2020-11-30 594 views
最近疫期回落,同朋友到權八用膳,除了食物質量有保證,座位間的距離夠寬闊,食都食得安心點。先點了一碗枝豆鱈魚乾做前菜。我個人很喜歡鱈魚乾,鱈魚乾烘得脆卜卜,再沾點沙津醬,送啤酒係最夾。香箱蟹刺身: 聽聞這是一隻日本蟹,肉質新甜,我們點了一隻試食,蟹膏很香,肉的確甜,廚師還拆肉方便食客食蟹,但呢個價錢食一隻蟹,值唔值係見人見智,我體會一次就足夠。天婦羅炸蝦:  炸漿薄身而且香脆,入口不感到油膩。蝦爽口彈牙,只是炸蝦不算好熱。酥炸蝦丸: 表面一條條的麵條炸得酥脆,蝦新鮮、不過款式普通。A5和牛西冷扒: 牛扒燒得恰到好處,表面一陣油脂甘香混合微微的肉焦香味,中間還是粉紅色,肌肉纖維非常幼細,肉質極為滑嫩,再灑點海鹽已經提起牛肉味。蕎麥麵: 我其中一個推介的菜色,聽聞權八的蕎麥麵是每日新鮮製作,所以麵質比起市面包裝的蕎麥麵更有彈性,新鮮的蕎麥麵放在笊籬上,再配一小碗加了蔥絲的蘸醬。食時有淡淡的蕎麥香,睇落簡單的食品有時最考心思。饅魚鍋飯: 饅魚飯的饅魚、米粒同醬汁是好重要,權八在饅魚同飯做得不錯,饅魚肉結實有彈性而且肥美,表面有一陣微微的焦香味,入口即溶的油脂感,米粒煙韌有咬口,飯中有飯焦,飯焦

鱈魚片

香箱蟹刺身

炸蝦天富羅

酥炸蝦球

A5和牛

蕎麥麵

饅魚鍋飯: 饅魚飯的饅魚、米粒同醬汁是好重要,權八在饅魚同飯做得不錯,饅魚肉結實有彈性而且肥美,表面有一陣微微的焦香味,入口即溶的油脂感,米粒煙韌有咬口,飯中有飯焦,飯焦的脆沾上饅魚汁再配一口饅魚,食第一口就停唔到口。
饅魚飯

芝麻雪糕:  芝麻味很重,入口很滑,完全不像超市某幾個品牌的雪糕。

雖然食物款式普通一點,但質量做得唔錯,特別是坐在戶外食日本菜,感覺十分新鮮。
2020-11-14
鱈魚片