2023-04-19 1331 views
“There are chefs that cook food that they believe in and people will try because they’re open to a new experience and they’ll end up liking it.” - Chef (2014)同一大班fd食飯, 係尖沙咀呢d就腳地點就實無錯, 要份量大又要好味既總係會諗起Mamaday💛 雖然蟹膏蟹肉意粉同原條鰻魚蛋包飯係佢地既招牌, 但佢地唔會只係滿足於現況, 會不停試新野以及同客人介紹新菜式, 令再訪既客人有多d新意而又會再回頭 令我諗起一套好出名關於廚師成長既戲叫”CHEF”👨‍🍳, 推介大家睇呀搞笑又感動架!今次店員就係推介我地試新野 期間限定既🍕海龍王pizza絕對唔係得個殼, 中間擺左個龍蝦頭, 龍蝦肉就分拆放係pizza上啖啖肉🦞仲有青口同帆立貝, 超級足料 海鮮夠鮮味又彈牙!另一個斧頭豬鞍做得更出色🍖 簡直係全餐既MVP!你知啦豬鞍好易會好嚡口, 但呢度事前保濕做得好好, 咬落去肉嫩又juicy仲有香甜濃郁醬汁味 當然想重口d既仲可以蘸旁邊既芥末醬

今次店員就係推介我地試新野
海龍皇比薩
仲有青口同帆立貝, 超級足料
海鮮夠鮮味又彈牙!
另一個斧頭豬鞍做得更出色🍖 簡直係全餐既MVP!
當然想重口d既仲可以蘸旁邊既芥末醬
來自舊金山的斧頭豬
豬鞍配大大碟鮮果沙律🫐🥭, 除左新鮮沙律菜外仲有紅桑子、藍莓、芒果, 香甜又更易入口

碟上仲有脆口巨型prawn crackers同埋唔會糊口既麻醬烏冬, 份量勁足!
小食就揀左薄脆salsa, 都係因為店員好熟menu地介紹令我地揀左既
🥭mango salsa非常香甜, 夾住甜椒同洋蔥粒更有咬口. 而海鮮都唔係少少地放幾粒雪蝦係salsa入面, 而係好有心機咁香煎左帶子|長腳蟹|大蝦🦐放係沙律菜上🥗, 非常抵食!
墨仔薄餅配海鮮沙沙
“綠光蓋頂”個名吸引左我去揀呢個青醬八爪魚🐙, 爽口彈牙既凍八爪魚片淋上濃郁pesto醬又幾得意, 隔黎放同樣係綠油油既海葡萄同火箭菜, 係比較清新既appetiser🟢
綠光蓋頂的八爪魚先生
晏晝黎既我地好好彩食到限量既紫薯芝士蛋糕🍰, 蛋糕層次分明且口感豐富
唔甜的紫薯蛋糕
佢地自家製既紫薯蓉好綿密又真係唔過甜🍠, 中間軟芝士腍滑, 消化餅底夠厚夠實淨我鍾意
唔甜的紫薯蛋糕
咁熱天氣揀返杯透心涼沙冰🍧,🥜peanut butter coffee比我想像中無咁甜膩, 澀味岩岩好
花生醬咖啡沙冰

仲真係有好香濃既花生醬味, 冰溶左都唔會好淡
花生醬咖啡沙冰
🇻🇳越南滴漏咖啡架步十足,☕️混5種Arabica咖啡豆超香, 滴落鍊奶攪勻再倒入冰塊杯就係凍飲啦🧊
越南滴滴咖啡

咖啡味道都比較順口, 鍊奶既份量岩岩好又唔會令杯啡過甜, 做到越南咖啡既濃稠感
越南滴滴咖啡
另外不得不提佢地既interior design真係玩味十足, 雖然呢幾年都唔係有咩大變化, 但都keep得新淨企理, 打卡位好多
$311 (Lunch)
海龍皇比薩
墨仔薄餅配海鮮沙沙