2024-05-13 27 瀏覽
將軍澳的朋友係咪好掛住《段純貞》呢!好消息! 🎉 最近,該區的《段純貞》分店於原址重啟業。《段純貞》聞名在於其嘅牛肉獨特湯底以牛大骨配合二十三種中藥熬煮而成,營養價值高,味道一流。為了要重温係度食咁美味牛肉麵嘅美好回憶,我就立即衝左嚟。今次嚟嗌左以下美食:<清湯牛肉麵> $78一碗內有3片厚切牛肉,食落有嚼勁而冇「渣」。牛脂分佈均匀,肉質鮮嫩。細麵用傳統的製法去做成,麵體氣孔多,能使其易沾濃厚醬汁。<燉番茄腱心半筋半肉麵> $82牛肉筋(半筋)件「閃令令」、「滑嘟嘟」,見到都流哂口水。牛腱心肉(半肉)非常珍貴,一牛頭而能取出約5碗份量嘅牛腱心肉。其肉香醇厚,質地軟腍,非常滋味!而這碗麵的麵底是手工麵。在製作此麵時,麵團反延壓覆維持韌性,所以麵條不易拆斷。至於其厚簿不均的麵體就增强了掛汁能力。<酥炸排骨> $48排骨大大件,油而不腻而且非常酥脆,一咬落去 "喔喔" 聲。<新鮮豚肉鍋貼> $42一碟有5件,配以醋食用,味道非常夾。另外,鍋貼嘅外皮非常薄,但完完冇穿冇爛,犀利!👍呢度師傅咁認真去煮每一道菜;我都會喺度慢慢食、慢慢

為了要重温係度食咁美味牛肉麵嘅美好回憶,我就立即衝左嚟。

今次嚟嗌左以下美食:

<清湯牛肉麵> $78
細麵用傳統的製法去做成,麵體氣孔多,能使其易沾濃厚醬汁。

<燉番茄腱心半筋半肉麵> $82

<酥炸排骨> $48
排骨大大件,油而不腻而且非常酥脆,一咬落去 "喔喔" 聲。

<新鮮豚肉鍋貼> $42

呢度師傅咁認真去煮每一道菜;我都會喺度慢慢食、慢慢歎去「㗳」真每一口味道、享受一番。想好似我歎?快d嚟!