為食日記 #8|Involtini @銅鑼灣|幾年前已久仰 Involtini 大名,試過即興諗住 Walk-in 上去食個午餐,可惜餐廳已滿座無功而返🤣 幾年後,撞正朋友生日,正苦惱去邊度覓食之際,就諗起佢。今次當然要乖乖訂座,兼預先選好甜品寫定祝福字句為朋友慶生,一切準備就緒,我個肚 is ready。侍應非常親切有禮,先向我們簡單介紹 Today's Special 並為我們點菜,再奉送配上鮮牛油的烘烤薄脆多士。前菜點了「海鮮他他」,外相吸引味道出色,啖啖鮮蟹肉、帶子及蝦肉配上鮮甜帶酸的特製醬汁,是一碟吃完頓感清新舒暢、感覺很 Summer 的開胃小品。接住重頭戲「傳統卡邦尼手造意大利幼麵」上台,試一口就明白為何這碟意粉能成為皇牌。首先它是原汁原味的真 • 卡邦尼,不是坊間 fusion 了忌廉的港式卡邦尼(嗱…雖然都有好味的),用上口感一流的手造意粉、蛋黃及風乾豬面頰肉,濃郁、鹹香、幼滑,完全體現咩叫材料簡單但其實考驗緊廚師真功夫,呢碟,全台人畀 99 分,1 分輸畀份量,確實唔算大碟,唔夠喉,但 $168 呢個價錢,真心冇得輸!緊接出場係「手造意大利幼麵配西班牙紅蝦」,又係另
為食日記 #8|Involtini @銅鑼灣|

海鮮他他

接住重頭戲「傳統卡邦尼手造意大利幼麵」上台,試一口就明白為何這碟意粉能成為皇牌。首先它是原汁原味的真 • 卡邦尼,不是坊間 fusion 了忌廉的港式卡邦尼(嗱…雖然都有好味的),用上口感一流的手造意粉、蛋黃及風乾豬面頰肉,濃郁、鹹香、幼滑,完全體現咩叫材料簡單但其實考驗緊廚師真功夫,呢碟,全台人畀 99 分,1 分輸畀份量,確實唔算大碟,唔夠喉,但 $168 呢個價錢,真心冇得輸!緊接出場係「手造意大利幼麵配西班牙紅蝦」,又係另一碟每台必點菜式,呢碟意粉都好食,紅蝦肉質出色燒得惹味,一上台就散發濃郁香氣,吸引到唔記得畀相機食先😂,不過相比之下,我們還是更愛卡邦尼(卡邦尼性價比真係贏晒!)
傳統卡邦尼手造意大利幼麵

「Today's Special - 香烤和牛西冷」最後壓軸上台,本身對塊扒沒有太大期望,始終不屬 Involtini 最出名的菜式,但試了,吃過一口後,便打倒了幾秒前的自己。喂,可以話好食過好多坊間所謂扒房,個人而言,質素高嘅扒根本唔需要咩花巧嘢,簡單調味先可以食到塊扒本身的原汁原味。呢塊扒,所有嘢都做到恰到好處,西冷雖油脂不多,但肉質食落非常幼嫩,扒身煎至微微脆口,外脆內嫩﹐食到停唔到口… 如果排次序,我哋一致都投呢塊牛扒做 No. 1,就係好食到咁 😌
Today's Special - 香烤和牛西冷

最後想講,今次餐飯絕對係一個出色嘅 Dining Experience,雖然餐廳唔大,環境亦唔算好舒適,但食物同侍應質素真係好出色,寧願畀錢食好西,好過畀錢食裝修靚 Site(當然環境好係 Bonus,但身為吃貨的我,一定係好食行先,認同嗎?😜)
2023-05-10
Celebration
Birthday
Today's Special - 香烤和牛西冷
2023-06-17 611 views
Involtini Italian Cuisine🍽️-▫️地點方便▫️店面唔大,大約容納到15-25人▫️晚餐分兩輪用餐(18:00或20:00)▫️環境舒適-好耐之前已經想試,原本上網訂咗位,但點知打風,改咗第日食,今次終於試到🥰最後叫咗1個前菜+2款主菜,由於太飽就無叫甜品🍮。-🔹餐前麵包麵包一上枱就聞到香噴噴,而且麵包係暖嘅,值得一讚👍🏻👍🏻麵包分咗兩個味,左邊應該係香草味,右邊係原味,而且有兩款醬配搭(黑醋+欖欖油)同另一款應該係cream cheese 🧀。好味:4/5😋-🔹温室小蕃茄配水牛芝士及羅勒脆片 $108蕃茄味道好清甜再配上水牛芝士,成個感覺好清新,而底下配咗一啲帶咸味嘅脆脆,口感上更加豐富,食完十分開胃!好味:4/5😋-🔹手造意大利貓耳朵意粉配黑胡椒汁及舞茸菇 $188個人不太喜歡貓耳朵的質感,好似食緊能得利糖咁🤣 鍾意食煙煙韌韌嘅口感嘅人就應該會好鍾意食。舞茸菇炒到好爽口,幾好食,但整體醬汁偏咸,可能因為用咗三款芝士加黑椒汁,食到最後咸到要飲好多水。好味:3/5😋-🔹傳統卡邦尼手造意大利幼麵 $168呢個意粉真係好似每枱食客都有點,蛋味相當濃郁,鍾意卡邦尼以蛋味重的人一
Involtini Italian Cuisine🍽️
▫️地點方便
▫️店面唔大,大約容納到15-25人
▫️晚餐分兩輪用餐(18:00或20:00)
▫️環境舒適
最後叫咗1個前菜+2款主菜,由於太飽就無叫甜品🍮。

🔹餐前麵包
好味:4/5😋

🔹温室小蕃茄配水牛芝士及羅勒脆片 $108
好味:4/5😋

🔹手造意大利貓耳朵意粉配黑胡椒汁及舞茸菇 $188
好味:3/5😋

🔹傳統卡邦尼手造意大利幼麵 $168
呢個意粉真係好似每枱食客都有點,蛋味相當濃郁,鍾意卡邦尼以蛋味重的人一定喜歡。意大利粉方面,意粉有咬口而且很掛汁,整體相當不錯。
好味:5/5😋
呢間餐廳好適合情侶嚟,環境好舒服,又唔會太過嘈吵。而且食物都不錯,基本上每款意粉都係即叫即整,確保上枱時係熱辣辣,意粉都係好彈牙,做到AL DENTE嘅口感,果然係手工意粉。如果鍾意食蝦嘅朋友,可以試佢地招牌嘅紅蝦意粉,幾乎每枱都有ORDER!
2023-06-12 640 views
✨米芝蓮推介手工意大利粉✨Cold Cut Platter ($168)Parma Ham 同 Culatello 非常好食,不會過鹹過油,配包食一流!份量都幾多下㗎😋Handmade Tagliolini Carbonara 卡邦尼($168)試左兩個最岀名的意粉,卡邦尼芝士味濃郁,意粉食得岀 Al Dente 好有咬口,煙肉香脆,非常creamy好食!🧀Handmade Tagliolini with Carabineros 紅蝦意粉 ($380)超濃蝦味的意粉,聽staff講係用左5小時淆製岀個sauce 🦐蝦肉質結實,味道鮮甜,醬汁混埋蝦膏非常滋味!Crème Brûlée 焦糖燉蛋 ($88)份量好大!配上雲呢拿Gelato,一啖熱一啖凍,好食呢!🍨唯一美中不足,係覺得餐包個醋不同於平常的,感覺苦苦的不好吃🥹下次一定會回訪,試埋其他手工意粉!😍📍Involtini Italian Cuisine (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號 The L. Square 11樓
✨米芝蓮推介手工意大利粉✨

Cold Cut Platter ($168)

Crème Brûlée 焦糖燉蛋 ($88)
份量好大!配上雲呢拿Gelato,一啖熱一啖凍,好食呢!🍨

下次一定會回訪,試埋其他手工意粉!😍

Cold Cut Platter
Crème Brûlée 焦糖燉蛋
Cold Cut Platter
Crème Brûlée 焦糖燉蛋
  • Handmade Tagliolini Carbonara
𝑆𝑒𝑐𝑢𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑎 𝑟𝑒𝑠𝑒𝑟𝑣𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑎𝑡 𝑀𝑖𝑐ℎ𝑒𝑙𝑖𝑛-𝑠𝑡𝑎𝑟𝑟𝑒𝑑 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡𝑠, 𝑒𝑣𝑒𝑛 𝑚𝑜𝑛𝑡ℎ𝑠 𝑖𝑛 𝑎𝑑𝑣𝑎𝑛𝑐𝑒, 𝑐𝑎𝑛 𝑏𝑒 𝑎𝑛 𝑎𝑟𝑑𝑢𝑜𝑢𝑠 𝑝𝑟𝑜𝑐𝑒𝑠𝑠. 𝑁𝑜𝑤 𝑡ℎ𝑎𝑡 𝑡ℎ𝑒 ℎ𝑦𝑝𝑒 ℎ𝑎𝑠 𝑝𝑎𝑠𝑠𝑒𝑑, 𝑖𝑡’𝑠 𝑒𝑎𝑠𝑖𝑒𝑟 𝑡𝑜 𝑠𝑛𝑎𝑔 𝑎 𝑠𝑒𝑎𝑡.𝗛𝗮𝗻𝗱𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗼𝗹𝗶𝗻𝗶 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮💛🥚🧀傳統卡邦尼手造意大利幼麵$𝟭𝟲𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)𝘛𝘩𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢 𝘩𝘢𝘴 𝘳𝘦𝘤𝘦𝘪𝘷𝘦𝘥 𝘳𝘢𝘷𝘦 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘦𝘸𝘴 𝘴𝘰 𝘐 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘩𝘪𝘨𝘩 𝘩𝘰𝘱𝘦𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘢𝘵. 𝘛𝘩𝘦𝘺 𝘧𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘢𝘶𝘵𝘩𝘦𝘯𝘵𝘪𝘤 𝘐𝘵𝘢𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘳𝘦𝘤𝘪𝘱𝘦𝘴 𝘵𝘰 𝘶𝘴𝘦 𝘰𝘯𝘭𝘺 𝘮𝘢𝘺𝘰𝘯𝘯𝘢𝘪𝘴𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘦𝘨𝘨𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦. 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘰𝘭𝘪𝘯𝘪 𝘸𝘰𝘳𝘬𝘴 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦. 𝘛𝘩𝘦 𝘢𝘭 𝘥𝘦𝘯𝘵𝘦 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘵𝘢𝘬𝘦𝘴 𝘮𝘺 𝘧𝘢𝘯𝘤𝘺. 𝘖𝘷𝘦𝘳𝘢𝘭𝘭 𝘪𝘵’𝘴 𝘢 𝘥𝘦𝘤𝘦𝘯𝘵 𝘥𝘪𝘴𝘩 𝘺𝘰𝘶 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘵𝘰 𝘵

傳統卡邦尼手造意大利幼麵
$𝟭𝟲𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
𝘛𝘩𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢 𝘩𝘢𝘴 𝘳𝘦𝘤𝘦𝘪𝘷𝘦𝘥 𝘳𝘢𝘷𝘦 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘦𝘸𝘴 𝘴𝘰 𝘐 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘩𝘪𝘨𝘩 𝘩𝘰𝘱𝘦𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘢𝘵. 𝘛𝘩𝘦𝘺 𝘧𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘢𝘶𝘵𝘩𝘦𝘯𝘵𝘪𝘤 𝘐𝘵𝘢𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘳𝘦𝘤𝘪𝘱𝘦𝘴 𝘵𝘰 𝘶𝘴𝘦 𝘰𝘯𝘭𝘺 𝘮𝘢𝘺𝘰𝘯𝘯𝘢𝘪𝘴𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘦𝘨𝘨𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦. 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘰𝘭𝘪𝘯𝘪 𝘸𝘰𝘳𝘬𝘴 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦. 𝘛𝘩𝘦 𝘢𝘭 𝘥𝘦𝘯𝘵𝘦 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘵𝘢𝘬𝘦𝘴 𝘮𝘺 𝘧𝘢𝘯𝘤𝘺. 𝘖𝘷𝘦𝘳𝘢𝘭𝘭 𝘪𝘵’𝘴 𝘢 𝘥𝘦𝘤𝘦𝘯𝘵 𝘥𝘪𝘴𝘩 𝘺𝘰𝘶 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘵𝘰 𝘵𝘳𝘺 𝘢𝘵 𝘭𝘦𝘢𝘴𝘵 𝘰𝘯𝘤𝘦, 𝘫𝘶𝘴𝘵 𝘢 𝘭𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦 𝘣𝘪𝘵 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘢𝘯𝘨𝘺 𝘴𝘪𝘥𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘮𝘦.

𝗛𝗮𝗻𝗱𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗥𝗮𝗴𝘂 & 𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺🍄
手造意大利闊麵配日本佐賀豬肉粒
$𝟭𝟴𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
𝘛𝘩𝘦 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘰𝘧 𝘵𝘢𝘨𝘭𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦 𝘪𝘴 𝘩𝘢𝘳𝘥𝘦𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘰𝘶𝘨𝘩𝘦𝘳, 𝘮𝘢𝘬𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘵 𝘪𝘥𝘦𝘢𝘭 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘪𝘤𝘬 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦𝘴 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘱𝘰𝘳𝘬! 𝘛𝘩𝘦 𝘤𝘰𝘮𝘣𝘪𝘯𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘰𝘧 𝘱𝘰𝘳𝘬 𝘳𝘢𝘨𝘶 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘪𝘹𝘦𝘥 𝘮𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮 𝘯𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘨𝘰𝘦𝘴 𝘸𝘳𝘰𝘯𝘨. 𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦-𝘸𝘪𝘴𝘦 𝘪𝘵 𝘪𝘴 𝘱𝘭𝘦𝘢𝘴𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘰𝘮𝘧𝘰𝘳𝘵𝘪𝘯𝘨, 𝘣𝘶𝘵 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦-𝘸𝘪𝘴𝘦 𝘪𝘵 𝘪𝘴 𝘪𝘯𝘧𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳 𝘵𝘰 𝘵𝘢𝘨𝘭𝘪𝘰𝘭𝘪𝘯𝘪.

𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗕𝗿𝘂𝗹𝗲𝗲 (+ 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗴𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼) 🍮🍫
焦糖燉蛋 (+朱古力手工雪糕)
$𝟴𝟴 (+$𝟮𝟴) (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
𝘈 𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘳𝘦𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵𝘴 𝘴𝘶𝘱𝘦𝘳𝘣 𝘷𝘢𝘭𝘶𝘦 𝘰𝘧 𝘮𝘰𝘯𝘦𝘺! 𝘛𝘩𝘦 𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘪𝘴 𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘰𝘶𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘪𝘴 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺. 𝘐 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘯𝘰 𝘳𝘦𝘨𝘳𝘦𝘵𝘴 𝘢𝘣𝘰𝘶𝘵 𝘱𝘢𝘪𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘨𝘦𝘭𝘢𝘵𝘰 𝘦𝘷𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘐'𝘮 𝘴𝘰 𝘴𝘵𝘶𝘧𝘧𝘦𝘥! 𝘐𝘵 𝘪𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘳𝘶𝘦 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘩𝘰𝘭𝘪𝘤𝘴: 𝘳𝘪𝘤𝘩, 𝘣𝘪𝘵𝘵𝘦𝘳𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘢𝘳𝘰𝘮𝘢𝘵𝘪𝘤🤎
2023-05-31
  • 傳統卡邦尼手造意大利幼麵
  • Carbonara
  • Creme Brulee
今日同同事心血來潮,想lunchtime食下好西 放鬆吓心情🥹就諗起附近有間出名嘅手打意大利意粉餐廳,即刻決定去朝下聖先👅餐廳位於銅鑼灣中心地帶~方便lunch hour去鬆一鬆一上到餐廳,店員已經好親切咁招呼我倆,安排我哋坐低🪑餐廳有大玻璃欣賞窗外街景,亦係一番享受😉😉由於考慮到我倆都幾細食,簡單叫咗兩個意粉。-落餐後店員即刻送上餐包,共有六片,二人份黎講都算多🍞(值得一讚~店員好細心,主動幫我倆加水)-🍝卡邦尼手造意大利幼麵大力稱讚佢個醬汁,濃!煙肉亦十分煙靭,再配搭埋有咬口嘅手工意粉,口感十足🤩🤩-🍝手造意大利幼麵配新鮮波士頓龍蝦性價比max🥹先講龍蝦夠爽口,完全唔韌,亦好夠味。醬汁亦有淡淡龍蝦味,令到意粉都好夠海鮮味。-必須一提係兩碟意粉都份量好足,是令人滿足的一餐!--〔食飽治療系e 〕
餐廳位於銅鑼灣中心地帶~方便lunch hour去鬆一鬆
一上到餐廳,店員已經好親切咁招呼我倆,安排我哋坐低🪑
餐廳有大玻璃欣賞窗外街景,亦係一番享受😉😉
由於考慮到我倆都幾細食,簡單叫咗兩個意粉。
🍝卡邦尼手造意大利幼麵
🍝手造意大利幼麵配新鮮波士頓龍蝦
必須一提係兩碟意粉都份量好足,是令人滿足的一餐!
〔食飽治療系e 〕
$150 (Lunch)
  • 傳統卡邦尼手造意大利幼麵
⭕️短評:Pasta現場即製,幾款麵條各有千秋,都很煙韌、掛汁。當中以Carbonara最impressive,sauce做得很正統,咸香的ham粒畫龍點睛,與一星的Ciak平分秋色。但,pasta以外就很平凡,餐前麵包和Ham拼盤都頗劣。Involtini比同系屯門分店JEP高一班,價錢卻差不多,翻食也會食這間,毋須山長水遠。💵Budget: $300 pp 📍 Involtini Italian Cuisine (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號 The L. Square 11樓
Carbonara

但,pasta以外就很平凡,餐前麵包和Ham拼盤都頗劣。

💵Budget: $300 pp

2023-04-18 3924 views
🤗 兩三年前愛上意大利菜, 特別係西班牙紅蝦. 今日谷友推介嚟到 Involtini, 聽講中午分兩場, 12pm, 130pm, 又話係 “預約困難店”, 但目測 50%滿座.🥢 餐廳裝修簡簡單單, 設多張方枱, 服務OK. 今日散叫一個頭盤, 兩個鎮店意粉, 一個甜品.🥖 麵包. 一般般, 但自家製芝士醬非常出色.🦀 海鮮他他. Seafood Tartare. 材料包括牛油果, 帶子, 松葉蟹, 面頭見到三文魚子, 魚子, 烏魚子. 味道清新, 鮮甜, 一流!🤗 傳統卡邦尼手造意大利幼麵. Handmade Tagliolini Carbonara. 味到濃郁, 豬肉甘香, 可惜我唔鍾意蛋麵.🦐 手造意大利幼麵配西班牙紅蝦. Homemade Tagliolini with Carabineros. 紅蝦唔夠滑溜, 醬汁普普通通, 蛋麵又唔啱口味, 不似預期, 評價一般.🍰 提拉米蘇. Tiramisu. 配朱古力雪葩. 正常發揮.🍸 Baileys Chocolate. Ok喎!🤗 總結: “海鮮他他” 出色, 兩個意粉唔太啱口味, 主角 “紅蝦意粉” 不似預期, 深表遺憾.

開放式廚房
🥖 麵包. 一般般, 但自家製芝士醬非常出色.
麵包
手造意大利幼麵配西班牙紅蝦
提拉米蘇
🍸 Baileys Chocolate. Ok喎!
Baileys Chocolate
🤗 總結: “海鮮他他” 出色, 兩個意粉唔太啱口味, 主角 “紅蝦意粉” 不似預期, 深表遺憾. 整體食物質素OK嘅, 用餐愉快.
2023-04-12 822 views
✨麵包籃有兩款麵包 有一款加咗香草麵包密度好高 好軟熟 ✨海鮮他他上層係用左帶子同松葉蟹肉 味道都幾鮮味 下層牛油果 質感幾厚滑 整體都唔錯✨凍肉拼盤有三款cold cut 包括有帕爾馬火腿 莎樂美腸同開心果意式肉腸 味道鹹香配料另有橄欖同脆條 ✨手造意大利幼麵配西班牙紅蝦西班牙紅蝦 唔算好大隻 肉質軟彈醬汁帶甘香 尚算鮮味 味道偏淡意大利幼麵爽口彈牙 幾有嚼勁個人覺得呢個價錢呢個質素唔太值✨傳統卡邦尼手造意大利幼麵卡邦尼汁只有蛋黃同芝士 冇加到忌廉同奶質感偏稠身 略嫌唔太夠汁 味道幾香但偏淡意大利幼麵爽彈有咬口 煙肉鹹香 ✨青醬水牛芝士意大利吉他麵青醬一樣偏淡口 水牛芝士清香 有少少拉絲意大利吉他麵 偏方型 口感彈牙偏硬 ✨煎澳洲和牛平鐵牛扒是日特別菜式 澳洲和牛 熟度剛好肉味幾濃 肉質結實 但食落有少少渣 配菜有蔬菜 焗薯粒 脆火腿片 ✨提拉米蘇咖啡味淡 酒味亦淡 奶味突出 忌廉軟滑 整體口感偏濕潤 唔太甜✨芝士慕斯雪山賣相唔錯 芝士味淡 冰感偏重 配上開心果碎 餅碎同雜莓 普普通通✨意大利雪糕揀左朱古力口味 朱古力味唔算好濃奶味幾出 食完有少少嗆喉口感似普通雪糕 唔似Gelato
✨麵包籃

未食完主菜已經問你使唔使加嘢
甜品都未食完就比張單你 呢點真係有待改善
價錢還可以 只可以話唔係樣樣嘢都值呢個價
每樣菜都爭少少咁 呢個價錢都會有唔少選擇
適逢生日,朋友提早一個月預約了呢間連續五年獲米芝蓮推介,主打手工意粉的西餐廳。餐廳設有網上預約,但每次一放名額好快就爆滿。試完後,覺得餐廳吹捧得太勁,名過於實,餐廳環境無想像中華麗,擺盤普通,食物定價偏高,但並無一道菜令我特別覺得深刻,無回頭再食嘅衝動。🧀 傳統卡邦尼手造意大利幼麵 ($168) 👅:86.13分意粉質感係幾特別,帶點煙靭,不過就唔係我喜歡嘅質感。餐廳用咗羊奶同埋牛奶製嘅芝士同雞蛋去煮個醬汁,所以顏色比平時食到嘅會更加鮮色,同埋佢地採用意大利傳統做法,唔會落忌廉去煮,所以醬汁會比較濃厚同杰身,但食起上嚟相對會較容易膩。幾欣賞佢地用嘅煙燻豬頰肉,重油脂感,帶陣陣鹹香。🍛 意大利飯配松葉蟹肉及帶子薄片刺身,海膽汁 ($330) 👅:78.21分 Risotto 整體係好食,食材雖然矜貴,蟹肉份量都慷慨,但係嫌味道比較單一,呢個價錢我會有更高嘅期望。🥓 凍肉拼盤($168) 👅:82.23分 Parma Ham質素不錯,份量好多,如果有芝士配埋麵包一齊食,口感會較豐富。🍨 意大利雜莓奶凍撻配Gelato ($88) 👅:60.11分 個甜品完全唔得,奶凍過甜,撻皮好淋身,好似

🥓 凍肉拼盤($168) 👅:82.23分

甜品完全唔得,奶凍過甜,撻皮好淋身,好似擺咗好多日嘅口感,食咗一啖已經放棄,好彩Gelato個味道都不錯。
傳統卡邦尼手造意大利幼麵
意大利飯配松葉蟹肉及帶子薄片刺身,海膽汁
凍肉拼盤
意大利雜莓奶凍撻配Gelato
2023-03-27 407 views
Involtini Italian cuisine慶祝生日既一餐🎂🥳🫕Starter - Beef Carpaccio- Shrimp Bisque🫶🏻😍🍝Spaghetti - Handmade Tagliolini with Carabineros🫶🏻😍- Handmade Fettuccine with Beef Ragu🍰Dessert - Crème Brûlée- Tiramisu🔸紅蝦意粉果然不得了,紅蝦新鮮,意粉吸收了蝦汁😍推介🔸蝦湯蝦味濃郁,另一驚喜之選!📍 11/F, The L. Square 459-461 Lockhart Road, Causeway Bay#carabineros #spahetti #紅蝦 #紅蝦意粉 #手工意粉 #foodblogger #foodiehk #restaurantsinhongkong #wineanddine #預約困難店 #shrimp #tiramisu #carpaccio #cremebrulee #Involtini
Involtini Italian cuisine

🍝Spaghetti

🍰Dessert
- Crème Brûlée
- Tiramisu

🔸紅蝦意粉果然不得了,紅蝦新鮮,意粉吸收了蝦汁😍推介

🔸蝦湯蝦味濃郁,另一驚喜之選!

Celebration
Birthday
  • 紅蝦意粉
2023-03-25 487 views
今日同朋友仔慶祝生日。件冇之前咁難book位,所以就book咗呢度。佢啲嘢其實都幾好食,基本上每一樣上枱嘅我都覺得好唔錯。不過呢就係價錢真係好貴。見到個個人都食紅哈意粉。同carbonara .咁signature . 都真係要試下佢。咁我覺得佢哋都係好食嘅。不過紅哈意粉真心好貴。除咗2分之外,另外叫咗海鮮他他同埋水牛芝士。海鮮他他陣味好清新。都有刺激到我味蕾。水牛芝士就不過不失啦反而甜品方面,tiramisu 我就覺得普通。正常發揮囉。

除咗2分之外,另外叫咗海鮮他他同埋水牛芝士。
海鮮他他陣味好清新。都有刺激到我味蕾。
水牛芝士就不過不失啦

反而甜品方面,tiramisu 我就覺得普通。正常發揮囉。
西班牙紅黑意粉
蕃茄水牛芝士
Tiramisu
西班牙紅黑意粉
  • Tiramisu
2023-03-24 307 views
Involtini餐廳的紅蝦手工意粉和Tiramisu都是非常出 第一樣紅蝦新鮮 搭配著手工製作的意粉更是美味係我食過最好味嘅手工意粉. 仲有佢嘅限定和牛好味抵食而Tiramisu更是讓我驚艷,濃郁的芝士味道和咖啡的香氣融合得恰到好處,讓我一口接一口的享受美食的美好加埋手工雪糕一絕屬於高質嘅一間餐廳
屬於高質嘅一間餐廳
紅蝦意粉
紅蝦意粉
2023-03-16 405 views
Involtini Italian Cuisine地址: 銅鑼灣駱克道459-461號 The L. Square 11樓呢間餐廳聽啲朋友講好難book位,之前要排幾個月,熱潮過去,星期六中午去都只有四枱客,waitress好好服務,有加水,仲會上菜嗰陣介紹下個菜落咗啲咩咁,好笑容,呢度俾加一真係應該,出面街qr code 自己落單都收我加一,真係好大對比。🍞🍞餐前面包 $free有整返熱啲麵包,食落去軟淋淋,牛奶味好重,點埋佢旁邊嗰啲sour cream嚟食好開胃。Lunch set $368🫕🫕粟米湯 $跟餐個湯底有好多打爛咗嘅粟米,有啲似粟米羹咁,但係佢加咗啲cream嘅嘢落去,令到佢有少少咬口又順滑,飲落好香粟米嘅香甜味。🍝🦞龍蝦龍粉 $跟餐以呢個價錢嚟講對佢有少少失望,個龍蝦新鮮係煮得好好嘅,咬落去好彈牙多汁,但係個意粉整得唔係咁好,個面質有啲似中式伊麵,一咬落去就碎,可能咁啱唔係我鍾意食嗰個熟度喇。另外個海鮮汁唔係咁啱我口味,可能用咗龍蝦啲膏整,入口有啲苦澀,但係個蝦味好足。🍌🍰香蕉蛋糕 $跟餐+48勁重香蕉味,呢個甜品先係值回票價。🥠🥠小牛肉雲吞 $288呢個心機菜嚟,佢
Involtini Italian Cuisine

🍞🍞餐前面包 $free

Lunch set $368
🫕🫕粟米湯 $跟餐

🍝🦞龍蝦龍粉 $跟餐

🍌🍰香蕉蛋糕 $跟餐+48
勁重香蕉味,呢個甜品先係值回票價。

🥠🥠小牛肉雲吞 $288
呢個心機菜嚟,佢有用到啲芝士嚟收汁,雲吞入面啲牛肉好香,意粉個熟度好啱口味,有少少彈牙咁。我再嚟食會叫多次呢個。

☕☕咖啡 $+48
唔係咁啱我口味,唔係太香。

埋單加埋一都八百幾,以午餐嚟講都幾貴。另外情侶嚟可以叫三個意粉都ok,呢度個份量都偏細。

味道: 3.5/5
服務: 4.5/5
環境: 4/5
番兜: 3/5

𝐁𝐨𝐨𝐤了好久的這家米芝蓮推薦餐廳的裝潢簡約而優雅,店家選用意大利原材料、每天新鮮製作意粉,廚師於前一晚製作麵糰,讓其休息一晚後才製成麵條,口感特佳。提提你,𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫只有𝟔𝐩𝐦和𝟖𝐩𝐦的選擇呢👍🏻 ——— ✤ 餐前麵包 自家製的𝐁𝐚𝐠𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞質感柔軟無比,備有𝟐款口味:原味和蕃茄味🍅無論是配上橄欖油黑醋還是香草味𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞,都絕對可以讓你瞬間𝐊𝐎所有𝐜𝐚𝐫𝐛𝐬🥖 ✤ 海鮮他他|$𝟏𝟔𝟖 蟹肉、刺身帶子、蝦和三文魚籽的配搭極為鮮甜,瞬間打開大吃特吃的大門🚪 ✤ 傳統卡邦尼手造意大利幼麵|$𝟏𝟔𝟖 正宗的𝐜𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚必須用上意式鹽漬豬頰肉 𝐆𝐮𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞。其風味比市面上煙肉更加濃郁,質地也更加細膩,多汁美味、高含量脂肪,味道鹹香,添加後使層次更佳豐富🍖;醬汁的調配更為出色,正宗的𝐜𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚不會加入𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦,以𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞和雞蛋黃就可以達到濃稠掛汁的效果;最後要讚的是店家手造義大利麵嚼勁十足🍝 ✤ 手造意大利幼麵配西班牙紅蝦|$𝟑𝟖𝟎 西班牙紅蝦蝦膏香濃,比一般野生海蝦蝦味濃郁𝟏𝟎𝟎𝟎𝟎倍。 於我而言,蝦肉的鮮甜爽彈度甚至比龍蝦更出色🦐,彈牙的麵條掛上濃稠
———

✤ 海鮮他他|$𝟏𝟔𝟖

✤ 傳統卡邦尼手造意大利幼麵|$𝟏𝟔𝟖

✤ 手造意大利幼麵配西班牙紅蝦|$𝟑𝟖𝟎
西班牙紅蝦蝦膏香濃,比一般野生海蝦蝦味濃郁𝟏𝟎𝟎𝟎𝟎倍。 於我而言,蝦肉的鮮甜爽彈度甚至比龍蝦更出色🦐,彈牙的麵條掛上濃稠紅色醬汁,配搭鮮甜的原隻加勒比海紅蝦,滋味無窮!店家巧妙地把蝦膏融入醬汁之中,感受到紅蝦的鮮在口腔中爆發,品嚐過的人都會一試傾心❤️

✤ 提拉米蘇|$𝟗𝟖
濕潤的蛋糕吸滿咖啡酒,𝐦𝐚𝐬𝐜𝐚𝐫𝐩𝐨𝐧𝐞 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞細膩綿密,毫不肥膩🍰(生日還可以𝐫𝐞𝐪𝐮𝐞𝐬𝐭寫名呢🤓)
2023-03-12 315 views
呢間有好多人大推既意大利麵,有米芝蓮推介,見到好多人話book唔到位,又講到好好食,但係我好易咁book到位🍝傳統卡邦尼手造意大利幼麵 $168見個個都介紹呢個signature pasta ,當然叫黎食,賣相望落都吸引,但一食落口,未去到難食,只係普通到無得再普通既意大利麵😮醬汁同麵質都好普通,冇特別😢而且個溫度係暖,唔知係已經放左一陣定係點我有懷疑自己係唔係去錯第2間🤭🌟 Lamlam脷指數 😋😋 (2/5)🍛意大利飯配雜菇,牛肝菌粉 $128食完carbonara我已經失去曬所有期望🙁醬汁好香濃,每啖都食到菇👍不過意大利飯食落去都係普通😵但係整體嚟講我覺得佢好食過carbonara🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋 (3/5)🌟整體評價:一句講曬好失望,完全唔建議去食,價錢略貴,又只係食到好普通既質素🙁🌟 Encore指數 ⭐️ (1/5)
呢間有好多人大推既意大利麵,有米芝蓮推介,

🍝傳統卡邦尼手造意大利幼麵 $168
賣相望落都吸引,
但一食落口,未去到難食,只係普通到無得再普通既意大利麵😮
醬汁同麵質都好普通,冇特別😢
而且個溫度係暖,唔知係已經放左一陣定係點
我有懷疑自己係唔係去錯第2間🤭
🌟 Lamlam脷指數 😋😋 (2/5)
🍛意大利飯配雜菇,牛肝菌粉 $128
食完carbonara我已經失去曬所有期望🙁
醬汁好香濃,每啖都食到菇👍
不過意大利飯食落去都係普通😵
但係整體嚟講我覺得佢好食過carbonara
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋 (3/5)
意大利飯配雜菇
🌟 Encore指數 ⭐️ (1/5)