2024-01-10 280 views
今次要介紹嘅呢間舖頭可能大家看過旺角,灣仔都會見過,皆因佢每間裝修都好新奇有趣但你又唔會一眼望得出間嘢係食咩嘅。今次就係要介紹一間走年輕潮人路線嘅fushion cafe 《mamaday》。——————————————————今次去幫襯嘅係尖沙咀嘅分店,時間係普通lunch hour。入到去餐廳,裝修好明顯會比到一種年輕嘅感覺,真係幾潮。而枱與枱之間嘅間隔亦好足夠,唔迫至係呢d時勢要有嘅安全感。餐牌俾到我一種耳目一新嘅感覺,所有嘢都好stright forward,飯麵嘅佢會直接categorize做cabonhydrates,d嘢食名都好特別,係直情俾到一種呢間餐廳咁直,簡直就唔憂冇生意對自己食物超有信心嘅感覺。今次點咗一個小食兩個主菜同兩杯嘢飲。———————————————————🍝×有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $128× 【6/10】餐廳無特別講有咩招牌菜,所以就嗌咗呢個意粉。賣相還好,第一啖食落去嘅感覺係好鹹,蟹膏味好重。本應係一件值得開心嘅事但食落好唔balance,蟹膏好鹹之餘,意粉係偏硬同好重橄欖油嘅味,再有辣椒,味蕾係短時間受到多重衝擊真係唔係好頂得順。但食
——————————————————
———————————————————
餐廳無特別講有咩招牌菜,所以就嗌咗呢個意粉。賣相還好,第一啖食落去嘅感覺係好鹹,蟹膏味好重。本應係一件值得開心嘅事但食落好唔balance,蟹膏好鹹之餘,意粉係偏硬同好重橄欖油嘅味,再有辣椒,味蕾係短時間受到多重衝擊真係唔係好頂得順。但食得出真材實料,不論蟹柳蟹膏都好多好豐富,係味道比較重同多元化,唔係個個都啱食。
———————————————————
🍽×辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯 $118× 【3.5/10】
嚟之前素聞呢間餐廳蛋包飯唔錯,見周圍枱都有嗌,自己都想試下。望到個名,見到 泰式豬頸肉 同 日本蛋包飯 真係有少少期待,兩樣本身點煮都好難難食嘅嘢撈埋一齊會點呢。本身expect 佢會將泰式豬頸肉直接釀入蛋包飯,一來美觀,二來蛋包飯不嬲講求蛋香,同飯鬆軟,撈埋蛋包飯咪會好香口好正。但世事往往不如人意,侍應一拎上嚟見到賣相已知出事。所謂嘅泰式豬頸肉係肉醬豬頸肉,係真係literally肉醬,個汁仲要頗稀。食落好奇怪,豬頸肉唔得煙靭,夾埋個醬簡直就係災難。蛋包飯還好,但醬係咪打開嘅蛋包飯之前已經滲晒落d返到,淋batbat,口感好差。呢個價錢真係非常唔合格。
———————————————————
🍗×記住 期望越大。失望越大。雞翼 $68/6pc× 【6/10】
雞翼有四種味,見佢呢個名都真係無咩期望,但咁樣反而有啲驚喜。今次嗌咗原味,味道係普通燒烤炸雞翼。雞翼size唔錯,仲包埋雞翼尖,皮都炸得十分脆,但問題就嚟啦。食落去雞翼係無肉味,肉汁幾滴都無,可以知道係炸嘅時候溫度唔夠高,時間唔夠快。但呢個價錢我覺得還好,但佢個名都咁寫你都唔可以expect d咩。
———————————————————
🥤×Strawberry Milkshake/你今日飲左益力多柚子沙冰未呀 $48/each* 【6/10】
飲品非常普通,我諗同你想像中差唔多。Milkshake 味道偏淡,冇咩奶味。柚子沙冰都無咩特別,份量頗細,嗌嘢食無套餐嘅關係下會覺得頗貴。
——————————————————-
總括來講,呢間餐廳性價比唔高(襯返個名),但由於黃店同空間大嘅關係,我都覺得值得來試試,但揀嘢食真係要小心d,好奇心有時真係會害死人,哈哈。
2024-01-03
$200 (Lunch)