2024-03-14 426 views
上次食覺得超好味,價錢又平,之後一直心心念念,今日終於入元朗可以再幫襯😍今日叫左椰青🥥、火車頭河粉🐄同埋豬頸肉法包🥖椰青:正常貨色火車頭河粉:第二次食,湯底胡椒香味凸出,鮮+香,扎肉、牛丸、牛肉片、牛腩份量十分慷慨,河粉都較潮州粉麵河粉爽挺,唔係軟爛到斷曬嗰種~ 個人覺得好食過芽莊!豬頸肉法包:上次外賣,成粒鐘後返到屋企嗰時仲係好脆好好食!今日堂食仲正,豬頸肉好juicy,法包好脆好香口,其他配料都好夾好足。必食👍🏻希望下次可以試埋米紙卷同春卷~ 滿足😋註:1. 間舖好細,全間店得四張唔算坐得舒服嘅二人枱俾你堂食,多人一齊食/住附近嘅話都係外賣好啲2. 老闆娘唔算態度差唔會黑口黑面,但都唔會好親切好殷勤咁招待你。不過算啦,咁平價錢又無加一,經營小店係辛苦嘅,體諒吓啦!希望小店可以加油,生意興隆,繼續整多啲正宗美食🤤

今日叫左椰青🥥、火車頭河粉🐄同埋豬頸肉法包🥖

椰青:正常貨色

希望下次可以試埋米紙卷同春卷~ 滿足😋

註:

Delivery
2024-03-08 267 views
[📍元朗|越南表嫂]呢間絕對係近年食過最好食既越南菜佢係一間家庭式經營既舖頭 只有小量堂食位大部份顧客都係外賣 可以電話落定單先都得佢地既野食 每次都係咁熱辣辣 而且好入味越南法包好夠鬆脆 餡料好夠入味 成件事好惹味米紙卷既菜 食得出非常新鮮配搭埋佢地既秘製魚露 酸酸甜甜 好清新 好好食
[📍元朗|越南表嫂]
米紙卷既菜 食得出非常新鮮
配搭埋佢地既秘製魚露 酸酸甜甜 好清新 好好食
2024-03-08
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
店舖雖小,但食物質素搭救。主要都係做街坊生意。店員都好NICE,假日可能都要排一陣隊。🔶豬頸肉法包 $42★★★★☆法包焗到好香脆,入面有好多餡足料,個調味好好,有啲青瓜同蘿蔔絲,好清新。仲要食落勁JUICY濕潤,d汁水一路食一路滴出嚟,唔會食到覺得口乾乾!每次都必食!🔶生牛肉湯河 $51★★★★☆湯底勁好飲,夠哂鮮甜不油膩,真係可以飲曬咁制!河粉夠滑身,生牛肉唔會鞋口,肥瘦岩岩好。唧少少青檸汁,加埋啲指天椒,更開胃。呢款牛肉湯河比較上係清甜路線,食落好舒服,唔係走濃郁牛味個隻款。🌟總括:每月都係回訪嘅越南小店,特別掛住佢個法包,真係食過咁多間入面數一數二咁好食!
🔶豬頸肉法包 $42
★★★★☆
🔶生牛肉湯河 $51
★★★★☆

2023-12-06 466 views
📍越南表嫂 ⭐️小巷有驚喜越南小店其實好耐之前已經bookmark咗,亦都經過好多次🙈但係一直提唔起心機去,因為佢嘅舖位真係比較細同迫。點知一試眼前一亮!🤩越南表嫂嘅評價都比較兩極,不過我覺得佢嘅嘢食水準中上,而且平民價,好抵食!✨豬腩肉法包 $42 👍🏻👍🏻👍🏻我覺得「叮」左下嘅位係佢個越式法包😍因為佢嘅賣相真係好一般,我知道我唔應該以貌取包……不過咬落去嗰下嗰個脆皮嘅感覺,加埋啲肉好Juicy,正🥰同埋因為我冇食過越式法包,所以可能因為咁先覺得佢咁特別!我個fd去過越南食,即刻問吓佢係咪差唔多😂佢話呢個包比較厚,但都係好好食,仲要聽咗咬落去脆嘅聲音!✨越式火車頭河粉 $65 👍🏻👍🏻(内有:生牛肉、牛丸、牛腩、扎肉)水準發揮!個湯好清香,都好足料!📍越南表嫂元朗教育路15-19號嘉城廣場地下20-21號舖(公園對面)
📍越南表嫂 ⭐️小巷有驚喜越南小店

豬腩肉法包

✨豬腩肉法包 $42 👍🏻👍🏻👍🏻

越式火車頭河粉

✨越式火車頭河粉 $65 👍🏻👍🏻
(内有:生牛肉、牛丸、牛腩、扎肉)
水準發揮!個湯好清香,都好足料!

📍越南表嫂
2023-12-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
豬腩肉法包
越式火車頭河粉
2023-12-02 259 views
堂食嘅火車頭河粉同外賣嘅豬頸肉法包+越式春卷都超級好味,仲要好平!大力推薦!火車頭河粉個湯底好清澈鮮甜,極香牛骨味,而且好多優質牛肉食,扎肉都好惹味爽口,食完超滿足😋豬頸肉法包就外賣,搭成粒鐘車返到屋企,個包都keep到香脆,入面嘅肝醬都超好味,一定要試越式春卷都係外賣返去,用焗爐焗返熱食,個皮好脆,入面足料,只係鹹左少少,不過整體都係好正今次試過之後,就知道一定有下次,到而家我都係心心念念佢個法包🥖大推!

2023-11-05 414 views
必食既係越式豬腩肉法包,佢個調味好好,d汁油一路食一路滴出嚟,有啲青瓜同蘿蔔絲,非常之新鮮,仲有兩塊好似雞肉火腿片嘅物體,唔會覺得個豬腩肉非常之油膩、重口味,我覺得肥瘦啱啱好,一定要趁熱食叫咗越式春卷撈檬,個汁係另外上嘅,你可以自己加幾多,個越式春卷脆嘅,所以你最好提早夾起佢先,再倒個汁落去,咁就唔會整濕個春卷,佢入面唔係檬粉嚟嘅,熱辣辣嘅,好味嘅調味同埋好多蔬菜絲椰汁冰係好重椰汁味,好似椰汁西米露嗰種感覺雖然店舖比較細小,但係啲嘢食真係好好味,而且完全唔貴

椰汁冰係好重椰汁味,好似椰汁西米露嗰種感覺

雖然店舖比較細小,但係啲嘢食真係好好味,而且完全唔貴
2023-09-16 624 views
呢度係我第一次寫嘅食評,忍唔住要開返個AC。由佢啱啱開舖我已經成日幫襯,仲介紹埋同事朋友去食。無可否認,佢味道係唔錯。但係自從多咗人報導佢,我明白加價都係基本操作。但冇諗過連份量都咁少,我叫咗一碗牛腩河加$13墨魚餅,打開得一塊,老實講都真係幾失望。
呢度係我第一次寫嘅食評,忍唔住要開返個AC。
牛腩墨魚餅湯河
2023-09-14 549 views
是外賣店,位於小巷裏,不難找。可以先打電話下單,到時就取食物,方便省時。越式火車頭河粉(可轉檬粉)$65内有生牛肉、牛丸、牛腩、扎肉!足料!湯底勁好飲!筆者可以飲曬d湯!🤤越南春卷$32必叫!正宗越式春卷!炸得香脆,沾上甜酸汁好夾好開胃!扎肉法包🥖$42法包一般都偏硬,不過佢都唔算咬唔落,係好食既!好多餡!比足料!🐷🥬豬肉碎生菜包$60菜同肉碎既份量都好多!有啲辣,好惹味!🤤食過翻尋味,住屯元天既街坊不妨試下!📍元朗教育路15-19號嘉城廣場地下20-21號舖(公園對面)

越式火車頭河粉(可轉檬粉)$65
内有生牛肉、牛丸、牛腩、扎肉!
足料!湯底勁好飲!筆者可以飲曬d湯!🤤

越南春卷$32
必叫!正宗越式春卷!炸得香脆,沾上甜酸汁好夾好開胃!
越南春手

扎肉法包🥖$42

🐷🥬豬肉碎生菜包$60
菜同肉碎既份量都好多!有啲辣,好惹味!

🤤食過翻尋味,住屯元天既街坊不妨試下!

越南春手
  • 越式春卷
2023-08-19 721 views
首先叫咗個椰青$30咋~**出邊餐廳通常收你$40-$50一個豬扒河檬 HK$46* 豬扒醃到好入味,香茅味超級濃郁,而且好大塊,一啲都唔un* 湯底味道超豐富, 個檬粉好入味 •豬頸肉法包 HK$42內有:青瓜、豬頸肉、扎肉,,肝醬,酸蘿蔔絲、芫荽、特色越南醬食到豬頸肉本身油香,豬頸肉好夠油脂又厚實,醃得好入味,燒得啱啱好,其他配菜酸甜清新夠晒fresh,食落去酸酸甜甜,無草青味,加埋豬頸肉同外脆內軟既法包,配合得很好,冇油溢或羶味。大大塊肉食到係咁跌肉出嚟!個包好厚實,有重量有飽肚感,仲要好食,真係抵食~炸蝦餅$48正常,外面好脆 入面蝦滑好彈牙。酸辣無骨鳳爪 $45唔係好夠凍,不過好夠味,同彈
首先叫咗個椰青$30咋~**
出邊餐廳通常收你$40-$50一個

豬扒河檬 HK$46
* 湯底味道超豐富, 個檬粉好入味

•豬頸肉法包 HK$42
個包好厚實,有重量有飽肚感,仲要好食,真係抵食~

炸蝦餅$48
正常,外面好脆 入面蝦滑好彈牙。

酸辣無骨鳳爪 $45
唔係好夠凍,不過好夠味,同彈
2023-08-08 695 views
話說3年前同朋友去過越南,當時經常食河粉同法包,日日食到我都怕,呢幾年我都無再食越南菜,但難得放假,女朋友又想食呢間遠近馳名嘅越南餐廳,我就就咗去買外賣。我好早已經去到,但店舖已經接咗好多單,開咗半個鐘,我都要等45分鐘先拎到嘢食,而且店家有啲亂,出嘢食好似無跟順序咁…但食嘢最緊要味道! 首先一碗生牛肉湯河,湯頭清甜,牛味亦足,可惜牛肉好韌,但呢個價位都正常嘅。另外又叫咗一碗豬扒拼墨魚餅撈檬,個豬扒唔錯,香茅味足,肉質唔柴,墨魚餅就非常惹味,口質彈牙,墨魚味又夠,可惜得一舊,如果鍾意食,應該要叫小食,個汁就酸酸哋,都幾開胃。最後仲有最驚喜嘅豬頸肉法包,法包非常脆,豬頸肉就正常味道,因為佢個醬太出色,如果經過真係會叫一個食。

上網睇完某頻道介紹,一於過去試吓,因為住得都唔算太遠。落完單,等咗45分鐘,排隊和領餐前後都非常混亂。買咗幾個小食同兩款唔同嘅越南法包。 兩款包,分別是豬頸肉和扎肉法包。唔知點解兩款包入邊都會有辣醬(menu冇話個包係辣嘅)亦都冇俾你揀。有啲類似是拉差辣醬喺個包入邊,令到成件事都非常奇怪,(辣的話唔係應該直接落辣椒嗎?)覆蓋左豬肝醬嘅味道,蘿蔔絲少!兩款小食分別是炸雞翼和炸墨魚餅,墨魚餅 ,好x鹹, 返屋企送飯應該幾好 。滿心期待,浪費時間!非常懷念以前佐敦德成街嗰間 🌞
上網睇完某頻道介紹,一於過去試吓,因為住得都唔算太遠。
落完單,等咗45分鐘,排隊和領餐前後都非常混亂。
買咗幾個小食同兩款唔同嘅越南法包。

滿心期待,浪費時間!

非常懷念以前佐敦德成街嗰間 🌞
2023-08-03
Waiting Time
45 Minutes (TakeAway)
$80 (Tea)
2023-08-02 568 views
上午睇片有人介紹越南表嫂,睇片通常都有啲伏伏地,訪問老闆個陣話有大埔嘅客人專登揸車過嚟食,咁一定係好食先會專登過嚟食,下午即刻搭車出元朗試下,果然係好食嘅。一去到3點幾法包就賣晒,有少少失望,但都揀咗火車頭河粉同豬扒撈檬試下。火車頭河粉湯底清甜,牛肉好有牛味,牛腩肥瘦均勻,唔會好韌,牛丸彈牙爆汁,扎肉就正正常常。但有少少油膩,少咗面頭個種油膩會梗好,有可能係太多客人關係?豬扒撈檬重點係個汁度,酸酸甜甜放少少都好提味,豬扒味道適中,肉質唔算好淋,整體係愈食愈開胃,啱晒夏天食。鋪頭有堂食,位置唔算多,有少少冷氣,等餐時間都等咗15-20分鐘,因為小店關係,客人又多,下次要早少少到食佢個法包!!!食完好想唱返首Tình Tình Tình Tang Tang TìnhTang Tình Tình Tình Tang Tang Tang
Tình Tình Tình Tang Tang Tình
火車頭河粉
豬扒撈檬
越南咖啡
火車頭河粉
2023-07-23 963 views
係元朗教育路附近尋食,想快快脆脆買外賣返屋企食,見到呢間越南外賣店,就一於試下叫咗個越式火車頭湯河粉$65,價錢都算親民,等大約5分鐘就有得拎,好有效率店員好貼心,包裝時主動分湯包,唔駛驚河粉吸太多湯變糊狀火車頭河粉好足料,有生牛肉、牛丸、牛腩同扎肉,每款都有好多件,生牛肉、牛丸、牛腩味道都有好香牛味,肉質夠彈牙,湯底夠清甜,唔會太咸,飲完唔會覺得口渴,河粉口感都好爽口,整體性價比值都好高如果下次經過,一定會再幫襯
店員好貼心,包裝時主動分湯包,唔駛驚河粉吸太多湯變糊狀
如果下次經過,一定會再幫襯

2023-07-19 807 views
. 元朗小巷隱世地道越南菜出色越南咖啡 |豬扒法包 | 牛肉撈檬📍#越南表嫂🥖豬扒法包 $42外脆內軟既法包🤩有濕潤已調味嘅免治豬肉係底、再加青瓜蘿蔔絲、香煎豬扒🤤層次好豐富🙌🏻好足料架!唯豬扒有啲乾🥹 (可叫加辣醬)🐮牛肉撈檬 $50牛肉有4-5大片😈偏蒲有咬口🙌🏻牛肉夾法包都好食架🫰🏻🐔雞扒撈檬 $46 + 墨魚餅 $13 雞扒幾惹味唔會太乾🫰🏻墨魚餅好新鮮彈牙😻可惜得一大舊、$13少貴🥺檬粉可以再凍冰冰啲、酸辣汁都調得剛好😇好開胃!☕️越南咖啡 套餐+$10 (原價$20)真係世一越南咖啡☕️好香越南咖啡味🫢仲好似有椰青水味tim🥥一試就愛上🖤總結 : 成日令我心思思想食嘅隱世高質小店😇唔食都會走去買越南咖啡飲🤪🇻🇳真係越南當地人開架🤩次次都多人叫外賣🥡(留意無堂食)、可預早打電話下單💯——————————————-📍 越南表嫂📍 元朗教育路15-19號嘉城廣場地下20-21號舖📆星期一: 全日休息📆星期二至日 : 11:30~20:30
. 元朗小巷隱世地道越南菜
出色越南咖啡 |豬扒法包 | 牛肉撈檬
📍#越南表嫂

🥖豬扒法包 $42

🐮牛肉撈檬 $50
牛肉有4-5大片😈偏蒲有咬口🙌🏻牛肉夾法包都好食架🫰🏻

🐔雞扒撈檬 $46 + 墨魚餅 $13

☕️越南咖啡 套餐+$10 (原價$20)

——————————————-

📍 越南表嫂
📍 元朗教育路15-19號嘉城廣場地下20-21號舖
📆星期一: 全日休息
📆星期二至日 : 11:30~20:30

• 豬扒法包
  • 越南咖啡
2023-04-15 1311 views
這家[越南表嫂]是我們吃完[爆辣冷麵]經過看到很多人排隊所以試試看的,沒想到意外的美味😆別看他們店小小破破的(沒有惡意,單純因為他們家雨遮搖搖晃晃隨時快塌下來的感覺

別看他們店小小破破的(沒有惡意,單純因為他們家雨遮搖搖晃晃隨時快塌下來的感覺[笑😅),沒想到居然還有堂食位!(不過是霸佔商場走道硬擺幾張桌椅當堂食位)

小眼睛點了扎肉法包($42)和越南特色米紙蝦春卷$32),等了15分鐘左右。

蝦春卷的春卷皮有驚艷到我!之前吃過幾家的春卷皮都是軟軟爛爛的,他們家的春卷皮竟然是Q的😍!而且蝦味十足,加上了清爽的生菜、青瓜和醃漬過的蘿蔔,配上微微辣的沾醬,在這28度的高溫下,真是清爽又飽腹👍🏻

扎肉法包的法包剛烤好外脆內軟香氣十足,厚厚的扎肉一口咬下彈牙好吃肉香濃郁,搭配醃漬過的蘿蔔、青瓜和菜,再加上他們家自己調味的醬汁,如果能多一些蔬菜會更完美😂,不過味道是相當不錯的😁

越南特色米紙蝦春卷
扎肉法包
2023-04-15
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea