2024-05-14 12 瀏覽
感覺一秒回到泰國🇹🇭~ 同朋友發現胡忠大廈附近有間泰國菜。睇番原來香港泰國領事都推薦。店員又介紹湯底係老板同泰廚親自到泰國學師後,再慢慢調配味道而成。🥢泰式和牛濃湯麵又真係正宗得來,又幾啱口味~ 濃得黎又唔會死咸。配料牛肉、牛丸,炸豬皮都齊全。而幼身金邊粉非常吸湯,邊食邊嚐到濃牛湯~ 必點之選🥢泰式大蝦炒海鮮金邊粉配料同味道十足。大蝦鮮,蝦頭仲有蝦膏。金邊粉鑊氣十足廿。鍾意食辣嘅,就梗係加埋調味料架嘅辣椒粉,提升味道層次~ 🥢招牌燒豬頸肉豬頸肉脆邊&份量都算多。最特別又好食嘅就係自家調製醬汁,提升味道層次🥢泰式炒芥蘭如常將菜葉和菜莖分開烹調,可以食到唔同口感。味道就少少辣,啱胃口🥤泰式奶茶 / 泰式檸檬茶兩款飲品都明顯飲得出係泰國紅茶的淡淡香料味道~ 奶茶夠滑口,檸茶夠爽口。各有特色

🥢泰式和牛濃湯麵

🥢泰式大蝦炒海鮮金邊粉