係銅鑼灣禮頓道有間好出名嘅Pizza舖,出名到啲人話全香港最好食嘅pizza店,性價比高度食完之後唔會再食其他Pizza店。講到咁誇張,當然要同屋企人去試下!😂😂門口出面睇都唔覺得有啲咩特別,不過一入到嚟坐低,就見到牆上一塊塊印住李小龍同龍有關嘅滑板,就知店主對李小龍情有獨鍾(我覺得)😂係時候叫嘢食喇!😋先整個Mother Salad 🥗 ($158)材料都幾豐富,除咗沙律菜,有Capicola Ham 🥓,車厘茄,青瓜🥒,Fontina同Grana Padano 兩種芝士🧀,加上Mother Salad Dressing,勁有口感,雖然好多芝士,感覺好heavy,但菜量多令到食落去唔覺heavy,必食之選!!👍意粉就叫咗碟白酒肉丸意粉🍝🐷🐮🥛($168)忌廉白酒汁帶點辣椒片🌶️包住意粉同肉丸😋,令到個意粉勁creamy又帶點野味,唯獨個份量就有啲少🥲。輪到主角出場~!!🎉🥳🍕呢度主打以正宗拿坡里pizza即叫即焗為賣點,攞出嚟熱辣辣,少少燶帶點濕潤,pizza邊皮食落去小小脆但內裏帶點鬆軟。所以店員會將pizza放係個圓架上面,跟住就用圓盤托住,否則將pizza焗完直接放入圓盤,個pi

係時候叫嘢食喇!😋
先整個Mother Salad 🥗 ($158)
Mother Salad

意粉就叫咗碟白酒肉丸意粉🍝🐷🐮🥛($168)
,唯獨個份量就有啲少🥲。
Polpette Pinot Grigio

輪到主角出場~!!
🎉🥳🍕
呢度主打以正宗拿坡里pizza即叫即焗為賣點,攞出嚟熱辣辣,少少燶帶點濕潤,pizza邊皮食落去小小脆但內裏帶點鬆軟。所以店員會將pizza放係個圓架上面,跟住就用圓盤托住,否則將pizza焗完直接放入圓盤,個pizza中間位就好快爛。難怪咁多人都話食過返尋味,真係有原因~!!😂

Pizza就叫咗兩個13吋,先係叫意大利嘅敵人,
椰香夏威夷人No5🍍😈($238)
又話正宗拿坡里pizza?點解有菠蘿?😂
原來佢係拿坡里x紐約style topping 🤣(Menu寫)。不過呢個pizza就一般🥲,水牛芝士唔多,椰絲味唔重,啲ham偏鹹諗住搵啲菠蘿中和,可惜唔得😔。
呢個pizza要扣分

Hawaii Coco No5

另一個pizza就係Beautiful Chick 🐔 ($208)
呢個相對比椰香夏威夷人No5好好多😅,勁多雞肉🐔,紫洋蔥🧅,Rocket菜同紅椒做Topping,再加上Ranch醬,淡淡都係肉又唔太鹹,呢個就真係推薦畀大家!!

Beautiful Chick

飲品就叫咗杯Peroni Nastro Azzurro ($79)🍺🇮🇹
Peroni Nastro Azzurro

同一杯Mojito Elixir ($128) 🍸🥒🍋🍾
呢個酸酸甜甜幾好飲👍👍
Mojito Elixir

總括成餐飯約$1100,價錢還可以,雖然沙律同意粉選擇唔多,但pizza嘅性價比確實幾高,認真畀其他專係食pizza嘅餐廳,呢間啲pizza唔可以話最好食,但起碼食得出廚師整pizza嘅心機~!!不過如果唔識食嘅話,就只會覺得呢種pizza太燶同有苦澀味🥲。但整體可以,可以再返食

2024-04-14
Mother Salad