為食日記 #8|Involtini @銅鑼灣|幾年前已久仰 Involtini 大名,試過即興諗住 Walk-in 上去食個午餐,可惜餐廳已滿座無功而返🤣 幾年後,撞正朋友生日,正苦惱去邊度覓食之際,就諗起佢。今次當然要乖乖訂座,兼預先選好甜品寫定祝福字句為朋友慶生,一切準備就緒,我個肚 is ready。侍應非常親切有禮,先向我們簡單介紹 Today's Special 並為我們點菜,再奉送配上鮮牛油的烘烤薄脆多士。前菜點了「海鮮他他」,外相吸引味道出色,啖啖鮮蟹肉、帶子及蝦肉配上鮮甜帶酸的特製醬汁,是一碟吃完頓感清新舒暢、感覺很 Summer 的開胃小品。接住重頭戲「傳統卡邦尼手造意大利幼麵」上台,試一口就明白為何這碟意粉能成為皇牌。首先它是原汁原味的真 • 卡邦尼,不是坊間 fusion 了忌廉的港式卡邦尼(嗱…雖然都有好味的),用上口感一流的手造意粉、蛋黃及風乾豬面頰肉,濃郁、鹹香、幼滑,完全體現咩叫材料簡單但其實考驗緊廚師真功夫,呢碟,全台人畀 99 分,1 分輸畀份量,確實唔算大碟,唔夠喉,但 $168 呢個價錢,真心冇得輸!緊接出場係「手造意大利幼麵配西班牙紅蝦」,又係另
為食日記 #8|Involtini @銅鑼灣|

海鮮他他

接住重頭戲「傳統卡邦尼手造意大利幼麵」上台,試一口就明白為何這碟意粉能成為皇牌。首先它是原汁原味的真 • 卡邦尼,不是坊間 fusion 了忌廉的港式卡邦尼(嗱…雖然都有好味的),用上口感一流的手造意粉、蛋黃及風乾豬面頰肉,濃郁、鹹香、幼滑,完全體現咩叫材料簡單但其實考驗緊廚師真功夫,呢碟,全台人畀 99 分,1 分輸畀份量,確實唔算大碟,唔夠喉,但 $168 呢個價錢,真心冇得輸!緊接出場係「手造意大利幼麵配西班牙紅蝦」,又係另一碟每台必點菜式,呢碟意粉都好食,紅蝦肉質出色燒得惹味,一上台就散發濃郁香氣,吸引到唔記得畀相機食先😂,不過相比之下,我們還是更愛卡邦尼(卡邦尼性價比真係贏晒!)
傳統卡邦尼手造意大利幼麵

「Today's Special - 香烤和牛西冷」最後壓軸上台,本身對塊扒沒有太大期望,始終不屬 Involtini 最出名的菜式,但試了,吃過一口後,便打倒了幾秒前的自己。喂,可以話好食過好多坊間所謂扒房,個人而言,質素高嘅扒根本唔需要咩花巧嘢,簡單調味先可以食到塊扒本身的原汁原味。呢塊扒,所有嘢都做到恰到好處,西冷雖油脂不多,但肉質食落非常幼嫩,扒身煎至微微脆口,外脆內嫩﹐食到停唔到口… 如果排次序,我哋一致都投呢塊牛扒做 No. 1,就係好食到咁 😌
Today's Special - 香烤和牛西冷

最後想講,今次餐飯絕對係一個出色嘅 Dining Experience,雖然餐廳唔大,環境亦唔算好舒適,但食物同侍應質素真係好出色,寧願畀錢食好西,好過畀錢食裝修靚 Site(當然環境好係 Bonus,但身為吃貨的我,一定係好食行先,認同嗎?😜)
2023-05-10
Celebration