中午約咗朋友食飯,我哋相約喺旺角,👭💕大家心有靈犀都提出想去試吓位於上海街618頂樓嘅「蟲二Poach」。其實係因為我哋之前夜晚想去幫襯,但冇訂位,Walk-in又Full哂,無得食。呢日餐廳相對少人,估計主要係因為出面落緊黃雨☔️。電梯一出係要行過一個露天位,先至到達接待處,所以落雨會有少少唔方便,但如果天氣好坐出面就好Chill😚。餐廳冇特別提供午市套餐,全日都係用同一個餐牌,如果午市食就會覺得有啲啲貴,但晚市又好似OK🙈。鹹食同甜食各佔Menu一半,菜式俾人一種家庭料理嘅感覺🏡。🍱一汁三菜便當($150),便當睇落好豐富😍,佢由唔同部份組成。一菜:漬物三吃,當中包括芝麻醬拌牛蒡、薑絲青瓜漬以及柚子蓮藕片,以上幾樣都係開胃菜,而牛蒡係當中最好食嘅。二菜:日本極上太白63度慢煮蛋🥚,溫泉蛋非常流心,撈飯一流。最後嘅三菜:即係主食,共有五款選擇,下面再作詳細介紹。除咗上述配菜,汁同飯亦係重要嘅一部份。餐廳建議出兩種食法,簡單啲講就係點樣運用個鏗魚昆布高湯同啲漬物。🍶高湯濃度適中,唔會過鹹,而且帶有陣陣茶香,但如果溫度再熱啲就好。🍚飯用上日本穀米御飯,食落更有口感,同埋感覺更健康!溫馨提示
一汁三菜便當
🍱一汁三菜便當($150),便當睇落好豐富😍,佢由唔同部份組成。一菜:漬物三吃,當中包括芝麻醬拌牛蒡薑絲青瓜漬以及柚子蓮藕片,以上幾樣都係開胃菜,而牛蒡係當中最好食嘅。二菜:日本極上太白63度慢煮蛋🥚,溫泉蛋非常流心,撈飯一流。最後嘅三菜:即係主食,共有五款選擇,下面再作詳細介紹。
除咗上述配菜,汁同飯亦係重要嘅一部份。餐廳建議出兩種食法,簡單啲講就係點樣運用個鏗魚昆布高湯同啲漬物。🍶高湯濃度適中,唔會過鹹,而且帶有陣陣茶香,但如果溫度再熱啲就好。🍚飯用上日本穀米御飯,食落更有口感,同埋感覺更健康!溫馨提示:如果每人各嗌一份便當,飯同湯都係可以添加㗎。
烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆
主食C:烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆,漢堡扒有兩大件🥩,而且亦幾厚身,夠晒餸配飯食。塊扒質感唔鬆散,牛味OK,連埋芝士食🧀,感覺Juicy。伴旁有紫菜,而底部仲有啲肉鬆添。
高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦
主食E:高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦,呢道菜同想像中好唔同😜,要望住個菜名先知食咗乜,但我又幾鍾意喎。首先用豆乳製成嘅奶白色高湯幾好味,再加埋櫻花蝦,特別香。湯底入面放有高野豆腐(凍豆腐)、年糕福袋同埋豚肉野菜卷。野菜卷好特別,外層用上生菜包裹,口感非常爽脆。
伯爵茶麻糬傳統班戟
伯爵茶麻糬傳統班戟($85),甜品簡直係萬眾期待嘅部份🥞,就算我已經食到飽飽哋,但佢好味道,所以都仲食得落。班戟表面鬆軟唔乾身,切開後麻糬露出,口感煙煙韌韌,比例適中,整體味道唔太甜,仲好香伯爵茶味添。鬆餅熱熱哋,上面球雲呢拿雪糕🍨同佢造成強烈對比。甜品附有大量水果,好睇又好食。
白葡萄茶
德茶:白葡萄茶(原價$55),🍵飲啖熱茶感覺份外寫意,呢隻茶冇好浮誇嘅味道,簡簡單單帶點葡萄香🍇。留意返,嗌便當餐可以以半價換購無酒精飲品,抵咗唔少啊!
伯爵可可
蟲二特調:伯爵可可(原價$55),睇呢杯飲品嘅組合我都覺得會好飲,而出到嚟亦冇令人失望。🍫朱古力味濃郁得嚟唔澀,混入咗奶令佢變得更滑更香,伯爵茶味則好自然咁滲透出來。
總括嚟講,呢間天台Cafe各方面都唔錯,食物幾有賣點,服務好,環境靚,值得嚟打打卡📸。題外話,我後來好奇上網查下「蟲二」一詞,先發現原來有風月無邊嘅意思,咁餐廳又真係幾做到呢個意境喎👍。
2021-07-19
$240 (Lunch)
一汁三菜便當
高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦