2024-04-27 112 瀏覽
星期五想慳錢但又想TGIF一下,就去成日搭車經開,令大胃好想試吓嘅一間酸菜魚餐廳,去到先知原來都幾受歡迎,好多街坊會嚟食星期五決定食大碗啲酸菜魚,嗌個2-4人量可能本身一人餐都已經好大碗好抵食,二人份一上菜,大胃嗰檯就成為全場焦點,真係超超超超巨大碗裡面有勁多魚肉,平時食嘅酸菜魚都係用鱸魚,呢間有鯛魚,冇乜骨得嚟仲好爽彈仲有好多配料喺裡面,有唔同蔬菜、木耳、豆腐、寬粉等等,好足料另外仲有包兩碗麵飯,我地揀咗一碗薯粉同米線,烚得彈口,撈老壇酸菜湯勁正另嗌份涼食嚟中和返先,涼拌海蜇幾平,但又好大份,撈咗麻油同芝麻條條都好好肉地,好爽口同香口每次食酸菜魚,有得嗌嘅話,一定要食紅糖糍粑,呢間紅糖糍粑整得好脆卜卜點黑糖漿再點黃豆粉,內心都融化了嘢飲可以以餐飲價加配,大胃就飲鹹檸樂篤爛鹹檸有好多果肉,好解辣大胃之母要咗杯凍檸水,好大杯,店長好好咁拎食鹽畀佢

鯛魚片酸菜魚

星期五決定食大碗啲酸菜魚,嗌個2-4人量

涼拌海蜇

條條都好好肉地,好爽口同香口

紅糖糍粑

點黑糖漿再點黃豆粉,內心都融化了

凍鹹檸樂

嘢飲可以以餐飲價加配,大胃就飲鹹檸樂

篤爛鹹檸有好多果肉,好解辣

凍檸水

大胃之母要咗杯凍檸水,好大杯,店長好好咁拎食鹽畀佢
2024-04-26
鯛魚片酸菜魚
紅糖糍粑
凍鹹檸樂
凍檸水
2024-02-26 432 瀏覽
今日又去覓食望見呢間魚你相聚嘅店舖🤔、係位於深水埗整間人流都好多😲勁多人爆哂、整嗰店舖係主打食酸菜魚、同時都有套餐食😚、仲有其它煲仔飯都有9款選擇亦都有、同埋魚片都有4款選擇、湯底有8款揀有辣同唔辣可揀!.鱸魚片酸菜魚 $76今次我冇選擇大大窩酸菜魚🤔、因為我食唔到好多野、又想試吓其它所以叫咗套餐、整個套餐都抵食可以自己選擇配菜選二:萵荀、豆卜、同埋主食選一:手工薯粉、魚片鮮嫰入口都味腥味😙、窩筍爽口豆卜索滿湯汁入哂味、薯粉口感煙韌彈牙沾滿湯汁帶點酸菜湯味道😋!.鹹蛋肉餅煲仔飯 $58呢一款煲仔飯賣相睇得吓🤔、係以藤蘿伴煲仔望著覺得都幾特別、整嗰煲仔飯散發香噴噴炭香味😚、整塊肉餅啖啖肉香味入口鮮滑腍美味😋、配埋焦香粒粒米飯軟硬適中、加添埋自家製豉油味道十足、食到煲底啖啖脆卜卜焦香超正!.鹽焗手撕雞 $42呢一款小食手撕雞望著都幾好🤔、我覺得味道都好香、入口味道適中又有咬口、一絲絲口感鹽香味道、配埋一粒粒花生香而脆口!.紅糖糍粑$28呢一款紅糖糍粑金黃脆口😙、一條條長條型賣相🤔、外香脆鬆薄內煙糯口感、沾吓黑糖漿同黃荳粉味道香甜又好食😋!.鹹檸七 $15 熱奶茶 $12呢兩杯飲品熱奶茶色澤
今日又去覓食望見呢間魚你相聚
鱸魚片酸菜魚 $76

鹹蛋肉餅煲仔飯 $58

加添埋自家製豉油味道十足、食到煲底啖啖脆卜卜焦香超正!
鹽焗手撕雞 $42

紅糖糍粑$28

鹹檸七 $15
熱奶茶 $12

呢兩杯飲品熱奶茶色澤淺奶色澤、飲入口濃郁茶味、香口😚又夠滑口😋、鹹檸七通透飲入口冰涼口感😚、啖啖咸咸甜甜味道口感都幾好!
2024-02-23
2024-01-10 512 瀏覽
難得放假,陪太子去長沙灣運動場伸展一下,久不久都會嚟打吓籃球。做完運動梗係肚餓啦!朋友仔提議去 魚你相聚,主打平民價錢的正宗四川風味菜式!餐廳裝修簡潔明亮,而且座位寬敞,啱晒傾偈,都坐得舒服。主打特色川菜,無論食物賣相同質素都幾高,我最鍾意食酸菜魚同埋水煮牛肉,真係唔錯。2-4人鯛魚片酸菜魚 $268 好似張枱咁大嘅一盤酸菜魚,真係十分超值!賣相好靚有特色,微辣老壇酸菜湯都好好飲,鯛魚片肉質比較爽脆,魚肉嫩滑。而且表面鋪滿左老壇酸菜,還有各式各樣的配料,大豆芽、豆腐皮、豆腐、娃娃菜、金針菇、海帶、薯仔,非常豐富,我鍾意呢個配搭,幾惹味。而且還有主食,米線和薯粉,男士們都說食得很滿足。涼拌海蜇海蜇幾乾身,口感唔錯,食完一大盤酸菜魚,我同朋友覺得口味正宗,所以忍唔住再添加小食,咬感十足同都算清新。酸辣萵筍土豆絲土豆絲配埋萵筍一齊食,酸辣味道保留得唔錯,幾清新,好開胃。裏面好多土豆絲,清清地素食都幾好食,仲可以中和油膩感。鹹脆花生花生炸得酥脆,大大粒好飽滿,鹹香滿滿的。豬膶蓮藕片今次同朋友點咗豬膶蓮藕片,配搭幾得意,本身好鍾意食豬潤,因為好有益。呢個辣辣豬膶加埋蓮藕片,辣得好入味也濃味,裏面
2-4人鯛魚片酸菜魚

而且還有主食,米線和薯粉,男士們都說食得很滿足。
酸辣萵筍土豆絲
鹹脆花生
花生炸得酥脆,大大粒好飽滿,鹹香滿滿的。
豬膶蓮藕片
今次同朋友點咗豬膶蓮藕片,配搭幾得意,本身好鍾意食豬潤,因為好有益。呢個辣辣豬膶加埋蓮藕片,辣得好入味也濃味,裏面仲有好多爽脆蓮藕,好足料。

食完辣嘢,最後飲番杯冰凍飲品解辣,refreshing!
  • 酸菜魚
  • 豬潤蓮藕
呢日同朋友👩‍🦰一齊喺呢間餐廳食個 quick late lunch🤣呢度有「一人套餐」可以自己揀「主要食材 + 湯底 + 2個配菜 + 主食」,咁揀咗「$76 鱸魚片 + 檸檬酸菜湯 + 萵筍 + 生菜 + 米線」,又可以「追加食材」,咁加咗 $38「鯛魚片」、$33「鮮嫩肥牛」、$39「墨魚片」、$15「午餐肉」,諗住 share 嚟食 🤣我哋叫咗「一人套餐」諗住係一碗點知一嚟就嚟咗三碗🤣,以為搞錯咗,原來係因為我哋加咗好多「追加食材」咁一碗裝唔晒要分開兩碗裝然後「米線」又自己一個碗咁就一共有三碗🤣真係大大碗👍,首先飲啖湯先,味道濃郁仲有我鍾意嘅檸檬味(真係有幾片檸檬🍋);全部食材都幾好味,特別係「鱸魚片/鯛魚片」同埋「肥牛」肉質夠鮮嫩😋$42「鹽焗手撕雞」:有鹹香,撈埋好多芫荽🌿一齊食,好味😋跟餐加 $5「凍檸茶」:要咗少甜少冰,幾清新😋跟餐加 $5「熱奶茶」:大大杯夠濃郁夠滑👍

$42「鹽焗手撕雞」:有鹹香,撈埋好多芫荽🌿一齊食,好味😋

跟餐加 $5「凍檸茶」:要咗少甜少冰,幾清新😋

跟餐加 $5「熱奶茶」:大大杯夠濃郁夠滑👍
姨姨說魚你相聚居然有涼拌海蜇,不是每間餐廳有所供應的,涼拌海蜇咬感爽脆,蠻挑逗味蕾的,爽口好吃,混入魚你相聚自家製醬汁,涼拌海蜇恰到好處的口味,使人胃口大開。皮蛋控一定要試試看青椒皮蛋,魚你相聚的特製青椒皮蛋口感滑順扎實,濃郁的青椒香在口中翩翩起舞,皮蛋香辣涮嘴,還有皮蛋幽幽的蛋香及甘醇滋味,青椒皮蛋被我秒殺吃完。檸檬酸菜湯鯛魚米線以酸菜、檸檬、鯛魚為主要食材,我另加配娃娃菜、豆腐皮和萵筍,檸檬酸菜湯呈現出酸香、鮮美、回甘的獨特風味,檸檬是烹製這湯品的靈魂所在,使湯酸中帶鮮,讓娃娃菜、鯛魚、萵筍與豆腐皮充分吸收湯的味道。個人覺得鯛魚的肉質很不錯的,沒有骨刺,如果愛吃酸的話,檸檬酸菜湯雕魚米線蠻適合酸味愛好者的味兒,檸檬酸菜湯雕魚米線真的很棒,開胃又下飯,推薦大家一試。炎熱的夏天挺需要喝一杯冰冰涼涼的鳳梨梳打特飲,鳳梨梳打特飲一吸,鳳梨果香瞬間爆出,甜甜酸酸的梳打非常清爽,頗為消暑,姨姨大愛鳳梨梳打特飲。凍鹹檸七以鹽醃漬的檸檬混搭七喜就是無敵,凍鹹檸七的鹹檸檬記得稍微戳一下,讓鹹檸檬的鹹酸味散開來,不然就等於在喝七喜而已,爽甜的七喜配上酸鹹的鹹檸檬相當對味。雖然說口水雞會有點辣,但媽媽還

雖然說口水雞會有點辣,但媽媽還是喜歡,口水雞雞肉鮮嫩,雞皮滑滑的,口水汁加入辣油和醋,一開始嚐起來酸酸的,後勁上來就有些辣感,口水雞是道十分開味的小食,辣度可以依個人吃辣程度要求主廚調整,所以不用太擔心。

媽媽精選營養價值高的花膠濃湯雞煲薯粉,花膠濃雞湯費時燉煮至呈奶黃色澤,喝起來甘甜鮮香,因為加入大量的枸杞和娃娃菜,以及膠質豐盛的花膠,雞肉用筷子輕輕一夾,輕鬆地將骨肉分離,雞肉肉香十足,帶有嫩感好不討喜。

藤花椒雞煲薯粉麻與辣兩種感受都相當突出,屬於厚實的⿇辣,散發陣陣藤椒香氣,其誘發食欲的畫面令人心動。細滑的藤花椒雞愈咬愈動人,響鈴吸飽湯汁,多吃幾口,嘴唇泛麻,接著是辣勁,晶瑩剔透的薯粉甚有彈性,捲起麻辣湯。

紅糖糍粑是川菜特色甜品之一,將糯米糰子外層炸至金黃色澤,糍粑外脆內軟糯,淋上紅糖再撒上些許花生粉點綴,紅糖糍粑香酥微甜的美味,整體吃上來不會太過甜膩。

2024-05-03 9 瀏覽
係深水埗買完野,想食一下酸菜魚,突然諗起長沙灣的魚你相聚,餐廳就係地鐵站上面,好方便!它是小店,一共只有兩間分店。晚飯時間人好多,但剛好有位,看似老闆娘的收銀好熱情,見有位,笑容可掬即刻招手叫我地坐低。坐低先點了飲品,咸檸七和利賓立梳打特飲,夠消暑又解辣!大盤酸菜魚,足夠2-4人食,開頭都有點不信,但上枱一刻真的份量超多,價錢不過$268。選了鯛魚片老壇酸菜湯。配料有薯粉、薯仔、萵荀、豆腐、豆腐皮、大豆芽、娃娃菜、金針菇。酸菜湯揀了微辣,酸辣度對於我黎講恰到好處,魚片頗多,而且嫩滑。最欣賞係有好多芫茜和芝麻混合於湯底,令成盤魚更香!咸魚肉餅煲仔飯以為酸菜魚唔夠食所以點的,但明顯點多了。不過味道有驚喜!一是因為價錢不貴,二是味道好。肉餅大大塊肥瘦適中,尤其飯底,差不多整煲都係黃金的飯焦!香脆可口。加少少豉油,已經好好食!整體黎講,這間小店價錢公道,食物好食,值得一試!

坐低先點了飲品,咸檸七和利賓立梳打特飲,夠消暑又解辣!

咸魚肉餅煲仔飯

整體黎講,這間小店價錢公道,食物好食,值得一試!
2024-04-22
  • 酸菜魚
  • 煲仔飯
2024-05-02 17 瀏覽
間唔中都會去呢間度食辣嘢,今次就嚟呢度食酸菜魚,份量足夠比三至四人食,湯底我哋就揀咗麻辣同埋青藤椒,我哋揀咗小辣,但係可能食物嘅份量比較多,都唔算太辣酸菜魚嘅主角就梗係係魚啦,今次我哋就揀咗鯛魚,上菜嘅時候已經係一片片,食落有魚嘅甜味,魚皮幾爽脆,個人覺得口感比鱸魚好食另外嘅配料仲有鴨血、午餐肉、肥牛等等,份量都幾充足,底層會有薯粉,本身都有配主食,所以食晒嘅話真係會好飽另外仲叫咗份麻辣手撕雞,雞肉會有少少韌,麻辣味夠晒辣,作為開胃小菜亦都唔錯

2024-04-22 12 瀏覽
在柴灣小西灣道的「魚你相聚」,真是一個平民價錢下品嚐正宗四川風味的絕佳去處。他們的2-4人爐魚片酸菜確實令人回味無窮湯汁酸爽可口,配上薯粉和米線,簡直是一組完美的組合。另外,他們的薑蓉口水雞更是不容錯過鮮嫩多汁,薑味恰到好處,絕對是開胃的最佳選擇。要說到清爽的一道菜,涼拌梅蜇絕對是首選,清新的口感帶來一絲絲涼意,令人心曠神怡。至於甜品方面,凍鹹檸七和紅豆冰都是不錯的選擇,特別是在炎熱的夏天,絕對能夠解渴解膩。總的來說,「魚你相聚」不僅僅價錢親民,更是味覺的享受之地,推薦給喜歡四川風味的朋友們。
他們的2-4人爐魚片酸菜確實令人回味無窮
湯汁酸爽可口,配上薯粉和米線,簡直是一組完美的組合。

另外,他們的薑蓉口水雞更是不容錯過
鮮嫩多汁,薑味恰到好處,絕對是開胃的最佳選擇。

2024-04-21 20 瀏覽
這間酸菜魚第二到訪,之前食了過一次,真心覺得很好食、今次想食另一款檸檬味,這裡的酸菜魚價錢不貴,份量很多,超足料👍🏻👍🏻💠鱸魚片檸檬酸菜湯 $268 包2人的主食可選飯、米線和薯粉. 檸檬和酸菜,帶來了豐富的酸味和清新的口感、鱸魚片的肉質鮮嫩,湯具有酸中帶甜的口感,非常開胃🤤💠花膠濃湯雞煲 花膠有彈性,花膠很大塊,口感爽彈.湯底濃郁,很滋味、而雞肉大件多肉,口感嫩滑.💠紅糖糍粑 口感柔軟綿密,吃起來甜而不膩.好煙韌,好似在食年糕☺️要沾黑糖漿食,味道大增😽

💠鱸魚片檸檬酸菜湯 $268

💠花膠濃湯雞煲

💠紅糖糍粑

好耐冇過食四川菜,朋友推介呢間主打食酸菜魚嘅餐廳,我哋晚上七點到達餐廳已經坐滿客人,好彩等咗幾分鐘就有位,呢度嘅酸菜魚有多款特色嘅湯底可選擇,有辣有唔辣,首先叫咗一份輕微辣嘅鯛魚片酸菜配檸檬酸菜湯,上枱時賣相已經好吸引,鯛魚鮮味爽脆有口感,配料很豐富有娃娃菜、木耳、萵筍、薯仔、金菇菜、闊薯粉、酸菜、大豆芽、豆腐及豆腐皮份量十足,加埋米線個湯底不會過鹹仲好惹味麻辣牛展煙靭有咬口,青椒皮蛋小小辣夠糖心,涼拌海蜇送啤酒係絕配🍻
2024-04-12 26 瀏覽
麻辣濃湯墨魚片,$78💰麻辣濃湯辣度十足,大量配料熬製,配料相當多款,有萵筍,豆卜,娃娃菜,墨魚成薄片,入口彈牙口感,麻辣濃湯的搭配恰到好處🤗胡椒豬肚雞煲,$70💰滋補養生雞煲,用砂鍋燜製,豬肚雞肉都經處理,保留彈性,胡椒粒撒在表面,增加香氣,湯汁濃郁,豬肚同雞肉口感非常嫩滑,食落唔油膩😃鳳爪排骨煲仔飯,$68💰煲仔飯,飯粒鬆軟,帶有煲仔香氣,鳳爪排骨都經過醃製,鹹香可口,肉質酥爛,骨肉分離,食到底有一層金黃的食蕉,香脆可口,滋味無窮😄😄麻辣豬耳,$38💰豬耳爽脆帶點彈牙口感,肉質細緻,吸收麻辣香辣,越嚼越滋味🐷紅糖糍粑,$38💰熱辣辣新鮮炸起,外面炸到香脆可口,口感好軟糯彈牙,外脆內軟,再點黑糖汁,味道甜而不膩🥰
麻辣濃湯墨魚片,$78💰

胡椒豬肚雞煲,$70💰

鳳爪排骨煲仔飯,$68💰

麻辣豬耳,$38💰
豬耳爽脆帶點彈牙口感,肉質細緻,吸收麻辣香辣,越嚼越滋味🐷

紅糖糍粑,$38💰
這小店在長沙灣站附近,主打街坊生意,所以性價比都比較高!大盤鴛鴦至尊(2—4位用)(348元)這個的份量真的非常驚人,3人都能吃飽,四人剛好,上面滿滿的配料,下面裹藏有大量的配菜!毛血旺我們就選了香辣味,微辣,所以雖然很紅,但不會很辣,味道挺香的,拌起飯或麵都很不錯!上面有很多鴨血,毛肚,豬大腸,午餐肉,肥牛等,吸飽湯汁,非常惹味!底下還有娃娃茶,薯粉等!而酸菜魚就選了老壇酸菜口味,用的是鱸魚,也是叫了微辣,但就感覺比毛血量的更少辣,愛吃辣的要留意一下!鱸魚吃起來無骨,肉質嫩滑,酸辣的湯底中更突出了鮮味!下面是大量的酸菜,酸蘿蔔,薯粉等!鹽焗手撕雞(42元)手撕雞比較乾香,鹽焗味特別香濃!花生炸得特別香脆!汽水(跟餐5元)
這小店在長沙灣站附近,主打街坊生意,所以性價比都比較高!

大盤鴛鴦至尊(2—4位用)(348元)

鹽焗手撕雞(42元)
手撕雞比較乾香,鹽焗味特別香濃!花生炸得特別香脆!

汽水(跟餐5元)

2024-04-09
2024-04-07 24 瀏覽
話說今晚order了兩個花膠濃湯雞煲晚飯,本來充滿著期待的打開熱燙燙的雞煲膠碗,打開後發現原來自己正在食菜煲,娃娃菜多個雞,雞肉全部都是碎件餸頭餸尾的部分,花膠只是零碎的兩小件,完全覺得自己給人玩弄欺凌的感覺。雖然這是一個外賣的套餐也不應該附上這樣的東西給人吃。我本人十分支持本地消費的人,但是這樣的質素,又怎樣叫人繼續支持本地飲食商店呢。真是令人十分氣餒的事情!!!希望各位師兄小心…不要中伏。小心搵食!!!!!
雖然這是一個外賣的套餐也不應該附上這樣的東西給人吃。
真是令人十分氣餒的事情!!!

希望各位師兄小心…不要中伏。
小心搵食!!!!!

2024-04-07
外賣自取
2024-04-07 9 瀏覽
魚你相聚每次行過長沙灣都看到生意不錯,餐牌價錢親民,就找一天來試試看~這裡除了主打酸菜魚和毛血旺等川菜,還有雞煲、米線和煲仔飯等,選擇眾多,吃辣不吃辣的朋友都滿足到✌🏻🔸一人套餐點了鮮甜的鱸魚片加肥牛配微辣老壇酸菜湯米線 🌶️ 附送兩款配菜,推薦點萵筍和黑木耳呢,口感十分爽脆。鱸魚片嫩滑無骨,微辣的湯頭酸香惹味,好食~🔹薑蔥田雞煲仔飯因為現點現煮,製作需時🍚 $65份量十足超大煲!田雞鮮味,沒想到底下還有脆薄的黃金飯焦,非常驚喜🔸小食點了三份小食,分別是涼拌青瓜木耳、麻辣手撕雞和麻辣豬耳,全部都佐以芫荽花生令味道更有層次感,辣得過癮🌶️🔹飲品跟餐配飲品有優惠價,點了凍鹹檸七和紅豆冰奶茶。奶茶蠻有驚喜的,茶濃少甜帶點回甘香氣,再配蜜紅豆令味道更平衡
酸菜魚

鱸魚片

🔸一人套餐
薑蔥田雞煲仔飯

🔹薑蔥田雞煲仔飯
因為現點現煮,製作需時🍚 $65份量十足超大煲!

田雞鮮味,沒想到底下還有脆薄的黃金飯焦,非常驚喜
涼拌青瓜木耳

涼拌青瓜木耳
紅豆冰奶茶
  • 一人套餐
  • 鱸魚片
食川菜唔-定要北上食先至夠平同抵既😏小妹早幾日系長沙灣都搵到間超抵食既川菜😍!我地食左:👉🏻✨一人套餐 ✨ $76包括主題食材自選一款,特色湯底自選-款,附送配菜2款再加主食-款我就揀左蕃茄濃湯鱸魚片、萵筍、金針菇同米線🍜再額外加左:✨肥牛✨ $33✨墨魚片✨ $39✨廚師腸✨ $5✨午餐肉✨ $15✨黃喉✨ $22碗野夠哂大碗,入面啲餸多到不得了,滿到好似就嚟瀉咁,好誇張🤣蕃茄濃湯好重蕃茄味,飲落好鮮甜;主角鱸魚鮮滑細嫩冇碎骨,入口唔使驚哽親,對怕碎骨人士好友好,大啖大啖食夠哂爽👍🏻額外加既墨魚片鮮味滑嫩好新鮮,黃喉又夠脆口,真心正🫰🏻✨鹹蛋肉餅煲仔飯✨ $78 加兩份臘腸煲仔飯上面嘅鹹蛋肉餅好厚身,質感鬆化唔會好死實,鹹鹹香香好加分,再搭配埋油香十足既臘腸,真係超好送飯,清碟完全冇難度🤟🏻✨脫骨鴨掌✨$38無骨鴨掌質感爽脆,完全0油膩感!仲要係唔辣,啱晒我呢啲唔食得辣嘅人👍🏻✨鹽焗手撕雞✨$42充滿鹽香嘅手撕雞分量頗多又唔會過咸,啖啖肉真係食得好滿足✨利賓納梳打✨$12✨凍檸樂✨$10🐟魚你相聚📍長沙灣長沙灣道391號地下1號舖港鐵長沙灣站A3出口,步行約2分鐘

我地食左:👉🏻

✨一人套餐 ✨ $76

我就揀左蕃茄濃湯鱸魚片、萵筍、金針菇同米線🍜

再額外加左:

✨肥牛✨ $33
✨墨魚片✨ $39
廚師腸✨ $5
✨午餐肉✨ $15
✨黃喉✨ $22

額外加既墨魚片鮮味滑嫩好新鮮,黃喉又夠脆口,真心正🫰🏻

✨鹹蛋肉餅煲仔飯✨ $78

加兩份臘腸

✨脫骨鴨掌✨$38

✨鹽焗手撕雞✨$42

充滿鹽香嘅手撕雞分量頗多又唔會過咸,啖啖肉真係食得好滿足

✨利賓納梳打✨$12

✨凍檸樂✨$10