朋友聚會🥂,想試呢間有名手工意大利麵好耐,朋友們都有興趣呢😏~⁡⁡⁡⁡✨餐廳環境舒適,精緻小巧,座位唔多,建議預先訂位會好啲~⁡⁡🌭烤意式香腸(豬肉)⁡⁡豬肉腸鹹香惹味,有拉絲芝士及薯粒,都唔錯呢😋~ 🦀海鮮他他⁡⁡賣相精緻,有滿滿的蟹肉,蟹肉有鮮味,加上三文魚子,口感豐富👍🏻。 ⁡🍳傳統卡邦尼手造意大利幼麵⁡⁡濃郁順滑的醬汁,真卡邦尼口味👍🏻,沒有忌廉,蛋黃濃香,煙肉粒脂香,手工意大利幼麵掛汁,有少少硬芯及韌性。 ⁡🍄手造意大利貓耳朵意粉配黑胡椒汁及舞茸菇⁡⁡圓碌碌有小凹陷的貓耳朵裝住醬汁,意粉煙韌有咬口,醬汁濃香~ ⁡🍛意大利飯配日本帶子,魷魚粒⁡⁡意大利飯正宗,偏硬有嚼勁,帶子有鮮味,魷魚粒柔彈~⁡⁡👨🏻‍💼店員服務好好,詳細解釋每碟菜式! ⁡但價錢比較貴,CP值較低,回訪率不大呢… ⁡
⁡⁡

🌭烤意式香腸(豬肉)⁡⁡
豬肉腸鹹香惹味,有拉絲芝士及薯粒,都唔錯呢😋~

🦀海鮮他他⁡⁡

🍳傳統卡邦尼手造意大利幼麵⁡⁡

🍄手造意大利貓耳朵意粉配黑胡椒汁及舞茸菇⁡⁡

🍛意大利飯配日本帶子,魷魚粒⁡⁡
意大利飯正宗,偏硬有嚼勁,帶子有鮮味,魷魚粒柔彈~⁡

⁡👨🏻‍💼店員服務好好,詳細解釋每碟菜式! ⁡
但價錢比較貴,CP值較低,回訪率不大呢… ⁡
  • 傳統卡邦尼手造意大利幼麵
2024-02-18 1563 views
這家餐廳以手工意大利面聞名,我必須說他們的意大利面味道真的非常正宗。每一口都散發著濃郁的義大利風味,讓人愛不釋手。他們的廚師們對於意大利面的製作非常用心,每一道菜都展現出獨特的創意和精湛的技巧。除了味道上的滿足,他們的擺盤也非常精美。每一道菜都被精心裝飾,色彩鮮豔,令人讚嘆不已。從主菜到配菜,每一道菜都像一幅藝術品,讓用餐的體驗更加愉悅。此外,他們的甜品也是一大亮點。傳統的提拉米蘇,每一款都令人驚艷。甜品的味道香濃,口感豐富,是完美的結尾。無論您是甜食愛好者還是喜歡品嚐傳統義大利甜點的人,這裡的甜品絕對不容錯過。總的來說,我對這家餐廳的用餐體驗非常滿意。他們的手工意大利面味道正宗,擺盤精美,甜品更是美味可口。

2024-01-16 1664 views
呢間餐廳曾經獲米芝蓮推介,最出名係佢哋嘅手工意粉🍝 鋪面唔算大,如果冇book枱好大機會full咗食唔到🙊 廚房係開放式,可以見到廚師準備食物🥘今次試咗手造意大利幼麵配西班牙紅蝦🦐 麵條口感彈牙,紅蝦亦都非常鮮甜,超級推薦👍🏻

2024-01-16 1269 views
印象中他們是我有經濟能力以來第一次和男友做research,查看評論,並且懷著滿腔的期待前往的餐廳😝也可以說是其中一個讓我開始關注Foodie圈子的契機吧,所以多年後我們抱著“好久不見”的心情,再次吃飽飽滿載而歸!個人非常推薦他們的牛面頰肉意麵,不是開玩笑,每一次去我都一定會點。牛面頰的肉質非常柔軟,和他們調製的醬汁融合在一起,看似一絲一絲的牛肉,入口即化。而面的質感我也很喜歡,吃起來q彈爽口。和柔軟的牛肉一起咀嚼的話口感非常有層次感!他們的份量也非常充足,醬汁與面的比例也搭配的恰到好處。情人節馬上就要到了,相信我,無論是環境,服務還是食物的質量都非常滿意,絕對是一個非常適合慶祝的地方!Involtini Italian Cuisine (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 11樓- 純屬個人不專業用後感(5分滿分)食物: 🍙🍙🍙🍙環境:🍙🍙🍙🍙服務:🍙🍙🍙🍙

- 純屬個人不專業用後感(5分滿分)

食物: 🍙🍙🍙🍙
環境:🍙🍙🍙🍙
服務:🍙🍙🍙🍙
2023-12-23 1304 views
海鮮他他配上檸檬汁相當開胃,味道鮮味。第一層鋪有蟹肉碎,帶子,下面是牛油果蓉,兩種口感配合得相得益彰。麵包口感鬆軟,配上傳統義大利黑醋和橄欖油,不過不失。 餐廳主打手工意大利麵,而這款是餐廳鎮店之寶carbonara。傳統的carbonara不是用忌廉,而是油、蛋及意粉水。上菜前有些期待,上菜後果然不失所望,蛋黃味濃郁,煙肉粒鹹度剛剛好,不會特別膩,份量都恰到好處,非常推薦。和牛意粉醬汁有些少紅酒味,意粉入門加入和牛粒,個texture 好特別,意粉好有咬口。餐廳環境精緻,基本上都是座無虛席,氣氛相當好,適合情侶拍拖過一個浪漫的晚上!

麵包口感鬆軟,配上傳統義大利黑醋和橄欖油,不過不失。

2023-11-18 1413 views
明明想減肥好耐,但今晚有好姊妹話請我食好野報答我。我唯有不顧安危,誓死都升糖~去咗 Involtini Italian Cuisine 試咗佢哋嘅兩款意大利麵 啦!首先係墨汁意大利麵配大閘蟹蟹膏鹹蛋黃海鮮汁,只係聽個長癩癩嘅名都已經好吸引啦!佢嘅麵條好彈牙,同埋墨汁嘅味道好濃郁,真係帶出咗蟹嘅鮮味。加上蟹膏同鹹蛋黃,令味道更加豐富濃厚。整體嚟講,呢個組合好出色,值得一試!雖然有 D 小貴!另外一款手造意大利幼麵配西班牙紅蝦,亦都巧巧食!麵條嘅質感同口感都好好,紅蝦都好鮮甜。整個組合好和諧,隻蝦打卡一流~ 總括而言,Involtini Italian Cuisine嘅意大利麵真係好好食,兩款我都好鍾意!食物質素高,真係一間值得去試嘅~
明明想減肥好耐,但今晚有好姊妹話請我食好野報答我。

整體嚟講,呢個組合好出色,值得一試!雖然有 D 小貴!

另外一款手造意大利幼麵配西班牙紅蝦,亦都巧巧食!
麵條嘅質感同口感都好好,紅蝦都好鮮甜。
整個組合好和諧,隻蝦打卡一流~

墨汁意大利麵配大閘蟹蟹膏鹹蛋黃海鮮汁
2023-11-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
墨汁意大利麵配大閘蟹蟹膏鹹蛋黃海鮮汁
手造意大利幼麵配西班牙紅蝦
好似好耐冇係香港食過甘好食既西餐!海鮮他他❗️個底係牛油果,上面係海鮮,食落好fresh烤八爪魚配紫薯蓉❗️烤製八爪魚,口感煙靭,原來配紫薯蓉都好夾 😍卡邦尼意粉❗️卡邦尼意粉出咗名看似易整,但係整得好食其實好難。而呢間餐廳做得好出色,好正宗!香港真係好少見,絕對值得為咗個卡邦尼意粉再次光臨!燒雞❗️聽餐廳職員講,呢隻雞要訂先有,但係今日好好彩,仲有一隻,所以即係落order!雞肉香皮脆,糯米飯係底部,吸晒雞既香油味,特別香!甜品❗️點了雪山同apple pie,味道都唔錯,不會太甜 🫶🏻
好似好耐冇係香港食過甘好食既西餐!

海鮮他他❗️
個底係牛油果,上面係海鮮,食落好fresh

烤八爪魚配紫薯蓉❗️
烤製八爪魚,口感煙靭,原來配紫薯蓉都好夾 😍

卡邦尼意粉❗️
卡邦尼意粉出咗名看似易整,但係整得好食其實好難。

燒雞❗️
雞肉香皮脆,糯米飯係底部,吸晒雞既香油味,特別香!

甜品❗️
點了雪山同apple pie,味道都唔錯,不會太甜 🫶🏻
2023-09-23 1226 views
又一日約姊妹食飯暢談心事,今次揀咗銅鑼灣嘅呢間意大利餐廳🇮🇹,見到唔少人推薦紅蝦意粉,另外亦嗌咗卡邦尼意粉同海鮮湯🦐⠀海鮮湯都係以蝦做主調,對我同姊妹嚟講都覺得唔錯,飲得出用蝦頭/蝦膏煮咗好耐,帶點焦香味,不過份量比想像中少。嗌咗傳統卡邦尼意粉,用蛋漿做個sauce、亦有一粒粒厚實嘅煙肉粒,鹹香味滿分,姊妹覺得蛋漿幾香、不過同我一樣覺得比較鹹,我食完都有係咁飲水😅另外嗌埋signature嘅西班牙紅蝦意粉🍝,亦都係我最期待嘅item!紅蝦彈牙入味,手造意大利幼麵亦好吸汁,醬汁好用蝦膏味,果然係餐廳嘅招牌👍🏻,我同姊妹都覺得紅蝦意粉最值得推介✨

2023-08-23 1182 views
Involtini Italian Cuisine是一家專營手工意粉的名店,一直都好想食馳名的Carbonara 前菜:海鮮塔塔(Seafood Tartare)呢道前菜以新鮮的海鮮為主角,切成精細的粒粒,與香草、橄欖油和檸檬汁混合,呈現出簡單卻豐富的風味。塔塔的質感鮮嫩,海鮮的鮮甜在舌尖綻放。這款前菜不僅在味道上令人滿意,加上花同魚子,視覺享受也一流,超出預期的美味!主菜:Handmade Tagliolini Carbonara接著是主菜,我選擇了期待己久的手工意Carbonara。這道菜以細緻的手工意粉為基底,配以濃郁的cream醬,味道極度濃郁。每一條意粉都包裹著caronara醬,真係令人難以抗拒的美味! 煙肉的鹹香和caronara醬夾埋一齊,為味蕾帶來了愉悅的享受!呢間餐廳不僅是一家手工意粉餐廳,更是一個味蕾和視覺的藝術體驗
Seafood Tartare

前菜:海鮮塔塔(Seafood Tartare)
Handmade Tagliolini Carbonara

2023-08-12
Seafood Tartare
Handmade Tagliolini Carbonara
2023-08-10 926 views
朋友和我都是手工意粉控Book mark 左好耐襯佢離開香港之前同佢一齊來試睇餐廳介紹我哋就絕對係衝着個紅蝦意粉而來當晚我哋都有預早喺OpenRice book位嘅環境座位唔算好舒適地方都係細細哋咁先來睇吓個紅蝦意粉$388 份量真係唔算多醬汁個味道唔係唔濃郁但我自己就略嫌個意粉唔卦汁除咗呢款之外店員推介左佢哋經典款式卡邦尼俾我感覺應該不屬於傳統嘅冇忌廉版本以有忌廉版本嚟講佢個cream未有不算好突出前菜八爪魚本身八爪魚味道不錯但加咗下面嘅紫薯蓉味道有啲奇怪🤔️最後我哋都有點返個甜品Tiramisu不過不失啦叫埋兩杯飲品其實都千幾蚊埋單唔係話平6:00食到8:00有限時整體個性價比不算很高如果未黎食過可以一試回頭率就略低了
朋友和我都是手工意粉控

6:00食到8:00有限時
整體個性價比不算很高
如果未黎食過可以一試
回頭率就略低了
👩🏻‍🍳Idiots推介必食主打人氣手工意大利麵!🤤餐廳座位唔多 想食就要早啲book定位喇~雖然地方較細 不過餐枱之間距離都算適中 食飯嗰陣可以望到廚房氣氛比較寧靜 適合少人嘅約會~❤️‍🔥海鮮他他 $168必試前菜🤤🤤一食落就覺得成個口好fresh~好大陣檸檬汁香味 但又唔會有酸嘅感覺啲食材都好新鮮🥰蟹肉入面夾住牛油果蓉同帆立貝 全部嘅配搭加埋好match🥰❤️‍🔥傳統卡邦尼手造意大利幼麵 $168必試~蛋香醬好濃好creamy🥰有一粒粒嘅煙肉 味道似風乾咗嘅醃豬肉而唔係平時食嘅煙肉~意粉就偏實~有啲筋性?唔會好軟好淋 係真手打意粉🥰整體嚟講鹹香味好重 食完成個口都係蛋黃同煙肉味😹🤤🌟手造意大利貓耳朵意粉配黑胡椒汁及舞茸菇 $188個醬汁同樣係好creamy 仲拉到絲~不過唔太食得出有黑胡椒味😗貓耳朵軟硬適中 有咬口同韌度~但又唔會食落一舊粉團咁🌟Tiramisù $98可以另外配一球雪糕🤤idiot揀咗冧酒提子~Tiramisù咖啡味唔重 cream偏多 有少少漏😗不過配雪糕食都可以中和返~
👩🏻‍🍳Idiots推介
必食主打人氣手工意大利麵!🤤
餐廳座位唔多 想食就要早啲book定位喇~
氣氛比較寧靜 適合少人嘅約會~

❤️‍🔥海鮮他他 $168

❤️‍🔥傳統卡邦尼手造意大利幼麵 $168
必試~蛋香醬好濃好creamy🥰
有一粒粒嘅煙肉 味道似風乾咗嘅醃豬肉而唔係平時食嘅煙肉~
意粉就偏實~有啲筋性?唔會好軟好淋 係真手打意粉🥰
整體嚟講鹹香味好重 食完成個口都係蛋黃同煙肉味😹🤤

🌟手造意大利貓耳朵意粉配黑胡椒汁及舞茸菇 $188
貓耳朵軟硬適中 有咬口同韌度~但又唔會食落一舊粉團咁

🌟Tiramisù $98
可以另外配一球雪糕🤤idiot揀咗冧酒提子~
2023-04-20
2023-07-22 806 views
個日沒BOOK位, 店環境不算大, 一眼可以望曬, 好在岩岩有2個位! 廚房是開放式! 環境舒適!☺️😌今日目的係黎食意粉,🍝因為知道呢道出名手工意粉!曾獲米芝蓮推介,供應自家製意粉,以正宗卡邦尼意粉作招徠,只利用蛋黃醬及芝士粉製作醬汁.一坐低店員走黎問要吾要開番支樽裝水@@我話我要普通水OK LA!😌落餐後店員隨即送上3片有蕃茄肉向上面既包包用來點黑醋+欖欖油食!👉MENU一共有8款意粉, 我地叫了最想試的2款!♥️傳統卡邦尼手造意大利幼麵🍝 $188🍴賣相好吸引! 意粉吾係求其整好夾上碟> 係卷過黎! 佢個汁好濃味鹹香!煙肉十分煙靭有咬口, 同平時出面食個D簿片完全吾同!👍👍♥️手造意大利幼麵配西班牙紅蝦🦐🍝 $388西班牙紅蝦新鮮彈牙蝦同個汁都好重蝦味,🦐蝦頭內的膏及汁擠出來撈埋成個意粉食好鮮味! 😋呢款價錢特別貴, 都係食一次算, 下次有機會想試埋其他!!😆總結: 我覺得2款都好好味! 👍👍但價錢真的比較貴🤑 價錢如果親民番D會好D!👍2個幼麵口感都比較硬身, 我覺得淋番D就好! 店員細心有禮, 上吾同意粉都會換過曬D碟, 還會在上菜時介紹一下! 👍😊餐廳感覺似走高級服務路線
😌今日目的係黎食意粉,🍝因為知道呢道出名手工意粉!

👉MENU一共有8款意粉, 我地叫了最想試的2款!

♥️傳統卡邦尼手造意大利幼麵🍝 $188

♥️手造意大利幼麵配西班牙紅蝦🦐🍝 $388

2個幼麵口感都比較硬身, 我覺得淋番D就好! 店員細心有禮, 上吾同意粉都會換過曬D碟, 還會在上菜時介紹一下! 👍😊餐廳感覺似走高級服務路線!

😋美味指數:8.5/10
💲性價比: 7.8/10
🏠環境: 8.5/10
🚶‍♀️服務:8.5/10

📍Involtini Italian Cuisine (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道459-461號 The L. Square 11樓
Tel: 26582128
🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝

2023-06-10
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
傳統卡邦尼手造意大利幼麵
Involtini 訂位容易左咗好多,唔知係熱潮退卻定疫情過後大家去晒旅行既緣故🙈 當日起碼有四枱都係慶祝生日,睇嚟大家都book mark左間餐廳😛💕講返食物,首先叫左海鮮湯,因為打算叫兩個前菜,所以淨係叫咗一個湯,不過店員都好好將佢分成兩份👍🏻好抵讚👏🏻 海鮮湯味道濃郁,唔錯唔錯,如果大家之後諗住嗌多啲嘢食都建議一個湯兩份飲✌🏻前菜叫咗海鮮他他、烤意式香腸海鮮他他只係$188,但份量真係好多好多,入邊有蟹肉帶子同牛油果,我同朋友一路食都好似食極唔完咁😛意式香腸就普普通通🫣 唔算好特別意粉方面,卡邦尼係其中一個好多人推介嘅菜式,不過我同朋友都覺得太鹹,我哋只係食咗一半就食唔到落去🥲反而呢個鮑魚意粉真係好有驚喜!✨✨無論味道同口感都配合得好好!🤤🤤 鮑魚好彈牙,意粉配嘅蟹汁都好好食!之後再叫咗甜品,食咁多嘢埋單都係$1000左右✌🏻involtini 絕對係CP值之王

海鮮湯

前菜叫咗海鮮他他、烤意式香腸
意式香腸就普普通通🫣 唔算好特別

海鮮湯
海鮮他他
烤意式香腸
日本蝦夷鮑魚配寬麵
呢間手工意粉名店真係久仰大名,今日終於同男朋友過嚟試吓佢嘅lunch~知道呢間小店好出名,所以我都預先book咗位,不過當日見到walk-in應該都仲有位😌小店環境唔算好大,我哋被編排坐窗口位,感覺都唔錯~呢度嘅lunch set選擇唔多,只得幾款意粉,而且lunch set只係包咗飲品, 湯同前菜係要另外加錢嘅🤔首先會上咗麵包先,呢個麵包有蕃茄乾係入面,食落口有好淡嘅蕃茄味,點埋黑醋同橄欖油食都幾開胃😋之後我哋都加咗$38要餐湯,呢個湯簡直係超濃,感覺好似將粟米直接變蓉,啖啖都係好香粟米味~可能仲加咗少少南瓜,算Creamy嘅😀不過我覺得$38有少少略貴~我就叫咗個Handmade Tagliatelle with Crab Meat ($168)😆上到枱第一個感覺係比較細份,但傳嚟好香嘅蟹肉味~蟹肉份量多,亦都非常有鮮味~呢個手工意粉好彈牙,細心咀嚼會發現佢甜甜地,相信係因為呢個意粉加咗椰青水,令到個意粉本身帶有甜味,我幾滿意呢個手工意粉嘅質素~不過整體食落就會覺得乾咗少少🤔而男朋友就叫咗Handmade Fettuccine with Sausage ($138)~呢個意粉比我嗰

而男朋友就叫咗Handmade Fettuccine with Sausage ($138)~呢個意粉比我嗰個幼,不過口感都幾好,但可能係為咗想帶出腸仔嘅香味,呢個意粉整體調味比較淡,男朋友就覺得呢個一般般啦,都唔太夠飽~

呢個lunch包咗飲品,叫熱檸水係會比壺水你自己斟,好有儀式感呀🤣

整體嚟講第一次幫襯係有少少失望,坦白講手工意粉係出色嘅,但係咁啱今次兩個意粉都係比較乾身,我哋比較鍾意食多汁啲嘅意粉,而見到都唔少食客order lunch set以外有汁嘅意粉🤪可能下次都係要散叫好啲喇😂🤔
2023-06-17
$210 (Lunch)
有一日朋友約食飯約左呢間主打手工意粉既意大利餐廳,聽講係米之蓮推介,晚餐時段分6-8PM同8-10PM,餐廳環境安靜,待應會仔細介紹餐點,而且定價偏高,都有啲高級餐廳既感覺。八爪魚紫薯沙律:首先佢上菜既擺盤好靚!八爪魚新鮮,好彈牙,紫薯甜甜地,味道好好,配上西柚同火龍果,好清新!可惜份量較少,但味道唔錯!貓耳朵意粉配黑椒汁及舞茸菇:呢份係小護喺幾款意粉中嘅最愛,貓耳朵意粉非常煙靭,舞茸菇既base增添鮮味,唔錯。傳統手造卡邦尼意大利幼面:意粉非常筋道有咬口,非常signature既手工意粉感,有濃濃既蛋黃同煙肉(傳統意大利面頰肉)香味,非常正宗。意大利飯配日本帶子:意大利飯煮得非常有𡁻勁,海鮮味好鮮甜,日本帶子鮮美,唯要價$308 CP值實在有點低。手造意大利闊面配佐賀豬肉粒:第一下食落闊麵直情筋道到覺得有啲硬,醬汁好香濃,豬肉粒既豬味都濃郁,呢款就比較見仁見智。性價比:我地嗌既手工意粉價錢由$168-約$200不等,而意大利飯甚至要$308,份量全部都係一人份,我地5個女仔人均$250(大概5成-7成飽),個人認為CP值就真係唔高。味道係幾好同正宗既,材料都係食得出有質素既,個人認為

性價比:我地嗌既手工意粉價錢由$168-約$200不等,而意大利飯甚至要$308,份量全部都係一人份,我地5個女仔人均$250(大概5成-7成飽),個人認為CP值就真係唔高。味道係幾好同正宗既,材料都係食得出有質素既,個人認為有慶祝日子食好西既話可以一試,但就未必會Encore啦。
  • 傳統卡邦尼手造意大利幼麵
  • 手造意大利貓耳朵意粉配黑胡椒汁及舞茸菇