2024-05-03 111 瀏覽
去朋友屋企,知道有好多肥膩嘢食。要食得暢快,飲茶解膩係好好嘅。本身直接買茶葉沖茶,有最好嘅效果。不過放工無咩時間搵茶葉,所以今次就去左呢間台灣過江龍。佢嚴選自家南投茶園極品台灣茶葉,最緊要每日新鮮沖泡、還原傳統高山青茶味道。第一次幫襯,除左叫店員推介,原來仲可以喺玻璃樽度聞下茶葉,揀自己鍾意嘅茶。等緊嘅時候,見到呢個打卡牆好有feel竹香白柚飲(L)半糖,少冰 $39呢杯係台灣調飲競賽 嘅得獎飲品,聞落有竹葉香味,飲落清香,加埋台灣白柚汁嘅酸,好解食物嘅膩。想要甜味嘅,飲筒插落少少,攪下啲櫻花寒天,寒天球有櫻花醃過,有花香味,有甜味,有煙韌嘅感覺。成杯嘢酸酸甜甜,好好飲,仲好好聞添。青茶3Q(L) 半糖,少冰 $35青茶類似綠茶,本身都係清新。店員話呢杯最抵飲,因為一個價錢,可以試曬珍珠、椰果同茶凍。招牌高山青 (L)微糖,少冰 $25既然佢地出名茶葉,要杯添加最少嘅,即刻變得合理。高山青聞落同飲落類似#四季春,飲落清香而極少苦澀味,今次因為以前嘅陰影叫左微糖,下次要叫無糖試試。總計: $99

等緊嘅時候,見到呢個打卡牆好有feel

竹香白柚飲(L)半糖,少冰 $39

青茶3Q(L) 半糖,少冰 $35

招牌高山青 (L)微糖,少冰 $25

總計: $99

2024-04-30
3 分鐘 (外賣自取)
  • 招牌高山青
  • 竹香白柚飲