2024-03-30 1330 瀏覽
今日約咗媽媽放工後去荃灣廣場搵食,見到有間落地玻璃、以木系裝修非常chill 的日式coffee shop 就入去試試。 原來coffee shop 除了有雪糕、芭菲、綠茶、咖啡飲品order外。仲有可作晚餐的Pizza 同dinner meal 叫。巴馬火腿pizza $168即叫即做,非常熱辣辣,pizza夠熱好重要。一個批有6塊,上面超多薄薄紅色帶透明的巴馬火腿、仲要有超多芝士融係Pizza上面。 一邊食一邊拉絲。薄餅外脆內軟,唔熱氣。每人食完三塊,已經非常飽。牛油果雞胸 $158非常健康嘅牛油果雞胸沙律,雞胸非常嫩滑食落唔會好韌,沙律菜非常新鮮食落脆脆的,牛油果食得出非常新鮮,唔會腍啤啤。仲有一個超好食嘅迷你吐司士多啤梨作甜品。$58 玫瑰檸檬花茶熱嘅玫瑰檸檬花茶,原來入面仲有加非常補嘅紅棗杞子蛋非常暖身保健飲落酸酸甜甜好開胃。$58 天山抹茶雪糕使用九州福崗出名的八女茶粉做成。超濃茶香,食落回甘,唔會過甜,配埋紅豆同丸子,口感非常match,食完非常開心。

巴馬火腿pizza $168

牛油果雞胸 $158

$58 玫瑰檸檬花茶

$58 天山
2024-02-28
自從有咗屯馬線真係去邊都好方便🚀,最近去多咗荃灣區,至發現呢頭啲商場都幾多嘢行,仲有好多隱世高質餐廳㗎💫!呢間Ufufu Cafe,甜品控要Bookmark⭐️!意粉、咖啡OK嘅,最抵讚係有大量極IGable嘅打卡甜品選擇🍦🍧。商場舖嚟講,價錢都真係唔貴!🍝明太子帆立貝忌廉意粉$128見到有明太子即刻狗沖落單!其實佢份量唔係話好多,兩個人Share啱啱好。🕵️‍♀️: 明太子味好出好香,但略嫌少少偏鹹,呢個價錢係OK嘅!重頭戲係甜品👇🏻👇🏻🍧草莓物語芭菲 $88 暫時係我食過最好味嘅芭菲雪糕🩷!單點$88,跟埋杯咖啡就$116。要封佢係性價比之王呀👑!呢度芭菲款式勁多,朱古力、抹茶味都有幾個花款。全部都有相畀你睇,最後揀咗比較Fresh嘅士多啤梨味🍓!芭菲底,on top 係牛乳軟雪糕🍦同一嚿好酥脆嘅千層酥。個雪糕應該用咗3.6牛乳🥛,食落唔係好甜,但又好滑、好重奶香味,好味喎😍!入面落咗好多士多啤梨粒粒,仲有個紅莓醬畀你落,成Set嘢都好精緻,好鍾意呀😍!🥭芒果派對多士 $138多士已經幫你界好咗三大舊,有焦糖甜烤嘅表面,食落唔算好甜👌🏻,都幾易入口,係可以食晒成碟唔太漏。啲芒果都好甜☺️,

🍝明太子帆立貝忌廉意粉$128

重頭戲係甜品👇🏻👇🏻

🍧草莓物語芭菲 $88
暫時係我食過最好味嘅芭菲雪糕🩷!
單點$88,跟埋杯咖啡就$116。要封佢係性價比之王呀👑!

🥭芒果派對多士 $138
多士已經幫你界好咗三大舊,有焦糖甜烤嘅表面,食落唔算好甜👌🏻,都幾易入口,係可以食晒成碟唔太漏。啲芒果都好甜☺️,一啲都唔酸!

佢哋嘅甜品係有襯晒色Tone💛,芒果款就配一樣係黃色嘅蜜糖畀我落,個牛奶雪糕真係幾好味!

☕️Latte (+$28)
🍹Iced Mocha (+$28)
咖啡都OK喎,冷熱同價。
杯Mocha賣相唔錯,味道唔會過濃同澀,係我鍾意飲嘅口味。

呢度係我覺得可以再訪嘅餐廳😀!
Tea Time唔嗌主食,簡單嚟嘆杯芭菲同咖啡,Chill返一頭半個鐘都好Relaxing!下次會想嚟試吓抹茶系列🍵,應該味道都唔錯嘅。
2023-12-14
  • 草莓物語芭菲
4天前 0 瀏覽
朋友仔仲未收工,我行住睇下搵咩食,見到呢間好日式既cafe,有好多人特登黎買軟雪糕食,一於又試下呢間。好,坐低睇下有咩好食先。九州漢堡扒多士,厚厚多汁漢堡扒,啖啖肉,肉地咬落有texture。多士就拌有士多啤梨和口感幼滑忌廉。照燒親子雞薄餅,又薄又脆pizza,每件pizza都有雞肉和蛋蛋,有濃郁芝士仲有沙律醬,越邪惡越好味。香橙朱古力芭菲,係呢度既signature, 將chocolate sauce倒落去果下,真係要打咭。成個芭菲好豐富,有soft cream,mousse,朱古力蛋糕,crunch,仲有橙橙。

好,坐低睇下有咩好食先。

多士就拌有士多啤梨和口感幼滑忌廉。

2024-05-10 0 瀏覽
朋友帶我黎呢間餐廳位於荃灣廣場入面,呢度有好多唔同既餐廳,佢帶我黎呢度食好正既甜品,呢度環境都幾闊落光猛,座位舒適,我地叫左一個半熟蛋雞肉PIZZA,呢個PIZZA即叫即焗好大個仲脆卜卜咁,涵料都好多下,而且仲有燒烤醬汁既味道,呢度既芭菲同雪糕都係日本直送既材料,比較新鮮,我地叫左一個士多啤梨芭菲雪糕,雪糕係用左日本3.6牛奶制成所以比較香滑,另外仲有士多啤梨都係日本既新鮮生果,好鮮甜,牛油果多士都唔錯。

明太子帆立貝忌廉意粉 $128估唔到帆立貝好大粒😋🐚 帆立貝味道鮮甜😍 而明太子醬汁帶有微微嘅鹹香 好好味😋 明太子忌廉汁十分creamy 😋😋豚肉生薑燒烏冬 $98生薑醬汁煮嘅豚肉十分入味☺️咬落去有微微嘅甜香 薑味唔會太重 醬汁配埋烏冬撈埋一齊 滑嘟嘟咁食入口😍芒果派對 $138甜品我哋揀咗芒果派對☺️好多芒果而且擺盤美麗😚UFuFu Cafe (荃灣)📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖

明太子帆立貝忌廉意粉 $128

豚肉生薑燒烏冬 $98
生薑醬汁煮嘅豚肉十分入味☺️咬落去有微微嘅甜香
薑味唔會太重 醬汁配埋烏冬撈埋一齊 滑嘟嘟咁食入口😍

芒果派對 $138
甜品我哋揀咗芒果派對☺️好多芒果而且擺盤美麗😚

UFuFu Cafe (荃灣)
📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖
2024-05-06 0 瀏覽
這間過江龍咖啡店來自佐賀😝,主打日式餐點,而甜品更由日籍甜品師設計🥰,賣相精美,很適合我這個甜品控😈餐廳裝修以木系風格為主調,營造休閒寫意感覺❤️,雖然餐廳空間不多,但座位與座位之間有一定距離,坐得亦很舒適😗- 明太子帆立貝忌廉意粉🍝 $128意粉口感煙韌😗,掛滿濃稠明太子忌廉醬汁😍,帆立貝鮮味有彈性☺️,鹹香味十足😎- 番茄羅勒薄餅🍕 $118薄餅厚薄剛好,餅底香脆有嚼勁🤣,表面鋪滿大量車打芝士、高達芝士、巴馬臣芝士🧀、番茄🍅及羅勒,混合三款芝士,拉絲效果明顯😍,每一口亦可品嚐到番茄的酸、羅勒的清新及芝士的鹹香,口感很香濃惹味😋- 八女抹茶多士🍞 $138賣相相當精緻,而且份量豐富‼️,吐司吸收濃郁蛋香🍳,外層煎至金黃酥脆,內裹口感鬆軟綿密,表面加上大量香甜忌廉、細膩紅豆🫘、士多啤梨🍓及軟燸白玉🍡配料,層次豐富🤩,另可配上楓糖醬汁🍯,加強甜味,抹茶軟雪糕,茶味回甘,奶香味十足😋推薦大家來這間咖啡店必點八女抹茶多士👍🏻,味道相當有驚喜❤️,其他正餐菜式亦很不錯,果然是日本過江龍店舖‼️📍 Ufufu cafe - 荃灣荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖@ufufu_coffee_

- 明太子帆立貝忌廉意粉🍝 $128

另有分店:銅鑼灣

#justlingggxd_cafe
#justlingggxd_荃灣
2024-05-03 0 瀏覽
入到餐廳,滿是日本之感覺,家族感甜品店子。🇯🇵🍰 #日式甜品 #家族感 #美食抹茶法式吐司有法式吐司,整得好美,還要好好吃!抹茶味,雪糕濃,吐司熱辣辣,楓糖醬汁不會淋,又有空氣感之感覺,楓樹糖漿,甜甜好味!紅豆後小丸,口感煙韌,表面有滿滿的抹茶粉,抹茶味濃郁,沾了醬的吐司也不太甜膩!芭菲亦非常打卡,喜歡喔。甜品飲品就當然特別香蕉牛奶雪糕芭菲是日式牛奶雪糕,焦糖香蕉,色澤金黃,香蕉味道香,雪糕軟,配上朱古力點點烤香甘香,口味是香蕉朱古力的快樂。任您選擇,甜品充滿日本感覺,擺設充滿了日本特色,美味之甜品,旅行之感覺。蘋果汁很傳統感覺,有日本口感,誘人香~士多啤梨芭芭菲用士多啤梨製成,很美,打卡非常棒,雪糕有日本奶的鮮香,甜度適合滿是日本的感覺,配日式碟子,很有感覺

抹茶法式吐司

芭菲亦非常打卡,喜歡喔。甜品飲品就當然特別

香蕉牛奶雪糕

蘋果汁
很傳統感覺,有日本口感,誘人香~

士多啤梨芭芭菲

滿是日本的感覺,配日式碟子,很有感覺
{食盡荃灣之日式 — Ufufu cafe }————————————————呢排成日行雷落雨, 最啱都係留喺室內食件cake飲杯咖啡🫢, 位於荃灣廣場既, 以木系裝修帶出自然日式風格, 落雨天過嚟食個甜品飲杯咖啡,感覺幾寫意🔸 牛油果雞胸配法式吐司 $158份量都幾大,尤其係髮色吐司有好多cream, 建議如果想試多幾款食物嘅話可以同朋友一齊share呢一個餐😚, 牛油果新鮮, 吐司軟綿綿,加埋雞胸感覺幾健康😋🔸 蜂蜜四式芝士pizza $138Pizza黎到香噴噴🤩 超香芝士味, 記得趁熱食,食得出落左蜂蜜, 比起一般芝士pizza再多左陣甜味🔸 吉士忌廉芒果芭菲 $88 / $116Parfait系列口味多多, 有抹茶朱古力 咖啡 士多啤梨 焦糖 等,不過我就俾佢呢個成朵花既芒果吸引左,芒果好甜唔酸,$116就可以包埋杯coffee,幾岩想下午茶既人嘆下既人Overall comment: 幾清新既日式cafe,主要食甜食,再有小小意粉同pizza
{食盡荃灣之日式 — Ufufu cafe }
————————————————

🔸 牛油果雞胸配法式吐司 $158

🔸 蜂蜜四式芝士pizza $138

🔸 吉士忌廉芒果芭菲 $88 / $116

Overall comment:
幾清新既日式cafe,主要食甜食,再有小小意粉同pizza

一早就已經上嚟朝聖,好多朋友都話呢度嘅多士同埋芭菲雪糕超好食。今日終於有時間可以過嚟試吓,其實都已經係行完街嘅晚上。🤣兩個女仔有少少肚餓,所以都叫得比較多。九州漢堡扒 $158講真,好豐富,好惊喜。漢堡扒好juice好嫩滑,咬落去係爆汁。然後有一隻温泉蛋,入邊的蛋王是5成熟。然後有少量沙律+蘑菇+車厘茄,中和返啲蛋同牛的油脂。最後有一個French Toast上邊有竹少忌廉+士多啤梨,呢個多士好正,吸滿蛋漿再去焗,好香濃,外脆內軟。博多明太子PIZZA$118呢個係一個pizza,超級無敵香。一擺上嚟,好香濃的芝士味,芝士下邊是一層明太子,最底係脆香餅底,每啖都有拉絲芝士+咸香明太子+脆香餅底。三層享受,每層都好夾。好正呀吉士忌廉芒果 $88好鐘意呢個。一開始仲擔心又芒果又吉士又忌廉,會唔會又甜又漏咖!…no,no,no..結果係店主將吉士同忌廉打成沙𣲙+芒果的清甜。最後一啲都唔漏,係清新,係清甜。博多甜草莓梳打。$48是酸酸甜甜的加埋㧧打同𣲙,又開胃又啱曬夏天享用拿鐵咖啡。$45咖啡同奶的比例啱啱好,係一杯好咖啡,啱曬食完仲要工作的拼搏精神香港人。

兩個女仔有少少肚餓,所以都叫得比較多。

九州漢堡扒 $158

博多明太子PIZZA$118

吉士忌廉芒果 $88

博多甜草莓梳打。$48
是酸酸甜甜的加埋㧧打同𣲙,又開胃又啱曬夏天享用

拿鐵咖啡。$45
2024-04-30
  • 九州漢堡扒多士
  • 博多明太子pizza
  • 吉士忌廉芒果芭菲
  • 博多甜王草莓梳打
2024-05-02 13 瀏覽
已經係第2次黎食啦~ 今次見到意粉menu 係全日供應! 叫左和風蜆意粉,份量都幾多,而且蜆肉都比得好大方,唔會有沙。個意粉比較濕潤,唔會乾,相對冇咁咸,幾好食。九洲漢堡扒多士如果又想食咸食又想食甜食,而且肚既空間有限,絕對推介呢個! 漢堡扒好juicy,切開都已經睇到D肉汁流左出黎! 多士係法式多士,外皮少少焦脆,中間好濕潤。再加埋cream同埋蜜糖,同埋士多啤梨,真係正中我心意。草莓物語芭菲呢到既芭菲係我每次黎到都要食,每次簡都好掙扎,因為款款都好吸引好想試! 芭菲有雪糕,仲有cream,底仲有鍊奶同埋脆脆,食落口感好豐富。另外,士多啤梨醬係分上,可以自己落幾多就幾多!

九洲漢堡扒多士

草莓物語芭菲
2024-05-02 10 瀏覽
餐廳主推日式餐點, 甜點全部由日本甜點師設計, 配上牛乳雪糕🍦勁靚又好食❤️Menu選擇雖然唔算多, 以Pizza,芭菲, French Toast,pasta 為主~ staff勁友善❣️食物全部都好好食!推薦西多士🍞Pizza都焗得好脆同煙韌🤤🤤.明太子帆立貝忌廉意粉 $156加左 Ice Mocha明太子味好夠,而且好 creamy!! 蜂蜜四色芝士薄餅 $138厚邊厚底Pizza, 勁煙韌🤤仲附上左蜂蜜淋上去!焦糖香蕉多士 $138附上嘅牛乳雪糕好濃好好食!成個配搭好好❤️
明太子帆立貝忌廉意粉 $156
加左 Ice Mocha
明太子味好夠,而且好 creamy!!

蜂蜜四色芝士薄餅 $138
厚邊厚底Pizza, 勁煙韌🤤仲附上左蜂蜜淋上去!

焦糖香蕉多士 $138
附上嘅牛乳雪糕好濃好好食!成個配搭好好❤️
2024-04-30 26 瀏覽
今晚來看30元電影,見到餐廳門口憑即日戲票可有9折。餐廳食物以西日為主:款式分為薄餅,甜品,雪糕,全日早餐,咖啡很適合女任享用,食物外形相當嘩麗,我們選了一個薄餅,3杯飲品。摩卡咖啡好香好滑,拉花都很漂亮又大杯抹茶咖啡都好吸引博多草莓梳打芝士蕃茄羅勒葉薄餅好驚喜芝士拉絲柔軟,味道濃濃好惹味酸咸味道刺激味蕾。
今晚來看30元電影,見到餐廳門口憑即日戲票可有9折。
餐廳食物以西日為主:
款式分為薄餅,甜品,雪糕,全日早餐,咖啡

摩卡咖啡好香好滑,拉花都很漂亮又大杯

摩卡咖啡

抹茶咖啡都好吸引

抹茶咖啡

博多草莓梳打

芝士蕃茄羅勒葉薄餅

芝士蕃茄羅勒薄餅

好驚喜芝士拉絲柔軟,味道濃濃好惹味酸咸味道刺激味蕾。
2024-04-21
摩卡咖啡
抹茶咖啡
芝士蕃茄羅勒薄餅
2024-04-29 31 瀏覽
#fatchubelly 荃灣📍 Ufufu cafe (荃灣廣場) (荃灣)💥九州漢堡扒多士九州漢堡扒鮮嫩多汁 😋配菜亦都比得好足料多士配埋士多啤梨出乎意料幾好食👍🏻幾推薦大家嗌呢個!💥照燒親子雞PizzaPizza 份量好多好啱幾個朋友share👨‍👩‍👧‍👦糖心蛋配埋照燒雞好夾中間仲有少少洋蔥同芝士一齊食落口感脆脆哋又可以拉絲如果大家食正餐都不妨可以試吓✅💥草莓物語巴菲巴菲嘅雪糕食落好滑好重牛奶味🍦士多啤梨亦都俾得好多同埋好甜配埋啲草莓醬食落酸酸甜甜🍓啱啱好中和咗啲罪惡感Ufufu cafe (荃灣廣場) (荃灣)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖
#fatchubelly 荃灣

📍 Ufufu cafe (荃灣廣場) (荃灣)

💥九州漢堡扒多士
九州漢堡扒鮮嫩多汁 😋
配菜亦都比得好足料
多士配埋士多啤梨出乎意料幾好食👍🏻
幾推薦大家嗌呢個!

💥照燒親子雞Pizza

巴菲嘅雪糕食落好滑好重牛奶味🍦
士多啤梨亦都俾得好多同埋好甜
配埋啲草莓醬食落酸酸甜甜🍓
啱啱好中和咗啲罪惡感

Ufufu cafe (荃灣廣場) (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖
今次我地去左荃灣行街食飯,荃灣都幾多野行,連續幾個商場係附近,我地就揀左呢間日式既coffee shop食野,佢係由日本既九州開過黎香港架🤩餐廳環境幾好,枱上有餐具紙巾,餐牌仲真係有日文,幾有旅行feel,呢度既甜品種類都好多,我地就嗌左兩款✌🏻八女抹茶多士($138)呢個甜品好有日式風格,有幾粒白玉旁邊伴碟,3件多士都淋上cream,抹茶醬同紅豆,仲有杯勁大既抹茶雪糕,雪糕係好濃厚既抹茶味,好岩我呢d抹茶控,多士本身已經被淋上既配料整得好有層次既味道,雖然有附上一小壺蜜糖,但係唔落都好好味,落埋都一樣正🍵咖啡芝士忌廉芭菲(單點$88)(連咖啡set $116)呢個芭菲可以選擇跟一杯咖啡或者就咁單點,黎到coffee shop梗係嘆番杯啦,呢個咖啡芝士忌廉口味其實即係tiramisu,食之前淋上附上既咖啡味醬,個芭菲食落好有種順滑感覺,食到裡面有d栗米片等既脆脆配料更有口感😋拿鐵咖啡咖啡我地揀左熱既Latte,入口好滑既一杯咖啡☕️蜂蜜四色芝士薄餅($138)呢個pizza上菜時已經聞到好香芝士味,佢係落蜜糖食既,之前真係未食過甜味既pizza,估唔到蜜蜂同芝士pizza都好夾,下次再黎

八女抹茶多士($138)

咖啡芝士忌廉芭菲(單點$88)(連咖啡set $116)

拿鐵咖啡
咖啡我地揀左熱既Latte,入口好滑既一杯咖啡☕️

蜂蜜四色芝士薄餅($138)
呢個pizza上菜時已經聞到好香芝士味,佢係落蜜糖食既,之前真係未食過甜味既pizza,估唔到蜜蜂同芝士pizza都好夾,下次再黎一定要嗌呢個咁特別既pizza,只有呢度食得到🍕

呢間餐廳食物都真係出色,保持到日本去旅行既風味,賣相同味道都好吸引,行完街係度食野hea下咁又一日都幾嘆😌
2024-04-17
  • 八女抹茶
2024-04-23 91 瀏覽
每個人手中總係有張cafe名單😇今日放工終於有機會約埋個朋友一齊去試試呢間bookmark咗好耐 位於荃灣廣場嘅Ufufu cafe☕️呢一度售賣一啲French Toast 、Pizza🍕、甜品、咖啡為主 款式都幾多 最後我哋要咗牛油果雞胸French Toast 呢個組合好新鮮 一半鹹一半甜 啱晒想一次過食主食、甜品嘅朋友🙆🏻‍♀️牛油果好creamy 雞胸肉依然嫩滑juicy 旁邊仲有雞蛋、沙律、蕃茄仔、炒蘑菇🍄‍🟫非常之fresh 法式吐司好香脆 奶香味濃 加埋cream同糖漿 感覺大滿足!博多明太子Pizza 上枱是熱辣辣 明太子帶有少少辛辣味 加埋可以拉絲嘅芝士 口感超豐富 個餅底偏脆身 個份量都幾大!飲品方面 我哋分別叫咗牛乳八女抹茶🍵同摩卡咖啡 抹茶牛乳帶有茶甘 飲落好順滑 嗰造型都好適合打卡😇朋友嘅Mocha 唔會太甜 朱古力都咖啡味道好balance 都推介!其實佢啲甜品都好吸引 下次再過嚟的話 一定要試試🎉

其實佢啲甜品都好吸引 下次再過嚟的話 一定要試試🎉