📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒❝Rosewood人氣意大利菜🇮🇹必試Carbonara粗通粉☺️多款意式甜品🍰Pizza🍕望完一輪揀好款再order😍❞Bookmark左位於Rosewood G/F既意大利菜好耐啦 主要比佢既pizza櫃同甜品櫃吸引☺️可以行出去望完一輪先order🤭😝環境光猛優雅 不過感覺似半foodcourt比較嘈雜 但慶祝生日如果坐Sofa位影相都唔錯!😬🎉🍝𝐑𝐢𝐠𝐚𝐭𝐨𝐧𝐢 𝐀𝐥𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 $238 (4.5/5)意粉好有咬口al dente🤤醬汁creamy每舊意粉內外都包滿晒 充滿芝士鹹香 面頭既guanciale風乾豬面頰厚身 香脆充滿油香☺️✨🍕Pizza試左2款~呢度既pizza唔大份 切左4塊 望個樣都唔好expect pizza dough既口感會點啦 就係普通香脆麵包咁🤣主要食款啦~🥓𝐆𝐮𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 $110 (4/5)呢款冇蕃茄醬 上面有蘑菇🍄脆卜卜既薄豬頸肉片🥓同焦糖洋蔥🧅鹹甜的幾好食!🍅𝐌𝐚𝐫𝐠𝐡𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚 $98 (3.5/5)呢個就比較普通 就係蕃茄加mozzarella cheese 然後發現點鮮我地呢個margh
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒

Rigatoni  Alla  Carbonara

Margherita

🥓𝐆𝐮𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 $110 (4/5)

🍅𝐌𝐚𝐫𝐠𝐡𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚 $98 (3.5/5)
呢個就比較普通 就係蕃茄加mozzarella cheese 然後發現點鮮我地呢個margherita冇basil羅勒葉❓❓🌿☹️

Polpo  E  Olive

🐙𝐏𝐨𝐥𝐩𝐨 𝐄 𝐎𝐥𝐢𝐯𝐞 $260 (4/5)
八爪魚份量多 新鮮爽口!充滿橄欖油香☺️

Tiramisu

☕️𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $118 (4.5/5)
呢度既tiramisu鮮黃色 厚身重蛋奶香 lady fingers咖啡味超香濃😋係好食既tiramisu!朋友話同pici的好似 但性價比就當然冇咁高啦~

Assorted Desserts

🧁𝐀𝐬𝐬𝐨𝐫𝐭𝐞𝐝 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬 (𝟒𝐩𝐜) $𝟏𝟓𝟖
呢度有勁多款香港唔常見既意式甜品 擺晒出黎比你望完再揀! (因為絕大部份睇完個名都唔知係咩😂)大部份$40一件 可散叫~黎到一定要留肚食甜品! 🥰

▪️𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝘾𝙖𝙣𝙣𝙤𝙡𝙞 ❤️
▪️𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝙒𝙝𝙞𝙩𝙚 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙀𝙘𝙡𝙖𝙞𝙧 ❤️
▪️𝘿𝙞𝙥𝙡𝙤𝙢𝙖𝙩𝙞𝙘𝙖
▪️𝙏𝙤𝙧𝙩𝙖 𝙍𝙞𝙘𝙤𝙩𝙩𝙖 𝙀 𝙋𝙚𝙧𝙚

試晒唯一兩款開心果味既甜品 奶油泡芙Éclair同Cannoli✨開心果味香濃💚同行朋友們一食都發出「um~!!!」(是肯定的聲音🤣👍🏻)Éclair泡芙比Cannoli好食!

Diplomatica類似拿破崙 兩層酥皮夾住custard cream 我覺得有點太甜🫣最後Torta Ricotta係羊奶芝士忌廉蛋糕 帶鹹香味道特別😳(未必人人岩食~)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍BluHouse
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_尖沙咀

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式 #joys_意大利菜 #joys_pasta
Bread
Rigatoni  Alla  Carbonara