Odelice! (蘭杜街)

餐廳: Odelice! (蘭杜街)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
🎀灣仔。擁多間分店高質美味法式西餐🍽️🎀🪄店名* #Odelice!🔮地址* 灣仔蘭杜街2號地下9號舖🔮🗾分店地區🗾 尖沙咀,荃灣,將軍澳,沙田,灣仔💰價錢$758 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_灣仔剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_西餐➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵今次又黎到港島區食我最中意既西餐 經過餐廳外面發現呢一間餐廳差不多爆滿 而且餐牌都幾吸引 於是等左一陣入去試下 見到餐牌介紹都好詳細 原來呢間都有五間分店 頓時令我期待感上升😆位於灣仔呢間餐廳空間唔算太大 大概坐到10枱左右 牆上掛住特色圖畫 而餐廳以深藍色作主調 頂部擺放多款酒瓶作裝飾 整體都幾舒服~🍽️食物質素🍽️食物種類方面都令我目不暇給 見到每一款都覺得超吸引😍可以根據個人喜好選擇雞,牛,羊,豬等肉類 更有提供魚類,意粉,意飯,薄餅等選擇 每一款食物都各具特色😆十分吸睛 好建議節日慶祝或聚會選擇! Dinner Set For 2 $528👀評分💖💖💖💖💖🪄餐湯+小法包當日餐廳嘅餐湯係番茄羅勒湯 平時好少飲呢一款湯 估唔到都幾有驚喜 蕃茄酸
🎀灣仔。擁多間分店高質美味法式西餐🍽️🎀

🪄店名* #Odelice!
🔮地址* 灣仔蘭杜街2號地下9號舖🔮
🗾分店地區🗾 尖沙咀,荃灣,將軍澳,沙田,灣仔
💰價錢$758 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

Dinner Set For 2 $528
🪄餐湯+小法包
當日餐廳嘅餐湯係番茄羅勒湯 平時好少飲呢一款湯 估唔到都幾有驚喜 蕃茄酸甜可口 配上羅勒令到佢嘅味道唔會過於酸 香氣十足 而小法包佢嘅size啱啱好 比起平時嘅麵包 口感會偏硬身 但係餐廳會提供超大塊牛油 配上麵包真係超好食😚

🪄頭盤-法式點心拼盤+$30
餐廳嘅頭盤真係有超多選擇 我最後幾經考慮揀咗呢一個賣相幾吸引嘅法式點心拼盤 呢個拼盤相當豐富 入面有吞拿魚他他,煙三文魚蘸醬,迷你蛋批,炸黑松露蘑菇球,西班牙火腿 呢度每一樣嘢都係好有特色而且好好味 我個人最鍾意就係佢哋嘅吞拿魚他他 因為佢嘅吞拿魚好新鮮 造成好似蛋撻一樣 好容易入口😚 另外佢哋嘅黑松露蘑菇球我都係第一次食 佢將黑松露同蘑菇打碎再炸至香脆 外脆內軟 好有口感! 值得一贊係西班牙火腿鹹味適中 因為平時喺出面食嘅都係過於重口味 今次十分剛好😍

🪄 主菜-盲槽魚海鮮鍋
而主菜就叫咗我第一次試嘅呢一款盲曹魚 估唔到都好有驚喜喎 入面有黑青口, 蜆, 燒薯粒 混合海鮮濃湯汁 配合得十分之完美 盲曹魚係無骨嘅 所以食落去好方便 而且佢嘅肉質好嫩滑鮮甜 外皮都煎得香脆 我畀呢一道菜十分之高分😍😍 另外海鮮都係好嫩好新鮮 燒薯粒薯味濃鬱好有口感😋

👀評分💖💖💖💖💖
🪄 主菜-阿根廷安格斯肉眼牛排 配薯條, 黑松露紅酒醬汁 +$35
另外一款主菜當然揀咗我最鍾意食嘅牛排 呢一款牛排我哋都係揀咗五成熟 首先係賣相方面已經係相當之吸引 然後牛扒好厚身 肉質係偏向粉紅色 好軟熟多汁 完全唔會有筋😎 我個人更喜歡原汁原味咁樣食 所以我就冇點到佢哋嘅醬汁喇 另外薯條都炸得好香脆 仲要係我最鍾意食嘅粗薯條 整體成道菜都係好值得推介😆😆

🪄甜品- 焦糖餅乾口味芝士蛋糕
然後甜品都有好多選擇 我就揀咗芝士蛋糕 佢哋呢一款芝士蛋糕係焗熟咗外層 然後內層係半流心 芝士味超濃郁😆😆 佢嘅流心芝士真係好邪惡 蛋糕係偏向實心嘅質地 比起平時食嘅芝士蛋糕別有一番風味

🪄飲品- 少女夢沙冰& 雜莓盛會沙冰 $48/1
少女夢沙冰由士多啤梨,牛奶,香蕉
雜莓盛會沙冰由雜莓,芒果,燕麥奶
少女夢佢嘅外表係粉紅色 飲落去比雜莓盛會偏淡味 但係我個人就更喜歡呢一杯 因為本身都好鍾意香蕉味飲品😋 如果平時係鍾意莓味嘅 就比較喜歡另外一杯 大家可以因個人嘅喜好去選擇

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
  • 阿根廷安格斯肉眼牛排 配薯條
  • 盲槽魚海鮮鍋
  • 法式點心拼盤
2024-05-02 363 瀏覽
🇫🇷週末輕鬆法式Brunch🍳-放假梗係要周圍搵吓啲食好西🤣 今次嚟到灣仔附近呢間輕鬆氛圍嘅法式西餐廳😎 平時返工行過都見到好多人食 但又唔想平日食到咁趕 所以weekend先去食個開心brunch😌 佢嘅brunch由$88起 有前菜主食同飲品 仲可以加點小食同甜品-🍲甘荀忌廉湯甘荀味好出 甜甜地 飲落係舒服順喉嘅滑感 唔會太厚身太膩😙 上面仲放咗嘅香草同果仁 餐湯嚟講都好有心思🤓-🍄炸黑松露蘑菇球另一個餐前品項我地㨂咗呢個炸物 外層炸得幾乾脆唔會好油淋淋 入面係黑松露蘑菇忌廉整成嘅薯蓉 食落松露味好出好香噴噴😎-🐮阿根廷安格斯肉眼牛排 配薯條 $195主菜我地㨂咗肉眼牛排 肉味幾濃 牛扒偏薄身但都幾大塊 而且grill mark好靚 食得出有少少焦香味😍 扒上面仲加咗蒜粒 好香口 基本上加少少鹽同黑椒都好食😎 另外想點汁的話 餐廳都配咗黑松露紅酒醬汁 甜甜地同肉味好夾😋-🦆法國油封鴨腿 配黑松露薯蓉 $175另外我地叫咗油封鴨腿 呢個真係大推❤️ 鴨腿外層煎到十分乾爽同脆卜卜 一切開不得了 肉汁流哂出嚟 用刀叉輕輕力就可以推開😍 加上佢嘅橙香砵酒醬 酸酸甜甜加少少回甘好有層次😎-🍅巴
🇫🇷週末輕鬆法式Brunch🍳
🍲甘荀忌廉湯

🍄炸黑松露蘑菇球

🐮阿根廷安格斯肉眼牛排 配薯條 $195

🦆法國油封鴨腿 配黑松露薯蓉 $175

🍅巴斯克甜椒煮蜆 $85
另外我地加點咗呢個甜椒煮蜆 份量都幾多 係蕃茄做基底 再加上甜椒整成 味道甜甜酸酸 都幾開胃😙 不過啲蜆就有啲同床異夢感 未吸到哂啲醬汁嘅味道😂

🥞火焰橙酒可麗餅 $88
最後當然要叫個甜品做happy ending 㨂咗呢個crepe😋 可麗餅本身餅底煎得幾香口煙韌 帶少少焦脆 加上甜橙同雪糕 夠哂sweet😘 另外上菜時餐廳會淋上點咗火嘅橙酒 不過當日下晝太陽太光就唔係太睇到個效果😂 加咗燈酒嘅可麗餅會更重橙香 同多咗少少辛口同回甘 中和番甜橙同雪糕嘅甜膩感🫶🏻

📍Odelice! (蘭杜街) (灣仔)
  • 法國油封鴨腿
  • 火焰橙酒可麗餅
連鎖餐廳Odelice主打法國菜🇫🇷提供多款家庭式法國料理﹑飲品,價錢親民抵食,難怪咁多人捧場🔥 餐廳環境舒適,有種法國街頭好Chill既氣氛,唔會令人太拘緊😆 無論係情侶約會或朋友聚會都好合適~當晚我地試左「法式小館雙人套餐」只需$738😍已包餐湯﹑前菜﹑2份主菜(有半隻龍蝦)﹑甜品,用料高質,整體CP值超高👍🏻.ᐟ ❝ 是日精選餐湯 ❞當日係洋蔥湯,質感濃稠,入口creamy🤤 伴有酸種麵包,入口香脆,配湯一流.ᐟ ❝ 烤虎蝦 ❞3隻虎蝦都新鮮大隻,賣相精緻吸引😍 仲預先剝好殼,十分貼心🤍 虎蝦配上蒜香蘑菇忌廉汁香氣十足,超好味.ᐟ ❝ 脆皮燒豬腩 ❞推介必試🌟 豬皮燒至金黃脆口,腩肉肥美多汁,勁香口.ᐟ 配有蘋果蓉﹑香草汁調味,增添豐富口感。❝ 龍蝦燴飯 ❞半隻新鮮龍蝦誠意十足👍🏻 肉質爽口彈牙,仲預先起好蝦肉,好容易就食到~ 燴飯以海鮮濃湯汁熬製,加以香草、蕃茄調味,滋味濃郁,令人回味無窮😍 意大利米口感亦唔會太生硬,非常好食🥹❝ 火焰橙酒可麗餅 ❞食法國菜必點可麗餅🌟 店員以火槍點熱橙酒,火勢猛烈好有睇頭🔥 岩哂打卡.ᐟ 可麗餅中夾有香橙碎,仲有幾片果肉,味道清新,同雲呢拿雪

❝ 是日精選餐湯 ❞

❝ 烤虎蝦 ❞

❝ 脆皮燒豬腩 ❞

❝ 龍蝦燴飯 ❞

❝ 火焰橙酒可麗餅 ❞

食法國菜必點可麗餅🌟 店員以火槍點熱橙酒,火勢猛烈好有睇頭🔥 岩哂打卡.ᐟ 可麗餅中夾有香橙碎,仲有幾片果肉,味道清新,同雲呢拿雪糕一齊食更加正.ᐟ

❝ Wine $70/$75 ❞

凡惠顧套餐可以8️⃣折優惠加購紅白酒,大杯又抵飲🥂
  • 火焰橙酒可麗餅
今日放工👜同朋友來呢間佢介紹嘅法國🇲🇫餐廳食晚飯,因為佢個二人餐十分之💰抵食,地點方便而且環境好 chill☺️,係度食嘢傾偈感覺舒適🥰。佢哋除咗有法國🍷紅白酒之外,亦有唔少特色飲品🍹選擇,法國74%黑朱古力🍫味道香濃,雜莓盛會入面有🍓雜莓、芒果🥭同埋燕麥奶,入口酸甜透心涼😍。跟餐加🇲🇫法國生蠔有八五折優惠,🦪新鮮飽滿加上佢個洋蔥🧅紅醋汁,食落爽甜開胃🤤。個二人餐包括🥣餐湯同埋小法包🥖,質素唔錯好有法式🇲🇫風情。頭盤我哋揀咗🔥香煎帶子,佢仲配咗🥦椰菜花蓉同埋西班牙火腿🥓脆片,鹹香鮮味共冶一爐😋。法國油封🦆鴨腿皮脆肉嫩十分之高質素,配🍊香橙砵酒醬汁可以有效減少油膩感,入面仲有黑松露🥔薯蓉,香滑美味!盲槽魚🐟海鮮鍋配咗海鮮濃湯汁十分之🥰鮮味,盲槽魚扒大大件又厚肉🍴,入面仲有黑青口、蜆同埋入味嘅燒薯粒🥔。甜品我哋揀咗焦糖餅乾口味🧀芝士蛋糕,佢係流心嘅巴斯克蛋糕🍰,每一啖都充滿焦糖餅乾嘅香甜😍,而且係暖笠笠嘅十分之好味👍!

個二人餐包括🥣餐湯同埋小法包🥖,質素唔錯好有法式🇲🇫風情。

5天前 0 瀏覽
早前曾經去過Odelice! 位於將軍澳嘅分店,今日經過灣仔一於嚟試吓😆我哋order咗二人dinner set😋 Appetizer特別加咗4隻oysters😆入口順滑,aftertaste味濃👍🏻 steak tartare賣相精緻,pickle更帶提味作用🥒Main courses分別叫了煎鴨肝油封鴨腿意粉同Ribeye🥩個人比賽鐘意前者,油香味滿滿🥰最後甜品當然唔少得Crepe Suzette,店員會即席喺食客面前點火,啱哂相機食先😆
我哋order咗二人dinner set😋
2024-05-21 0 瀏覽
這次朋友選了這間走巴黎小酒館風格的法式連鎖店「Odelice!」。走進餐廳,聽到柔和的背景音樂,感到一份恬靜。 餐廳裝修以藍色為主,設計彼雅緻,帶點點歐陸風情。 😋是日選擇:1️⃣是日餐湯 🍽味道香甜,質感順滑。 2️⃣盲槽魚海鮮鍋🍽青口、蜆新鮮,盲槽魚肉質嫩滑,配上酸甜蕃茄醬,令人開胃。3️⃣伊比利亞黑毛豬肩肉 🍽脆爽、嫩滑多汁,肉質較精瘦,不油膩。 4️⃣榛子朱古力醬,煎香蕉可麗餅 🍽薄薄的可麗餅,香甜的榛子朱古力醬,配上香蕉,味道豐富。5️⃣熱洋甘菊🍽陣陣洋甘菊香氣,感覺清新。

😋是日選擇:
1️⃣是日餐湯
🍽味道香甜,質感順滑。
2️⃣盲槽魚海鮮鍋
🍽青口、蜆新鮮,盲槽魚肉質嫩滑,配上酸甜蕃茄醬,令人開胃。
3️⃣伊比利亞黑毛豬肩肉
🍽脆爽、嫩滑多汁,肉質較精瘦,不油膩。
4️⃣榛子朱古力醬,煎香蕉可麗餅
🍽薄薄的可麗餅,香甜的榛子朱古力醬,配上香蕉,味道豐富。
5️⃣熱洋甘菊
🍽陣陣洋甘菊香氣,感覺清新。
2024-05-19
1K
2024-05-19 0 瀏覽
又去咗「Odelice!」食晚市雙人套餐🌙.盲槽魚海鮮鍋🍲有盲槽魚🐟蜆、黑青口🐚燒薯粒🔥3款海鮮都有鮮味🤤盲槽魚鮮甜無骨😗加上海鮮濃湯汁就更正😄.法國油封鴨腿🦆鴨腿外皮香脆😆肉質軟嫩😛橙香砵酒汁微甜🍊🍾同鴨腿頗夾👍🏻配上黑松露薯蓉同蘆筍🥔🎍幾好味😋生牛肉他他小漢堡🍔生牛肉帶酸辣味道🌶️加上生蛋同酸青瓜🥚🥒絕對有驚喜😱香口薯條加茄汁又係不敗組合🍟🥫.生蠔(4隻)🦪十分鮮甜💯輕輕加上檸檬汁🍋或洋蔥紅酒味🧅🍷已經好足夠☺️.椰子甘筍湯及餐包(2客)🥣甘筍味比較重🥕椰子味欠奉🥥仲有2條法包🥖可以配湯或搽牛油食🧈.朱古力心太軟🍫一切開就見到濃郁香甜嘅朱古力漿流出嚟😍仲有雪糕同焦糖餅乾🍨🍪.氣泡酒🥂口感輕盈🫧.法國74%黑朱古力🇫🇷朱古力味有淡淡甘苦味😌但都係偏甜咗🥺
又去咗「Odelice!」食晚市雙人套餐🌙

氣泡酒🥂口感輕盈🫧
法國74%黑朱古力🇫🇷朱古力味有淡淡甘苦味😌但都係偏甜咗🥺
  • 法國油封鴨腿
2024-05-18 0 瀏覽
週六要返工,唯有嚟食個weekend brunch treat 下自己🤭Brunch set 相當抵食,已包括頭盤 主菜 同飲品. 頭盤選擇都幾多 除咗餐湯沙律之外 仲可以揀吞拿魚他他或者炸黑松露蘑菇球. 主菜選擇都好多 淨係牛扒都有澳洲或者阿根廷. 要食,梗係食最好! 揀左阿根廷安格斯肉眼牛扒配薯條同黑松露紅酒汁 195 同事就要個蒜香白酒海鮮意粉 155牛扒煎得剛好五成熟 粉紅粉紅 入口軟腍腍😋 個sauce 酸酸甜甜幾解膩. 意粉上有一大隻脹卜卜墨魚好吸睛~我哋額外追加咗個香煎帶子配椰菜花蓉同黑西班牙火腿. 最尾梗係要叫呢度最出名嘅煎香蕉可麗餅做結尾😋😋📍Odelice! (蘭杜街) (灣仔)灣仔蘭杜街2號地下9號舖

📍Odelice! (蘭杜街) (灣仔)
灣仔蘭杜街2號地下9號舖
很久沒有品嚐法國菜了,和朋友再次造訪Odelice ,環境依舊別緻,這次選擇了雙人法式晚餐來品嚐。當日湯和小法式包 當日湯是甘筍椰子湯,味道香甜,帶有一絲椰子香氣,表面撒上葵花籽點綴。法式點心拼盤+$30 點心拼盤包括有吞拿魚他他、煙燻鮭魚沾醬、迷你蛋批、炸黑松露蘑菇球、西班牙火腿。 吞拿魚他他內餡帶有青瓜粒,清爽可口;炸黑松露蘑菇球外脆內軟,散發著明顯的黑松露香氣。帶子燴飯海鮮濃湯汁 燴飯用上海鮮濃湯汁,以番茄作為基底,兩粒帶子一分二擺放在燴飯上,而燴飯質地略硬,加入了蔬菜粒,色彩繽紛。盲槽魚海鮮鍋 海鮮鍋包括黑青口、蜆、燒馬鈴薯粒、海鮮濃湯汁,種類豐富,與帶子燴飯使用相似醬汁。 盲槽魚魚皮煎得香脆,魚肉結實豐滿,淋上海鮮濃湯汁,增添鮮味。焦糖餅乾口味起司蛋糕 起司蛋糕外圍有一圈lotus焦糖餅乾碎,切開中間帶有流心。氣泡酒 口感輕盈,配搭西餐再適合不過。

當日湯和小法式包

法式點心拼盤+$30

帶子燴飯海鮮濃湯汁

盲槽魚海鮮鍋

焦糖餅乾口味起司蛋糕
起司蛋糕外圍有一圈lotus焦糖餅乾碎,切開中間帶有流心。

氣泡酒
口感輕盈,配搭西餐再適合不過。
2024-05-07 37 瀏覽
進店就有一種很cozy 的法式情調用餐感受到很好的服務 最重要食物有質素👍🏻大推晚市雙人套餐 真心非常之抵食!餐湯有濃稠嘅薯仔忌廉芝士湯 配搭口感煙靭鬆軟嘅小法包🥖~ Starter ~🔸法式點心拼盤有吞拿魚他他、煙三文魚蘸醬、迷你蛋批、炸黑松露蘑菇球、西班牙火腿鍾意吞拿魚他他好清新蘑菇球最有驚喜 炸得香口 一啖充滿黑松露滋味~ Main ~🔸煎鴨肝,油封鴨腿意粉大片鴨肝煎得油亮肥美 鴨腿肉質很軟腍鴨油脂香融入唒Creamy嘅意粉 整份意粉都好香!🔸阿根廷安格斯肉眼牛排五成熟嘅牛排香嫩多汁 好好食配上黑松露紅酒醬汁 十分出色伴碟薯條夠酥脆 ~ Dessert ~🔸火焰橙酒可麗餅點起火焰好吸引 散發出一陣橙酒香氣配雲呢拿雪糕 冰火交融口感嘅可麗餅好好味🍷葡萄酒有八折優惠呢
進店就有一種很cozy 的法式情調
用餐感受到很好的服務 最重要食物有質素👍🏻
大推晚市雙人套餐 真心非常之抵食!

餐湯有濃稠嘅薯仔忌廉芝士湯
配搭口感煙靭鬆軟嘅小法包🥖

~ Starter ~
🔸法式點心拼盤
鍾意吞拿魚他他好清新
蘑菇球最有驚喜 炸得香口 一啖充滿黑松露滋味

~ Main ~
🔸煎鴨肝,油封鴨腿意粉
大片鴨肝煎得油亮肥美 鴨腿肉質很軟腍
鴨油脂香融入唒Creamy嘅意粉
整份意粉都好香!

🔸阿根廷安格斯肉眼牛排
五成熟嘅牛排香嫩多汁 好好食
配上黑松露紅酒醬汁 十分出色
伴碟薯條夠酥脆

~ Dessert ~
🔸火焰橙酒可麗餅
點起火焰好吸引 散發出一陣橙酒香氣
配雲呢拿雪糕 冰火交融口感嘅可麗餅好好味

🍷葡萄酒有八折優惠呢

2024-05-07 21 瀏覽
試過沙田分店,就有點掛念,這次就選上了灣仔分店,下班前去尚早,所以座位還有得選擇。灣仔分店地方不算很大,所以待放工時間很快就滿座。晚餐有散點有Set Dinner,最簡單不用愁煩,從Set Dinner包餐湯,點選指定前菜、主菜和甜品,價錢又實惠HKD528/2人。是日餐湯,蕃茄羅勒湯配細法包1條,蕃茄羅勒湯酸酸地好開胃,又帶點香草味。好喜歡跟餐包牛油,油香味十足,法包又香脆,直接點湯都一樣好吃。前菜,生牛肉他他小漢堡,他他牛加入一隻生蛋,吃上口夠滑溜,漢堡酸青瓜夠開胃,又帶點微辣,薯條薯味香濃,夠香脆美味。主菜,阿根廷安格斯肉眼牛扒,需另加 HKD35,要求牛扒Medium rare,只有少許血水,入口肉質剛好,直接吃燒香味道很突出,牛味香濃,再塗點紅酒汁,有酒香又可帶出牛味,還有不少香脆薯條,吃得津津有味。主菜,盲槽魚海鮮鍋,盲槽煎香加入蜆和青口煮成鍋,魚肉嫩滑,蜆和青口都很鮮,海鮮鍋醬汁又開胃,還有不少細薯仔在其中,吃得飽肚又滿足。甜品,焦糖餅乾口味芝士蛋糕,芝士蛋糕鬆軟,內裏有流心芝士漿,有淡香芝士味,蛋糕有餅乾碎伴碟而吃,不錯。散點飲品,Daydreamer,以香蕉、士多啤梨

散點飲品,Daydreamer,以香蕉、士多啤梨和牛奶沖製而成,香蕉味道好香,帶點士多啤梨味,不錯。

散點飲品,Refresh Me,以檸檬、薄荷葉香蜂蜜沖製而成,檸檬清新又有薄荷味,酸酸甜甜,解油膩。

生日
  • 蕃茄羅勒湯
  • 生牛肉他他小漢堡
  • 阿根廷安格斯肉眼牛扒
  • 盲槽魚海鮮鍋
  • 焦糖餅乾口味芝士蛋糕
  • RefreshMe
  • Daydreamer
最近又好想試吓食唔同國家嘅菜式,而我應該短期內唔會去法國,所以就揀咗法國菜連鎖店餐廳𝗢𝗱𝗲𝗹𝗶𝗰𝗲! 喺東區返工嘅我去咗灣仔店~晚市雙人套餐 ($528)Soup + Starter + Main + Dessert➿ 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝒑𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 𝒔𝒐𝒖𝒑味道好特別呢,第一次飲芝士味🧀咁濃厚嘅湯,兩樣材料嘅搭配出奇地唔會好膩,鹹香味突出😋➿ 𝑪𝒂𝒏𝒂𝒑é𝒔 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 (+$30)拼盤包括五款小食,因為真係好鍾意食芝士🧀 所以好鍾意食個個煙三文魚蘸醬,芝香突出😆 無論蘸脆脆,定麵包🥖 都一樣咁正!真材實料成粒都係菇菌嘅黑松露蘑菇球亦都滿足到菇控我😆➿ 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑪𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕油封鴨腿肉質軟嫩,鹹香十足,不錯吃~ 黑松露薯蓉creamy到似個sauce咁😆➿ 𝑨𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕𝒊𝒏𝒊𝒂𝒏 𝑨𝒏𝒈𝒖𝒔 𝑹𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆 (+$35)阿根廷安格斯牛排🥩肉味幾濃郁,肉汁都幾豐富~➿ 𝑪𝒓𝒆𝒑𝒆 𝑺𝒖𝒛𝒆𝒕𝒕𝒆 火焰橙酒可麗餅又係一個好有儀式感嘅甜品🔥 雪糕有少量嘅碎冰喺入面,但諗番,要經歷火焰嘅考驗,唔夠凍點得呢~ ➿ 𝑺𝒑𝒂𝒓𝒌𝒍𝒊𝒏𝒈 𝑾𝒊𝒏𝒆 (Cellier Léonar

晚市雙人套餐 ($528)
➿ 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝒑𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 𝒔𝒐𝒖𝒑

➿ 𝑪𝒂𝒏𝒂𝒑é𝒔 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 (+$30)
真材實料成粒都係菇菌嘅黑松露蘑菇球亦都滿足到菇控我😆

➿ 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑪𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕

阿根廷安格斯牛排🥩肉味幾濃郁,肉汁都幾豐富~

➿ 𝑪𝒓𝒆𝒑𝒆 𝑺𝒖𝒛𝒆𝒕𝒕𝒆 火焰橙酒可麗餅

➿ 𝑺𝒑𝒂𝒓𝒌𝒍𝒊𝒏𝒈 𝑾𝒊𝒏𝒆 (Cellier Léonard de Vinci, France gl) ($70)
➿ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 𝑾𝒊𝒏𝒆 (Monbazillac Bordeauux, France gl) ($60)
我竟然覺得甜白酒比sparking wine更易入口同順口呢,鍾意飲甜酒嘅人可以考慮下~
2024-05-01 40 瀏覽
餐廳以藍色混合水泥風, 感覺精緻, 充滿法式情調, 枱與枱距離比較接近。𓊈Bistrot Set for 2 $𝟻𝟸𝟾𓊉𓆹 Soup & Baguette𓆹 Starter ✧ 香煎帶子𓆹 Main ✧ 法國油封鴨腿𓆹 Main ✧ 阿根廷安格斯肉眼牛排 +$𝟹𝟻𓆹 Dessert ✧ 火焰橙酒可麗餅𓆹 White Wine +$𝟽𝟶𓆹 Red Wine +$𝟽𝟻套餐包括餐湯, 頭盤, 主菜同甜品, 選擇種類都幾豐富。帶子擺盤精緻, 味道鮮甜, 下面以椰菜花蓉承托。油封鴨腿嫩滑, 外皮稍腍。肉眼牛排煎到金黃色有格格紋, 上面有蒜粒同香草增加口感。火焰可麗餅好適合打卡, 味道較重橙酒味, 帶少少苦。

𓊈Bistrot Set for 2 $𝟻𝟸𝟾𓊉

𓆹 Dessert ✧ 火焰橙酒可麗餅

𓆹 White Wine +$𝟽𝟶
𓆹 Red Wine +$𝟽𝟻

2024-04-25 61 瀏覽
Bistrot set for 2,晚市雙人套餐500頭就有交易,而且係優質法國菜餐廳,跟咗湯同麵包、前菜、2個主菜以及甜品!🥹前菜5選1,叫咗巴斯克甜椒煮蜆,醬汁帶一點酸甜幾開胃,蜆都唔會有乜沙主菜可以7選2,其中盲槽魚海鮮鍋幾值得一試,係法國傳統食物之一,以海鮮濃湯汁做base再加咗蜆、青口等海鮮,而盲槽魚煎得啱啱好肉質嫩滑魚皮仲帶些少脆☺️甜品Crepe Suzette 火焰橙酒可麗餅十分有驚喜,橙酒會喺你面前點火淋落去,mix埋雪糕一齊食甜苦味道,大人嘅口味😍

Odelice是一間主打法國菜的連鎖餐廳週末3-course Brunch只是人均$88起~今次就點了2個比較輕盈的set和甜品😛‣ 芝士薯仔忌廉湯‣ 炸黑松露蘑菇球‣ 生牛肉他他 (+$95)‣ 盲槽魚海鮮鍋($155)‣ 黑松露牛肉雜菌蕎麥薄餅配埃文達芝士 ($145)‣ Lemonade/檸檬茶‣ 香蕉船 ($95)這麼多款食物裡面最喜歡的就是黑松露薄餅中間黑松露醬汁很香口而且牛肉是煎過的口感軟身、味道濃郁🫶🏻💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳環境舒適,上菜速度快食物味道、價錢合理不妨過來試試~💰Total: $556 ($278pp 已包括10%服務費)📍Odelice!|@o.delice灣仔蘭杜街2號地下9號舖全港多間分店🫶🏻🚩更多同類餐廳 #foodstep_西餐 🚩更多同區餐廳 #foodstep_灣仔 #foodstep_沙田 #foodstep_荃灣 #foodstep_將軍澳 #foodstep_尖沙咀 ⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃📣想看更多美食推介 ☞ Follow @ourfoodstephk_
Odelice是一間主打法國菜的連鎖餐廳
週末3-course Brunch只是人均$88起~
今次就點了2個比較輕盈的set和甜品😛

‣ 芝士薯仔忌廉湯

‣ 炸黑松露蘑菇球

‣ 生牛肉他他 (+$95)

‣ 盲槽魚海鮮鍋($155)

‣ 黑松露牛肉雜菌蕎麥薄餅配埃文達芝士 ($145)

‣ Lemonade/檸檬茶

‣ 香蕉船 ($95)

這麼多款食物裡面
最喜歡的就是黑松露薄餅
中間黑松露醬汁很香口
而且牛肉是煎過的
口感軟身、味道濃郁🫶🏻

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳環境舒適,上菜速度快
食物味道、價錢合理
不妨過來試試~

📍Odelice!|@o.delice
全港多間分店🫶🏻

🚩更多同類餐廳 #foodstep_西餐

⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃