12年前認識既同學仔,12年後有的已經結婚了。幸好的是我們的友誼不會變。由同學仔變成老友記,好知己。這份緣 好唔簡單。今次我們一行6人去食飯,也沒什麼目的,只為見見對方便夠開心了。選了這間 中餐廳,是因為之前偶然機會下試過,無論價錢還是環境,甚至是食物都非常一絕。出門口時唯持住飽到嘔既狀態離開。預先訂位留了隻片皮鴨,然後大家每人都各自點了份食物。整體而然,每款食物都是好好吃的。特別要提的是 小籠包 ,皮薄餡靚。片皮鴨 二食,除了傳統食法,我們還選擇了包生菜吃法。這裡適合任何聚會,有的是海景,服務也讚好,食物也很出色,價錢亦非常超值。朋友們也大讚, 詢問過後,他們有包廂的,就是5000蚊最低消費。跟親朋戚友黎就最岩。

雲吞雞湯吧?
片皮鴨肉包生菜
蒜蓉豆苗
煲仔飯
2016-11-20 4301 views
食品味道極差。都吾知點解這店有好評😡8:30pm 要交枱,8:15pm才來片皮鴨及鴿鬆,又有最低消費每人$300。未離開已經粗暴執枱,趕客走!結果要加錢打包走。第一次寫評論,吾會再來😡😤
食品味道極差。都吾知點解這店有好評😡

2016-11-19
2016-10-21 4966 views
未黎之前我對呢個商場d餐廳都有少少偏見就係食view, 價錢貴!咁啱有朋友約星期5係尖沙咀食飯,打左幾間想試既餐廳都爆左!好奇怪呢間竟然有位!唔緊要啦!反正食完飯係樓上睇戲!到步時檯已經準備好!坐低左就左望望右望望!環境就舒舒服服!檯同檯之間有足夠空間!講到個View就真係唔錯啦!如果坐窗邊仲正!睇下有乜食,黎之前就訂左片皮鴨兩食!最後點左幾個涼菜,又叫左俺篤鮮!熱野就點左干扁四季豆,炒蝦,臭豆腐,炸子雞…等等!一般小菜價錢都相宜!唔會感覺俾人斬!D送黎啦!份量唔算太大!但又唔會太骨子!😀😀😀!片皮鴨就皮肉一齊片,不過好多地方都係咁片!用黎包鴨塊皮都做得唔錯!最後加個高力豆沙同沙鍋燒餅!哇!埋單$240!尖沙咀,有景,食物質素同味道唔錯!食得飽!呢個價錢性價比高!

最後加個高力豆沙同沙鍋燒餅!

• 俺篤鮮
2016-10-16 3726 views
我第一次在open rice 同any media寫野,E間餐廳Services  差都不得了!Good view 但係我以為去左深圳二缐底級食府! 🙈🙈每一枱客人都要發火! 🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈滬江江尖沙咀味道同服務都差好遠!唔知點解同一個group
滬江江尖沙咀味道同服務都差好遠!
唔知點解同一個group
2016-10-11 3319 views
同屋企人提早打黎訂左位同一隻片皮鴨,本來訂左9個,早一日打黎同佢地講加多一個,個經理話冇所謂嫁。好啦,黎到個景真係一流,不過冇窗邊位,而且張枱勁逼。個張枱得9個位,多個都坐唔落叫經理幫我地換大枱,個經理淨係換枱上果塊板仲要黑面妙嘴好,服務態度都唔講,食物真係一般呢個係豆腐菜苗餃,真係個名同食物一樣,入面得菜苗,一粒肉都冇完全係冇味條魚較為特別,不過煮得都係一般片皮鴨,係食哂所有野大家都飽哂先上片皮鴨,真係片皮?似係片肉多啲完全食唔出啲皮有幾脆啖啖肉總括黎講,呢間餐廳服務同食物一般雖然食物好有構思,但味道就麻麻食完唔會覺得有咩咁驚喜
好啦,黎到個景真係一流,不過冇窗邊位,而且張枱勁逼。
個張枱得9個位,多個都坐唔落
叫經理幫我地換大枱,個經理淨係換枱上果塊板仲要黑面妙嘴
好,服務態度都唔講,食物真係一般
完全係冇味
條魚較為特別,不過煮得都係一般
片皮鴨,係食哂所有野
大家都飽哂先上
片皮鴨,真係片皮?似係片肉多啲
完全食唔出啲皮有幾脆
啖啖肉

總括黎講,呢間餐廳服務同食物一般
雖然食物好有構思,但味道就麻麻
食完唔會覺得有咩咁驚喜
爸媽結婚紀念……同佢地慶祝食佢地鍾意嘅中菜…上海菜ー揀咗朝陽!入到去就安排我地坐窗口位,維港夜景的確冇得頂跟住當然係點菜先啦!今次嘅 片皮鴨真心令人有啲失望……皮唔多脆……肉唔夠嫩…其他嘅都尚算可以……招呼亦都ok...但招牌菜令人失望就扣咗好多分了……!
入到去就安排我地坐窗口位,維港夜景的確冇得頂
跟住當然係點菜先啦!
今次嘅 片皮鴨真心令人有啲失望……皮唔多脆……肉唔夠嫩…

其他嘅都尚算可以……招呼亦都ok...
但招牌菜令人失望就扣咗好多分了……!
2016-08-30 2477 views
想來朝陽飯莊已很久了,今次外父生日決定要前來試一試,所以一早訂了位,還要預早訂烤鴨和生日壽飽。而此館位於 iSQUARE 27 樓落地大玻璃環境優美,遠望山頂近望文化,而且可以欣賞日落未食已今人淘醉。我們要求窗口位,所以有最低消費5人$1500。最美中不足就是朝陽脆皮油淋雞,雞肉十分乾很難入口,完全沒有雞的嫩滑最為敗筆,其它菜式絕對水準以上直得再次品嚐
Celebration
燒鴨
朝陽炒拉麵
1K
2016-06-24 7077 views
P爸爸最愛吃片皮鴨,大嫂一早預訂了朝陽飯莊馳名片皮鴨與他祝賀父親節。位於i sqaure的高層食肆都擁有海景 ,由於今天是父親節,人頭湧湧的,有沒有海景已變得不重要了。先點了兩款小食,分別是豬凍手涷以及海蜇頭。豬手凍雖然味道偏淡,仍帶有些少豬肉香,份量夠大,抵食。海蜇頭的質感非常古怪,又實又硬,酸醋味太強勁,大家一致劣評。雲吞雞正常水準,雲吞都可以稱得上是皮薄餡靚,雞湯無味精有鮮味。輪到萬眾期待的片皮鴨,新鮮烤起,香噴噴的,令人期待啊!這裏的服務員片鴨的手勢非常熟練,轉眼間已將一大碟片皮鴨放在我們眼前。是肉多皮券的片法,啱晒喜歡傳統口味的P爸爸。新鮮熱辣吃的時候,鴨肉尚算濕潤, 鴨皮都算脆。可惜的是,係第二轉己迅速跌watt,鴨肉已變得很乾。麵粉皮老人家都嫌非常厚,也太飽肚了吧。另外也點了一些小菜送飯,蔡螃蟹味道不錯,可惜炒得過晒火,非常鞋口。P爸爸的炸醬麵分量十足,可惜味道差到一個頂點,那麵底腍都冇牙婆都啱食,那麵豉將法其實是OK的,偏甜,但由於麵條實在太腍了,影響了整體口感,吃剩了大半碟。甜品要了拔絲香蕉,是很傳統的做法,將新鮮炸起的拔絲放在冰水內,令脆皮更脆!香蕉被炸至香甜軟熟,
麵粉皮老人家都嫌非常厚,也太飽肚了吧。
香蕉被炸至香甜軟熟,我只嫌糖殼有點太厚。
最後在此祝老爺父親節快樂!
2016-06-11
2016-05-28 4565 views
老公生日 佢至愛片皮鴨 決定去Isquare朝陽飯莊 夜景好似幾靚。預先訂左$398片皮鴨一隻。片皮鴨明明係食鴨皮為主 但朝陽的就肉多皮少 有點失望。但鴨香都是有的。肉質亦不錯。麵包皮亦都好軟熟。另外 點了小籠包。包皮算薄 夾起時亦不會易爛 湯汁和肉略微咸左少少。蕃茄大蝦蛋麵 其實好像屋企煮的家常麵。蕃茄湯底味夠濃 炒蛋亦算滑 大蝦係急凍蝦 普通貨色。麵條太腍 一夾就斷。整體來說 比較普通。最特別的莫過於有維港海景和幻彩匯香江以供觀賞。

2016-05-10 3885 views
第一次來到,食品質素不錯,服務也ok.我們點了母親節餐,$1088/4位用,但份量都夠六人食,我們再另叫四樣送。招牌片皮鴨我反而覺得一般,鴨皮是un多過脆。還有條乜乜貴花魚,我不喜愛,但我弟話幾特別,不停食。個拼盤絕不孤寒。整體係食得過的。
第一次來到,食品質素不錯,服務也ok.

招牌片皮鴨我反而覺得一般,鴨皮是un多過脆。
還有條乜乜貴花魚,我不喜愛,但我弟話幾特別,不停食。

個拼盤絕不孤寒。

整體係食得過的。
2016-01-29 4731 views
飯聚份子難得聚首香港,補祝聖誕又好,預祝新年又好,藉故聚聚。可能西方假期食得太多西式嘢,所以今晚我地選擇了食烤鴨。其實都冇乜頭緒,都是在openrice找到的。電話訂枱時會問埋訂唔訂鴨,3個人一隻可能會多咗D。但隻鴨真係要推介,烤得好香,真正皮脆肉嫩,一d都唔乾。好味過XX樓多多聲,價錢公道。+$78有炒鴨鬆。諗番都想食。另外再叫了小籬包,炒豆苗,蔥油餅,甜點係高力豆沙。全部都係水準之作。加埋維港夜景,真係冇得輸。我們早吃,人不多,很舒服,但到坐無虛席就嘈到頭痛,可能焗住d聲在室內,所以提議早D食。埋單$8XX,合理。
可能西方假期食得太多西式嘢,所以今晚我地選擇了食烤鴨。
其實都冇乜頭緒,都是在openrice找到的。
+$78有炒鴨鬆。諗番都想食。
加埋維港夜景,真係冇得輸。我們早吃,人不多,很舒服,
埋單$8XX,合理。
Other Info. : 烤鴨
2015-12-28
  • 烤鴨
2015-11-05 6299 views
繼十月尾喺灣仔食過頭輪o既高級全蟹宴之後,肥肥家族十一月頭再應靚靚auntie推介,專程過海一試尖沙咀同樣有大閘蟹宴食,不過價錢更為經濟o既「朝陽飯莊」 。位於iSQUARE二十七樓o既「朝陽飯莊」擁有無敵海景 ,五人剛好被安排入座窗旁第二張細枱,大飽眼福。週一晚上,餐廳座無虛席,室內聲浪唔弱,據悉唔理股市上落,每逢蟹季亦是如此,故服務生亦忙過不停,幸好招呼尚算周到,座位都好鬆動舒適。不過除咗難以抵擋大閘蟹o既風情之外,其實好多食客都係為咗「北京片皮鴨」而黎,菜式好明顯要預訂,因為我地七點前到達,烤鴨一早已沽清 !為咗要俾客人欣賞到靚景,店內光線柔和,大多都由天花上o既紅燈籠照明,好富中國味,唔怪得知有咁多外國遊客幫襯。以電話訂座時,小肥已為各人訂好$498一位o既「皇席蟹宴」 ,每客包有清蒸大閘蟹一隻、蟹粉魚翅一份、蟹粉籠仔栥飯一籠、清炒豆苗一碗、蟹粉小籠湯包一隻、及薑茶湯圓一碗。餐桌上可見架生齊全,一早已安排妥當。除咗續位計o既套餐之外,餐牌亦列有多款以大閘蟹烹調o既菜式供食客散叫。茗茶每位$15,同花生一碟同價。嗜酒o既長輩叫咗樽「5年龍山加飯」,$288一樽,另加話梅$
2044 views
位於iSQUARE二十七樓o既「朝陽飯莊」擁有無敵海景
,五人剛好被安排入座窗旁第二張細枱,大飽眼福。
以電話訂座時,小肥已為各人訂好$498一位o既「皇席蟹宴」
餐桌上可見架生齊全,一早已安排妥當。
茗茶每位$15,同花生一碟同價。
花生
嗜酒o既長輩叫咗樽「5年龍山加飯」,$288一樽,另加話梅$3一粒。
5年龍山加飯,另加話梅
開餐之前,經理姐姐呈上五隻活生生o既大閘蟹公,先顯示真材實料
,再攞返入廚房蒸煮。
五隻活生生o既大閘蟹公
蟹粉魚翅(原價$260/位):蟹宴由蟹粉魚翅食起,雖然湯底偏咗少少稀,不過紅白膏有齊,味道又夠鮮濃,單睇$498套餐價,大家都話絕對收貨!
蟹粉魚翅
清蒸大閘蟹:原隻清蒸大閘蟹鮮甜多膏,其中一隻仲滿瀉添
清蒸大閘蟹
餐店好有文化,每道餸菜都係五個人一齊上,食完一道接一道,中間有杯大薑茶送蟹,辣味十足。
薑茶
蟹粉籠仔栥飯(原價$100/位):可能飲咗杯大薑茶打底,預先消咗滯,意外地唔點醋汁,連埋鮮甜幼滑o既蟹粉一齊食,黐粒軟身o既籠仔栥飯一啲都唔溜,效果飽肚暖胃,腸胃極度滿足
蟹粉籠仔栥飯
清炒豆苗:跟飯有一小碟豆苗,雖則唔係豆杯,不過始終有菜落肚感覺健康啲。
清炒豆苗
蟹粉小籠湯包(原價$140/五隻,即$28/隻):小籠湯包皮層軟薄,蟹粉豬肉餡香嫩得黎一啲都唔肥,唯一熱度唔夠「辣」口,差咗丁點兒火候。
蟹粉小籠湯包
薑茶湯圓:最後一味薑茶甜品薑就夠薑,不過XO仔略嫌煙韌o既湯圓外皮厚咗少少。
薑茶湯圓
「朝陽飯莊」以超值價$498一位提供六道餸o既「皇席蟹宴」,食客可享用美食,又可觀賞靚景,客似雲來果真事必有因。
2015-11-02
五隻活生生o既大閘蟹公
蟹粉魚翅
薑茶
蟹粉籠仔栥飯
清炒豆苗
蟹粉小籠湯包
2015-09-13 5843 views
今晚同同事收工特登過海黎試呢間, 聽講呢到睇夜景一流, 如果放煙花既日子仲要預早成個月訂枱tim...我地4個女人, 其實樣樣望落去都好想食, 但食量唔多, 點左幾味...最特別係佢個片皮鴨, 你可以揀一鴨兩味... 片起既就包住d皮點醬食, 剩返既就炒麵食....另外仲有個 好好味既 恭親王羊腩肉 香而不蘇... 其實我本人好怕食好蘇既野.... 但呢個炸脆後 咬落仲有肉汁而唔蘇 令我一食再食三食.. 食左好多舊..   份量上 我覺得款款都ok 正常例牌份量.. 環境舒適, 如果同良朋聚餐傾計 係一個好地方!!!下次一定會再黎, 大家如果要黎試真係記得book定枱 真係好full下.....
2013-09-30
2015-07-09 6662 views
今天請媽媽飲茶,當然因為投資股票得利,心情大好!媽媽是家中的第一個教我們投資的專家,她的心得是要買值得買的股票,不要人云亦云,跟着買細價股,因為細價股的回報高,但風險大!經過數年經驗,我也相信這個道理!朝陽飯莊的環境不俗,位於i square 27/F 高層,居高臨下一望無際,真舒服!我們入座己時一時半,所以很容易找到好的位置,也很近窗口!看看餐牌,我們點了朝陽粗炒,蔥油餅和窩貼!粗炒不油,粗炒真的很夠火喉,味道很鮮,令我食指大開!窩貼也熱辣辣,皮簿肉汁鮮甜,葱油味的葱很多,又很脆很香口!在朝陽中看香冮的景色原來真的很美!
在朝陽中看香冮的景色原來真的很美!
2015-07-08 6028 views
之前都成日聽人講話呢度個景好靚,今日經開就專登上黎食~因為第一次食,所以淨係叫左兩樣餸,兩樣餸個造型都好靚,唔食得都睇得~第一樣係朝陽醬肘肉,其實有D似上海鋪食到嘅肴肉,不過呢個大件D,同埋肉嘅成份多D,而家冇咁肥膩,咸味做到岩岩好,讚!第二樣係豆腐餃子,單係個造型都已經值回票價,佢用一片薄豆腐,入面釀入蔬菜涵,鍾意食素嘅人一定好鍾意食~食肉嘅朋友例如我,都覺得呢個煮法好有新意,好清新!
之前都成日聽人講話呢度個景好靚,今日經開就專登上黎食~

朝陽醬肘肉
豆腐餃子