2015-06-29 5604 views
出現尖沙咀睇醫生,睇完之後想食個lunch,聽日講iSquare呢間野個景超靚,所以就特登一個人上黎食~冇無容置疑,個景真係超級靚,加上超天,簡直係一流!夜晚應該仲正!一個人所以都係叫左一樣野,呢個叫野菌醬炒麵疙瘩,聽個名咁得意,所以就叫,食落個味道好似上海鋪d上海粗炒,以豉油為主要調味,o個d疙瘩食落好煙韌,好得意,第一次食係唔同d~點都好,呢度d野食唔錯,加上個景真係超級靚,所以值得再食!

野菌醬炒麵疙瘩

點都好,呢度d野食唔錯,加上個景真係超級靚,所以值得再食!
2015-06-20
野菌醬炒麵疙瘩
2015-05-13 5851 views
母親節前一星期我地先開始傾想食咩.. 結果係好多餐廳都已經full booking唯獨朝陽飯莊仲有位~ 有晚上6點同8點兩個時段可以揀, 限食2小時~大約半年前我地已經黎食過一次晚飯, 不過個次覺得除左極靚既景觀之外食物都無乜特別今次再黎 竟然令我地大改觀~!!呢度都有母親節套餐, 令人感覺舒服既係呢度唔會迫你係節日只可以叫套餐佢一樣提供平時供應既菜式!呢度最令人難忘既一定係極佳既景觀..眺望維港景色.感覺自己離天空好近..哈哈同埋.. 可以咁樣望住D大廈一排排好似積木咁, 會更加感覺到自己既渺小用呢個心情食飯 好似會開懷D ... =D 孜然羊柳夾餅 $120份量一D都唔少, 因為隻碟中間係凹入去架! 岩岩好有8件夾餅, 岩晒我地4個人食 (:將羊肉放入口前已經聞到好大既羶味~~ 實在太惹味啦!成碟都佈滿京蔥同香蔥, 好味!!山楂咕嚕雞 $92聽到山楂即刻聯想起山楂餅, 仲以為會好難食... =D原來唔係我諗個種味! 佢比起平時食開用豬肉黎整既咕嚕肉滑好多! 一D肥膏都無!!我愛上左咕嚕雞~~ 比起咕嚕肉好味太多啦~~ 雞炸得外脆內滑配埋醬汁酸酸甜甜 令人食慾大增! 而且有好多件雞同
今次再黎 竟然令我地大改觀~!!
佢一樣提供平時供應既菜式!
用呢個心情食飯 好似會開懷D ... =D
1991 views
孜然羊柳夾餅
孜然羊柳夾餅 $120
將羊肉放入口前已經聞到好大既羶味~~ 實在太惹味啦!
成碟都佈滿京蔥同香蔥, 好味!!
山楂咕嚕雞
山楂咕嚕雞 $92
聽到山楂即刻聯想起山楂餅, 仲以為會好難食... =D
配埋醬汁酸酸甜甜 令人食慾大增! 而且有好多件雞同菠蘿
食到最尾終於見到一粒粒既山楂.. 原來無乜味既.. 哈哈
蟹肉粟米羹
蟹肉粟米羹 $98 (一窩, 分到4碗相中既份量)
無蟹味同蟹肉.. 連粟米味都好淡... 唔建議試呢個
金華蛋白炒飯
金華蛋白炒飯 $90
有瑤柱, 蔥, 蛋白, 同金華火腿粒(少量!) 雖然無乜火腿食, 但係每粒飯都係金華火腿既咸香味
鐘意食金華火腿既朋友一定會好鐘意
對我自己黎講, 太咸, 同埋無乜肉咬.. 所以一般
食完上面4款已經飽到捧住個肚, 不過我地太為食, 點都要加返個甜品!
甜品選擇一樣多到眼花繚亂 (唔只呢一頁, 仲有另一頁無影相)
好多平時無乜點見過既京式甜品...
豆沙鍋餅
我地就叫左平時都好鐘意食既豆沙鍋餅 $60
第一次食到炸得咁香脆既外皮, 用筷子夾落去個下已經感覺到有幾脆
豆沙餡有好多! 暖笠笠既甜品~ 仲分左12件 方便食用!

因為上菜速度都OK~ 所以食完仲有大把時間慢慢坐低飲下茶, 傾下計同望下風景
侍應亦唔會因為你食完齋坐而比面色你睇! 好舒服 (:
2015-05-10
Mother's Day
孜然羊柳夾餅
山楂咕嚕雞
豆沙鍋餅
2014-12-31 7491 views
和數名友人步入餐廳。已經被海境吸引,而且今晚夜景清晰,在這裡用餐實在太讚了~前菜的花生也很好吃,很脆,而且花生面沾滿了海苔,很特別~酸辣土豆,不是炒得特別好吃,酸味和辣味也不特別出色,酸味也蓋過辣味。。不夠乾身,太多水份茶樹茹炒羊肉,普普通通,不夠香。。火方也不特別出色,沒有驚喜。。片皮鴨,友人說餐廳做得不錯,沒有鴨酥味。。全餐我比較推薦的是羊肉串和臭豆腐,羊肉串很香,肉質juicy,又不太乾,孜然,辣味出色,真想再吃,喜歡吃羊的。一定要試,臭豆腐很臭,但份量太細。。。一碟只有4小件。。。份量太小了。。。

前菜的花生也很好吃,很脆,而且花生面沾滿了海苔,很特別~

茶樹茹炒羊肉,普普通通,不夠香。。

火方也不特別出色,沒有驚喜。。
片皮鴨,友人說餐廳做得不錯,沒有鴨酥味。。

串燒羊

串燒羊
  • 羊肉串和臭豆腐
2014-11-30 7079 views
賣點只有一個:海景價錢略貴,食物一般,員工服務okay!本人認為這家最好的地方是有海景位吃飯,夠氣派!(最重要是可以book的)請家人食飯的最佳選擇!點了:1.烤鴨(二食)-個人覺得MAMA~主要好肥....肉不夠多,脂肪太多....2.松魚 - 好味!好FRESH~雖然係炸!甜酸味岩岩好!沒搶走魚既味道~口感好好!3.小龍包 - 皮好"thin"!!!多汁!可叫!!4.凍肉 -  不過不失,個人認為可以再精緻一點~太大舊~5.賽磅蟹 -  超級"鯹"6.奄xx(湯)- 得個咸字...可能我唔識欣賞.總言:如果唔係要有海景,以呢個價錢可以食更好!!!!!
賣點只有一個:海景
價錢略貴,食物一般,員工服務okay!

本人認為這家最好的地方是有海景位吃飯,夠氣派!
(最重要是可以book的)

請家人食飯的最佳選擇!
點了:
2.松魚 -
3.小龍包 -
 皮好"thin"!!!多汁!可叫!!
4.凍肉 -
 不過不失,個人認為可以再精緻一點~太大舊~

5.賽磅蟹 -
 超級"鯹"
6.奄xx(湯)-
 得個咸字...可能我唔識欣賞.
前茶!
賽磅蟹(好''SAN'' )
總言:如果唔係要有海景,以呢個價錢可以食更好!!!!!
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
前茶!
2014-04-29 13317 views
NOT New to this place. I have been to this restaurant A LOT of times – frequent visitor.Chao Yang is my default “go-to” choice for comfort Shanghainese Cuisine.From Casual Lunch/Dinner with Friends,Weekend Brunches with Family,Meals with Business Partners,Large 40+ People Formal Dinners,This Place Can Cater to Any kind of occasion with a View & Reputation to back it up!The Reason, in one word, why I approve of this place?CONSISTENCY.Consistent Service.Consistent Food Quality.Consistent Cleanline
Weekend Brunches with Family,
Meals with Business Partners,
CONSISTENCY.

Consistent Service.
Consistent Food Quality.
Consistent Cleanliness.
Consistent Speed of Service.
Professional Team of Staff, Led by a Professional Manager who, very clearly,
have been in this business for a Long time.

You do not want to walk in to a restaurant where the Fried Rice Tastes like one thing one day then something else the next day or is over-cooked one day and under-cooked another! Over here, what you see is what you get. What you remember the taste being is what you will taste. Fried Rice Tastes like Fried Rice. NO Shocks/Surprises here. I am not going to recommend any particular dishes, primarily because I’ve tried too many from my many trips here! NO – you are not going to get any of the “scrumptious & delicately textured meat with the perfect amount of ripe juice to tickle the palate” as you do with some Finer (+more expensive) places BUT that’s not why you go to this place! You go to this place for a Lively Meal with People you can actually communicate with while overlooking a great view that is tough to match, munching on Good Quality Comfort Food.

Pièce de résistance:
The VEGETARIAN menu. Great Veg Menu. AND the Level of Co-Operation.
Proper Veg Dim Sums – unlike most other places this veg Dim Sum is truly veg. I know of some other places which have Egg in the Batter. Not this.
ALSO, the management is very co-operative & happy to customize dishes at your command. With Family we constantly make variations to the dishes!
“Put this, not that, change this, add that, etc etc”
Even some so called “””””Michelin-Star”””” places do not display this level of Co-Operation & Satisfactory Portion & Quality!

Conclusion:
Why are you still reading?? ;) GO. EAT.

P.S.: Helps to book a table in advance! Showing up for a table is not a good idea if you do not like waiting.
Other Info. : Find the Manager - Mandy, if possible. She's been in this business for as long as i can remember - always very professional & co-operative. She's the One Responsible for Turning the place WU KONG (right opposite iSquare) into the bustling place that it is.
2014-03-16 12152 views
一行9人前來食生日飯,己一早訂位,驚喜的是在無特別要求下也為我們提供了獨立房間,坐得舒適,值得一讚!胡同辣子雞($98)有辣椒、松子葱同雞等材料,不算辣,但感覺不夠鑊氣。薄餅這個是鹹的,夠香脆,但味道無特別。香炸臭豆腐($72)又香又脆,正~但得4舊,太少。蘭花寶石豆腐($128)其實就係玉子豆腐上加上XO醬,配西蘭花,味道唔錯。金粟雞米(跟川穹鏝頭)($110)有粟米、肉碎、葱等材料炒成,似生菜嘅餡料,但就用個半圓嘅包盛著食,有創意。反轉個包,其實係有窿比你放餡料。北京烤鴨2食第一食配以芝麻圓叉子及薄餅包著片鴨及配料食。薄餅皮薄,包著吃非常夾,而鴨亦不肥,啱啱好,份量亦算多!其他店好少將片皮鴨配叉子,而鴨與叉子嘅配合亦麻麻,因叉子比較乾,食落唔夠juicy。第二食就係將鴨絲炒肉碎,如生菜包般,無特別!甜品選了3款拔絲香蕉高力豆沙唔記得呢個咩名,但3款甜品唧味道都一般。不試也無損失。
胡同辣子雞($98)
有辣椒、松子葱同雞等材料,不算辣,但感覺不夠鑊氣。
薄餅
這個是鹹的,夠香脆,但味道無特別。
香炸臭豆腐($72)
又香又脆,正~但得4舊,太少。
蘭花寶石豆腐($128)
其實就係玉子豆腐上加上XO醬,配西蘭花,味道唔錯。
金粟雞米(跟川穹鏝頭)($110)
反轉個包,其實係有窿比你放餡料。
北京烤鴨2食
第二食就係將鴨絲炒肉碎,如生菜包般,無特別!
甜品選了3款
拔絲香蕉
高力豆沙

唔記得呢個咩名,但3款甜品唧味道都一般。不試也無損失。
2014-03-10
Birthday
  • 香炸臭豆腐、北京烤鴨
2014-02-25 9919 views
上次路過,客滿;今次決定再試,終於可以一嘗。雖然是一些後加的枱,比較迫,又接近出菜位,侍應又不太知道大體,整個身壓向你的坐椅去查看。食物逹合格水平,價格定位為中至中上。小食一﹕韭菜餅,如果韭菜再多點,再煎香點,會更加好味。小食二﹕小籠包,不過不失,內裡有湯,合格水準主菜﹕沙鍋雲吞雞,不計料可分約五至六碗,共八隻餃,約四份一隻雞。價錢HKD168,份量與價錢成正比,只是雞湯味不夠濃。
上次路過,客滿;今次決定再試,終於可以一嘗。

食物逹合格水平,價格定位為中至中上。

小食一﹕韭菜餅,如果韭菜再多點,再煎香點,會更加好味。
韭菜蛋餅
小食二﹕小籠包,不過不失,內裡有湯,合格水準
沙鍋雲吞雞
2014-02-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
沙鍋雲吞雞
1K
2014-02-05 8722 views
春節期間,找地方吃飯絶對不是一件容易的事,好在有好朋友幫手籌備,以致無需擔憂便可以安舒地在食肆內享用食物。這次是第一次到iSquare的高層,真難怪坐窗邊要特別預約並設最低消費,因為在這麼高的地方向維港望出去,真的是此刻無價。雖然是次沒有臨窗而坐,但已經很滿足了。而食物的質素也不錯。先說小食,這款紫菜花生頗有特色,微咸之餘又有紫菜味,真的是開胃的飯前小吃。而四冷盤也不煌多讓當中特別徧愛的是雞絲粉皮,可能因為近日活雞停售,家中也沒有雞吃,所以特別滋味。到熱葷時的第一味也很美味,就是龍井蝦仁味道清得來又不會過淡,一開始吃便已經停不了口。另一款較深刻印象的是恭親王羊腩單看外表還以為是素鵝來的,但吃下去後才知道原來羊味十足,但不覺羶,是製羊肉的最高境界,很好。到最後當然是甜品,北方的代表當然就是酒釀丸子為了應節,加了桔仔。看上去是多了一點色彩,但味道就一般了,因為桔仔有點酸,放在甜品內更覺不合。而這碗酒釀丸子的甜湯較為俗了一點,及不夠桂花,因此吃不出那種淡雅的感覺,要改善一下。

紫菜花生
而四冷盤也不煌多讓
四冷盤

到熱葷時的第一味也很美味,就是龍井蝦仁
龍井蝦仁
味道清得來又不會過淡,一開始吃便已經停不了口。

另一款較深刻印象的是恭親王羊腩
恭親王羊腩

到最後當然是甜品,北方的代表當然就是酒釀丸子
酒釀丸子
2014-02-04
Chinese New Year
2014-01-14 7283 views
上星期約左朋友來這裏食生日飯,第一次嚟,係OPENRICE見到個VIEW好靚及食物都幾吸引,我地五個人一早訂左7:30PM,仕應訂枱時問我們要不要訂片皮鴨,我們就訂左一隻兩食.7:30PM左右去到,餐廳原來唔係好大,我們不是坐係窗邊,已經好多人入座了, 但係座位俾我們想像中的迫及餐廳唔係我們想像中的有情調,係好嘈,真的酒樓咁樣. 我好想行埋去窗邊映張相,但係D枱實在係櫈貼櫈,好難行埋去囉.我們一路看看有咩好食,本來有諗過叫套餐,不過朋友想飲酸辣湯,所以就冇叫啦. 我們散叫左一客酸辣湯,不酸不辣的,感覺麻麻地雞絲粉皮,麻醬分開上的,雞絲,青瓜絲及粉皮,但係好像少了一點. 只是一般毛豆百頁雪菜,呢個都幾豐富,有好多毛豆,幾粉幾好味呀,雪菜都好味,唔會好咸味,百頁好食呀,呢個配撘幾好,清清地.小龍包,可以點五隻的,都算薄的,入面既肉唔會太多,不過湯少左少少.片皮鴨一鴨兩食,先嚟鴨肉配薄餅及叉子,幾特別,有兩款食去,鴨肉都好香,唔算好肥,但薄餅失色左,厚左少少呀,叉子則好香口,有甘笋絲,青瓜,大葱,加埋一齊食都好味的,份量都好多呀.另一個鴨肉係選左生菜包,但係等左好耐,追了幾次先嚟,可能漏左,

一客酸辣湯,不酸不辣的,感覺麻麻地
另一個鴨肉係選左生菜包,但係等左好耐,追了幾次先嚟,可能漏左,這個鴨肉好香呀,加埋一塊生菜一齊食,生菜超爽口,好好味喎.
我們還點左甜品,高力豆沙,可以每人一粒,酒釀丸子,高力豆沙的糖及士多啤梨醬都分開上,其實係幾好的,可以自己食自己的口味,但係糖咁樣分開,好難整到好均勻,食唔番果個高力豆沙的感覺. 入面的豆沙唔算好多. 酒釀丸子好香,份量都唔少,入面有些鉗肉,好特別,呢個唔錯呀.

我地坐係度傾計都坐左好耐先走. 服務,環境,價錢都幾OK的一餐.
2014-01-09
2013-10-12 6037 views
想吃上海菜, 我們在於openrice網頁搜尋, 得知這間餐廳景色豐富, 食物質素高, 便決定訂座.我們獲安排坐在落地大玻璃窗旁, 看到維港的景色.餐具擺放得整齊, 光潔明亮, 令人感到很舒服; 餐牌印刷精美, 食物選擇多, 令我們要動動腦筋點菜.點了菜等候期間, 吃了點前菜的花生, 香脆而不油膩.先來了一客小籠包, 侍應一打開蒸籠,蒸氣湧出, 有一種騰雲駕霧的感覺, 小籠包體積巨型, 但表皮薄得透徹, 豬肉半肥瘦, 十分適中, 而湯汁有濃濃的肉味, 這是我們吃過最佳的小籠包.接著是炒鱔糊, 同樣蒸氣四溢, 鱔肉切得一絲絲, 很幼細, 份量亦極多. 味道方面, 它們帶鮮甜味, 肉質嫰滑, 很新鮮, 沒有雪藏的感覺, 油份亦不算太多.點了一客炒飯(忘記了名字), 一打開蓋子,熱氣不停升起,可見款食物即叫即制,十分熱騰騰. 炒飯有多件雞肉鋪在表面,飯粒有茨汁的味道. 服務生提醒我們小心熱, 還把它先分了兩碗給我們. 炒飯十分入味, 亦不太乾身, 雞肉鮮嫰而不堅韌.竹笙上素材料豐富, 有竹笙,̥豆腐乾,冬菇,小棠菜和毛豆等, 蠔油茨汁濃郁, 而竹笙把蠔油的味道吸收, 多汁而甜美; 另一最有特色
我們獲安排坐在落地大玻璃窗旁, 看到維港的景色.
餐具擺放得整齊, 光潔明亮, 令人感到很舒服;
餐牌印刷精美, 食物選擇多, 令我們要動動腦筋點菜.
點了菜等候期間, 吃了點前菜的花生, 香脆而不油膩.
竹笙上素材料豐富, 有竹笙,̥豆腐乾,冬菇,小棠菜和毛豆等, 蠔油茨汁濃郁, 而竹笙把蠔油的味道吸收, 多汁而甜美; 另一最有特色的是豆腐乾,豆味濃郁而且有極佳的口感,現時只有很少地方才可以吃到; 冬菇和小棠菜亦算鮮甜.
最後一道菜是羊肉串燒, $100共有四串, 十分巨型. 羊肉燒得入味, 肉質保持鮮嫰, 上面灑了一些調味料, 更加刺激了味蕾.
吃飽後, 邊喝茶邊欣賞維港的夜景, 一大賞心樂事!
2013-09-20
2013-09-01 5403 views
朋友生日, 有咩好得過揾間中菜, 大家可以圍住張圓枱傾計, 卜枱時已問店員可唔可以卜窗口位, 店員回覆窗口位每人最低消費$300, 立即耍手兼擰頭 xDD點知去到店員俾位張窗口枱, 27樓對住個海景食飯幾正 xD小籠包, 皮薄饀靚多汁, 中上之作要事先卜既菜式, 豆腐餃子, 一客6件, 皮係用豆腐做成, 手工賣相一流, 裡面包住菜茸同生菜, 清而不寡, 全枱一致讚好片皮鴨 我認為全晚全失望之作, 每次吃片皮鴨我都會在不加醬料下先試一片鴨, 的確燒的功夫很到家, 不過可能是原料的問題, 鴨冇鴨味, 唯有拌醬料同吃吧一鴨兩吃, 由於已柯打了雲吞雞, 所以就放棄了鴨湯, 叫了炒鴨絲, 這次加了濃濃的醬汁, 就蓋過了鴨肉冇味的問題了, 加上芽菜同炒, 味道立即提升了很多另一道推介菜式, 恭親王羊腩, 炸得剛好, 跟片皮鴨相比, 這個肉味濃得多了, 本身已經十分香口, 加上醬汁後更覺惹味雲吞雞, 雲吞水準不錯, 加上湯既清且濃, 令我飲左2碗壽包賣相精美, 不過未知是否大家當晚太興奮, 拍照拍得太長時間, 壽包非常難食...以當晚食物質素, 加上大家要打包幾盒食物回家, 店員亦很有禮貌, 每人$
點知去到店員俾位張窗口枱, 27樓對住個海景食飯幾正 xD
小籠包
小籠包, 皮薄饀靚多汁, 中上之作
豆腐餃子
片皮鴨
炒鴨絲
雲吞雞
雲吞雞, 雲吞水準不錯, 加上湯既清且濃, 令我飲左2碗
壽包

以當晚食物質素, 加上大家要打包幾盒食物回家, 店員亦很有禮貌, 每人$200實在非常抵!!

2013-07-12
雲吞雞
2013-08-06 4157 views
相識多年o既老友記由加國回港探親旅遊…安排左黎I-Square【潮陽飯莊】午飯相聚…個名聽就聽得耐但第一次黎咋…北京有個潮陽區...想必哩度係主理京菜o勒!!飯莊位於廿十七層…仲有人人都鍾意o既大玻璃窗, 雖然今午天下著雨…但依然覺得外頭風光無限美…至於室內裝修就規規矩矩中菜館咁啦!!左計右算…點左個套餐再外加北京烤鴨一隻…係最妥當o既安排o勒…嘻!!薰魚…其他點乜東東我吾理…唯獨點名要我最喜愛o既董魚…嘻! 好味喎!!...魚身吾會走油走到太乾, 温度又恰好, 甜咪咪夠入味…雪菜毛豆白葉…水份多左o羅…好似有D過腍又淡口左咁…覺得未到水平呀!!老乾媽四季豆…同乾煸四季豆炒法差吾多, 不過哩個醬辣味濃D, 而且中間混入左同四季豆外形好似樣o既青辣椒, 一個分吾出就中”椒”o羅…哈哈!!...額外惹味架!!潮陽炒麵…北方白麵線或麵條吾係自己麵食中o既首選…不過哩個用料簡單得黎又炒得幾好味喎, 夠乾同鬆身…調味恰到好處!!...可推介!!北京烤鴨…片好剛剛一碟, 刀功就一般…薄餅用蒸籠上保持温度又濕軟, 烤鴨肥瘦適中又肉香嫰口大家都讚賞…而配料較特別係有醬瓜同蜜瓜段, 適隨尊便! 叉子燒
毛豆雪菜 薰魚
朝陽炒麵
干媽四季豆
叉子燒餅 填鴨佐料
Peking Duck
薰魚
雪菜毛豆白葉
…水份多左o羅…好似有D過腍又淡口左咁…覺得未到水平呀!!
老乾媽四季豆
…同乾煸四季豆炒法差吾多, 不過哩個醬辣味濃D, 而且中間混入左同四季豆外形好似樣o既青辣椒, 一個分吾出就中””o羅…哈哈!!
...額外惹味架!!
潮陽炒麵
北京烤鴨
…片好剛剛一碟, 刀功就一般…薄餅用蒸籠上保持温度又濕軟, 烤鴨肥瘦適中又肉香嫰口大家都讚賞…而配料較特別係有醬瓜蜜瓜段, 適隨尊便!
叉子燒餅
係因為好友想食特別要求加一份試下用黎夾烤鴨…不過吾夠芝麻香而且比較薄身, 好似掂下都散同埋乾喉…麻麻地啦!!
木桶豆腐花
…問部長係咪即撞o既?!...佢話蒸翻熱??...小型木桶屬一人份量…朋友話都夠滑溜…走o既時候見門口透明冷藏櫃放滿已做好o既木桶豆腐花, 相信熱食就係用哩D蒸o羅?!附送
薑汁蕃薯糖水…暖o既…
2013-07-27
Type of Meal
Lunch
朝陽炒麵
Peking Duck
片皮鴨,賣相還可以,但是食落隻鴨太瘦,肉質一般,D肉比較鬆,加埋D皮又烤得太乾,好硬,一D都唔脆,好似食緊一張紙咁。乾菜千層肉,只係一個片得好溥嘅梅菜扣肉,味道ok,整體賣相ok,賣相很似肥牛,但係明明係豬肉,點解會似肥牛?雪肪蔣火腿津白,都幾好味,津白味道很鮮,很甜。蘭花寶石豆腐,豆腐係用玉子豆腐加上XO醬,味道很夾,有驚喜水煮沸騰魚,魚片好滑,冇驚喜砂鍋雲吞雞,Ok,味道剛恭親王燒羊腩,炸得太乾身,太硬朝陽霸王雞,雞好滑,有雞味朝陽醬肘肉,賣相特別,味道一般酥香素鵝,脆而不油,味道適中小籠包,皮薄多汁,好味蔥油餅,鬆脆不油二食炒鴨絲,唔知點解芽菜多過鴨絲好多,係咪應該叫炒芽菜呢?至於味道偏咸銀絲卷,都幾鬆軟
片皮鴨
雪肪蔣火腿津白,都幾好味,津白味道很鮮,很甜。
雪肪蔣火腿津白
蘭花寶石豆腐,豆腐係用玉子豆腐加上XO醬,味道很夾,有驚喜
水煮沸騰魚,魚片好滑,冇驚喜砂鍋雲吞雞,Ok,味道剛
恭親王燒羊腩,炸得太乾身,太硬
朝陽霸王雞,雞好滑,有雞味
朝陽醬肘肉,賣相特別,味道一般
酥香素鵝,脆而不油,味道適中
小籠包,皮薄多汁,好味
蔥油餅,鬆脆不油
銀絲卷,都幾鬆軟

Other Info. : 是日有朋友生日,訂咗位都等成30分鐘,其他冇訂位嘅都入曬座,要追佢,佢仲要惡過我地話要check, check先 。好啦,卒之有位啦,因訂位時已經訂咗片皮鴨,但係又冇講話可以有2食,等我地食完曬先話個鴨殻加錢可以2食,玩咩大佬,已經食到飽曬點2食呀 !好啦,2食就2食啦,又話炒鴨絲會跟生菜,到咗問佢地啦,離譜到佢話佢冇講過話有,仲講到好似我地屈佢添 !真係火都嚟埋,咁咪叫佢搵經理過嚟啦,佢點之搵個掃把過嚟,做咩啫,我要搵經理呀,你叫個掃把過嚟做咩!但係原來個經理都好難搵,要等成十幾二十分鐘先嚟,嚟到仲唔係要熄事寧人,仲要想解釋話大家有啲誤會,其實背後係想話唔好再屈,大佬、幾塊生菜啫,我地仲要成枱人聽到佢話有,咁唔算屈呀?最後卒之要講咗好耐佢先至好唔願意咁比番我地,唉!食飯啫,都仲要咁勞氣!仲有,之前我地叫佢換下骨碟,嘩!佢地個態度差到呢,好似好唔願意咁!啲眼神仲要好卑視㖭!仲有同1個waitress,我地10個人叫3壼茶,唔係好過份啫,佢都係比之前D態度。\r\n好啦,我講到依道,我諗大家都好想知道依餐飯食咗幾錢,係食咗2千幾嘅,包括咗每位15大元嘅茶錢,至於食物質素,我只係可以講我只會比65分,終合以上嘅points,小弟一定唔會再光顧依間餐館!亦留待各位決定啦,謝謝!
  • 蘭花寶石豆腐
2013-06-28 2420 views
一行十二人到I Square 朝午膳,同事點了一個六人填鴨餐及四人午餐。各餸菜都有水準,其中值得讚的包括醉乳鴿,豆板魚,雲吞雞等等。雖然有些菜略為greasy, 多油,well, 因為京滬菜麻。我其中一位同事勁喜歡其中一個套餐的甜品- mango or blue berry cheese cake.這餐館的套餐份量真的很大,我們全枱人一般認為四人餐足夠六至八人食用。 我們終於要pack走兩大盒食物。廚房上菜很慢,落單後四十分還未上哂所有菜。最後其中一個套餐的甜品,遲遲都未出,等多足十五至二十分鐘,問咗四次都未到。最後送來的不是menu的酒釀丸子,而是疑似腐竹蛋花糖水,無服務員向我們交待。呢幾碗所謂糖水,不知所謂,腐竹根本未煮好!
套餐內的糖水-疑似腐竹糖水
2013-06-28
$160 (Lunch)
2013-04-21 1122 views
又是老友聚頭的好時光,我等了這晚很久了。照慣例,由我提出兩個地方供大家選擇,結果眾人選來了朝陽飯莊,貪佢名字有生氣,對於我們這班正走霉運的人而言,是相對合適。週五的晚上,人客很多,訂檯也要分兩輪,要待大家放工來到,我們當然會是八點後的第二輪客人。由於實在太旺場,即使留了八時十五分,搞得來入座已是近半句鐘後的事。大家肚子都在打鼓,要快快點選食物,見有個四人套餐幾吸引,就來一份,另加客豆腐餃子,五條友食已經足夠。打頭陣的,是四式拼盤,分別有餚肉、海蜇、鴨舌凍以及芋頭。前者雖然比較實,但點上醋吃,未嚐不可;海蜇則算是彈牙;鴨舌凍是清新,味道卻偏淡了一點;芋頭就不錯,軟滑面頭又加了些柚子蓉,感覺更為醒胃。主角的北京烤鴨上場,我們都算有食神,竟然沒有預訂都食到,如果大家想吃的話,記緊要預留,唔係吓吓好似我哋咁夠運。侍者把原隻鴨奉上給我們影相後,便在旁邊慢慢的片皮,總算是片得恭恭整整,煙韌的皮包裹著鴨肉、京蔥、青瓜、哈密瓜,再加上鴨醬,不失美味。或者,大家可以叉子燒餅去伴之,又是另一番風味。一鴨可以有兩食,炒鴨鬆生菜包或是鴨肉煲湯都得,大家還是喜歡吃生菜包,而且套餐仲有雲吞雞湯呢!鴨肉炒得幾香口,

一鴨可以有兩食,炒鴨鬆生菜包或是鴨肉煲湯都得,大家還是喜歡吃生菜包,而且套餐仲有雲吞雞湯呢!鴨肉炒得幾香口,連同爽脆新鮮的生菜包同吃,是令人滿意的。

再來的水晶蝦仁,用上是細細隻的小河蝦,最怕有些地方用大蝦來瞎弄,完全破壞風味。這一味,爽口彈牙,又保留鮮味,根本不用沾任何醬汁,吃原來才是最好。

因為桌面上太多東西,侍者幫大家在旁分好雲吞雞再奉上給我們。看上去是足料,每人可分到兩至三粒雲吞,也有滿滿的菜。先呷口湯,沒預期中的清甜,味道偏淡口的,幸而雲吞的質素卻不是太差。

仲有豆酥桂魚,半條的。說起這味,還記得蘇淅滙的豆酥魚今年是得獎的,雲陽閣的出品也是不錯,至於這裡的,桂魚肉嫩滑是理所當然,豆酥亦是乾身,不過就唔夠香,是美中不足的地方。

另外點的豆腐餃子,賣相已令人欣喜,薄薄的豆腐包裹著清香的菜茸,功夫到家,味道亦很不錯,如果芡汁可以薄身一點,就會更加迷人。但,整體而言,我是幾欣賞這一道菜的。

套餐有跟甜品,可揀酒釀丸子和高力豆沙,商議過後要了前者,這兒的酒釀丸子也交到功課,至少是有桂花的清香,小丸子亦口感煙韌,沒太多投訴。

在美景下跟好友聚頭,絕對會是令人開心的理由,希望不久將來又可以再一起吃飯打波耍樂。