2021-07-09 48 views
平日食LUNCH  見到呢間新開嘅台式食店日日勁多人排,LUNCH 實在冇咁多時間等, 見今晚早咗收工, 行過見到有位, 即刻拉埋老公入去食。💙食店主色係TIFFANY BLUE, 但係配上舊式裝潢, 仔細睇下個門牌都好台FEEL。入到去坐低, 原來仲有上層嘅, 樓梯扶手位同上面靠邊位都用咗舊花嚟裝飾, 感覺統一。食店有晒最傳統嘅台式食物, 好似牛肉麵、滷肉飯、酥炸雞排、台式香腸、甜不辣等.....另外仲有比較特別嘅蛋餅, 蛋餅有勁多選擇, 雖然好想試芋泥蛋餅, 但係老公唔太鍾意食芋頭, 所以都係揀返個香蒽牛肉起司蛋餅先。我哋仲叫咗滷肉飯、滷肉乾拌麵 (好鍾意食滷肉 )、塔香鹹酥雞、燙青菜。因為勁肚餓, 所以叫咗勁多嘢食 塔香鹹酥雞 - 呢個超好食! 雞炸到勁脆但唔油, 而家表面係淡淡嘅鹹香味, 咬落去雞肉仲好JUICY! 食唔停口! 食完雞, 連九層塔都食埋! 超正! 滷肉飯 (大) - 個飯超大碗, 面頭係滿滿嘅滷肉, 仲有醃蘿蔔同滷蛋! 滷肉用咗半肥瘦嘅肉, 唔會好膩, 亦唔會好鹹! 而且滷肉勁多, 好夠送飯! 滷肉乾拌麵 - 因為真係好鍾意食滷肉, 所以叫埋滷肉乾拌麵。台式嘅乾
我哋仲叫咗滷肉飯、滷肉乾拌麵 (好鍾意食滷肉
)、塔香鹹酥雞、燙青菜。
因為勁肚餓, 所以叫咗勁多嘢食
塔香鹹酥雞
滷肉飯 (大)

滷肉乾拌麵 - 因為真係好鍾意食滷肉, 所以叫埋滷肉乾拌麵。台式嘅乾拌麵同香港嘅唔同, 係用好多滷肉汁嚟撈個麵, 係好濕嘅。食店用嘅麵係類似上海麵, 較粗, 所以麵好易掛汁, 彈牙。拌麵份量超大, 真係食唔晒呀!
滷肉乾拌麵

燙青菜 - D 菜係用咗芯嘅部份黎煮, 超嫩又淋! 加埋個汁, 超好味!!!
燙青菜

香蒽牛肉起司蛋餅 - 蛋餅出面有塊薄餅包住牛肉、芝士同埋蛋。2 條開咗6 件, 熱乎乎食勁鬆軟。滿滿牛肉, 配上芝士, 但芝士份量唔多, 唔會好膩。食店配咗酸汁,  加埋一齊食好解膩。
香蒽牛肉起司蛋餅

🧉凍愛玉芒果綠茶 (左) 凍蜂蜜檸檬愛玉(微糖&微冰) (右)
凍飲可以揀微糖/少糖/全糖同微冰/少冰/正常
老公係飲凍愛玉芒果綠茶, 全糖正常冰, 佢就話甜咗D, 但係都好飲!
我就飲凍蜂蜜檸檬愛玉, 微糖&微冰, 呢杯好好飲! 清清嘅檸檬味加上愛玉, 有得食又有得飲!
凍愛玉芒果綠茶 (左) 凍蜂蜜檸檬愛玉 (右)

成餐飯, 一路食一路聽住台灣歌, 簡直就好似去咗台灣食嘢咁!
疫情未過, 仲未去到旅行, 都可以去老厝邊一轉, 放空一下!

最後埋單, 每人百幾蚊, 我覺得性價比都算高!

2021-07-06
塔香鹹酥雞
滷肉飯 (大)
滷肉乾拌麵
燙青菜
香蒽牛肉起司蛋餅
凍愛玉芒果綠茶 (左) 凍蜂蜜檸檬愛玉 (右)
  • 凍愛玉芒果綠茶 (左) 凍蜂蜜檸檬愛玉