其實我地好少去酒店餐廳食飯,因為認住一定會好貴,但今次搵到間喺酒店,但價錢都幾合理,又見佢個環境幾型咁,就貢左上去了。今次叫左兩個starter: 煙三文魚芝士卷($98)、香煎北海道帶子($108),兩個main: 烤澳洲羊西冷($158)、燴澳洲牛面頰($328),兩杯mocktail: First Love($88)、First Night($88)煙三文魚芝士卷係冷盤,鍾意佢安守本份夠涼浸浸,你知有時冷盤唔知點解啲煙三文魚係暖暖地咁㗎嘛。煙三文魚加芝士嘅配搭都好常見,鍾意佢上面有少少蟹籽,多左種爽脆嘅口感。兩個starter相比,我更加鍾意香煎北海道帶子,帶子煎得啱啱好,仍然有魚生帶子微微痴嘴嘅口感,加埋上面嘅麵鼓醬,配搭好好。不過有驚喜嘅反而係下面嘅枝豆蓉,我本身唔太好豆類,但係佢嘅味道我又覺得出奇地好食,而且可以比你喺中間時候先清一清味蕾。烤澳洲羊西冷我有啲難評論,因為我本身唔食羊,只係試左少少,但對我嚟講都可以接受。至於男朋友就覺得無咩臊味,肉質都幾軟熟。我全場最愛嘅就係燴澳洲牛面頰,真係超軟熟,無諗過真係幾乎稔到唔駛咬嘅程度,而且中間嘅筋都係勁稔,烹調處理得好好!側邊伴

煙三文魚芝士卷
香煎北海道帶子
烤澳洲羊西冷
燴澳洲牛面頰
我全場最愛嘅就係燴澳洲牛面頰,真係超軟熟,無諗過真係幾乎稔到唔駛咬嘅程度,而且中間嘅筋都係勁稔,烹調處理得好好!側邊伴左和牛薯餅,薯蓉打得極細,外皮香脆,咬落去會有聲出嗰種。
First Love
First Love係青瓜菠蘿嘅配搭,飲落去會有少少草青味,好清新嘅感覺。
First Night
First Night嘅氛圍就完全唔同,提子加百香果,都係味道比較濃郁啲嘅。

我地今次坐左喺室內,但見到喺室外啲客人好似好chill好好feel咁,下次再嚟會想坐喺出面,打下咭都好。

= The Pearl // 尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓 // 5328 1503 =
煙三文魚芝士卷
香煎北海道帶子