慶祝友人生日,有人提議來 朝陽飯莊 ,這裏景觀美麗,可惜當晚不是坐窗邊枱。點了個四位北京烤鴨套餐試試看。四味拼盆幾好食,芋頭幾香砂鍋雲呑雞湯,OK北京烤鴨,可以跟北京烤鴨有薄餅及"圓义子"這個"圓义子" 幾好味豆酥桂魚,一般水晶蝦仁估吾到甜品好好味這裏食物水準OK,可以一試

點了個四位北京烤鴨套餐試試看。
四味拼盆幾好食,芋頭幾香
砂鍋雲呑雞湯,OK
北京烤鴨,可以
跟北京烤鴨有薄餅及"圓义子"
這個"圓义子" 幾好味
豆酥桂魚,一般
水晶蝦仁
估吾到甜品好好味

這裏食物水準OK,可以一試
2012-12-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2013-01-15 584 views
豆腐餃子清新素菜豆酥桂魚 肉滑, 豆酥不夠香口八爺糯香鴨 正 !雜錦窩巴 雞肉非常鞋口 帶子炒麵 惹味, 油膩與友人聚舊, 心情愉快, 今夜的海景特別美

清新素菜

豆酥桂魚
肉滑, 豆酥不夠香口

正 !

雜錦窩巴

雞肉非常鞋口

帶子炒麵

惹味, 油膩

與友人聚舊, 心情愉快, 今夜的海景特別美
2013-01-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
This restaurant is located in the heart of Tsim Sha Tsui, Isquare. The view at the restaurant is absolutely stunning, and I have to say it serves one of the best lamb in town. The services are a but slow and min spending is required for the window seats, but well worth it!Cuisine: Chinese (东北)Food rating: 5/10*Service: 3/10 Ambiance: 5/10Price: HK$300pax* Food Rating: 6/10 is equivalent to 1 Michelin star, 8/10 to two Michelin stars, and 9/10 or 10/10 to three Michelin stars松子鱼 (3/10
Cuisine: Chinese (东北)
Food rating: 5/10*
Service: 3/10
Ambiance: 5/10
Price: HK$300pax

松子鱼 (3/10)
The fish wasn’t deep fried properly, lacked the crispiness. The fish was fresh and smooth, more importantly the meat have great texture. The sauce was standard, the peppers was slightly overcooked.
3/10
烤羊腩 (6/10)
The lamb was full of the “lamb” flavour and extremely tender. Slightly under seasoned before it was roasted, but the salt and pepper dipped on the side would do the job.
6/10
涮羊肉 (6/10)
The broth was done properly, great flavour of the Chinese medicine and leeks. The pot was similar to the traditional one in Beijing in a more fancy fashion. Hence the broth would never be boiled (bubbling) , but enough to cook the food.
Highlights of food – Lamb fillet, Lamb slices (don’t need to mention again, extraordinary flavour).
6/10
Here it comes the winter season, this is always a great place to visit when winters approach, more importantly shuan yanrou at this kind of standard.

Give me a thumbs up if you like it!

2012-10-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2012-02-10 426 views
由於星期五同女朋友食過,覺得可以再去,而且又要多人去食會可以食到多D野,所以再去同朋友去食,今次訂左一隻鴨同豆腐餃子先,去到再睇下食咩我地訂左七點,吹左好耐水先叫野食,因為今年係我地識左十年,而又差唔多每個半月食一次飯既好朋友生日,再加上,佢係今晚同我地講佢會係今年年尾同佢男朋友結婚,真係好開心呀,佢係我地依圍人最早結婚果個,哈哈當日我地有七個人,不過有一個因為要遲黎,即係得六個人食,所以我地叫左個四人鴨餐再加埋我之前訂果個豆腐餃子再加一個恭親王燒羊腩同埋一個脊肉套餐既小食,好好食呀,由其魚果part,正恭親王燒羊腩,超好食,一黎我比較鐘意食羊,二黎好有羊味,又唔係好油我唔食豆腐,佢地個個都話好好食,因為有六件,而我地有個朋友成九點幾先黎,我地都留左件俾佢食,佢話幾好食,仲問係咪凍食,哈哈,佢話凍食好好食,佢女友話唔係,係熱食ka,但原來依個係可以凍食呀,哈哈唔記得咩素翅炒菜,起初以為無咩味,因為素翅係無味,但出奇地,依個菜好好食依個係朋友話想試,而我地又試過,可以再食呀套餐依隻鴨的確耐呀,要落左單後四十分鐘後先有,不過好好食,唔算好油,我地仲兩食埋佢,加多好仲$70,食個生菜包嘩,黎

套餐既小食,好好食呀,由其魚果part,正
依個係朋友話想試,而我地又試過,可以再食呀

嘩,黎到而家,已經幾飽下,但個餐仲未黎晒,仲有唔少wow......
但我地不停咁吹,點解咁耐仲未黎呢?
最後終於有人答到我地,原來散叫係快黎,套餐係慢少少上

之後就上左個套餐既砂鍋雲吞雞,每人都有一碗ka!!!
即係都唔少呀
套餐既蝦仁,好鮮甜
套餐既豆酥桂魚(半條),好清,不過由於我地太飽,都只係食左少少

最後個套餐係有一個炒麵,我地成碟無點過呀,哈哈
而我地亦將不少東西打包回家

套餐係有四杯甜品,佢地話個朱古力味好食D

而我地亦買左個蛋糕上去切,而切餅費都係$50,ok la!!!!
最終,我地係食到成十點半先走

我覺得野食係ok ga,不過服務員既態度就真係唔多得,我地問左好多次點解隻雲吞雞同其他菜咁耐未黎,一直都無人答到我,只係話幫我睇下,又無回應wow.......
2012-02-05
  • 恭親王燒羊腩
2012-02-10 365 views
今日同女友提早食元宵飯,因為元宵當日我要去飲,星萬日又要同我地個朋友食生日飯,所以決定今晚去接女友收工同食飯知道依間D野食唔錯,而且元宵又好似要食中菜好D,哈哈,所以決定就食依間啦可能我地都早啦,六點半左右就到左,同我life果幾位都有訂位,我地就冇,好彩,得我地兩個,都好D,易有位依間店個景真係正,不過講真,依座大廈既高層真係食個景,真係唔錯個茶介都算係咁啦set得幾好我地兩個人,叫左個唔知咩酸骨、沙鍋雲吞雞同小龍包依個骨好正,亦好多,可能因為得我地兩個人食,送飯一流,最後我地食唔晒沙鍋雲吞雞,唔錯,有半隻雞,個湯好清,都唔係好大,每人都有兩三碗,正小龍包,包唔厚,又唔薄,入面仲有湯,正!!!!!!最後,我覺得今日係元宵,應該係要食湯圓,但無湯團食,只有酒釀丸子一般啦,哈哈,我覺得真係一般啦,不過不失本來依餐要四百幾,但因為我有東亞卡,所為有九折,都係要三百八左右由於星期日我地朋友生日仲未找到地方,所以我決定星期日再食依間

個茶介都算係咁啦
set得幾好

我地兩個人,叫左個唔知咩酸骨、沙鍋雲吞雞同小龍包
小龍包,包唔厚,又唔薄,入面仲有湯,正!!!!!!

一般啦,哈哈,我覺得真係一般啦,不過不失

2012-02-03
Valentine's Day
  • 小龍包
(Non-member)
2012-02-05 312 views
以往家庭有聚會, 因母親喜歡片皮鴨, default 的餐廳總是星光行北京樓.北京樓多年水準依然不變, 不槐為能成為一間"不失禮"香港這旅遊天堂的餐廳.偶然知道這餐廳片皮鴨聲稱"最正宗", 姑且一試.四天前電話訂位被告知窗口枱原來有minimum charge $300 以上, 一行十二人豈不是要三千六百元起!! 未知這五星級價錢食物質數是否值得, 最後放棄窗口枱. 現在回想這完全是精明的決定!!片皮鴨: 希望愈大, 失望愈大. 賣相完全不行, 簡直是"亂片一通", 只令人覺得完全沒有誠意之作. 另外我想問為甚麼一隻賣三百多元的片皮鴨要限十塊薄餅(直徑只及普通碟) 和六塊芝麻叉子餅, 一枱十多人豈不是最多只分得一塊! 店家有否想過這是否合理, 其實那些薄餅和配料完全不值錢, 北京樓會無限供應, 這只令人覺得這餐廳斤斤計較. 食客食得不高興!! 希望店主明白, 令客人開心才是令人忠心地經常幫襯的原因!!宮保蝦仁: 完全不及格, 細小(最大只有2cm)無味的蝦令我懷疑是否惠康的急凍蝦! 都要百多元!! 人家北京樓宮保蝦仁$198 有約十隻, 隻隻約嬰兒拳頭般大的海蝦, 味道如龍蝦般爽口,

偶然知道這餐廳片皮鴨聲稱"最正宗", 姑且一試.

希望店主明白, 令客人開心才是令人忠心地經常幫襯的原因!!
宮保蝦仁: 完全不及格, 細小(最大只有2cm)無味的蝦令我懷疑是否惠康的急凍蝦! 都要百多元!! 人家北京樓宮保蝦仁$198 有約十隻, 隻隻約嬰兒拳頭般大的海蝦, 味道如龍蝦般爽口, value for money!!

另外這店除有窗口可看維港外, 環境嘈吵, 因每張枱幾乎沒有通道, 很迫.
服務生非常業餘, 但已不重要了

最後埋單都要二千多元, 只便宜北京樓約10%, 但所得到的服務完全不成正比!!

北京樓雖不便宜, 但由環境, 食物質數, 服務態度, 微笑有禮, even 洗手間都是物有所值, 食客食得開心, 俾錢俾得開心, 而且每經常來!!

以上只是以事論事, 任何人食過這間和北京樓相比, 都會得出以上合理的結論, 本人及親人只是北京樓的忠心食客, 和北京樓完全沒有任何關係!!
2012-02-04
2012-01-17 267 views
家中有老人家壽辰~ 選左朝陽飯莊wa~望住維港食飯好靚a~佢地set碗筷亦又有一手~ 有冇留意有兩對筷子 係a~係每人一對公一對私一個幾好o既做法我地選左北京烤鴨宴~首先黎四小碟~肴肉~夠扎實但入口鬆化,有水準京糕梨絲~我覺得幾清新同特別,佢係將梨刨絲再配上山揸汁夠開胃茨實小嫩豆~將生茨實(平時係曬乾煲湯果d , ed係冇晒乾)同小嫩豆煮熟再加欖油撈,我就覺得一般冇驚喜之後係麻香手撕雞, 個賣相就有d難睇d,雞肉嫩口有芝麻香但略微海浙多了一點,但都可以再黎係清炒河蝦仁,蝦夠爽口大小亦岩岩好,有蝦味( 因好多時外間酒家想蝦爽就不停"啤"水)係就係爽但冇晒蝦味,e樣野朝陽做得好跟住係野菌醬炒帶子...a 小弟覺得可以但係偏咸少少~同個賣相差d...之後e 個誠意推薦"恭親王燒羊腩"一上枱果陣羊香味已經流晒口水,即刻夾舊食wawawa~~~ 外層少少脆內裡軟淋淋,肉汁隨住嫩肉紋理流入口腔......嗯...(回味中......)總之一定要食~!!!!跟手係另一好味推薦北京烤鴨~其實好多地方都做得好,論鴨同以前既 尖東舊全聚德 ,差少少上枱時略略凍,因小弟覺得皮一凍咬落去時o既油膩感比熱時多,
家中有老人家壽辰~ 選左朝陽飯莊
我地選左北京烤鴨宴~首先黎四小碟~
肴肉~夠扎實但入口鬆化,有水準

係就係爽但冇晒蝦味,e樣野朝陽做得好
總之一定要食~!!!!
上枱時略略凍,因小弟覺得皮一凍咬落去時o既油膩感比熱時多,個味道隨之下降,所以減少少分
但係朝陽佢行多一步,除左有大家食開o既薄餅外,還有多一個選擇比叉子短o既盒子,.
如果用個盒子包鴨的話會好似食緊一個烤鴨漢堡 差唔多(好似Q版漢堡包o甘),總括北京烤鴨~散叫都可以~!讚~!!
之後係砂鍋雲吞炖雞
湯底清甜,佢用左黃芽白做底炖雞所以湯底有菜既清甜,加上一啖一粒(只限本人)o既上海雲吞,真的無話可說...飲~!!
再黎係一個叫蘭花寶石豆腐....依個本人覺得有d搵笨
~半個西蘭花加幾粒玉子豆腐再放d XO醬上面...就係..佢上枱時
我打o左個突因為之前d四小碟呀羊腩呀都好好..但一到e個菜好似由高潮一跌跌左去谷底...人生起跌真係大...
最後上o既係 九(狗)菜蛋盒,金華蛋白炒飯...經過岩岩突如其來o既低潮...希望e兩個菜會精彩d ,九(狗)菜蛋盒 略微油
(佢係用餅皮包住狗菜同蛋)入口時仲燙口,唔錯唔錯,
金華蛋白炒飯~就一般普通啦
甜點係 高麗蛋白豆沙香蕉...(好心諗個好d既名唔該)大約係平時上海舖的高力豆沙, 上枱時跟了士多啤梨醬及糖粉
配士多啤梨醬幾新鮮~幾特別有另一番好味~!!!!

總結 雖然係套餐,水準都有高低(略咸,上枱時涼了,又或是有小許搵笨之嫌),但亦有見飯店用心之處, 除了上述小小問題外
此店亦算是開飯之選~!! 唔錯~!!
2011-12-30
2011-12-07 188 views
好友”黃總”介紹這間位於27樓的滬江旗下新款上海菜/官府菜館, 話試過菜感覺良好, 所以這天來一試亦希望為近來忙碌於轉形工作壓力下的太座每天打打氣,當晚8時到達現場,由於係星期五晚當然座無虛席,生意似乎不錯,當中不乏外國人, 不過大部份都是商務客人, 這裡茶位$14/位,而送上的兩小碟咸花生/蘿蔔乾先不收費,再叫第二碟才開始計15蚊碟, 又幾公道喎, 當晚要了”壽味”-茶味又幾清香順喉,尤其是第一泡茶, 比很多茶樓優勝, 個人較為欣賞這裡的咸花生, 味少咸而不太濕, 蘿蔔乾亦咸甜適中又帶點”辣”是晚菜式如下:鹽水鴨- $75平時好少叫這個小吃,因為以前吃過的經驗不太好, 相隔多年今次再試,放在面的起骨鴨胸肉夠入味都是有少許”嚡口”但這是無可避免的,明白亦接受, 放底的鴨件是連骨的鴨背/翼脾之類的,反而這些更覺美味, 肉質更覺軟滑, 個人覺得這類型的前菜凍醃肉在這餐廳做得甚有水準呢豆腐餃子- 好自然地會同樓下嘅滬江相比較,這裡的獻汁比較杰身,豆腐本身嘅豆香很出, 不過餡料偏向清淡, 對食素者尤其對胃口,小籠飽- 品質沒有特別出眾,只是中規中矩, 可能肉汁未夠多,可以再多一點恭親王燒羊架
是晚菜式如下:

恭親王燒羊架- $168可能呀恭親王年紀較大嘅緣故,羊架要先起了骨, 再用一點先處理工序將羊架肉搞至幾淋身下, 而就咁上枱又一定會被彈”淋劈劈”所以上一個炸衣將它炸之, 尤幸這羊肉經歷十大酷刑還剩餘幾分騷味, 但上碟(以兩片竹葉放碟底)伴菜的車厘茄/哈蜜瓜及醮汁(泰式燒雞醬)嘅配搭就有點不倫不類, 我好懷疑恭親王嘅身份係乜國籍囉, 來到這裏想再叫嘢食都只是有心無力了,
最後只叫了一客”艾窩窩”的糯米丸子,內餡是一些乾菓碎, 糯米丸子做得幾烟靱下但不太黐牙, 有微酸嘅乾菓碎在中心不會感覺太甜
在我們吃飯途中旁邊那張枱來了6個後生男女(約20歲左右), 叫了一個片皮鴨餐$888再加一個單叫豆腐餃子, 再叫一些汽水,橙汁之類, 估計埋單都應該要千多元了, 現在年輕人拍拖可真闊氣, 回想我們那代食麥記/大家樂等快餐店已經不錯了, 哪有來過這些高級館子?!不過他們還是眼闊肚窄, 最終將吃剩的食物打包走人,
說實在的雖說這片皮鴨餐是給4人吃,但看那每碟嘅份量足足可以餵飽6個人呢,
正嘅茶
正在味道,口感
  • 豆腐餃子
  • 恭親王燒羊架
2011-11-19 134 views
3人叫了6個菜加1甜品, 其實減少最後的餃子就剛好. 前菜: 朝陽霸王雞 HK$88雞肉雖則不多, 但內嫩, 加上粉皮及花生醬, 味道一流! 同碟的青瓜, 如果多點水份就無懈可撀.小菜1: 京味燒鯧魚(2條) HK$96只有手掌般大, 但烤得很香, 應該是那些醃味粉的功勞. 夾開魚肉時有一股蒸氣跑出來. 放入口, 回味無窮. 喜愛魚骨的朋友, 那些骨真的不容錯過. 唯一可惜的是, 太少. 小菜2: 豆腐餃子 (6粒)皮是豆腐做的. 薄薄的一層包著餡料, 很厲害的手工, 配上那小小茨汁, 可說是必試的一道菜. 之前推介同事去試, 同事7點半近8點才下單, 便已經SOLD OUT. 因此, 如欲一試的朋友, 如7時半後入座, 於訂枱時請先預留喔. 小菜3: 恭親王燒羊腩嗜羊的我, 何謂對正口胃. 皮脆肉軟啖啖肉. 沒有多餘的肥肉, 有羊味卻不會過羶. 味道調得剛好, 不蘸任何醬汁也可, 加點(麥當勞式)甜酸醬也很對味. 那幾件哈蜜瓜與羊, 有著Parma ham 與 哈蜜瓜 的異曲同工之妙. 此道菜宜趁熱味, 放涼了就浪費了.主食1: 田園帶子炒麵疙瘩 HK$88其他的主食好像不太吸引,
3人叫了6個菜加1甜品, 其實減少最後的餃子就剛好.

前菜: 朝陽霸王雞 HK$88

小菜1: 京味燒鯧魚(2條) HK$96

小菜2: 豆腐餃子 (6粒)

小菜3: 恭親王燒羊腩

主食1: 田園帶子炒麵疙瘩 HK$88
其他的主食好像不太吸引, 所以才選這個特別的名字. 味道一般, 夾起來多望兩眼, 好像意會到何謂疙瘩.

主食2: 鮮肉鍋貼 HK$36
共4個, 皮偏硬. 肉汁少了點. 其實己經很飽, 可以省下這個鍋貼.

甜品: 碗豆黃 HK$30
在北京吃過很味美的, 可惜這裏的太甜.

環境與服務:
訂枱時如要求窗口位是有最低消費, 但由於並沒有要求下卻可隔窗而座, 雖然並非正面看著維港夜景, 但景色不錯, 算是賺到了. 服務也可接受. 可能坐於盡頭, 有時找侍應就有點困難, 但可以理解, 而且算不上是無人理會.

總括來說, 小菜及主食都不錯. 此乃第二次光顧, 己加進可向朋友推介的食肆之一.
2011-09-14
  • 恭親王燒羊腩
  • 豆腐餃子
  • 朝陽霸王雞
2011-08-20 162 views
經常戲稱:一頓飯如果有個靚海景,至少值一百元。所以這個午餐算是賺了,雖然:酸辣湯酸多於辣;金陵鹽水鴨實在過瘦,肉少之餘亦欠味,有負鹽水之名,用於下酒也許尚可考慮,午飯佐餐則明顯勉強;蔥爆牛肉也只算不過不失,牛肉不多,挾了兩輪已乾乾淨淨。還好,上湯魚肉勝瓜整體清甜,暑熱天時極易入口。蔥花餅香、脆兼有,鍋貼外面不油膩,內裏則肉汁滿盈,大口咬下時更濺出至桌面,無花無假。不過,壓軸的綠豆沙稀了一點,念及始終是隨餐附送,也不好意思過高要求。埋單每位60元不到,如開首所說,海景如果值一百,算賺了。
經常戲稱:一頓飯如果有個靚海景,至少值一百元。
所以這個午餐算是賺了,雖然:
酸辣湯,酸多辣少
鹽水鴨(左),肉少味淡;蔥爆牛肉(右),份量宜多添一點
合時的上湯魚肉勝瓜
簡單菜式如蔥花餅及鍋貼,做得反而最好
埋單每位60元不到,如開首所說,海景如果值一百,算賺了。
2011-07-28
$55 (Lunch)
合時的上湯魚肉勝瓜
簡單菜式如蔥花餅及鍋貼,做得反而最好
2011-05-02 262 views
是次晚飯是慶祝mother's day, 只是早一天訂位也可訂到10人枱, 雖然不是貼窗但都望到不錯的觀景. 訂位同時預訂了烤鴨一隻及豆腐餃子一份, 因聽聞是熱叫菜式, 沒有訂即叫是沒有. 訂位及翌日re-confirm booking的服務都ok.品嚐了的食物有:肴肉 - 一般水晶鴨舌 - 賣相靚, 味道一般齋鵝 - 脆!恭親王羊腩 - 一流, 有羊味而不蘇, 賣相靚孑然炒羊柳配夾飽 - ok咕嚕豬脊肉 - 非常美味, 大人小朋友都喜愛豆腐餃子 - 素菜, 豆腐內包了菜蓉加生菜底, 但嫌個汁十分厚身烤鴨(片肉配夾芝麻夾餅 及 薄餅) - 鴨很香沒有多餘肥肉, 剩下的鴨殼帶走雞肉火腿絲皮蛋浸莧菜 - 略鹹王府井炒飯 - 飯黏口, 味道不錯雞絲冷麵 - 有六款汁醬任配高力豆沙 - 可以拔絲香蕉 - 麻麻

品嚐了的食物有:
肴肉 - 一般
水晶鴨舌 - 賣相靚, 味道一般
齋鵝 - 脆!
恭親王羊腩 - 一流, 有羊味而不蘇, 賣相靚
孑然炒羊柳配夾飽 - ok
咕嚕豬脊肉 - 非常美味, 大人小朋友都喜愛
雞肉火腿絲皮蛋浸莧菜 - 略鹹
王府井炒飯 - 飯黏口, 味道不錯
雞絲冷麵 - 有六款汁醬任配

孑然炒羊柳配夾飽
恭親王羊腩
王府井炒飯
雞絲冷麵
香港京川滬菜色餐廳, 選擇多不勝數 ! 又有一間新派的坐落國際廣場,格調高雅,風景怡人。是晚因要與客戶食飯, ISQUARE 高樓中可望見繁華夜景+幻彩詠香江, 因此"為食兵團"又出動試試新派的朝陽 !預訂的枱,在落地玻璃窗前,香港五光十色的繁華夜景就在旁邊。已有不少為食之人來嘗新,堂食頗為熱鬧,無論晚上6點多至10點多都是坐無虛席,貴賓房亦有人訂了。菜單是$888烤鴨四人餐(其實份量足足夠五人),可見在通賬底下還是童叟無欺。 另加,豆腐餃子和乾炒蝦仁令桌面豐盛請客人。冷盤四小碟:燻魚甜度適中,未算傑出; 海蜇皮爽口彈牙; 生菜釀糯米點芝麻醬清新中有點驚喜; 腩肉也只是一般雲吞雞:味道香濃,雞湯燙熱,金華火腿托出雞湯的香味,雲吞也是水準之作豆酥桂魚(半條):肉質鮮嫩,味鮮可口,服務周到己為客人起骨,並蓋滿香濃豆酥大烏參:雖落足配料,味道濃郁,但是主角大烏參卻令人失望。片皮鴨(一隻):皮脆肉酥,肥瘦適中。配多塊薄餅和四塊芝麻叉子餅,地道京色風味。酒釀丸子:酒糟味很香濃,丸子份量很多,也很煙韌。豆腐餃子:以豆腐作餃子皮,內餡則為小棠菜,雪白餃子並以生菜墊底,餃皮香軟宜人,唯一敗筆是芡汁

都是坐無虛席,貴賓房亦有人訂了。

另加,豆腐餃子和乾炒蝦仁令桌面豐盛請客人。

大烏參:雖落足配料,味道濃郁,但是主角大烏參卻令人失望。

酒釀丸子:酒糟味很香濃,丸子份量很多,也很煙韌。

豆腐餃子:以豆腐作餃子皮,內餡則為小棠菜,雪白餃子並以生菜墊底,餃皮香軟宜人,唯一敗筆是芡汁偏稠。

總體迷人晚景+好食物,價格適中(與其他X星相比,價廉物美),令人滿意!
2011-04-14
  • 豆腐餃子; 豆酥桂魚
2010-11-11 127 views
因為朋友生日, 見到呢間餐廳係 isquare and 個名都唔錯, 就 book 左呢間食飯 . 結果...1) 打電話 booking 時候(已經早人個幾星期), 我話要訂一張檯係近 windew, 佢話會到時盡量安排, 我就話 "你地係唔係已經 full 左近 window 既檯 booking", 仍佢話未有人 book, 我就話o甘即係有檯 啦, 點解唔可以而已家留定 ? 佢先至肯留比我 . 明明有檯, 又話到時睇下點 ?2) 餐廳環境裝修一般, 與 isqaure 及 窗外環境唔係好多夾, 最攪笑係佢係間餐廳既期並一個位置, 開左個玻璃窗位置, 但是沒有裝玻璃的, 入面放了 大量醬油, 好有茶餐廳既感覺 .3) 大部份伙計反應都是很慢, 要三吹四請才會做野 ; 我地叫佢上菜, 前後叫左 4次, 等左成 40分鍾先至有餸食 , 但係佢地中間有答 "好呀, 幫你睇睇", 結果全部伙計都冇回頭報告 ;4) 食完飯, 叫佢地收野上蛋糕, 又係答左你好好好, 結果有等左 30 mins.5) 餸菜方面, 更加 no good a) 北京填鴨

大量醬油, 好有茶餐廳既感覺 .
結果全部伙計都冇回頭報告 ;
5) 餸菜方面, 更加 no good

a) 北京填鴨, 話即叫即燒, 結果上既時候都係冷冰冰, 隻鴨仲好鬼 so, 真係唔知點解你招牌味菜 .
b) 松鼠魚, 個甜可以唔甜唔酸, 條魚又唔新鮮 .
c) 跟北京填鴨來既餅包皮同芝麻餅都係硬既..

6) 只係小龍包, 窩貼, 炒菜比較正常..

下次都唔會再來

2010-11-10
2010-09-24 152 views
上個禮拜去完同一層的名家食完,發現到呢間朝陽好似唔錯,於是中秋節前一晚一家人去食飯,可能唔係正日,早一日打去BOOK位都仲有位。去到等了一會,坐到海景位,個VIEW 好得。早一日訂位時好彩餐廳個人提我要鴨的話要預訂,於是訂埋隻片皮鴨,但仲未決定要唔要個$888烤鴨四人餐(個餐包片皮鴨,),去到見到個餐無豆腐餃子(睇OPENRICE食評好似一定要叫咁),於是便散叫(其實個餐應該抵過散叫)。但叫了之後個WAITER話豆腐餃子賣哂,於是又叫番餐。個餐有以下食物:冷盤四小碟:燻魚(一般),脆魚皮(很好味),生菜釀糯米(好味)片皮鴨(一隻):佢單叫要$320,仲要只係一食,要用埋D肉煮另一碟菜要加七十幾蚊﹐如不煮的話,佢片皮後會完隻俾你帶走雲吞雞:D湯好好味,雲吞也好食,有幾多金華火腿豆酥桂魚(半條):起哂骨,D肉幾滑,好味海參:本身唔係好鍾意食海參,但有好多,足料朝陽炒面:食到呢個時候己經好飽,食了好少,但都幾香高力豆沙:唔油膩,好食,除糖粉外,有士多啤利醬點,幾特別D冷氣好大,D野食好快凍。上菜上得都幾怏,有D食唔切的感覺。其餘都OK,會再來,下次要試下個豆腐餃子。加埋茶錢同小食,埋單要過千
去到等了一會,坐到海景位,個VIEW 好得。

個餐有以下食物:
雲吞雞:D湯好好味,雲吞也好食,有幾多金華火腿
豆酥桂魚(半條):起哂骨,D肉幾滑,好味
海參:本身唔係好鍾意食海參,但有好多,足料
朝陽炒面:食到呢個時候己經好飽,食了好少,但都幾香
高力豆沙:唔油膩,好食,除糖粉外,有士多啤利醬點,幾特別

其餘都OK,會再來,下次要試下個豆腐餃子。

加埋茶錢同小食,埋單要過千,每人二百幾蚊,但有咁既食物同環境﹐都唔算貴啦。
海景位,雖然落雨,但都正!
生菜裡釀了糯米,很好味
雲吞雞
片皮鴨,片了兩碟出來﹐只影了一碟,同埋仲有4個叉子
海參,足料
高力豆沙
2010-09-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
海景位,雖然落雨,但都正!
生菜裡釀了糯米,很好味
雲吞雞
片皮鴨,片了兩碟出來﹐只影了一碟,同埋仲有4個叉子
高力豆沙
本來想去南海一號食飯既, 後來朋友介紹呢間食過好味嘅酒家, 一班朋友就同花姐喺度慶祝佢嘅生日喇!朋友Carol 一早就o黎攞窗口位比我哋可以睇到幻彩詠香江, 辛苦晒! 水晶鴨舌 - 用湯匙將一條條起骨嘅鴨舌混水晶汁, 食起上o黎好滑, 味道唔錯. 冰鎮涼瓜 - 呢度做嘅係生片嘅涼瓜, 味甘配自家製嘅醬汁, 唔錯. 炒豆丁 - 用心嘅一道菜, 豆丁係荷蘭豆裏面嘅豆, 加埋蒜同百合炒, 新穎好味菜式. 砂鍋雲吞雞 - 清香雞湯, 菜肉雲吞, 加津白, 清甜味美. 豆腐餃子 - 第一次食豆腐餃子係喺功德林, 而呢個豆味好濃, 但滑度同味道相比就差咗d, 不過呢個都ok 既. 八爺糯香鴨 - 鴨肉起骨加糯米一齊炸, 唔油膩, 配甜酸醬, 好好味! 不愧酒家自創菜式. 大閘蟹濃湯炒麵 - 細細隻大閘蟹, 唔知係咪炸過呢? 蟹身好脆, 麵條煙煙韌韌, 唔錯. 骨脆薺菜多寶魚 - 魚肉起咗骨混埋薺菜一齊炒, 魚骨炸得好香口, 又一新穎好味菜式. 讚! 椒鹽排骨 - 上海館食呢道菜好似唔係好夾, 不過主角要求點可以reject呢? 可惜都係失望之作, 椒鹽味不足, 排骨味道麻麻. 桂花糕 - 桂花

桂花糕 - 桂花味唔夠清香, 而且糕身唔夠軟滑.

木桶豆腐花 - 呢度嘅豆品豆味好濃, 不過豆腐花都係唔夠滑

冰鎮鴨舌
炒豆丁