2024-01-10 512 瀏覽
難得放假,陪太子去長沙灣運動場伸展一下,久不久都會嚟打吓籃球。做完運動梗係肚餓啦!朋友仔提議去 魚你相聚,主打平民價錢的正宗四川風味菜式!餐廳裝修簡潔明亮,而且座位寬敞,啱晒傾偈,都坐得舒服。主打特色川菜,無論食物賣相同質素都幾高,我最鍾意食酸菜魚同埋水煮牛肉,真係唔錯。2-4人鯛魚片酸菜魚 $268 好似張枱咁大嘅一盤酸菜魚,真係十分超值!賣相好靚有特色,微辣老壇酸菜湯都好好飲,鯛魚片肉質比較爽脆,魚肉嫩滑。而且表面鋪滿左老壇酸菜,還有各式各樣的配料,大豆芽、豆腐皮、豆腐、娃娃菜、金針菇、海帶、薯仔,非常豐富,我鍾意呢個配搭,幾惹味。而且還有主食,米線和薯粉,男士們都說食得很滿足。涼拌海蜇海蜇幾乾身,口感唔錯,食完一大盤酸菜魚,我同朋友覺得口味正宗,所以忍唔住再添加小食,咬感十足同都算清新。酸辣萵筍土豆絲土豆絲配埋萵筍一齊食,酸辣味道保留得唔錯,幾清新,好開胃。裏面好多土豆絲,清清地素食都幾好食,仲可以中和油膩感。鹹脆花生花生炸得酥脆,大大粒好飽滿,鹹香滿滿的。豬膶蓮藕片今次同朋友點咗豬膶蓮藕片,配搭幾得意,本身好鍾意食豬潤,因為好有益。呢個辣辣豬膶加埋蓮藕片,辣得好入味也濃味,裏面
2-4人鯛魚片酸菜魚

而且還有主食,米線和薯粉,男士們都說食得很滿足。
涼拌海蜇
酸辣萵筍土豆絲
鹹脆花生
花生炸得酥脆,大大粒好飽滿,鹹香滿滿的。
豬膶蓮藕片
今次同朋友點咗豬膶蓮藕片,配搭幾得意,本身好鍾意食豬潤,因為好有益。呢個辣辣豬膶加埋蓮藕片,辣得好入味也濃味,裏面仲有好多爽脆蓮藕,好足料。

食完辣嘢,最後飲番杯冰凍飲品解辣,refreshing!
  • 酸菜魚
  • 豬潤蓮藕