2018-03-19 568 views
話說有朋友住係南山村附近,而我又好耐冇去行又一城,但同時又唔想係入一城入面食貴野,立即就諗到呢一間好出名嘅品香樓。對上一次黎食已經6-7年前,當時已經好出名,排長龍先有得食,今次我地醒啦,記得要訂位。就係因為有訂位,一黎就有得入座啦。眼見門口人龍比以前更多,就已經知道呢度嘅味道應該冇變。我地一係4大3小叫滿一檯餸,但都可以食得哂,就知味道一流。契媽炒飯:睇個名係唔知咩黎,入面有咸蛋黃碎,肉鬆,豆角,豬肉碎、仲有2大片蝦片。味道一流,飯炒得乾身,加入咸蛋黃更惹味,唯一美中不足係2片蝦片已淋哂。風沙雞半隻:出名嘅風沙雞,皮好脆,但略咸左少少,不過點埋個酸酸地個汁就剛好,如果唔點呢就太咸。糖醋桂花魚:估唔到咁好味,魚炸得鬆脆,糖醋汁酸甜度剛好、小朋友都好鍾意食。係估唔到呢無水可以煮得咁有水準,話哂都係功夫菜。芝士肉鬆西蘭花伊面底:小朋友偏愛食西蘭花同芝士,所以叫左一份比佢地食,估唔到又幾多份,佢嘅肉鬆係豬肉碎,芝士汁一流,撈埋伊面食係好正。黎呢度食又點可以唔叫炸豬手,雖然份量比較少但豬手本身來貨貴都明白嘅,皮炸得香脆,點埋個南乳食係一流,但肉就比較少。避風塘釀茄瓜:入面釀入墨魚滑,唔會話好多
我地一係4大3小叫滿一檯餸,但都可以食得哂,就知味道一流。
契媽炒飯

風沙雞
糖醋桂花魚
芝士肉鬆西蘭花加伊面底

南乳炸豬手

避風塘釀茄瓜
避風塘釀茄瓜:入面釀入墨魚滑,唔會話好多炸粉,連我妹唔食茄子嘅都愛上。
凍朱古力

出名嘅凍朱古力又點可以唔叫黎飲?面頭嘅忌廉一絕!小朋友一見到杯朱古力上檯已不禁嘩一聲叫出黎,朱古力夠濃,真係有別於出面餐廳嘅朱古力,一杯都唔夠飲。
呢間餐廳真係一路都保持都水準、不錯不錯,唯一係要忍受坐得唔好同嘈。

契媽炒飯
糖醋桂花魚