2024-05-03 22 瀏覽
係深水埗買完野,想食一下酸菜魚,突然諗起長沙灣的魚你相聚,餐廳就係地鐵站上面,好方便!它是小店,一共只有兩間分店。晚飯時間人好多,但剛好有位,看似老闆娘的收銀好熱情,見有位,笑容可掬即刻招手叫我地坐低。坐低先點了飲品,咸檸七和利賓立梳打特飲,夠消暑又解辣!大盤酸菜魚,足夠2-4人食,開頭都有點不信,但上枱一刻真的份量超多,價錢不過$268。選了鯛魚片老壇酸菜湯。配料有薯粉、薯仔、萵荀、豆腐、豆腐皮、大豆芽、娃娃菜、金針菇。酸菜湯揀了微辣,酸辣度對於我黎講恰到好處,魚片頗多,而且嫩滑。最欣賞係有好多芫茜和芝麻混合於湯底,令成盤魚更香!咸魚肉餅煲仔飯以為酸菜魚唔夠食所以點的,但明顯點多了。不過味道有驚喜!一是因為價錢不貴,二是味道好。肉餅大大塊肥瘦適中,尤其飯底,差不多整煲都係黃金的飯焦!香脆可口。加少少豉油,已經好好食!整體黎講,這間小店價錢公道,食物好食,值得一試!

坐低先點了飲品,咸檸七和利賓立梳打特飲,夠消暑又解辣!

咸魚肉餅煲仔飯

整體黎講,這間小店價錢公道,食物好食,值得一試!
2024-04-22
  • 酸菜魚