餐廳: 壹.01
資訊:

建議:主食嚟講大推蜜汁排骨,如果多人可以考慮單叫一份排骨,開心Share😎周末就喺要訓到日上三竿‼️本身約咗Fd子遊逛#觀塘海濱 ,去到觀塘變#芋泥搵食隊 😂 食咗個超豐富超飽嘅台式早午餐🇹🇼 出得觀塘又想正餐食到芋泥,毫無懸念直接去咗#中海日昇 2️⃣樓嘅壹.01 💜平日食開主要都喺外賣,估唔到今次周末就近下午茶時段去到堂食都算幾多人😌 今次試左:🍛主食:▫️芒果魯肉飯 HK$58 🥭▪️香蔥紫菜魯肉飯HK$60 🐽每次嚟都喺食排骨飯或者手撕雞飯,今次決定一戰新奇有趣嘅芒果魯肉飯🥭,餐牌仲寫明「睇落小奇怪,食落好和諧」😆整體嚟主食份量都好大碗,QR code落單可以揀多/少飯、多/少/走蔥等等,配菜有雪菜同紅豆絲有咬口,如果可以揀埋多/少/走就更好😌🥭芒果X魯肉食落唔算奇怪,夾埋嘅口感又真係幾新奇,因為芒果酸甜味又中和左到魯肉中嘅油膩感。而另一款紫菜碎X魯肉都唔差,紫菜份量都好多,魯肉汁+紫菜+肉汁好有醬汁紫菜飯糰嘅風味🍙 🍗小食:▫️秘製厚切蜜汁排骨HK$38▪️邪惡蛋之戀 (芋泥肉鬆脆皮蛋餅) HK$43▫️脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治 HK$48本身都諗緊如果單叫多一份排骨會唔會食唔哂,但又真係

今次試左:
🍛主食:
▫️芒果魯肉飯 HK$58 🥭
▪️香蔥紫菜魯肉飯HK$60 🐽

🍗小食:
▫️秘製厚切蜜汁排骨HK$38
▪️邪惡蛋之戀 (芋泥肉鬆脆皮蛋餅) HK$43
▫️脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治 HK$48
本身都諗緊如果單叫多一份排骨會唔會食唔哂,但又真係太耐無嚟堂食所以最後都默默加單😂 芋泥蛋餅同二文治嘅芋泥量都好厚,如果係#芋泥控 必試💜

蛋餅嘅蛋可能比較薄身,加上中間一層厚芋泥,食落整體口感偏淋。一路食一路聽到隔離位嘅小朋友話,#火腿芝士蛋餅 啲芝士好勁😂 唔知如果芋泥X芝士整蛋餅會點呢🧀

芋泥二文治配炸鮮奶卷,二文治食落夠脆口,不過鮮奶卷可能唔夠熱嘅關係,食落有少少偏甜,食落搭芋泥好似唔夠friend。如果配炸芝士,又唔知friend 唔friend呢😆🧀

🍹飲品:
▪️八寶桂圓茶 HK$25
▫️芝.芋頭鮮奶 HK$34

好耐無見過八寶茶,所以今次試埋,一開始無開蓋睇無諗過咁足料🙈 飲落淡淡紅棗同桂圓味,感覺幾舒服,而且杯口設計幾好,出口位有少少突起,菊花瓣就無咁易跌出嚟👍🏻

本來Fd子以為芋泥鮮奶只喺平時嘅紫色芋香奶茶,飲完第一啖已經話原來芋泥鮮奶飲落天然,而且啖啖都有芋泥👍🏻 好耐以前仲係杯裝時,比較容易食得哂啲芋泥同奶蓋。依家就轉左有蓋嘅樽裝,飲唔哂拎走會方便咗,不過如果想飲埋角位既芋泥同奶蓋就記得要搖勻,再打開撩埋啲邊位😂💜

#情報開心Share 😎
▫️外賣自取/下午茶1430後都做緊9️⃣折
▪️部份飲品仲做緊5️⃣0️⃣% Off

• 芋頭鮮奶
  • 全手作芋頭鮮奶
  • 蜜汁排骨便當
  • 0冰手作芋頭鮮奶
.觀塘唔只得塞車,仲有壹.01💁🏻‍♀️😙今日想介紹一間超抵食嘅台灣菜比大家💁🏻‍♀️壹.01以前附近經同事介紹有食過,都覺得幾唔錯!!原來最近做緊9折優惠😎本身餐廳已經無加一服務費,而家仲有多個9折優惠😙琴晚即刻約埋同事去食..熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) 38已經唔係第一次食,每次黎都一定同同事必叫嘅蛋餅🤩今次想食邪惡小小嘅拉絲芝士火腿蛋餅😎,熱溶芝士真係做到拉絲,蛋餅外皮超香脆,必食推介!!..脆炸鮮奶卷配古早芋泥二文治 43另一樣都一定必食嘅一定係脆炸鮮奶!! 咬落中間係超流心,今次叫左一份,下次一定要一人一份先得😎古早芋泥二文治都好特別,外層做到好似餅乾咁脆,入面滿滿嘅芋泥,好滿足呀😆..明明我不是章魚燒-6粒 41看似章魚🐙燒咁,其實係明太子醬嘅花枝丸,每一粒都有一至兩粒大大舊嘅花枝肉,好有咬口,旁邊介有香蔥可以配埋一齊食,呢一款小食幾得意🤩好食..辣椒大蔥排骨飯 53排骨無骨勁大塊,比我塊臉更大🤣我就好中意淋左小小蜜汁排骨有小小甜,外皮又炸得好香脆,飯量可以自己決定,同朋友一齊share我地叫左多飯,份量極多,排骨下面有d用辣椒🌶️調味嘅大蔥,撈飯幾唔錯!!..鹽酥雞球 16
觀塘唔只得塞車,仲有壹.01💁🏻‍♀️😙
今日想介紹一間超抵食嘅台灣菜比大家💁🏻‍♀️
壹.01以前附近經同事介紹有食過,都覺得幾唔錯!!
熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) 38
已經唔係第一次食,每次黎都一定同同事必叫嘅蛋餅🤩
脆炸鮮奶卷配古早芋泥二文治 43
明明我不是章魚燒-6粒 41
辣椒大蔥排骨飯 53
鹽酥雞球 16
朋友最中意食呢款小食,好似popcorn chicken咁,9折後只係16蚊一份,好大份😆,味道方面,可能我又中左covid味覺未係好靈敏,感覺可以再咸多小小,但朋友就覺得調味💁🏻‍♀️剛剛好
酥炸花枝丸 13
同樣都係好足料,花枝好爽口,平時唔中意食丸類嘅我都幾滿意呢隻花枝丸!!
我要趁仲有呢個優惠再黎食多幾次!! 想用到呢個優惠嘅朋友記得中午2點半後黎就有9折架喇~ 趁機會黎試下啦!!
地址:

壹.01 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
2024-03-21
  • 熔岩蛋之戀
  • 脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治
  • 辣椒大蔥魯肉飯
  • 芋頭鮮奶
  • 鹽酥雞
  • 明明我不是章魚燒
今日同事帶我去食間好抵食嘅台灣菜😋之前都聽講過呢間餐廳抵食😂但真係冇諗到可以咁抵食🤩一坐低店員問我哋有冇follow @1.01_ig🈹如果有就可以全單9折‼️平上加平嘅機會我哋梗係唔可以放過🤑🤑🤑🍗台北夜市小食拼盤 ($43)見到呢個價錢真係唔洗考慮即刻叫🤣仲要已經有齊我想要嘅鹽酥雞,花枝丸同台灣腸😋正👍🏻炸物炸得夠乾身唔油膩,台灣腸加蜜糖🍯更香更甜😁🧀拉絲芝士火腿蛋餅 ($43)係真係拉到絲嘅蛋餅🤩🤩因為蛋餅即叫即製,黎到都keep住熱辣辣,芝士仍然係半肉溶狀態😌勁易影到拉絲相🤪爆多芝士被火腿同蛋包住🧀一啖食落去成口都係芝士🤤勁滿足!🍠脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治 ($48)見到芋泥兩個字又忍唔住叫埋😝炸鮮奶外脆內滑,而二文治就係綿密嘅芋泥用脆脆嘅餅乾夾住😋多重口感,又甜甜地,忍唔住一塊接一塊🤭🥒蘇子青瓜手撕雞 ($28)呢個包裝即刻喚起我喺台北夜市嘅回憶🥹聞落好香麻油味,啖啖肉食起黎又唔會太鹹😋🐣花雕雞翼 ($28)雞翼細份有3隻,都幾大隻幾飽滿,食落有淡淡花雕酒香,肉質爽彈有口感😙🥛牛肉汁煮風琴豆腐 ($12/1串,$20/2串)估唔到係邪惡野😈風琴形狀嘅油豆腐,吸汁力大大增強🫨每

🍗台北夜市小食拼盤 ($43)
台北夜市小食拼盤

🧀拉絲芝士火腿蛋餅 ($43)
拉絲芝士火腿蛋餅

🍠脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治 ($48)
脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治

🥒蘇子青瓜手撕雞 ($28)
蘇子青瓜手撕雞

🐣花雕雞翼 ($28)
花雕雞翼

🥛牛肉汁煮風琴豆腐 ($12/1串,$20/2串)
估唔到係邪惡野😈風琴形狀嘅油豆腐,吸汁力大大增強🫨每咬一啖都滲出鹹鹹甜甜嘅和風牛肉汁🤗唔洗多汁都已經好夠味😂
牛肉汁煮風琴豆腐

🧋黑糖珍珠鮮奶 ($35)
有得揀少甜👍🏻飲得出黑糖味得黎又唔會太甜,珍珠夠黑糖味又夠煙靭😁

🥃仙草雙檸冬瓜茶 ($22)
冬瓜茶加咗檸檬同青檸🍋除咗甜之外,多咗層酸,清甜解膩,減少罪惡感😛
台北夜市小食拼盤
脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治
蘇子青瓜手撕雞
花雕雞翼
2024-02-21 771 瀏覽
好耐都冇嚟呢間高性價比嘅台式餐廳食飯😉 嚟嘅呢日係星期五嘅夜晚七點半 餐廳座無虛席 真係非常高人氣 我哋等咗一陣就入座啦✌🏻蜜汁紫菜排骨飯呢個飯嘅排骨真係好大件啊🐷 排骨有層薄薄嘅炸粉包住 排骨下面有層紫菜 紫菜加上蜜汁撈飯食真係好夾😋辣椒大蔥魯肉飯唔好見佢嘅賣相冇咁適合打卡 就以為佢唔好味 其實呢個飯好惹味㗎☺️ 因為有辣椒 大蔥呢啲重口味嘅配菜 仲有啲蝦皮嘅鹹香 都幾多味道拉絲芝士火腿蛋餅呢個蛋餅即叫即製 所以都等咗少少時間🤓 蛋餅上面有少少千島醬 加埋入面嘅芝士拉絲 真係夠晒邪惡🧀 脆炸鮮奶卷 古早芋泥二文治呢個雙拼嘅小食炸得好香脆😂 鮮奶卷餡料creamy 甜甜地 第一次睇二文治以為係typo 但係其實係餐廳特登創作嘅名稱 芋泥份量好充足 二文治外層嘅餅乾幾脆口⭐️飲品兩杯都係芋頭鮮奶 不過我哋一杯加咗芝士奶蓋 另一杯就要佢嘅原味😚 雖然驟眼望呢兩杯冇乜太大分別 芝•芋頭鮮奶 奶蓋部份都算厚身 底下就有我好鍾意嘅芋泥鮮奶🥰 芋泥唔算好甜 同埋好真材實料 非常綿密呢間係好高性價比嘅台式餐廳 難怪有咁多客啦 每日兩點半後仲有九折優惠㗎😊

蜜汁紫菜排骨飯
蜜汁紫菜排骨飯

辣椒大蔥魯肉飯
辣椒大蔥魯肉飯

脆炸鮮奶卷 古早芋泥二文治
脆炸鮮奶卷 古早芋泥二文治

飲品
芋頭鮮奶

已四訪!街坊價錢,台灣味道,壯男份量!好讚欸🤤・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・2點後有九折,以下為折後價!🐔 香蔥紫菜手撕雞飯 HK$53.1・味道:上次食過再翻兜嘅飯!手撕雞有輕微麻油香同芝麻,配埋蔥同紫菜好香口,仲有酸菜同甜甜地紅色嘅條條(?),味道好豐富欸・口感:成隻手咁大份,雞幾彈口喎,而且算嫩,非常不錯!🐷 蜜汁紫菜排骨飯(酥炸) HK$55.8・味道:炸皮好薄好脆,冇改錯名真係酥炸喎XD 排骨真係似台灣豉油嗰種鹹中帶點甜嘅味。好厚肉,底下仲要有紫菜同魯肉,味道同樣豐富,非常出色!・口感:排骨仲juicy有肉汁嘅,樹歌依desu呢😂🍢 牛肉汁煮風琴豆腐 2串 HK$18・味道:吸汁肥仔嘢,牛肉汁係吉吉家嘅味,甜甜鹹鹹咁都幾OK。不過汁可以唔使畀得咁大方,因為浸耐咗食都幾鹹哈哈~・口感:索汁嘅海綿,一定好食啦XD🥛 脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治 HK$43.2・味道:脆炸鮮奶卷嘅鮮奶好濃奶香,似係全脂奶mix啲煉奶咁,好邪惡好好食啊!呢間嘅芋泥不嬲係皇牌,今次同樣出色,香甜幼滑滑0假甜~・口感:鮮奶卷炸皮好薄好脆似春卷咁,想講啲鮮奶醬係半流心醬嘅狀態,掂喎。二文治嘅外皮係
已四訪!街坊價錢,台灣味道,壯男份量!好讚欸🤤

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
2點後有九折,以下為折後價!

🐔 香蔥紫菜手撕雞飯 HK$53.1
・口感:成隻手咁大份,雞幾彈口喎,而且算嫩,非常不錯!

🐷 蜜汁紫菜排骨飯(酥炸) HK$55.8
・口感:排骨仲juicy有肉汁嘅,樹歌依desu呢😂
蜜汁紫菜排骨飯(酥炸)

🍢 牛肉汁煮風琴豆腐 2串 HK$18
・口感:索汁嘅海綿,一定好食啦XD

🥛 脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治 HK$43.2
・口感:鮮奶卷炸皮好薄好脆似春卷咁,想講啲鮮奶醬係半流心醬嘅狀態,掂喎。二文治嘅外皮係兩塊炸過嘅餅乾包住幼滑芋泥,double脆😆

💜 芝・芋頭鮮奶 HK$30.6
・味道:次次嚟都怒啪佢杯芋頭鮮奶,今次試下芝士奶蓋版。呢款奶蓋比市民嘅薄身冇咁重鹹味,如果鍾意好thick好鹹,要奶蓋存在感好重嘅人就未必啱。不過我覺得呢款「減肥版」奶蓋好襯芋頭鮮奶,有平衡兩者,唔會話兩款重味厚身嘢硬碰硬咁撞埋一齊,真係有諗過啲食物夾唔夾先mix的,欣賞🫡
・口感:杰身足料幼滑芋泥,配全脂香滑鮮奶,一定係不死組合,加埋輕身奶蓋,依然掂喎!
芝・芋頭鮮奶

🍋 仙草雙檸冬瓜茶 少甜 HK$23.4
・味道:聽落睇落都好伏,飲落係想encore嘅味!本身我麻麻冬瓜茶,因為多數好甜好渴喉,但呢款好輕身少甜,0甜人士都會鍾意嘅易入口程度。加上檸檬有令到成杯飲品新鮮咗!個茶底係已經滲透咗檸檬香氣,冬瓜茶同檸檬係好夾咁二合為一咗🤌🏻,仙草正常發揮,整體是很讚的一杯!
・口感:輕身順口,好飲!
仙草雙檸冬瓜茶

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:食咗第四次了,每次都冇令我失望。觀塘價錢,真係有台灣味!有諗頭嘅mix and match台灣嘢都係諗過度過,有gimmick亦有好味道, i love it🤌🏻

2024-01-24
香蔥紫菜手撕雞飯
蜜汁紫菜排骨飯(酥炸)
芝・芋頭鮮奶
仙草雙檸冬瓜茶
4天前 0 瀏覽
壹.01台式料理 @1.01_ig📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖朋友介紹呢間位於📍觀塘價錢親民台灣餐廳🥢一於來試下先✌🏻店內空間感夠坐得好舒服以白免為主調裝修簡約~牆上更有特色字句睇得出店主的用心🫶🏻叫左便當、小食、飲品,人均百零蚊食到飽飽🤩蜜汁排骨便當即叫即炸蜜汁排骨外皮酥炸內肉嫩,入口帶微甜便當配料豐富~有鵪鶉蛋、菜脯粒、台式腸、同埋大量配菜👏🏻真係抵食又好味呀🤩風琴豆腐牛肉飯 風琴豆腐同牛肉呢吸收湯汁精華撈飯一流🙌🙌👏🏻好惹味啊🤩我不是章魚燒原來係用墨魚丸配上章魚燒汁玩味十足👍🏻好睇又好味🤩邪惡蛋之戀芋泥肉鬆脆皮蛋餅🥞芋泥肉鬆呢個組合簡直係絕配👏🏻爆餡足料又好味🤩酥炸花枝丸即叫即炸~夠哂彈牙🥤全手作芋泥鮮奶🥛招牌飲品👍🏻飲過堅正芋頭口感綿密配香滑鮮奶🥤黑糖珍珠鮮奶黑糖同鮮奶嘅比例掌握得好好👍🏻飲落去唔會太甜配上煙靭嘅珍珠優惠小貼士大家2:30pm後來好抵食有做緊9折優惠#hkfood #hkig #hkfoodie #foodie #hkkol #delicious #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodiehk#hkfoodshare #
壹.01台式料理 @1.01_ig
📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

朋友介紹呢間位於📍觀塘價錢親民台灣餐廳🥢
一於來試下先✌🏻店內空間感夠坐得好舒服
以白免為主調裝修簡約~牆上更有特色字句
睇得出店主的用心🫶🏻

叫左便當、小食、飲品,人均百零蚊食到飽飽

🤩蜜汁排骨便當

即叫即炸蜜汁排骨外皮酥炸內肉嫩,入口帶微甜
便當配料豐富~有鵪鶉蛋、菜脯粒、台式腸、
同埋大量配菜👏🏻真係抵食又好味呀

黑糖同鮮奶嘅比例掌握得好好👍🏻飲落去唔會太甜
配上煙靭嘅珍珠

優惠小貼士
大家2:30pm後來好抵食有做緊9折優惠

#delicious #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodiehk#hkfoodshare #delicious #instafood #觀塘 #觀塘美食 #台式
#hkfood #instagram #lovefood #相機食先
#美食日記 #假日好去處 #香港好去處
4天前 0 瀏覽
🔹️每次去觀塘也會心思思到 *壹.01台式料理* 食嘢🍽☺️ 店內簡潔衛生☘️ 店員親切有禮及高效率👨‍💼👩🏻‍💼 價錢親民💰 2:30pm後還可享9折優惠🥳 最近還有新Menu添😍😋🔹️今餐好豐富呀📣少糖、少油、少盬🫶有牛🐮豬🐷雞🐔海鮮🦑蔬菜🥦澱粉質🍚飲品🧋營養值高🤗🔸️明明我不是章魚燒🍡看見名稱已吸引我要試試🤔 啊🌟 原來是花枝丸🦑Size大大粒, 入口啖啖肉充滿魷魚香, 面層塗上我最喜歡的明太子醬, 味道鹹香惹味Yummy👍🔸️手作芋泥肉鬆蛋餅🥙外皮煙煙韌韌、內以薄滑蛋皮包着香濃芋泥、面層佈滿肉鬆, 味道多層次 ~ 有芋泥的甜、肉鬆鹹香😋名副其實邪惡蛋之戀💞🔸️蘇子青瓜手撕雞🥒🐣嫩滑、嫩滑、嫩滑 ~ 無錯要講3次, 肉質真的像BB肌咁滑👶🏻 還有爽脆青瓜絲和充滿芝麻香, 讚呀🤤🔸️芒果魯肉飯🥭🍲上次試過好味, 今天必要Encore😎 以粒粒香甜芒果粒 ~ 新鮮夠熟, 配上鹹度適中的魯肉, 味道層次分明、口感充實, 還有開胃菜脯和雪菜💯🔸️蜜汁紫菜排骨飯🐷🍲以香甜蜜汁和滿滿紫菜, 排骨大大件, 皮薄酥脆、肉質幼滑美味, 十分香口惹味, 配菜又點少得菜脯和雪菜呢👍🔸️牛肉便當🐮🍱牛肉軟腍多汁, 薄身易

🔹️今餐好豐富呀📣少糖、少油、少盬🫶
有牛🐮豬🐷雞🐔海鮮🦑蔬菜🥦澱粉質🍚飲品🧋營養值高🤗

🔸️明明我不是章魚燒🍡

🔸️手作芋泥肉鬆蛋餅🥙

🔸️蘇子青瓜手撕雞🥒🐣

🔸️芒果魯肉飯🥭🍲

🔸️蜜汁紫菜排骨飯🐷🍲

🔸️牛肉便當🐮🍱
牛肉軟腍多汁, 薄身易入口, 配菜有鵪鶉蛋、西蘭花、洋蔥、椰菜、菜脯和雪菜, 份量滿滿十分豐富😋

🔸️全手作芋頭鮮奶🧋
以香濃芋頭和順滑鮮奶,味道香甜綿蜜, 另加配黑糖珍珠, 令味道昇華、口感更充實🥰

呢間台式餐廳已經係第3次到訪,因為餐廳食物依然係高水準😍價錢親民.餐廳使用QR Code落單,簡單方便.於2:30pm後follow佢哋嘅ig仲有9折優惠👍🏻蜜汁紫菜排骨飯 $62排骨好大塊😍排骨外脆內軟,排骨肉汁好juicy,配上蜜汁同配菜撈埋一齊食,口感豐富😋手作芋泥肉鬆蛋餅 $43蛋餅係即叫即做😋外層唔會整到好厚,有少少脆,裏面嘅芋泥同肉鬆都好足料👍🏻芋泥微甜,口感綿密,配搭埋肉鬆一齊食,味道鹹鹹甜甜😍拉絲芝士火腿蛋餅 $43蛋餅都係即叫即做,熱辣辣😋外層都係唔會整到好厚,有少少脆,芝士做到拉絲效果😍連埋火腿一齊食,味道好夾,面頭仲會加上千島醬同灑上花生粒,更加好味😋台北夜市拼盤(台灣腸.花枝丸.鹽酥雞) $43拼盤有3款小食. 包括有台灣腸.花枝丸.鹽酥雞😍台灣腸香口,帶有蜜糖味花枝丸爽口彈牙鹽酥雞外脆內軟0冰芋頭鮮奶(M) $24芋頭配搭鮮奶,味道好夾,芋泥口感棉密,甜度適中😍

蜜汁紫菜排骨飯 $62

手作芋泥肉鬆蛋餅 $43

拉絲芝士火腿蛋餅 $43

台北夜市拼盤(台灣腸.花枝丸.鹽酥雞) $43
拼盤有3款小食. 包括有台灣腸.花枝丸.鹽酥雞😍
台灣腸香口,帶有蜜糖味
花枝丸爽口彈牙
鹽酥雞外脆內軟

0冰芋頭鮮奶(M) $24
芋頭配搭鮮奶,味道好夾,芋泥口感棉密,甜度適中😍
2024-05-25
下午茶
推薦蛋餅&我不是章魚燒2:30pm後 follow ig 全單有9折優惠🫶🏼薑蔥牛肉飯 $53: 肥牛好嫩 叫咗多牛汁 撈飯好正🍚 有大量薑蓉同蔥絲好正🤤 份量好足🤗拉絲芝士火腿蛋餅 $43: 表面灑上芝士粉,中間係拉絲芝士🧀 非常邪惡😋手作芋泥肉鬆蛋餅 $43: 蛋餅外脆內軟 口感煙韌好有口感🤗 芋泥微甜 配肉鬆好夾😚我不是章魚燒(6粒) $42: 炸花枝丸扮章魚燒🐙 真係呃得下人👏🏼 有木魚絲、紅薑同蔥絲好有日本感覺😝鹽酥雞 $18: 脆卜卜 雞肉夠嫩🤗芝紅茶 $24胚芽豆奶 $18
推薦蛋餅&我不是章魚燒
2:30pm後 follow ig 全單有9折優惠🫶🏼
薑蔥牛肉飯 $53
拉絲芝士火腿蛋餅 $43
: 表面灑上芝士粉,中間係拉絲芝士🧀 非常邪惡😋
手作芋泥肉鬆蛋餅 $43
我不是章魚燒(6粒) $42
鹽酥雞 $18
: 脆卜卜 雞肉夠嫩🤗
芝紅茶 $24
胚芽豆奶 $18
2024-05-25 0 瀏覽
📍壹.01我最喜愛台灣菜之一😆幫襯過唔少次,好多次都係外賣自取有折,性價比好高!香蔥紫菜手撕雞飯大推!好鍾意食手撕雞,好滑嫩又好夠味,唔會好咸再加有紫菜同香蔥做配料,一打開盒飯香味已經湧埋嚟,撈飯食係一流!芋泥肉鬆蛋餅係每一次食都必點!係我認為香港數一數二好食既芋泥蛋餅!首先餅皮好薄有蛋香,入面包住好多餡料芋泥甜度剛剛好肉鬆鹹到剛剛好呢兩個組合配搭得出色!芋頭鮮奶芋頭鮮奶好香滑,唔會好甜有好多芋泥,好足料芋泥好綿又有粒粒,唔係好稀,口感好豐富
📍壹.01

我最喜愛台灣菜之一😆
幫襯過唔少次,好多次都係外賣自取有折,性價比好高!

香蔥紫菜手撕雞飯
大推!好鍾意食手撕雞,好滑嫩又好夠味,唔會好咸

芋泥肉鬆蛋餅
係每一次食都必點!係我認為香港數一數二好食既芋泥蛋餅!
首先餅皮好薄有蛋香,入面包住好多餡料
芋泥甜度剛剛好
肉鬆鹹到剛剛好
呢兩個組合配搭得出色!

芋頭鮮奶
芋頭鮮奶好香滑,唔會好甜
有好多芋泥,好足料
芋泥好綿又有粒粒,唔係好稀,口感好豐富

外賣自取
  • 香蔥紫菜手撕雞飯
  • 芋泥肉鬆蛋餅
2024-05-24 0 瀏覽
台北有101😌觀塘都有1.01😋#明明·我不是章魚丸 3粒 🐙❣️明太子控召喚~~ 明太子加埋扮章魚丸嘅花枝丸🤩正正🥰明太子鹹香😍花枝丸入面仲有好多花枝粒HKD24#拉絲芝士火腿蛋餅 🧀🫔拉絲芝士🧀!好脆嘅蛋餅要趁熱食‼️否則芝士凍左拉唔到絲架HKD43#手作芋泥肉鬆蛋餅 🫔❣️爆多芋泥嘅肉鬆蛋餅,芋泥控必點~仲好似食到入邊有啲麻糬😍HKD43#芒果滷肉飯 🥭🐷🍚滷肉飯加芒果你食過未?一啲都冇違和感,芒果可以中和到肥瘦均勻嘅滷肉😀解膩HKD58#台北夜市拼盤 🍱一個拼盤滿足你三個願望😇有台灣腸、鹽酥雞粒、花枝丸🤗即刻有種去左掃夜市既感覺HKD43#爆珠馬蹄椰子水 🧋第一次見爆珠馬蹄😲原來係每一粒珍珠嘅入邊有一粒馬蹄😳好神奇究竟係點做到?🤪配埋椰子水好清甜HKD28#芝·芋頭鮮奶 🧀🥛❣️芝士奶蓋加芋頭鮮奶好邪惡嘅選擇😌牛奶濃郁🥹芋泥香濃😙芝士奶蓋帶鹹香😋都幾飽肚㗎HKD342:30pm 後嚟仲有九折‼️‼️以上係正價價錢😉免加一服務費壹.01#觀塘#fafafoodie_觀塘
台北有101😌觀塘都有1.01😋

#明明·我不是章魚丸 3粒 🐙❣️
HKD24
明明·我不是章魚丸

#拉絲芝士火腿蛋餅 🧀🫔
拉絲芝士🧀!好脆嘅蛋餅要趁熱食‼️否則芝士凍左拉唔到絲架

#手作芋泥肉鬆蛋餅 🫔❣️
爆多芋泥嘅肉鬆蛋餅,芋泥控必點~仲好似食到入邊有啲麻糬😍
手作芋泥肉鬆蛋餅

#觀塘
#fafafoodie_觀塘
明明·我不是章魚丸
手作芋泥肉鬆蛋餅
拉絲芝士火腿蛋餅,好飽肚,晚餐份量都仲得啊。$43 ,因為我有訂座。所以買單嘅時候店員問我有冇訂座,一話有訂座,即刻俾咗個九折幾俾我。真係抵到爆。其實本身已經平。🤣可能係佢地理位置同港鐵站有啲遠,所以個商場其實有啲偏靜,但呢一間好多人下。如果唔訂咗可能要等一等先有位。芋頭鮮奶細支裝,個鮮奶好香呀,芋頭又新鮮,朋友聞到都想飲。咁好味,早知叫大枝。公牛奶個味似360嗰隻好香醇嘅奶。決定得閒行過就咁買一支行住飲都正。朋友食嘅便當飯,好足料好多肉。我冇去食佢嗰個,唔知佢嗌咗咩

朋友食嘅便當飯,好足料好多肉。我冇去食佢嗰個,唔知佢嗌咗咩
  • 全手作芋頭鮮奶
2024-05-22 0 瀏覽
同朋友仔一齊去行街,行到攰了,就去穩野食啦。好耐無去哩間性價比超高噶臺式餐廳食飯啦,一入去一樣都系好似以前甘甘多人,已經坐滿曬人了,好在我地等左一陣就有位了。我就叫左個蜜汁紫菜排骨飯,我朋友叫左個辣椒鹵肉飯。排骨系用滴炸粉包住炸噶各種,好大舊噶,外脆內軟,包住曬滴排骨肉質,咬落去口感好好,脆啵啵,配上滴蜜汁簡直系一流,然後紫菜拌飯,滴味道融合得好好,果然系我經常吃噶店。
2024-05-21 0 瀏覽
壹.01 一直係我觀塘至愛餐廳之一❤️ 今次第3次到訪,平日晚上都坐滿,預先留座會比較好😉 午市後到訪,追蹤1.01 社交平台帳戶仲有9折優惠😍 .餐廳以手機落單,食物份量都偏大份,所以飯類都揀少飯,可以有空間試多款小食😙🧀拉絲芝士火腿蛋餅🥞($43) 係每次必點嘅食物❤️ 蛋餅皮薄餡靚,表面灑上麵包碎,中間仲有邪惡芝士拉絲😈 第一次嚟嘅朋友都表示蛋餅係最好食😋 芒果魯肉飯🥭($58) 亦係另一款高度推介嘅食物😋 芒果及魯肉意想不到地配合,食啖香甜芒果即刻好醒神🤩香蔥紫菜手撕雞飯🐣($59)雞肉夠滑,手撕雞、紫菜同燒汁飯每樣都唔錯,食得幾滿足😌台式夜市拼盤🧆($43)係我一直好想試嘅食物😆 小食拼盤有得試齊台灣腸、花枝丸及鹽酥雞,前兩者各有3件,並有大量鹽酥雞,口感香口,抵食又好味😋爆珠馬蹄椰子水🥥($28) 係新出嘅飲品🆕 揀咗少甜少冰,帶淡淡椰子味,爆珠馬蹄爽口又有咬口珍珠奶茶🧋($22) 揀咗微甜,茶味濃,另外加胚芽(+$5),連埋珍珠一齊飲,好有口感
芒果魯肉飯
台式夜市拼盤

芒果魯肉飯
台式夜市拼盤
2024-05-21 0 瀏覽
今天夜晚去了觀塘一間出名食台灣野的店叫臺.01, 牆上有d標語和有趣的圖畫🖼,幾得意🙂蘇子青瓜手撕鷄 🥒🐔$48青瓜爽脆清甜,搭配上香氣四溢的手撕雞肉,再加上適量的調味料,口感清新爽口😙花雕鷄翼🐔 $38肉質鮮嫩多汁加上花雕酒的加入,使得雞翼帶有一微微的酒香,口感更加豐富🥰拉絲芝士火腿蛋餅🧈🌯 $43蛋餅呈現出令人垂涎的美味,結合了鹹香的火腿、濕潤的蛋液和芝士的奶香,口感極為豐富😍台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥鷄)$43台灣腸帶有濃厚的香料風味,搭配上韌滑的口感😙花枝丸🍡帶有鮮美的海鮮風味和咀嚼的彈牙口感😋鹽酥雞🐔帶有鹹香香脆的口感,加上雞肉的鮮嫩多汁😝我不是章魚燒$42原來是花枝丸搭上搭配日本醬油、美乃滋、青海苔和鰹魚片等調味料,口感外脆內嫩☺鵪鶉蛋$12具有濃郁的蛋香味,而且質地細軟、口感細緻😋全手作芋頭鲜奶🥤$24 +$10轉特濃芝士奶蓋配以濃郁的芝士奶盖,口感可能会豐富而柔滑,奶香和芋香交織在一起,十分好飲😛仙草雙檸冬瓜茶🥤$26帶有清甜的冬瓜風味,同時仙草會為飲品增添清新的口感,搭配檸檬則提供稍微的酸味和清新的香氣😛🎇壹.01🎈觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

蘇子青瓜手撕鷄 🥒🐔$48

花雕鷄翼🐔 $38

拉絲芝士火腿蛋餅🧈🌯 $43

台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥鷄)$43

我不是章魚燒$42

鵪鶉蛋$12
具有濃郁的蛋香味,而且質地細軟、口感細緻😋

全手作芋頭鲜奶🥤$24 +$10轉特濃芝士奶蓋

仙草雙檸冬瓜茶🥤$26