2024-05-03 111 瀏覽
去朋友屋企,知道有好多肥膩嘢食。要食得暢快,飲茶解膩係好好嘅。本身直接買茶葉沖茶,有最好嘅效果。不過放工無咩時間搵茶葉,所以今次就去左呢間台灣過江龍。佢嚴選自家南投茶園極品台灣茶葉,最緊要每日新鮮沖泡、還原傳統高山青茶味道。第一次幫襯,除左叫店員推介,原來仲可以喺玻璃樽度聞下茶葉,揀自己鍾意嘅茶。等緊嘅時候,見到呢個打卡牆好有feel竹香白柚飲(L)半糖,少冰 $39呢杯係台灣調飲競賽 嘅得獎飲品,聞落有竹葉香味,飲落清香,加埋台灣白柚汁嘅酸,好解食物嘅膩。想要甜味嘅,飲筒插落少少,攪下啲櫻花寒天,寒天球有櫻花醃過,有花香味,有甜味,有煙韌嘅感覺。成杯嘢酸酸甜甜,好好飲,仲好好聞添。青茶3Q(L) 半糖,少冰 $35青茶類似綠茶,本身都係清新。店員話呢杯最抵飲,因為一個價錢,可以試曬珍珠、椰果同茶凍。招牌高山青 (L)微糖,少冰 $25既然佢地出名茶葉,要杯添加最少嘅,即刻變得合理。高山青聞落同飲落類似#四季春,飲落清香而極少苦澀味,今次因為以前嘅陰影叫左微糖,下次要叫無糖試試。總計: $99

等緊嘅時候,見到呢個打卡牆好有feel

竹香白柚飲(L)半糖,少冰 $39

青茶3Q(L) 半糖,少冰 $35

招牌高山青 (L)微糖,少冰 $25

總計: $99

2024-04-30
3 分鐘 (外賣自取)
  • 招牌高山青
  • 竹香白柚飲
2024-03-03 214 瀏覽
黎自台灣🇹🇼既珍珠奶茶專賣店🧋第一味 全球🌍首間海外分店,係香港🇭🇰 元朗區開左啦🎊分店用番台灣既茶葉🤎 • 沏茶配方🫖唔洗飛都可以飲到😚台灣既質素 • 台灣既味道啦🥰 店內仲有打卡牆📸,記得給自己一點甜💖~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🧋野飲種類大致分為💁🏻‍♀️▫️鮮果爽系列 • 輕奶飲 • 鮮乳飲 • 王粹原茶 • 奶蓋茶 / 芝士奶蓋茶… ▫️配料方面除左常見珍珠 • 椰果 • 芋圓外,仲有粉粿 • 桂花凍 • 櫻花寒天 • 綠茶凍…等等,比較特別既選擇🤩.▪竹香白柚飲($39 • L Size)𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤真係可遇不可求😳香港係全球首賣既地方🎉限定既粉紅泡泡💖獨特既竹香茶 • 台南文旦柚,甜甜中帶微酸🤏🏻加埋粉粉既櫻花寒天🌸少女心 & 口感都十足☺️.以下𝟐杯,都各配𝟐種唔同口感既配料🤓▪ 紅豆粉粿鮮奶($40 • L Size)𝐓𝐨𝐩 𝟏𝟎款式之𝟏🎖新鮮牛奶🥛 • 黑糖🤎 • 紅豆🫘 • 粿條啫喱💛.▪日月莓好($41 • L Size)草莓黑茶🍓(茶底) • 茶凍 • 椰果.💕不得不稱讚店員妹妹💕服務態度 • 熟悉產品既程度真係💯
黎自台灣🇹🇼既珍珠奶茶專賣店🧋第一味
全球🌍首間海外分店,係香港🇭🇰 元朗區開左啦🎊
分店用番台灣既茶葉🤎 • 沏茶配方🫖
唔洗飛都可以飲到😚台灣既質素 • 台灣既味道啦🥰
店內仲有打卡牆📸,記得給自己一點甜💖

🧋野飲種類大致分為💁🏻‍♀️

▪竹香白柚飲($39 • L Size)
𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤真係可遇不可求😳
香港係全球首賣既地方🎉限定既粉紅泡泡💖
獨特既竹香茶 • 台南文旦柚,甜甜中帶微酸🤏🏻
加埋粉粉既櫻花寒天🌸少女心 & 口感都十足☺️
竹香白柚飲

以下𝟐杯,都各配𝟐種唔同口感既配料🤓
▪ 紅豆粉粿鮮奶($40 • L Size)
𝐓𝐨𝐩 𝟏𝟎款式之𝟏🎖
新鮮牛奶🥛 • 黑糖🤎 • 紅豆🫘 • 粿條啫喱💛
紅豆粉粿鮮奶

▪日月莓好($41 • L Size)
草莓黑茶🍓(茶底) • 茶凍 • 椰果
日月莓好

💕不得不稱讚店員妹妹💕
服務態度 • 熟悉產品既程度真係💯
會主動推介/介紹,我每揀完𝟏杯野飲,佢都會好熟悉咁講我知野飲既口味係點樣(偏甜 / 偏酸…)
再問我平時鍾意飲既口味作出建議(少甜 / 少糖 / 少冰…)

雖然岩岩係店家𝐈𝐆見優惠(至𝟐𝟗/𝟐),但見個杯套設計幾得意,所以都想照同大家分享下🫢
我買當日做齊指定要求,仲有杯套抽獎優惠🈹
獎品🎁 (買𝟏送𝟏 / 升級 / 送配料 / -減$𝟏𝟎優惠)

竹香白柚飲
紅豆粉粿鮮奶
💖夏天熱辣辣就係要飲手搖!元朗有間台灣🇹🇼過江龍,沿用百年傳統沏茶配方同台灣茶葉,係台灣茶飲愛好者嘅必試~1⃣️百香鮮QQ🧡 $37💖飲品都可以自選冰量🧊同甜度🍬,飲落更自然健康。呢款大杯採用綠茶茶底,味道清新帶回甘,夏天飲夠refreshing,再配上大量百香果,味道酸甜開胃🤤。配料有珍珠同椰果,咬落Q彈有嚼勁,味道香甜。2⃣️108茶王🍵 $24💖平時我比較少飲純茶,通常都嫌單調要加好多配料,但估唔到呢間嘅純茶幾出色!要左中杯,茶底係限量供應嘅招牌,味道清淡得黎比一般茶底更添一份甘甜,口感順滑唔澀口~3⃣️紫芋西米露🍠 $39💖芋頭控至愛💜!滿滿芋頭蓉口感細膩綿密,味道唔假甜,另外有香甜順滑嘅椰奶🥥同大量Q彈香軟嘅西米,配上鮮奶底,一大杯飲落有飽肚感,大滿足!💖飲品選擇多,主打鮮果茶底、鮮奶底或者純茶飲,員工手腳快。店鋪仲有打卡牆,攞左飲品影幅靚相都得!

1⃣️百香鮮QQ🧡 $37

2⃣️108茶王🍵 $24

3⃣️紫芋西米露🍠 $39

5天前 0 瀏覽
夏日炎炎,行開元朗,係living plaza 出返黎就見到有間手搖飲品,就買黎飲,仲買埋比屋企人🙈依間店嘅飲品都有好多種,水果、奶茶、奶蓋都有😆我同屋企人都揀左陣,心大心細😌當代雙 q🧋奶茶底,有珍珠同埋芋圓係入面,佢嘅珍珠同芋圓嘅口感都好,好煙靭,又唔會無味,加埋係奶茶入面真係好夾,好似甜品咁正🤤日月莓好🍓依杯飲品好fresh,一睇個名就知係士多啤梨味,佢有啲士多啤梨嘅果肉,酸酸甜甜咁幾好味,最重要係士多啤梨好容易會有藥水味,但佢完全冇藥水味,仲要好好味,佢加埋茶凍同埋椰果,真係好豐富同好好味😋冬瓜檸檬🍋依杯又係好fresh ,有埋檸檬,令到冬瓜茶冇咁甜,仲有酸酸哋嘅味道,成件事都好夾!😆

當代雙 q🧋

日月莓好🍓

冬瓜檸檬🍋

2024-05-23 0 瀏覽
小巴站位開了一家新台式手搖店!Tea top來自台灣逾百年的傳統製茶工藝沿用台灣本店茶葉及沏茶配方每日新鮮沖泡單是這個賣點已叫我這個奶茶控瘋狂必點招牌108茶王以慢火慢焙108小時點了無糖,茶自帶甘香散發出陣陣濃厚焙茶味即使加了鮮奶亦無阻茶味不愧是招牌作,愛茶之人必試蕎麥鮮奶茶,無咖啡因帶麥香,是天然版「麥精」別的手搖店比較少見蕎麥茶所以是挺值得一試的當代雙Q名字一聽就覺得很有台灣的風😆雙Q是芋圓加珍珠應該用黑糖煮過,帶黑糖甜味口感也真的是QQ的建議點無糖,因為料已經有甜味台式手搖飲品店在香港算是蠻多要突圍而出的確要點真本事不久膠杯子將被不透明的紙杯子取代再美的「掛杯」和「漸層」也好像沒用當gimmick不再管用,味道才最為重要Tea top味道屬高質只要維持得到質素,應該會大受歡迎的

小巴站位開了一家新台式手搖店!
Tea top來自台灣
逾百年的傳統製茶工藝
沿用台灣本店茶葉及沏茶配方
每日新鮮沖泡
單是這個賣點已叫我這個奶茶控瘋狂

必點招牌108茶王
以慢火慢焙108小時
點了無糖,茶自帶甘香
散發出陣陣濃厚焙茶味
即使加了鮮奶亦無阻茶味
不愧是招牌作,愛茶之人必試

蕎麥鮮奶茶,無咖啡因
帶麥香,是天然版「麥精」
別的手搖店比較少見蕎麥茶
所以是挺值得一試的

當代雙Q
名字一聽就覺得很有台灣的風😆
雙Q是芋圓加珍珠
應該用黑糖煮過,帶黑糖甜味
口感也真的是QQ的
建議點無糖,因為料已經有甜味

台式手搖飲品店在香港算是蠻多
要突圍而出的確要點真本事
不久膠杯子將被不透明的紙杯子取代
再美的「掛杯」和「漸層」也好像沒用
當gimmick不再管用,味道才最為重要
Tea top味道屬高質
只要維持得到質素,應該會大受歡迎的
2024-05-23 0 瀏覽
帶左隻貓貓去街街,經過見到間台灣茶王,標籤每日新鮮沖泡、還原傳統高山青茶味道。身為成日試廢水的我,當然第一時間去買來喝,職員很好服務態度,見我抱着貓,幫我拎到車上😁以紅色牌面為主,簡單清楚,一目了然😁有兩張餐牌可以選擇!🧋青茶3Q $35▶️茶凍的口感非常獨特,綿密細膩,帶來清涼的感覺。青茶的香氣濃郁,帶有微苦的滋味,與茶凍的清甜形成完美的對比,椰果和芋圓的加入更是為這道飲品增添了層次感,椰果Q彈多汁,芋圓口感彈牙,兩者的結合讓整個口感更加豐富。🧋芒果鳳梨果粒茶 $39▶️茶中的芒果和鳳梨果粒帶來豐富的果香,讓人一飲即感到陽光和熱帶水果的味道。果粒的口感Q彈多汁,每一口都能咀嚼出果肉的鮮甜。茶的清香和果粒的甜美相互融合,帶來獨特的口感體驗。不太喜歡茶味濃郁的可以試這款。🧋芋圓奶茶 $32 ▶️奶茶的香濃口感與芋圓的Q彈口感完美結合,帶來豐富的層次感。奶茶的香氣與芋圓的香甜相互輝映,讓人回味無窮,口感綿密。整杯奶茶色澤誘人,奶茶中的茶香和奶香相互交融。3杯飲品很好喝,加上茶味嗯香濃,而且服務態度很好,在香港已經很難看見😂值得一讚🤣

以紅色牌面為主,簡單清楚,一目了然😁

有兩張餐牌可以選擇!

青茶3Q

芒果鳳梨果粒茶

芋圓奶茶

青茶3Q
芒果鳳梨果粒茶
芋圓奶茶
2024-05-22 0 瀏覽
*/飲珍珠奶茶永遠吾會厭🤣🤣🤣今次去左元朗既Teatop😎係佢哋舖頭門口有杯特大bb珍珠奶茶打卡🧋小朋友一見到就話要扮飲😂😂我哋叫左3杯野飲🫶🏻✨Q凍厚鮮奶 竹香✨Q凍厚鮮奶 108茶王✨當代雙Q三杯入面各有特色😎😎Q凍厚鮮奶係108茶王既茶味濃啲突出啲🤤有大量珍珠同茶凍,夏天飲真係正到爆🤩🤩🤩而當代雙Q入面有珍珠芋圓,食落口勁有口感🤤🤤都係好正👍🏻👍🏻👍🏻等野飲既時候,佢哋有個打卡位,真係幾特別🤣🤣岩哂啲港女,大愛😂😂😂下次試吓其他飲品先😎😎TEATOP 第一味 (元朗)元朗康樂路8號康樂廣場地下2號舖
飲珍珠奶茶永遠吾會厭🤣🤣🤣

✨Q凍厚鮮奶 竹香
✨Q凍厚鮮奶 108茶王
✨當代雙Q

三杯入面各有特色😎😎

TEATOP 第一味 (元朗)
元朗康樂路8號康樂廣場地下2號舖

2024-05-22 0 瀏覽
聽講元朗開咗第一間台灣熱賣茶飲店Tea Top過開嚟呢邊搵朋友 一於同朋友一齊試一試😏呢杯係我嘅亦係小編首推🙋🏻‍♀️1️⃣青梅綠茶加綠茶凍無糖少冰- 青梅汁既酸甜同茶香味既配搭真係我近期飲過嘅最愛,平時無糖驚佢澀澀地,但加左青梅汁既酸甜味岩岩好,係我既perfect match,飲落去冇乜太大負擔🤣而且綠茶凍既口感好好,煙煙韌韌得來又好滑👍2️⃣桂花凍蜜檸朋友叫嘅係走甜少冰,如果要走甜嘅準則嚟講佢仍然都係有少少偏甜,因為佢嘅蜜甜度fix左,不過唔錯,朋友一路飲都讚,如果你哋對走甜既要求再高啲的話可以叫佢落少啲蜜3️⃣轟蜜蕎麥粉粿朋友叫既係半糖少冰,飲落嘅蕎麥味越飲越出,喺出邊少見嘅口味,配搭粉粿增加口感,不妨可以試吓4️⃣紅豆粉粿鮮奶呢杯口感好豐富,係飲完飽既台飲,適合又鍾意飲台式飲品,又想輕食嘅你哋🤣🤣🤣#元朗美食 #元朗茶飲店 #肥仔水 #teatop
聽講元朗開咗第一間台灣熱賣茶飲店Tea Top

3️⃣轟蜜蕎麥粉粿

4️⃣紅豆粉粿鮮奶

#元朗美食 #元朗茶飲店 #肥仔水 #teatop
2024-05-22 0 瀏覽
世界需要多一點甜!夏天口渴 想飲凍飲同甜嘢😋途經元朗工作 順手買幾杯飲品 呢度有各式各樣嘅茶飲 本來想點佢嘅珍珠奶茶可惜一早賣晒不過佢嘅其他飲品都好有水準叫咗杯日月莓好 紫紅色嘅外表裏面包含大量椰果同埋茶凍 增添口感 而且夠大杯!呢杯飲品仲喺呢度嘅熱門推介添 芒果鳳梨果粒茶亦都係推薦項目芒果夠晒大眾化 朋友特別鍾意飲淡淡果肉再加茶香 好match除咗一般茶飲之外 呢度仲有鮮奶買了一杯紅豆粉果鮮奶 奶滑醇香如果現場有呢度仲有紙牌人角落俾我打卡影相 📸非常溫馨
世界需要多一點甜!
夏天口渴 想飲凍飲同甜嘢😋
途經元朗工作 順手買幾杯飲品
呢度有各式各樣嘅茶飲

本來想點佢嘅珍珠奶茶可惜一早賣晒
不過佢嘅其他飲品都好有水準
叫咗杯日月莓好 紫紅色嘅外表
裏面包含大量椰果同埋茶凍

增添口感 而且夠大杯!
呢杯飲品仲喺呢度嘅熱門推介添

買了一杯紅豆粉果鮮奶 奶滑醇香

如果現場有呢度仲有紙牌人角落
俾我打卡影相 📸非常溫馨
2024-05-01
$40 (其他)
2024-05-21 0 瀏覽
元朗新開咗間手搖飲品主打年輕人路線 裝修簡潔活潑 有打卡位置牆上標語「向前一步,記得給自己一點甜」吸引咗我都係主打新鮮泡茶系列 第一杯係芒果鳳梨櫻花寒天 微甜走冰呢杯係諗住第二日飲嘅店員好貼心咁幫我安排走冰擺到第二日都仲係好美味 清新嘅茶香淡淡嘅果甜味 仲有寒天擺得耐啲都唔怕第二杯係十分有驚喜嘅鮮奶紅豆粉果係高級版紅豆冰 外表已經好靚甜到啱啱好因為我都幾怕太甜仲有粉果係呢間店嘅特色 有啲似啫喱再Q彈啲第三杯係清茶3Q 珍珠轉咗芋圓顧名思義10分Q彈 口感10分豐富同樣都係叫咗微甜 淡淡嘅鳳梨茶香感覺清新又舒爽

元朗新開咗間手搖飲品
主打年輕人路線 裝修簡潔活潑 有打卡位置
牆上標語「向前一步,記得給自己一點甜」吸引咗我

都係主打新鮮泡茶系列

第三杯係清茶3Q 珍珠轉咗芋圓
顧名思義10分Q彈 口感10分豐富
同樣都係叫咗微甜 淡淡嘅鳳梨茶香感覺清新又舒爽
2024-05-20 0 瀏覽
天氣熱辣辣,飲廢水就岩哂!呢日好口渴經過見到即買幾杯!店面公仔好可愛☺️仲有多款茶可以聞下邊款岩自己💕.三杯都好大杯!大讚呢間茶底濃厚👍🏻喜歡清新口味必試青茶3Q,口味清爽,岩哂夏天飲!啖啖茶香珍珠、椰果、茶凍,層次豐富十分有咬口,大推好好飲😌.108茶王見得獎🏅一定要試下,茶味香濃清新,加入轟蜜的茶凍甜絲絲,勁鐘意又解渴👍🏻.台飲必叫珍珠奶茶🧋大大杯茶香奶滿珍珠q彈,大滿足💕.

台飲必叫珍珠奶茶🧋大大杯茶香奶滿珍珠q彈,大滿足💕
2024-05-18 0 瀏覽
復活節假期去開元朗見到開左依間台灣人氣新茶店,聽講係台灣好受歡迎架😚紫芋西米露 L$39芋泥味好出,西米露好有口感,建議微糖會更加好😍同我一樣本身鍾意食西米露既絕對岩你口味✌🏻108茶王 L$27茶味好出,建議走甜會更加好😛紅豆粉粿鮮奶 L$39好足料,超多紅豆同粉粿,啖啖都係紅豆同埋粉粿,建議微糖會無咁甜😚📅由3 月29 號至4 月7 號期間,黎TEATOP 即可參加免費抽蛋🥚活動!枱面啲蛋打開會有唔同折扣❤️🌟備註:Follow同Like TEATOP IG + Facebook 復活蛋內將會獲得7折/8折/9折優惠或復活節朱古力一份。TeaTop第一味📍地址: 元朗康樂路8號 康樂廣場地下2號鋪⚠️注意事項:⚜️僅限門市現場購買,不適用於外送或與其他優惠合併。⚜️此優惠不可與其他優惠同時使用。⚜️活動方式如有改動,以門市現場實際公佈為準。⚜️如有任何爭議,TEATOP香港保留最終決定權,不得異議。

紫芋西米露 L$39

108茶王 L$27
茶味好出,建議走甜會更加好😛

紅豆粉粿鮮奶 L$39

TeaTop第一味
📍地址: 元朗康樂路8號 康樂廣場地下2號鋪

⚠️注意事項:
⚜️僅限門市現場購買,不適用於外送或與其他優惠合併。
⚜️此優惠不可與其他優惠同時使用。
⚜️活動方式如有改動,以門市現場實際公佈為準。
2024-05-17 0 瀏覽
行開元朗見到有新開嘅台式飲品,天氣開始熱忍唔住要買杯嘢飲邊行邊飲飯品選擇有幾個分類,分咗果類、茶同奶茶!首先揀咗杯甘蔗清檸($37),配搭簡單,就係蔗汁同青檸,酸酸地帶清甜,夏天飲好消暑仲叫左杯百香鮮QQ($37),飲茶凍同粉果喺裏面,口感涼浸浸又滑,有啲嘢咬下咁幾好。百香果味道都濃郁清新最後仲試咗當代雙Q($35),係奶茶再加珍珠同芋丸,不過今日珍珠已經賣晒就轉咗做西米,都幾夾好似食緊甜品咁,軟熟煙韌,奶茶味道香濃依間質素都幾高!

飯品選擇有幾個分類,分咗果類、茶同奶茶!

依間質素都幾高!
📍#TEATOP 第一味 (元朗)元朗康樂路8號康樂廣場地下2號舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今日到訪係位於元朗嘅tea top手搖飲品店,飲品選擇豐富,亦可以自行加配料,行街行到又熱又口渴,試一試又有驚喜喎✨#特濃可可|粉粿特濃可可味道有驚喜,朱古力味特濃,而且唔會太甜,加上粉粿有咬口,好飲!😝😝😝✨#茉香奶綠|芝士奶蓋|椰果同樣地叫左少少少甜,甜味適中,芝士奶蓋咸中帶甜,口感濃厚,加上奶綠非常夾🫶🏻❤️‍🔥❤️‍🔥!▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

📍#TEATOP 第一味 (元朗)
元朗康樂路8號康樂廣場地下2號舖

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#特濃可可|粉粿

✨#茉香奶綠|芝士奶蓋|椰果

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2024-05-16 5 瀏覽
元朗真係好多好嘢食~近排發現咗一間茶飲店好正,好值得推介ฅ^•ᆺ•^ฅ-紅荳粉菓鮮奶 $36-呢杯口感超級豐富~飲落有啲似紅荳冰,仲有好多紅荳喺入面~除此之外,粉菓超好食!質感有少少似蒟蒻,但更軟嫩~-茉香綠茶 $21-呢杯係老公叫嘅~佢平時好少飲手搖,所以佢好保守咁叫咗茉香綠茶。個茉莉味好香~好突出!!飲落去好滑順呀~估唔到咁簡單嘅茉香綠茶都可以沖得咁好飲,喜出望外!-百香鮮QQ $37-呢杯飲落就比上兩杯清新,百香果味酸酸甜甜,好啱流晒汗嘅夏天飲,入面仲有啲QQ,好有咬口!雖然呢度鋪仔細細,但店家都好有心思去設計,仲有幅打卡牆,見到好多人嚟買嘢都會喺度打卡❤️❤️

-紅荳粉菓鮮奶 $36-

-茉香綠茶 $21-