款口味嘅材料放落同一個麵糰拎去焗,一上枱嘅時候真係熱辣辣,超好食!
佢地嘅pizza麵糰聲稱用咗48小時發酵,再放入高達800度嘅火爐焗,令到pizza嘅表面脆卜卜,但入面可以保持到鬆軟口感👍🏼😋
🥢 超級撒亞人肉腸 Pepperoni Super Saiyan $228 (13’’)
呢款pizza用咗2款芝士、意大利番茄同埋大量美式辣肉腸,味道好豐富🤩有芝士味、蒜香、同埋好惹味嘅辣肉腸😋辣肉腸唔乾亦唔會太咸。

🥢 瘋狂芝士 Crazy cheese $198 (13’’)
呢款「瘋狂芝士」用咗4款芝士加意大利番茄醬,焗完喺面頭再落左一層薄薄嘅帕馬森芝士碎,芝士味濃得黎好有層次,好邪惡~~🤤而且因為有酸酸地嘅番茄醬中和返,所以食落唔會好漏👍🏼
意大利肉丸
香蒜芝士焗麵包
超級撒亞人肉腸(左) 瘋狂芝士(右)