2020-01-12 86 views
這間在沙田新城市廣場的新開食肆,未開鋪時,同事們已經話食過元朗的永年,不錯的,估唔到沙田都開一間。當日Lunch 時間,我們3人去到差不多店舖門口,已經見到好多人等位,好彩我們用手機apps攞定号碼入座,都仲要等差不多十分鐘才入座。門口有雞蛋仔、菠蘿包、蛋撻等等賣,仲有雞蛋仔,菠蘿包試食,菠蘿包一少件熱辣辣好好食,雞蛋仔兩粒,雖然凍左,但食到好香奶味。好快我們被安排坐圓枱同人地搭枱,不過都好過坐高枱高櫈。餐牌好多選擇,有飯餐,有車仔麵餐,D名改得好搞笑,有男神麵,女神麵。招牌車仔麵套餐,湯可以揀唔辣同埋大/中/小辣,麵又可以揀粗幼麵,油麵,河粉,仲有跟一杯餐飲。我們分別揀左永年大碗麵同埋女神麵,其中一碗大碗車仔麵,跟油麵(爽),清湯走辣(雖然清湯但好濃並略帶甜味),餸有成10款(豬紅、雞翼尖、豬腸、紅腸、蘿蔔、豬皮、雞翼、魚蛋、魷魚、時菜),D餸都好入味3人都配杯凍奶茶,奶茶好滑,唔錯另外一碗大碗車仔麵,跟粗麵,清湯少辣(好惹味)女神麵,跟河粉,清湯中辣,餸有幾嚿大大嚿既鮑汁燜花膠、豬手、枝竹球、冬菇、紫菜、蘿蔔、時菜。另外,我們再點了兩款車仔小食,一款係南乳豬手(好夠味好多肉)一款係

永年大碗麵(走辣)

3人都配杯凍奶茶,奶茶好滑,唔錯
凍奶茶

另外一碗大碗車仔麵,跟粗麵,清湯少辣(好惹味)
永年大碗麵(少辣)

女神麵,跟河粉,清湯中辣,餸有幾嚿大大嚿既鮑汁
燜花膠、豬手、枝竹球、冬菇、紫菜、蘿蔔、時菜。
女神麵(中辣)

南乳豬手

一款係煎釀三寶(青椒,豆卜、苦瓜),當中苦瓜真係好甘,好正。
煎釀三寶

我見之後再搭枱的兩位女士揀自選4款餸個樣都好似幾好味。
##唔知係咪新開張,現場用手機落單,出去埋單時仲有95折。

2020-01-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
永年大碗麵(走辣)
凍奶茶
永年大碗麵(少辣)
女神麵(中辣)
南乳豬手