餐廳: Cuisine Culture
資訊:

真是的!!現在好吃的都在樓上店 讓大家都不認識😫!!值得特意來吃!!✨焗法式地道古也芝士洋葱湯 $88這個也太狂了吧 每口都是芝士 都可以😌拉絲 相當濃郁而且洋䓤們又真的巨大量直到喝到最口後一口 還是洋䓤~而上面的麵包🥯真的有夠爽的!!咬下去湯是溢出來的 包面偏硬 內超軟層次有夠棒 (真會令人默默的為洋䓤湯加分~~✨法式焗蝸牛 $108蝸牛上的奶油香蒜有夠濃郁的 一定要配上底下的薯蓉吃 而蝸牛chew chew 久久沒吃「法式焗蝸牛」的話 就來點點看唄✨鴨腿、辣肉腸、巴馬火腿煲仔飯(創意融合菜式)$228這份真的必點!!!和我們過往吃到的煲仔飯完全不能比 這份有夠脆的 每口都是肉 都是飯焦 一打開蓋子 香味四溢吃時不只有味道層次豐富 每口還會有點不同 有幾口還會突然有辣肉腸的辣感 非常有趣 話題性又高又好吃😋又快樂✨香蒜牛肝菌意粉 $158這份真的菌人必點!!牛肝菌香氣比煲仔飯 來得更猛烈都未吃到牛肝菌 只有香蒜時 都已覺得蒜們是否用了牛肝菌油泡過意粉🍝們每口者像由牛肝菌快迅翻炒過 而且這份量都真不容少覷 根本就是兩人份2😆✨酥皮蘋果批配雪糕 $88最初一看到 真的雙眼瞳孔無限放大 大

✨焗法式地道古也芝士洋葱湯 $88
這個也太狂了吧 每口都是芝士 都可以😌拉絲 相當濃郁
而且洋䓤們又真的巨大量直到喝到最口後一口 還是洋䓤~
層次有夠棒 (真會令人默默的為洋䓤湯加分~~

✨法式焗蝸牛 $108
久久沒吃「法式焗蝸牛」的話 就來點點看唄

鴨腿、辣肉腸、巴馬火腿煲仔飯(創意融合菜式)
✨鴨腿、辣肉腸、巴馬火腿煲仔飯(創意融合菜式)$228
這份真的必點!!!和我們過往吃到的煲仔飯完全不能比
這份有夠脆的 每口都是肉 都是飯焦 一打開蓋子 香味四溢
吃時不只有味道層次豐富 每口還會有點不同

✨香蒜牛肝菌意粉 $158
這份真的菌人必點!!牛肝菌香氣比煲仔飯 來得更猛烈

✨酥皮蘋果批配雪糕 $88
最初一看到 真的雙眼瞳孔無限放大 大大的盤子 但酥皮蘋果批。。也太小一片了吧
但一切「咔嚓嚓」再入口 除了脆以外 軟身蘋果和肉桂香度甜度適中 又不會一大坨蘋果醬
第二口酥皮蘋果批配雪糕🍦 不但具冰火感以外 𥚃面還有杏仁 更增加咬口的豐富程度
他們家的酥皮蘋果批 和平日吃到不太一樣外 更令人吃得一臉好吃😋驚喜

如果在附近上班💼的也可以😌享受這幸福🥰
他們還有午餐外賣🥡優惠 $68 一份主食配白飯,意粉,焗薯或薯蓉 還附沙律/餐湯/飲品
明天就來一份 他們家的午餐外賣🥡 寵自己一下吧
2024-05-18
法式焗蝸牛
鴨腿、辣肉腸、巴馬火腿煲仔飯(創意融合菜式)
酥皮蘋果批配雪糕
🌟焗法式地道古也芝士洋蔥湯🧅 $88味道非常特別,洋蔥湯煮得好軟爛,配埋拉絲芝士好濃郁👍🏻😋 ·🌟法式焗鍋牛 $108呢度係經典法國菜,鍋牛完全唔會腥👍🏻 牛油好香~ 焗得啱啱好🫶🏻 配埋薯蓉口感非常綿密~·🌟慢火煮紅酒和牛面肉配法包 $288朋友最鍾意呢道菜~慢火煮和牛,勁入味又軟爛,每一啖都入口即融咁濟😌·🌟香蒜牛肝菌意粉 $158有點少油!但非常香👍🏻 牛肝菌分量好多!麵煮得啱啱好,彈牙有嚼勁~😋·🌟朱古力心太軟配雪糕 $88超好食既心太軟!!好耐無見過一間整心太軟整得咁好食既餐廳🤯 焗到外脆內軟,但又保持到蛋糕口感,裡面朱古力醬唔會太甜🥺❤️ 然後雪糕球係好特別既味,有啲似nutella+拖肥糖既味道~成個combo勁正!所以強烈推薦大家一定要試佢個心太軟~·人均:$400+·評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑🍑·📍Cuisine Culture🚇中環D2出口步行2分鐘
🌟焗法式地道古也芝士洋蔥湯🧅 $88
味道非常特別,洋蔥湯煮得好軟爛,配埋拉絲芝士好濃郁👍🏻😋

🌟法式焗鍋牛 $108

🌟慢火煮紅酒和牛面肉配法包 $288

🌟香蒜牛肝菌意粉 $158

🌟朱古力心太軟配雪糕 $88

人均:$400+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
🚇中環D2出口步行2分鐘
  • 香蒜牛肝菌意粉
  • 心太軟
  • 慢火煮紅酒和牛面肉配法包
中環有好多好出名嘅餐廳,最近發現咗呢間近蘭桂坊嘅都好好食,佢主打法式料理,餐廳環境坐得好舒服🧅 ɢʀᴀᴛɪɴᴇᴇ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴏɴɪᴏɴ ꜱᴏᴜᴘ ᴛᴏᴀꜱᴛ & ɢʀᴜʏᴇʀᴇ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ 焗法式地道古也芝士洋葱湯 一個傳統嘅法式湯當然唔可以冇洋蔥湯啦,呢個整得好出色,用左古也芝士同埋洋蔥,芝士溶咗入去洋蔥湯度,好適合而家呢個凍凍地嘅天氣飲,飲完覺得好溫暖👏🥖 ᴅᴜᴄᴋ ʟɪᴠᴇʀ ᴍᴏᴜꜱꜱᴇ ᴄʀÈᴍᴇ ʙʀᴜʟᴇᴇ ꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ʙᴀɢᴜᴇᴛᴛᴇ 焦糖鴨肝醬配法包 小食方面就揀咗呢個,佢比較特別,用左焦糖鴨肝醬襯托法包,如果想甜啲嘅話可以點果醬添🤭🥩 ꜱʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴄʜᴇᴇᴋ ɪɴ ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ ꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ʙᴀQᴜᴇᴛᴛᴇ 慢火煮紅酒和牛面肉配法包和牛面肉整得好tender,尤其是佢係用慢火煮嘅,所以肉質好淋,咬落去仲有好香嘅紅酒味,食得好滋味🙌🍝 ꜱᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴡɪᴛʜ ᴘᴏʀᴄɪɴɪ & ɢᴀʀʟɪᴄ 香蒜牛肝菌意粉佢仲有幾款意粉可以揀,如果你鍾意牛肝菌嘅話可以揀呢個,因為佢材料好豐富,加埋香蒜一齊帶出咗

焦糖鴨肝醬配法包

慢火煮紅酒和牛面肉配法包

佢仲有幾款意粉可以揀,如果你鍾意牛肝菌嘅話可以揀呢個,因為佢材料好豐富,加埋香蒜一齊帶出咗個牛肝菌嘅味道👍
香蒜牛肝菌意粉

🍨 ᴀᴘᴘʟᴇ ᴘɪᴇ ᴡɪᴛʜ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ 酥皮蘋果批配雪糕
甜品就當然一定要試啦,好鍾意呢個脆皮蘋果批,佢嘅脆皮整得好鬆化,見到一層層薄脆,另外佢配埋個雲呢拿雪糕,好好食😋
焦糖鴨肝醬配法包
慢火煮紅酒和牛面肉配法包
2023-12-04 2725 瀏覽
法式焗蝸牛賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蝸牛大粒厚肉,以香草、蒜蓉加上牛油一起焗製,濃香四溢。食落口感煙韌有嚼感,味道鹹鮮可口。底部附上的薯蓉牛油味極濃,順滑綿密的質感與蝸牛十分合拍。焗法式地道古也芝士洋蔥湯賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧洋蔥湯新鮮焗製,送上枱時熱騰騰,散發著濃厚的洋蔥香氣,非常誘人。洋蔥湯集洋蔥的清甜、牛肉的鹹鮮和芝士的奶香於一身,入口濃而不膩,滋味馥郁。另附有一片法式麵包浸泡在湯內,盡得濃湯的精華,風味絕佳,不愧為餐廳推薦。法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鴨腿外皮煎得薄脆香口,食落油香不膩,內裡鴨肉肉質軟腍滑嫩,熟度剛剛好超易脫骨。鴨腿簡單調味,未額外配置醬汁,令鴨肉的鮮味更為突出。煎薯仔特意採用鴨油煎香,食落外脆內軟,帶有淡淡的鴨香,與鴨腿肉相互呼應,十分出色。海鮮墨魚意粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧意粉採用墨魚汁製作,色澤烏黑亮麗,口感順滑有彈性。與大蝦、青口、帶子等新鮮海鮮一起炒香,食落鮮味濃烈,鹹香惹味,滋味滿分。朱古力心太軟配雪糕賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧心太軟即點即焗,上盤時散發著香噴噴的朱古力香,十分迷人。輕輕切開,內

賣相:🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

心太軟即點即焗,上盤時散發著香噴噴的朱古力香,十分迷人。輕輕切開,內裡溫熱的朱古力漿傾瀉而出,超級邪惡誘人。

心太軟蛋糕外層脆香,內裡軟綿潤嫩,富有醇香的朱古力味,甜絲絲的滋味令人上癮。

隨心太軟附有雪糕一球,相伴食用可感受冰火交融的口感,獨特又刺激。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳採納法式家庭餐廳設計,裝修優美典雅,以暖色作主調,配搭柔和舒適的燈光,感覺溫馨又和諧。

🐧❣️餐廳職員效率極高,清理換盤主動又快速,值得一讚🥴👍

🐧❤️結語:法式焗蝸牛地道又惹味,必食推薦👍

3天前 0 瀏覽
呢間餐廳主打傳統法國菜,一踏入餐廳就感受到一份簡潔舒適嘅氣氛。頭盤方面我地揀左法式焗蝸牛,蝸牛嘅肉質鮮嫩,仲有法式風味,每一口都帶黎一份滿足感。焗法式地道古也芝士洋葱湯係一個唔可以錯過嘅經典,濃郁洋葱湯底加上香濃嘅芝士味,一啖落口就仿佛身處法國嘅小餐館。慢火煮紅酒和牛面肉配法包真係好吸引,嫩滑嘅和牛面肉配上紅酒嘅獨特香氣,再加上法包嘅鬆軟口感,每一口都帶來無限享受。日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉」都係唔錯既選擇。鮮甜嘅帶子搭配檸檬汁同橄欖油嘅清新滋味,配埋彈牙嘅意粉,令人回味無窮。飯後甜品當然唔可以少,我地揀左酥皮蘋果批配雪糕。金黃酥皮包裹住蘋果絲,配上香滑嘅雪糕,每一口都帶來甜蜜嘅滋味。雖然我地當日都冇飲到酒,但發現到依家Cuisine Culture做緊紅酒同餐酒買一送一!好適合同朋友放工黎飲番幾杯🥂

【中環樓上高質法國私房菜🥄】在中環呢個商業繁華地方,藏匿著一處質樸雅致的法式餐廳。除了細膩的法式料理,這裡溫暖的燈光、精心擺設的裝飾,也營造出一種優雅、放鬆的用餐體驗。你可以在這裡暫時遠離都市喧囂,沉浸在悠然自得的法式情懷之中。🔶 法式焗蝸牛 $108 Baked Escargot with Garlic & Herbs蝸牛肉質鮮嫩,配上香濃的蒜茸醬料,係完美嘅融合。🔷 焗法式地道古也芝士洋葱湯 $88Gratinee French Onion Soup Toast & Gruyere Cheese個湯好足料,湯汁亦濃郁醇厚,配上吃起來香脆鬆軟的麵包同熔化的芝士,別有風味。🥄🧀🔷 日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉 $198Japanese Scallop with Spaghetti in Lemon Sauce& Extra Virgin Olive Oil新鮮肥美的日本帶子,配上有咬感的意粉,醬汁淋上清新的檸檬汁和優質的初榨橄欖油,香濃的橄欖油清新爽口,頗有特色。😝🔶 香草燒黑毛豬鞍架配焗薯 $268Grilled Iberico Pork Loin Chop with herbs
【中環樓上高質法國私房菜🥄】

🔶 法式焗蝸牛 $108
蝸牛肉質鮮嫩,配上香濃的蒜茸醬料,係完美嘅融合。

🔷 焗法式地道古也芝士洋葱湯 $88

🔷 日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉 $198
& Extra Virgin Olive Oil

🔶 香草燒黑毛豬鞍架配焗薯 $268
Grilled Iberico Pork Loin Chop with herbs served with Roasted Potato
上碟嘅時候已經覺得好香,食落黑毛豬肉質鮮嫩多汁,外層烤得微焦帶點香氣,搭配入口即化的焗薯,真係味覺享受😚😚

🔷 朱古力心太軟配雪糕 $88
Chocolate Fondant with Ice-cream
識我嘅人都知我唔鐘意朱古力🍫,但呢個心太軟好正🫶🏻😻一切就流出濃郁的朱古力醬,內餡微暖,外層鬆軟,配上冰涼順滑的雪糕,因為佢好似愛上咗心太軟🤣🤣🤣🥄

📍:Cuisine Culture (中環)
中環蘭桂坊德己立街12號業豐大廈2樓203號舖
#中環#私房菜#法國菜#法式#dating#情侶約會#約會
2024-05-24
紀念日
  • 日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉
  • 朱古力心太軟配雪糕
  • 香草燒黑毛豬鞍架配焗薯
2024-05-25 0 瀏覽
朋友推薦位於中環一間樓上法國小餐館餐廳裝修設計平實,但食物幾有驚喜‼️❇️焗法式地道古也芝士洋葱湯🧅🧀🧀估唔到可以用簡單嘅食材煮到咁美味,濃厚既拉絲芝士和香甜的洋蔥十分好味,芝士法包咬落鬆脆香口,沾湯一流😋😋❇️黑松露野菌意粉🍝意粉黑松露香濃,同平時食開唔同無咁creamy,但都幾特別新鮮,一口接一口❇️推介法式焗蝸牛🐌一上碟幾有驚喜!擺盤精美,蝸牛肉質嫩滑和帶有鮮甜的口感,搭配著濃郁的醬汁十分滋味🤤
朋友推薦位於中環一間樓上法國小餐館
餐廳裝修設計平實,但食物幾有驚喜‼️

❇️焗法式地道古也芝士洋葱湯🧅🧀🧀

❇️黑松露野菌意粉🍝

❇️推介法式焗蝸牛🐌
2024-05-24 0 瀏覽
同朋友👬👭講開呢間法國菜餐館, 原來中環上班族友人去過, 推介鴨腿煎薯仔係必食之選, 再番睇Open Rice, 見間餐廳好多好評, CP值高, 咁就嗱嗱淋訂位,嘩💥週一晚去到都滿坐, 堅😂。🍭龍蝦湯🦞🍝鮮甜嘅龍蝦味🦞帶少許鹹香,係低調奢華。🍭焗咸巴約納牛🐂骨髓配法包見到幾枱客都叫呢個外型有趣嘅菜式, 係一嚿骨頭🦴上面有火腿, 再配法包, 咁多人食, 應該靠得住🤜🤛。 原來咸香嘅火腿配軟綿綿嘅骨髓好惹味, 唔錯😋🍭法式地道鴨🪿腿配鴨油煎薯仔🥔真心😚好食, 鴨腿皮煎得酥脆唔油膩, 鴨肉鬆軟, 入口即溶, 完全冇渣。 薯仔煎得剛剛好, 酥香合度, 鬆軟化口 , 唔會淋口, 澱粉質感盡除。🍭香蒜🧄牛肝箘🍄‍🟫意大利粉雖然只係一碟純粹嘅鮮箘意粉,但响蒜🧄香嘅加持下,牛肝箘嘅自然鮮甜好突出,好滋味😋。🍭酥皮蘋果🍎批配雪糕香脆嘅蘋果批配雪糕🍨, 係冰火系列, 甜度合適嘅甜品, 食到令人幸福感滿溢。

🍭龍蝦湯🦞🍝
鮮甜嘅龍蝦味🦞帶少許鹹香,係低調奢華。

🍭焗咸巴約納牛🐂骨髓配法包

• 黑松露醬野菌意粉
  • 黑松露野菌意粉
  • 酥皮蘋果批配雲呢拿雪糕
2024-05-22 0 瀏覽
⭐️ 焗法式地道古也芝士洋葱湯 ($88)洋蔥湯非常濃郁,入面放入麵包加芝士,古也芝士嘅香濃味道同洋葱嘅甜味融合得宜,令個湯味道更加突出。⭐️ 無花果合桃沙律 ($138)🥗呢個沙律真係新鮮又開胃!無花果帶嚟嘅自然甜味同合桃嘅香脆口感,同埋配上清新嘅沙律醬汁,真係夾住一啖又一啖食,意猶未盡又健康✨⭐️ 法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔 ($228)鴨腿有驚喜🌟鴨腿爽脆外脆內嫩,個皮煎到金黃酥脆,肉汁都留喺鴨肉度,好食非常。 配鴨油煎薯仔好香,口感鬆脆,整體配搭啱晒❤️⭐️ 日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉($198)大大粒嘅帶子新鮮鮮甜,意粉煮得彈牙,而檸檬汁同初榨橄欖油帶出清新嘅味道,非常開胃。⭐️ 是日甜品 Tiramisu ($88)至於Tiramisu,好香濃嘅咖啡味同層次豐富嘅芝士,絕對係一個完美嘅結束。如果你鍾意法式菜同意大利甜品,呢間餐廳值得一試👍🏻食物質素同服務周到,依家仲做緊飲酒優惠,啤酒汽水買一送一 😝
⭐️ 焗法式地道古也芝士洋葱湯 ($88)

⭐️ 無花果合桃沙律 ($138)🥗

⭐️ 法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔 ($228)

⭐️ 日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉($198)

⭐️ 是日甜品 Tiramisu ($88)

日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉
無花果合桃沙律
Tiramisu
2024-05-20 0 瀏覽
今日朋友過嚟香港玩,其實好搞笑,第一次過嚟香港玩嘅朋友呢都一定想去蘭桂坊,應該都係情懷,嚟咗呢間法國菜食嘢,法式焗蝸牛,個頭比較細碟,但係啲肉質都幾靚嘅,我比較鍾意鴨髀配鴨油煎薯仔,個鴨皮酥脆,鴨肉嫩滑,攞個梗去輕輕地一掂就會散出嚟啦,鴨油煎薯仔好粉,然之後個油脂味係好香,反而唔會有腥味,唔錯,焗香草蒜蓉大虎蝦,人頭一個適量啱啱好,蝦肉緊實,香草蒜蓉味好香。意粉就唔係好推薦,硬咗啲,而且會覺得好膩。
這晚我們來到中環業豐大廈,朋友介紹我們來吃這間在樓上充滿人情味的法國🇫🇷菜,聽說原來這是在法國學藝20年的的餐廳老闆所開設,🫶🏻我們這餐吃的是焗法式地道古也芝士🧀洋蔥🧅湯($88)、前菜法式焗蝸牛🐌($108)、慢火煮紅酒🍷和牛🥩($288)、香蒜牛肝菌意大利粉($158)和甜品酥皮蘋果批配雪糕($88)、飲品點了無糖可樂和雪碧($32)。焗法式地道古也芝士🧀洋蔥🧅湯,我們平時很少點這個湯,想不到喝起來感覺有驚喜,大量芝士洋蔥加上吸收了湯品的多士,我喜歡煮得軟透的洋蔥,味道👅濃郁!😉主菜方面,慢火煮紅酒🍷和牛🥩,經典道地傳統法國菜,牛粒份量也不少,煮得軟腍的和牛,加上重紅酒味的醬汁和小蕃茄,香醇濃厚誘人!👻香蒜🧄牛肝菌意大利粉,整碟意粉都充斥着獨特的香濃牛肝菌菇味,這款牛肝菌意粉屬於蛋奶素,蛋奶素食者亦可以試試~😗酥皮蘋果批配雪糕,甜品出色,賣相精緻吸引🤩,剛焗完香甜酥脆的蘋果批搭配雲呢拿雪糕,冷🥶熱🥵交融,甜甜的,很滿足的一餐呢!🥰Info店名:Cuisine Culture地址:中環蘭桂坊德己立街12號業豐大廈2樓203號舖
聽說原來這是在法國學藝20年的的餐廳老闆所開設,🫶🏻

焗法式地道古也芝士🧀洋蔥🧅湯,

主菜方面,
慢火煮紅酒🍷和牛🥩,經典道地傳統法國菜,
牛粒份量也不少,煮得軟腍的和牛,
加上重紅酒味的醬汁和小蕃茄,香醇濃厚誘人!👻

香蒜🧄牛肝菌意大利粉,
整碟意粉都充斥着獨特的香濃牛肝菌菇味,
這款牛肝菌意粉屬於蛋奶素,蛋奶素食者亦可以試試~😗

酥皮蘋果批配雪糕,
甜品出色,賣相精緻吸引🤩,
剛焗完香甜酥脆的蘋果批搭配雲呢拿雪糕,
冷🥶熱🥵交融,甜甜的,很滿足的一餐呢!🥰

Info
店名:Cuisine Culture
地址:中環蘭桂坊德己立街12號業豐大廈2樓203號舖
2024-05-15 25 瀏覽
近來天氣都係麻麻地, 假期總是橫風橫雨的, 雖然係咁但阻唔到朋友的興致,好想吃法式食物。想起中環很輕鬆的法式餐廳,大雨大風 的紅雨,都照樣開門,真的𣎴錯。法式焗蝸牛熱呼呼的,店員好細心,不停提住要盡快食,一碟有6件,香草牛油配法式蝸牛,常常見到的美味配搭。焗法式古時馳也 芝士洋蔥湯新鮮焗的洋蔥湯好吸引,香香濃濃的芝士面包也吸滿了濃湯,洋蔥煮得軟爛。喝過美味的湯,已經很滿足。香蒜牛肝菌意粉意粉彈牙爽口,清新的香草和 橄欖油的味道。 牛肝菌使用的份量也不少,朋友很喜歡。法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔吃法國菜當然要吃鴨腿,外皮金黃而且份量都ok。鴨油煎薯仔好好吃,表面脆脆地,內裏好軟滑,配上新鮮蔬菜很清新。

焗法式古時馳也 芝士洋蔥湯

2024-05-14 33 瀏覽
是日約了朋友聚舊,經過中環想食西餐,發現這間餐廳位置方便,所以想試下質素如何。依間餐廳位於中環D2出口步行5分鐘路程,非常方便。餐廳格局優靜、牆壁佈滿唔同國家的相片,充滿西式氣氛。首先,頭盤是龍蝦湯配蒜蓉法包,味道清甜,唔會太濃稠,配上法包點湯食,非常配合👍。然後到法式焗蝸牛,配上蒜蓉,肉質爽甜美味。主菜是日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉,意粉充滿橄欖香、帶子質感軟熟大粒、加上車厘茄既配搭,味道濃郁。聽老闆講這裏大部份的菜式都是用橄欖油烹調,為的是讓食客食得更健康😇 十分貼心的餐廳! 仲有法式鴨腿配鴨油煎薯仔。鴨腿做到皮脆肉嫩。薯仔經過烘焗和慢煎,加上鴨油做配搭,非常香口。甜品是酥皮蘋果批配雪糕。用上蘋果片做餡配上金黃酥皮,加上果仁雲呢拿雪糕作最後附上的甜品,非常圓滿。順帶一提,這裏的餐飲是買一送一,包括紅白酒和汽水等等👍🏻

然後到法式焗蝸牛,配上蒜蓉,肉質爽甜美味。

2024-05-13
朋友帶咗我嚟呢間喺樓上嘅餐廳食飯,真係唔知道原來呢度有餐廳🤣$88「焗法式地道古也芝士洋葱湯 Gratinee French Onion Soup Toast & Gruyere Cheese」:個碗超級熱,真係勁熱😁,洋葱湯非常濃郁,仲有熱溶嘅芝士🧀,同埋吸收晒洋蔥湯嘅多士🥪,整體出奇地美味😋;Gruyere 平時都有就咁食,要嚟煮湯原來都咁好味👍$108「法式焗蝸牛 Baked Escargot with Garlic & Herbs」:蝸牛幾軟滑,仲有啲好滑嘅薯蓉可以食😁$268「香草燒黑毛豬鞍架配焗薯 Grilled Iberico Pork Loin Chop with Herbs Served with Roasted Potato」:黑毛豬鞍🐷肉質軟熟好豬味👍,嗰個 gravy汁 要嚟沾豬鞍🐷食就更加惹味😁$158「香蒜牛肝菌意粉 Spaghetti with Porcini & Garlic」:意大利麵煮得少少 al dente,仲有啲橄欖油同埋黑胡椒香味😁$88「酥皮蘋果批配雪糕 Apple Pie with Ice-cream」:酥皮夠鬆化,蘋果批唔係好甜,配埋凍冰
$88「酥皮蘋果批配雪糕 Apple Pie with Ice-cream」:酥皮夠鬆化,蘋果批唔係好甜,配埋凍冰冰嘅雪糕,好味😋
2024-05-12 16 瀏覽
同朋友嚟到蘭桂坊搵食,見到好多人都分享呢間法國菜質素唔錯,價錢仲相對親民~ 🐌法式焗蝸牛雖然只係簡簡單單用香草同牛油去處理,但已經係法國菜最佳配搭。蝸牛味道濃郁,每粒都焗得軟滑又有咬口,口感極佳🦞龍蝦湯口感十分黏口龍蝦湯,感覺就像用了幾十隻龍蝦濃縮而成。非常高質又夠味。🥢黑松露醬野菌意粉黑松露醬和野菌配料完全不遜色,上枱時發現香氣十足,大量黑松露醬放在意粉上面。每一口意粉都衝擊着濃郁味道。🥢香草燒黑毛豬鞍架配焗薯黑毛豬食材質素較高,油脂分布均勻。就算係厚切切開後都不會太乾,肉質飽滿,鬆軟美味🥢甜品Tiramisu味道夠正宗,不太甜,作為今餐完美總結*酒類同飲品類做緊推廣買一送一,梗係唔好錯過

🐌法式焗蝸牛

🦞龍蝦湯

🥢黑松露醬野菌意粉

🥢香草燒黑毛豬鞍架配焗薯

🥢甜品
Tiramisu味道夠正宗,不太甜,作為今餐完美總結

*酒類同飲品類做緊推廣買一送一,梗係唔好錯過
2024-05-06