2021-11-26 210 views
家姐考完大考試,可以鬆一口氣,所以今次帶佢嚟食下好西~餐牌食物琳琅滿目,樣樣都超吸引,我哋心大心細,經過一輪挑選之下,我們終於決定到。朝邪惡玉子燒 $88玉子燒一定係呢度嘅招牌菜~餐廳有2款玉子燒,而呢款以餐廳名命名之餘,仲有埋「邪惡」封號,咁無理由唔食嘛~玉子燒邪惡在哪?唔好睇佢同一般玉子燒無異,但其實內有乾坤。一拉開,中間嘅芝士就露出,有些呈半溶狀般的牽絲芝士,極吸睛。玉子燒食落軟嫩滑溜creamy,蛋香芝濃,難怪有「邪惡」嘅稱號。自家製醬汁燒豆腐 $98我好喜歡食豆腐,遇上呢度有自家製嘅嘢,更加要試啦!豆腐外皮炸過一樣,似台式滷水豆腐嘅做法。上面淋上自家醬汁,再加上特製的豆日式醬汁薑蓉同蔥花,好香好特吃。豆腐外皮香脆、內裡滑溜,有別於一般脆皮豆腐的軟嫩口感,但很有特色,醬汁酸酸甜甜,又帶些微辣,值得一試。西京雪魚燒 $128西京雪魚燒唔係好常見,而呢度整得都算唔錯,幾令人意外。火侯掌握得好,魚肉無骨,入口鮮嫩香滑,味道恰到好處,醬汁唔會太多而蓋過魚味。值得一讚的係魚皮燒得好,有點微脆,有驚喜!醬燒頂級牛肉 $58牛肉有幾款,我哋揀咗醬燒牛肉,調味好之餘,火候都控制得唔錯,牛肉入口

朝邪惡玉子燒 $88

自家製醬汁燒豆腐 $98

西京雪魚燒 $128

醬燒頂級牛肉 $58
醬燒頂級牛肉

牛肉有幾款,我哋揀咗醬燒牛肉,調味好之餘,火候都控制得唔錯,牛肉入口唔嚡,多汁有牛味,如果份量多啲就更加好。

日本清酒 - 會長燒酒 $248
日本清酒 - 會長燒酒

家姐話呢度有得飲清酒,難得嚟到就試下。其實我自己好少飲酒,所以興趣唔係好大。不過家姐想飲,就陪佢。加上天氣凍,我都有興趣試下熱嘅酒有咩唔同。我哋揀嘅係會長燒酒,加熱過後,入口暖暖地,夠暖胃,食物佐酒又真係幾正。呢款酒都算易入口,而且味道比較清甜,不過濃度都有啲高,好易醉,所以我只係飲咗少少。

豆腐野菜壽喜燒(素菜) $108
天氣凍咗,見到有壽喜燒就MARK咗要試。因為我哋點咗好多其他嘢食,唔想再食咁多肉,所以就咁揀咗豆腐野菜壽喜燒。
好開心又有豆腐,同頭先嘅唔同,壽喜燒嘅豆腐好軟嫩滑溜,同湯底一齊食,真係好正~湯底個味好濃,甜度啱啱好,我好鍾意!除咗豆腐,裡面仲有腐皮、娃娃菜、金菇、冬菇同蘿蔔,好豐富。每樣嘢都吸收晒湯底嘅精華,好入味好正
豆腐野菜壽喜燒(素菜)

雖然埋單最後都唔平,不過家姐考完試食返餐開心下都要嘅,難得佢可以唔使湊仔,同我2姐妹出嚟食下嘢,都開心嘅。
2021-11-10
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
西京雪魚燒
豆腐野菜壽喜燒(素菜)