餐廳: 壹.01
資訊:

已四訪!街坊價錢,台灣味道,壯男份量!好讚欸🤤・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・2點後有九折,以下為折後價!🐔 香蔥紫菜手撕雞飯 HK$53.1・味道:上次食過再翻兜嘅飯!手撕雞有輕微麻油香同芝麻,配埋蔥同紫菜好香口,仲有酸菜同甜甜地紅色嘅條條(?),味道好豐富欸・口感:成隻手咁大份,雞幾彈口喎,而且算嫩,非常不錯!🐷 蜜汁紫菜排骨飯(酥炸) HK$55.8・味道:炸皮好薄好脆,冇改錯名真係酥炸喎XD 排骨真係似台灣豉油嗰種鹹中帶點甜嘅味。好厚肉,底下仲要有紫菜同魯肉,味道同樣豐富,非常出色!・口感:排骨仲juicy有肉汁嘅,樹歌依desu呢😂🍢 牛肉汁煮風琴豆腐 2串 HK$18・味道:吸汁肥仔嘢,牛肉汁係吉吉家嘅味,甜甜鹹鹹咁都幾OK。不過汁可以唔使畀得咁大方,因為浸耐咗食都幾鹹哈哈~・口感:索汁嘅海綿,一定好食啦XD🥛 脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治 HK$43.2・味道:脆炸鮮奶卷嘅鮮奶好濃奶香,似係全脂奶mix啲煉奶咁,好邪惡好好食啊!呢間嘅芋泥不嬲係皇牌,今次同樣出色,香甜幼滑滑0假甜~・口感:鮮奶卷炸皮好薄好脆似春卷咁,想講啲鮮奶醬係半流心醬嘅狀態,掂喎。二文治嘅外皮係
已四訪!街坊價錢,台灣味道,壯男份量!好讚欸🤤

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
2點後有九折,以下為折後價!

🐔 香蔥紫菜手撕雞飯 HK$53.1
・口感:成隻手咁大份,雞幾彈口喎,而且算嫩,非常不錯!
香蔥紫菜手撕雞飯

🐷 蜜汁紫菜排骨飯(酥炸) HK$55.8
・口感:排骨仲juicy有肉汁嘅,樹歌依desu呢😂
蜜汁紫菜排骨飯(酥炸)

🍢 牛肉汁煮風琴豆腐 2串 HK$18
・口感:索汁嘅海綿,一定好食啦XD
牛肉汁煮風琴豆腐

🥛 脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治 HK$43.2
・口感:鮮奶卷炸皮好薄好脆似春卷咁,想講啲鮮奶醬係半流心醬嘅狀態,掂喎。二文治嘅外皮係兩塊炸過嘅餅乾包住幼滑芋泥,double脆😆

💜 芝・芋頭鮮奶 HK$30.6
・味道:次次嚟都怒啪佢杯芋頭鮮奶,今次試下芝士奶蓋版。呢款奶蓋比市民嘅薄身冇咁重鹹味,如果鍾意好thick好鹹,要奶蓋存在感好重嘅人就未必啱。不過我覺得呢款「減肥版」奶蓋好襯芋頭鮮奶,有平衡兩者,唔會話兩款重味厚身嘢硬碰硬咁撞埋一齊,真係有諗過啲食物夾唔夾先mix的,欣賞🫡
・口感:杰身足料幼滑芋泥,配全脂香滑鮮奶,一定係不死組合,加埋輕身奶蓋,依然掂喎!
芝・芋頭鮮奶

🍋 仙草雙檸冬瓜茶 少甜 HK$23.4
・味道:聽落睇落都好伏,飲落係想encore嘅味!本身我麻麻冬瓜茶,因為多數好甜好渴喉,但呢款好輕身少甜,0甜人士都會鍾意嘅易入口程度。加上檸檬有令到成杯飲品新鮮咗!個茶底係已經滲透咗檸檬香氣,冬瓜茶同檸檬係好夾咁二合為一咗🤌🏻,仙草正常發揮,整體是很讚的一杯!
・口感:輕身順口,好飲!
仙草雙檸冬瓜茶

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:食咗第四次了,每次都冇令我失望。觀塘價錢,真係有台灣味!有諗頭嘅mix and match台灣嘢都係諗過度過,有gimmick亦有好味道, i love it🤌🏻

2024-01-24
香蔥紫菜手撕雞飯
蜜汁紫菜排骨飯(酥炸)
牛肉汁煮風琴豆腐
芝・芋頭鮮奶