2022-05-03 731 views
復活節假日,為咗要食甜品,特登去尖沙咀食晏晝。一輪投票之下,妹妹終於贏咗,拍板去尖沙咀嘅年青人潮店Mamaday。為咗避開人流,book 嘅係兩點半嘅lunch,去到嘅時候睇到有四、五個人喺度等位。好在有訂位,可以即刻入座。妹妹一心要食明太子薯條,哥哥要避風塘雞翼,主食方面要咗個咸蛋牛油果蟹肉比薩同埋蟹肉意大利扁面。我嘅心態喺純粹陪太子、公主讀書,對呢餐飯冇要求亦都零期望。首先上嘅係明太子炸薯條。坦白講個薯條炸得算係唔錯,配上明太子一齊食又幾得意。要讚嘅係明太子俾得甚多,算係對得住呢個價錢。當然一心要嚟食呢個明太子炸薯條嘅妹妹對它是讚不絕口,皆因佢一向鍾意食明太子也。避風塘雞翼一碟有五隻,算係做得OK啦!但係個人來講就嫌佢唔夠辣,所以唔夠好味。跟住上嘅喺蟹肉意大利扁面,面上有幾隻蟹鉗同埋一堆明太子,又係妹妹鍾意嘅食物。扁面我嫌佢偏硬,味道方面主要係明太子搭夠。最後上嘅喺咸蛋牛油果蟹肉比薩,呢個係個薄身比薩,都焗得幾香脆,但個人嚟講唔係我的至愛。雖然個名叫做鹹蛋牛油果,但係其實食唔到鹹蛋味道。蟹肉方面又係幾隻蟹鉗,冇計啦,咁啱全家人都鍾意食蟹,所以咪碟碟都係蟹囉!埋單加一之後要$453,

明太子薯條

避風塘雞翼

蟹肉意大利扁面

鹹蛋牛油果蟹肉pizza

埋單加一之後要$453,唔係平。食物方面我覺得還可以接受,但是呢個地方主要係俾年青人嚟打卡多過食嘢,因為佢的裝修算係幾特別同盞鬼,後生嘅可以去多幾次,俾我就算喇!

2022-04-18
$150 (Lunch)
明太子薯條