Restaurant: Evvoke
Info:

2024-05-04 333 views
{臘味煲仔飯大餐 -$605}試過幾次上網見到人哋食呢間煲仔飯,覺得吸引到痹!今日放假就過去食吓啦!估唔到原來嗰度交通都幾方便,柯士甸站行過去幾分鐘就到,餐廳門口仲有大量路邊停車位,啱晒我呢啲駕駛人士!♦️廣式臘味煲仔飯臘味煲仔飯就食得多,擺到咁靚嘅煲仔飯真係更加吸引,除咗外貌,原來仲好有內涵,油鴨、臘腸、臘肉三種食材都發揮到極致,各有千秋,而且互相配合,我最鍾意係佢哋嘅招牌茅台臘腸,估唔到整成臘腸都真係有好香酒味!煲仔飯最令人感動嘅地方就係米飯做到粒粒分明,啱啱熟而且有口感!仲有美味嘅飯焦!♦️芥菜排骨煲芥菜排骨煲清淡得來又好味,湯底用咗黃豆排骨,仲有濃濃嘅胡椒味,最適合就用嚟配襯比較寒涼嘅芥菜,加埋佢煮得腍身唔會散晒嘅排骨!又係一個開胃菜!♦️甜蜜咕嚕肉用上咗肥瘦適中嘅豬肉,外皮香脆滋味可口!用上嘅配菜包括洋蔥、菠蘿、紅椒等等都係爽脆香甜嘅,係一個出色嘅咕嚕肉!值得一讚嘅喺呢度嘅服務態度真係好好,店員會隨時隨地望住你有咩需要即時配合,例如係我哋處理飯焦嘅時候,店員就即刻走埋嚟幫手刮起飯焦,非常貼心!美味程度:😋😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍📍 #憶食
{臘味煲仔飯大餐 -$605}

♦️廣式臘味煲仔飯

♦️芥菜排骨煲

♦️甜蜜咕嚕肉

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍

📍 #憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
  • 甜蜜咕嚕肉
  • 芥菜排骨煲
2024-04-15 359 views
憶食尚臘味煲仔飯是一家位於文匯街的著名必食餐廳,以其獨特的臘味煲仔飯聞名,是我吃過最好吃的煲仔飯!餐廳環境溫馨舒適,裝潢以中式元素為主,讓人感受到濃厚的傳統氛圍。餐廳內的座位安排合理,提供私密的用餐空間,讓客人可以安靜地享用美食。食物方面,這裏最吸引人的當然是煲仔飯!我點了川味臘味煲仔飯($177),這道菜絕對是一個驚喜。煲仔飯的米飯煮得剛剛好,飄散著一股香氣,米粒鬆軟但不粘。上面鋪滿了各種美味的臘味,包括腊腸、臘肉等,每一口都能品嚐到臘味的鮮香。而且煲仔飯底部有一層非常香脆的脆焦,增添口感層次感。除了煲仔飯,我嘗試了秘製XO雞菇四季豆($127)。這道菜結合了雞菇和四季豆,特色在於XO醬的獨特風味,使得整道菜更加開胃,具有豐富的香味和辣味,亦突顯四季豆的清爽口感。川椒麻辣雞煲($157)以雞肉為主料,加入川椒和麻辣調料烹飪而成。川椒和麻辣調料的使用使得這道菜具有獨特的風味,雞肉非常嫩滑,讓人回味無窮。這道菜的口感辛辣,能夠刺激味蕾,非常適合喜愛辣味的人士。這裏的士多啤梨特飲是我用餐時的完美搭配。特飲口感順滑,士多啤梨的香甜味道在口中綻放,帶來了一絲清新的感覺,十分美味。而憶食尚的服務

而憶食尚的服務態度非常出色,服務人員熱情友好,對菜單內容有著豐富的知識,能夠提供專業的建議和推薦。總結來說,憶食尚是一家讓人回味無窮的煲仔飯餐廳,尤其不能錯過煲仔飯招牌菜。

憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
地址:佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
2024-01-24 1679 views
近日天氣開始轉冷,想食熱辣辣的煲仔飯,感覺會暖笠笠,就去佐敦揾下,係柯士甸站附近見到有間店舖叫「憶食尚」主打食煲仔飯,就入去試下。嗰度環境唔錯,佈置以綠色為主,覺得好舒服。每張枱都有屏風相隔,好有私人空間。📍廣式臘味煲仔飯煲仔飯上枱有驚喜,好大煲足夠2個人食。有臘腸、臘肉和臘鴨。服務員會問要唔要加芫茜和蔥花,跟住就會爬鬆啲飯和加入豉油。這時候已經聞到好香嘅油香味,當你食到差不多,佢哋會幫你刮起飯焦。飯焦香脆好食,值得推介👍👍👍📍芥菜排骨煲芥菜排骨煲都好正,芥菜煮到青青綠綠,感覺好新鮮。排骨煮至軟淋而不爛,湯底加咗胡椒和黃豆,飲完成個人都好暖。📍酸辣土豆蒿筍絲土豆和蒿筍,都是營養豐富的蔬菜,兩者都是入口爽脆,酸酸辣辣更加惹味。📍士多啤梨特飲士多啤梨帶微微酸,飲落好清新。📍芒果特飲芒果香甜中都係帶微微酸,呢個幾好飲。#億食尚 #佐敦煲仔飯 #煲仔飯

📍廣式臘味煲仔飯
📍芥菜排骨煲
📍酸辣土豆蒿筍絲
📍士多啤梨特飲
士多啤梨帶微微酸,飲落好清新。
📍芒果特飲
芒果香甜中都係帶微微酸,呢個幾好飲。

#億食尚 #佐敦煲仔飯 #煲仔飯

2024-01-23
Type of Meal
Lunch
  • 芥菜排骨煲
廣式臘味煲仔飯(2人份)$177即叫即制嘅煲仔飯,熱騰騰上枱,賣相好靚好豐富👍🏻臘味係自家工場製造;臘肉同臘腸係用茅臺酒➕土黑豬鮮肉➕頂級醬油製成。而臘鴨係好出名嘅「南安板鴨」。臘腸酒香味濃,肥瘦肉比較幾好,有肉鮮味又唔油膩💯💯💯臘肉帶酒香,仲好腍身,一向唔太好臘肉,呢個絕對係食過最好食嘅臘肉💯💯💯臘鴨肉好有鹹香,皮薄肉嫩,連骨都夠香夠入味,好味😋😋飯一樣咁精彩,用「南安板鴨」同黑土種植嘅五常米大火煮,米飯乾身又滲滿臘味油脂,火喉啱啱好,飯焦金黃脆卜卜,加埋芫茜、葱同秘制醬油,必食💯💯💯鮮醃鯧魚 $117睇落簡簡單單,魚肉嫩滑又肥美,冇乜細骨,鹹味醃得啱啱好,冇蓋過魚鮮味💯💯瑤柱蝦米雜菜煲 $117湯底真材實料,有瑤柱、蝦米、蒜片等等,完全冇無味精,仲要好鮮甜。菜好嫩,應該有挑選過嘅,煮得完全剛剛好,唔會過腍💯💯店內裝修簡潔,座位舒適闊落,店員好親切好有禮貌👍🏻仲有臘味同即食包裝可以買走帶返屋企,讚👍🏻👍🏻好食,推薦💯💯💯
廣式臘味煲仔飯(2人份)$177
廣式臘味煲仔飯(2人份)
即叫即制嘅煲仔飯,熱騰騰上枱,賣相好靚好豐富👍🏻

臘腸酒香味濃,肥瘦肉比較幾好,有肉鮮味又唔油膩💯💯💯

臘鴨肉好有鹹香,皮薄肉嫩,連骨都夠香夠入味,好味😋😋

鮮醃鯧魚 $117
鮮醃鯧魚

瑤柱蝦米雜菜煲 $117
瑤柱蝦米雜菜煲

菜好嫩,應該有挑選過嘅,煮得完全剛剛好,唔會過腍💯💯

店內裝修簡潔,座位舒適闊落,店員好親切好有禮貌👍🏻
仲有臘味同即食包裝可以買走帶返屋企,讚👍🏻👍🏻
好食,推薦💯💯💯
$250 (Lunch)
鮮醃鯧魚
瑤柱蝦米雜菜煲
2023-12-07 1780 views
步入深秋,天氣漸漸轉涼,一碗熱氣騰騰的煲仔飯就能很好撫平肚子的寒冷,暖暖肚仔更是舒適愜意。最近我發現了一家位於柯士甸站附近的小餐廳,走出A出口不遠就可清楚見到餐店,交通位置極為便利。 這家小餐廳採用簡潔明亮的裝修風格,餐桌椅子同埋餐具都以精緻為主,營造出既寧靜開揚的用餐空間。餐桌之間以適度的間距擺放,放心讓客人享受美食的同時,也不致於過分擾近鄰,保有一定的私人空間。廣式臘味煲仔飯煲仔飯一開蓋就散發出滿滿的香氣,讓我瞬間口水直流。三種臘味材料烹調出的味道濃郁誘人,每一粒白飯都帶有豐富的臘味油脂。臘腸更加係用心製作,放入口中齒頰留香,味道成熟豐富。飯焦香口爽脆更是一絕,作為一名重視食材和手藝的美食控,這家餐廳在原料和調理上都堪稱典範,值得推薦給眾多美食追求者。甜蜜咕嚕肉三色甜椒和洋蔥配置得當,既增添了賣相的美覺,也為肉醬帶來了層次豐富的香氣。咕嚕肉爽脆彈牙,而醬汁更帶有淡淡的糖醋醇香。可以拉絲一直拉到最後,味道都能讓人回味再三,完全勾起食客的食慾。在舒適的進餐環境下,肚子和心靈都滿足不已👍芥菜排骨煲 芥菜維持著清新的青黃色,口感別出心裁地既不糊塌也不硬梆。排骨更是入口就化,同湯汁完美配搭。

芥菜排骨煲

芥菜維持著清新的青黃色,口感別出心裁地既不糊塌也不硬梆。排骨更是入口就化,同湯汁完美配搭。最讚的是呢煲嘅湯味,豐富嘅胡椒香,飲一啖就能回味無窮。店員還告訴我,原來是研究過後用胡椒去除芥菜的涼意,聰明極了!而且這菜同時也兼顧了健康同埋秋天保暖嘅功效。

飯後順便步行到西九海邊,欣賞天際豔陽西斜,海天一色,漫步海濱也無比浪漫惬意。
這家餐廳平日讓人能暢飲美味佳餚之餘,周末也成為一個療癒身心的小天堂,或許下次再一與好友齊去,共享那份暖心的港式情懷也不錯。
  • 甜蜜咕嚕肉
  • 廣式臘味煲仔飯
《憶食尚臘味煲仔飯の食評》 by@ihungry.hk憶食尚臘味煲仔飯店就係一間集經典港式地道餐廳,由入面裝修到餐牌設計,都能親身感受到呢間店嘅用心獨到🔥!踏入店內,就會被一股陣陣嘅臘香撲鼻而來,勾起你對煲仔飯嘅無限嚮往,最出名嘅當然係佢哋嘅招牌自家工廠製造嘅臘腸、臘肉同埋臘鴨,仲有好多港式大排檔小菜,,務求令每位客人品嚐到最地道最正宗嘅港式美食🇭🇰!🔸『川味臘味煲仔飯 - $177』自家製臘腸、臘肉同埋臘鴨超香濃,米飯口感粒粒分明,再加埋煲仔飯本身嗰個特別嘅煲法,令粒粒米飯鮮香惹味,充滿臘味香,超正!🔸『避風塘炸茄子 - $117』呢款炸茄子真係一啲傳統嘅大排檔小菜!店家先用獨門秘方將茄子醃漬,然後先將佢炸到香脆酥香,炸後亦唔會失去茄子本身嘅鮮香味同滋味😈!🔸『椒鹽一口骨 - $127』椒鹽一口骨落鑊炸到香脆酥脆,令骨肉由裏到外滲入椒鹽香脆嘅味道,咁先至最最正宗!每啖落口就會聽到脆脆嘅口感,仲爆晒肉汁,絕對令你一試難忘😍!🔸『特飲 - $39』▶️芒果特飲、士多啤梨特飲想解解膩,就一定要試吓呢兩款特飲啦!🤪iHungry肚餓指數:8/10
《憶食尚臘味煲仔飯の食評》 by@ihungry.hk

🔸『川味臘味煲仔飯 - $177』
🔸『避風塘炸茄子 - $117』

🔸『椒鹽一口骨 - $127』

🔸『特飲 - $39』
▶️芒果特飲、士多啤梨特飲

想解解膩,就一定要試吓呢兩款特飲啦!

🤪iHungry肚餓指數:8/10
2024-05-13 0 views
本身好鍾意食煲仔飯,冇諗到竟然係佐敦搵到間🥰🥰店員好好服務,不過記住訂枱呀!煲仔飯嘅飯粒粒分明,飯焦好好食!店員仲幫手整起飯焦!係臘味有少少咸🤣🤣其他都好好!
2024-05-13 0 views
憶食尚的臘味煲仔飯令我好回味周末放工後,再去食返碗廣式臘味煲仔飯$177南昌板鴨-肉嫰,油脂香,微咸臘腸-用豬背同豬後腿肉製造3肥7瘦黃金比例滿滿肥油香五常米-種植地含水分較多非常爽口同淋身飯焦非常香脆,粒粒分明食左2大碗瑤柱上湯菜心$97菜心好大條淋身,又甜湯底有瑤柱,蒜頭非常香,非常鮮味蝦仁炒蛋$167滿滿一碟有10隻非常爽口彈牙既蝦仁非常足料炒蛋炒得好靚有少少蛋液,岩岩好熟,火喉控制得好菠蘿士多啤梨特飲$39
憶食尚的臘味煲仔飯令我好回味

炒蛋炒得好靚
有少少蛋液,岩岩好熟,火喉控制得好

菠蘿士多啤梨特飲$39
2024-05-11
$177 (Lunch)
2024-05-12 0 views
食尚的臘味煲仔飯令我好回味周末放工後,再去食返碗廣式臘味煲仔飯$177南昌板鴨-肉嫰,油脂香,微咸臘腸-用豬背同豬後腿肉製造3肥7瘦黃金比例滿滿肥油香五常米-種植地含水分較多非常爽口同淋身飯焦非常香脆,粒粒分明食左2大碗瑤柱上湯菜心$97菜心好大條淋身,又甜湯底有瑤柱,蒜頭非常香,非常鮮味蝦仁炒蛋$167滿滿一碟有10隻非常爽口彈牙既蝦仁非常足料炒蛋炒得好靚有少少蛋液,岩岩好熟,火喉控制得好菠蘿士多啤梨特飲$39清爽菠蘿配上帶點酸的士多啤梨加梳打水非常消暑
食尚的臘味煲仔飯令我好回味

菠蘿士多啤梨特飲$39

清爽菠蘿配上帶點酸的士多啤梨加梳打水
非常消暑
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
  • 瑤柱蝦米雜菜煲
  • 玄米茶
餐廳分上下兩層,裝潢似傳統茶樓,環境好安靜舒適枱與枱之間唔會太迫,而且有屏風分隔開,亦有VIP房間提供足夠私隱度~位置超方便,柯士甸站行出嚟5分鐘就到✨廣式臘味煲仔飯($177)煲仔飯上枱有驚喜,好大煲‼️2個人夠曬食臘味係自家工場製造,臘肉同臘腸係用茅台酒加土黑豬肉製成雖然唔係好食得出茅台酒味,但臘腸肥瘦適中,有肉鮮味~係三款入面最好食🤤臘肉腍身,臘鴨鹹鹹香香,連骨都好入味食煲仔飯,最重要就係飯焦🤭米飯乾身,飯焦脆卜卜,大推✨櫻花蝦炒金銀絲($167)係出面比較少有既煲仔菜式~櫻花蝦炒粉絲,其他材料仲有雞蛋絲、芽菜等熱辣辣好惹味‼️炒得好香,粉絲煙韌彈牙~✨芥菜排骨煲($137)呢個菜係比較清淡,芥菜好新鮮,排骨煮得軟淋而湯底加咗胡椒和黃豆,飲完成個人都好暖煲仔飯比較乾身,飲埋呢個湯滋潤返就岩岩好👍🏻臨走嘅時候仲發現,呢度有仲有盒裝煲仔飯,可以買返去做手信真係幾得意😎

餐廳分上下兩層,裝潢似傳統茶樓,環境好安靜舒適
位置超方便,柯士甸站行出嚟5分鐘就到

✨廣式臘味煲仔飯($177)
煲仔飯上枱有驚喜,好大煲‼️2個人夠曬食
臘味係自家工場製造,臘肉同臘腸係用茅台酒加土黑豬肉製成
臘肉腍身,臘鴨鹹鹹香香,連骨都好入味
食煲仔飯,最重要就係飯焦🤭米飯乾身,飯焦脆卜卜,大推

✨櫻花蝦炒金銀絲($167)
係出面比較少有既煲仔菜式~
櫻花蝦炒粉絲,其他材料仲有雞蛋絲、芽菜等
熱辣辣好惹味‼️炒得好香,粉絲煙韌彈牙~

✨芥菜排骨煲($137)
呢個菜係比較清淡,芥菜好新鮮,排骨煮得軟淋
而湯底加咗胡椒和黃豆,飲完成個人都好暖
煲仔飯比較乾身,飲埋呢個湯滋潤返就岩岩好👍🏻

️‍高質港式煲仔飯 價錢合理 超級值得一試!店鋪非常有心機 真係每樣嘢都自家調配👍🏻仲可以買多幾份返屋企自己整~ 地理位置都好方便係正柯士甸站附近 廣式順味健仔飯 ($177 兩人份) 臘味包括臘肉、臘腸 同埋臘鴨 三個之中我會話臘肉係最香 油脂感最豐富 但係臘腸就最特別 茅台酒味幾出🥂 係餐廳自家製既臘腸 有別於其他地方🫶🏻 就算加埋少少老抽都唔會太鹹飯都係比較特別唔係用普通泰國米 我覺得比較 粒粒分明 有咬口🍚 如果鍾意飯焦既朋友一定要試試!😋蕃茄雞蛋湯舖 ($97) 蕃茄湯底酸酸may may 好開胃🍅 炒蛋非常滑 半熟狀態 同埋蛋味好香🍳幼麵非常重麵粉味🍜 唔知大家get唔get 係超級香 唔會好容易斷!黃金蝦😍 ($177) 黃金蝦剛上菜熱辣辣食 幾好食🦐 蛋我個人覺得可以在多少少咸蛋味四季豆干燒雞脾菇 ($127) 四季豆+雞脾菇應該有輕輕炸過再炒好夠鍋氣😎 仲有少少辣!味道:🍙🍙🍙🍙.5/5 📍憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)地址:佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
️‍高質港式煲仔飯 價錢合理 超級值得一試!
店鋪非常有心機 真係每樣嘢都自家調配👍🏻
仲可以買多幾份返屋企自己整~
地理位置都好方便係正柯士甸站附近

廣式順味健仔飯 ($177 兩人份)

蕃茄雞蛋湯舖 ($97)
蕃茄湯底酸酸may may 好開胃🍅
炒蛋非常滑 半熟狀態 同埋蛋味好香🍳

黃金蝦😍 ($177)
黃金蝦剛上菜熱辣辣食 幾好食🦐
蛋我個人覺得可以在多少少咸蛋味

四季豆干燒雞脾菇 ($127)
四季豆+雞脾菇應該有輕輕炸過再炒好夠鍋氣😎 仲有少少辣!

味道:🍙🍙🍙🍙.5/5

📍憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
地址:佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
廣式順味健仔飯  (2人份)
番茄雞蛋湯麵
四季豆干燒雞脾菇
黃金蝦
廣式順味健仔飯  (2人份)
番茄雞蛋湯麵
四季豆干燒雞脾菇
黃金蝦
  • 臘味煲仔飯
2024-05-03 28 views
今晚去咗間環境高級雅致嘅中菜館,店内裝潢考究,屏風將枱同枱之間隔開,保持私密性。樓梯旁嘅牆上加咗幾幅畫,增添咗藝術氣息,而碗碟上嘅花紋同蝴蝶刻工,更顯得細緻。滋潤燉湯食材嘅精華都完美融合入湯底,湯水清澈透明,飲到蟲草花嘅甘香,瘦肉鮮美,龍眼肉嘅甜味提升咗整體滋味,滋補養生。風味小炒皇 韭菜經過快火快炒,保持住咗清脆同新鮮,魷魚炒到外表微焦,口感彈牙。甜蜜咕嚕肉每一塊咕嚕肉都炸得外皮酥脆,肉質保持軟嫩,酸甜汁中和油脂,甜味恰到好處。廣式臘味煲仔飯用上自家製臘味 - 臘腸、腊肉、臘鴨,味道鮮香,充滿着濃郁嘅香氣,米飯用上黑土種植五常米,煲仔飯底部有一層香脆嘅飯焦,必試之選。另外叫左2杯特色飲品,顏色鮮艷吸引,味道清新又解渴。

廣式臘味煲仔飯

另外叫左2杯特色飲品,顏色鮮艷吸引,味道清新又解渴。
廣式臘味煲仔飯
早日終於食到朋友推介嘅 #煲仔飯,秘制臘味 x 專人撈飯,食過返尋味‼️佐敦【憶食尚臘味煲仔飯】有兩層,環境古典雅緻,店員超級有禮細心,玄米茶味道清香舒服🫖🍲 #廣式臘味煲仔飯 $177♨️香噴噴煲仔飯好有睇頭,超足料,有獲奬嘅爆汁 #廣式茅台鮮肉臘腸、三肥七瘦,黃金比例,香氣滿溢;肥美 #廣式臘肉 及 鹹香 #南安板鴨,配合圓潤飽滿嘅黑土五常大米🍚細心嘅店員幫我地加入古法瓦缸頭抽及均勻地撈飯,層次豐富,口感滿足!🧆 #甜蜜咕嚕肉 $127咕嚕肉酸甜度適中,肉質彈牙有嚼勁。🥬 #瑤柱上湯田園時蔬 - 菜心 $97菜心新鮮爽甜 x 瑤柱上湯,味道更昇華!想隨時食到佢地嘅臘腸同煲仔飯⁉️可在離開前買D🛍️返屋企~
早日終於食到朋友推介嘅 #煲仔飯,

秘制臘味 x 專人撈飯,食過返尋味‼️

佐敦【憶食尚臘味煲仔飯】有兩層,
環境古典雅緻,店員超級有禮細心,
玄米茶味道清香舒服🫖

🍲 #廣式臘味煲仔飯 $177
♨️香噴噴煲仔飯好有睇頭,超足料,
有獲奬嘅爆汁 #廣式茅台鮮肉臘腸、
三肥七瘦,黃金比例,香氣滿溢;
肥美 #廣式臘肉 及 鹹香 #南安板鴨,
配合圓潤飽滿嘅黑土五常大米🍚
細心嘅店員幫我地加入古法瓦缸頭抽
及均勻地撈飯,層次豐富,口感滿足!

🧆 #甜蜜咕嚕肉 $127
咕嚕肉酸甜度適中,肉質彈牙有嚼勁。

🥬 #瑤柱上湯田園時蔬 - 菜心 $97
菜心新鮮爽甜 x 瑤柱上湯,味道更昇華!

想隨時食到佢地嘅臘腸同煲仔飯⁉️
可在離開前買D🛍️返屋企~
2024-04-28
  • 廣式臘味煲仔飯
環境優雅舒適高檔!將煲仔飯平民食品化為高檔餐廳菜餚😳-✳️廣式臘味煲仔飯 👍熱騰騰上菜❕開蓋,香氣撲面而來,將醬油和芫茜蔥加入,香氣更濃郁融入臘腸煙軔,有淡淡油香,不算太肥,有勁度,香口臘肉及臘鴨較硬身,油份鹹香濃烈,增添風味飯焦!!脆身焦香🤤硬身中帶米粒特有的煙軔😍-✳️小炒皇 👍調味均勻適中,帶出韭菜的鮮甜、魷魚的海鮮爽、腰果的油香均勻地化為一體魷魚彈牙爽口,火口控制得好腰果逼出自有的油份,但油而不膩,散發香氣,脆口誘人-✳️芥菜排骨煲 👍芥菜+排骨燉出清香,湯底清新鮮爽,芥菜軟腍入口即溶😍-✳️橙 + 檸檬+ 梳打水 👍👍酸甜新爽,解膩特別適合-✳️菠蘿+紅莓 + 梳打水 👍👍絲絲酸甜,開胃爽口,配搭油膩的煲仔飯正好,較橙味甜
環境優雅舒適高檔!將煲仔飯平民食品化為高檔餐廳菜餚😳
✳️廣式臘味煲仔飯 👍
臘腸煙軔,有淡淡油香,不算太肥,有勁度,香口
臘肉及臘鴨較硬身,油份鹹香濃烈,增添風味
飯焦!!脆身焦香🤤硬身中帶米粒特有的煙軔😍

✳️小炒皇 👍
調味均勻適中,帶出韭菜的鮮甜、魷魚的海鮮爽、腰果的油香
均勻地化為一體
魷魚彈牙爽口,火口控制得好
腰果逼出自有的油份,但油而不膩,散發香氣,脆口誘人

✳️芥菜排骨煲 👍
芥菜+排骨燉出清香,湯底清新鮮爽,芥菜軟腍入口即溶😍

✳️橙 + 檸檬+ 梳打水 👍👍
酸甜新爽,解膩特別適合
✳️菠蘿+紅莓 + 梳打水 👍👍
絲絲酸甜,開胃爽口,配搭油膩的煲仔飯正好,較橙味甜
👨🏻‍🍳憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)📍佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖 「暫時食過最好食既煲仔飯👍🏻」 想食小菜,見到呢間仲有煲仔飯,去試試😋柯甸站出會近D,嘉多娜隔離😝有兩層‼️星期五夜晚下層好快full哂,我地去左上層。 員工好貼心,見到我地行到身水身汗,比左杯冰我地🙈👍🏻🫖鐵觀音本身茶香氣濃,加埋,極爽!!好茶🥹 👍🏻🍽️廣式臘味煲仔飯必食‼️暫時食過最好食既煲仔飯佢地用既系古法瓦缸頭抽,蔥香,五常大米,粒粒飽和煙韌,員工會幫手撈匀😝頭抽加得剛好,香、夠味,且不會太咸!!佢地用既廣式臘味都系惹味不咸!!廣式臘肉、廣式鮮肉臘腸、南安板鴨,好好味😋😋就咁食都吾會太咸👍🏻最後既飯焦,脆卜卜吾痴牙!!少有飯焦做到吾痴牙🥹大推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻🍽️芥菜排骨煲芥菜少有煮到熟仲保持到翠綠,仲要吾苦🤤排骨夠味吾腥!!湯加左胡椒,味道好似胡椒豬肚湯😻好飲!!😆 👍🏻🍽️甜蜜咕嚕肉配菜全部都好甜,紅黃椒、菠蘿,咕嚕肉炸粉吾算多,每粒都啖啖肉,好開胃😆 👍🏻🍹菠蘿特飲👍🏻🍹水果特飲天氣太熱,一坐低就黎2杯野飲先😆調味一流,梳打爽,fruit punch🤤好爽喉,吾算太甜,但系好解渴同解熱😆 呢到D服務
👨🏻‍🍳憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
📍佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖

「暫時食過最好食既煲仔飯👍🏻」

想食小菜,見到呢間仲有煲仔飯,
去試試😋
柯甸站出會近D,嘉多娜隔離😝
有兩層‼️
星期五夜晚下層好快full哂,
我地去左上層。
鐵觀音

員工好貼心,見到我地行到身水身汗,
比左杯冰我地🙈
👍🏻🫖鐵觀音
本身茶香氣濃,
加埋,極爽!!好茶🥹

👍🏻🍽️廣式臘味煲仔飯
必食‼️暫時食過最好食既煲仔飯
佢地用既系古法瓦缸頭抽,蔥香,
五常大米,粒粒飽和煙韌,
員工會幫手撈匀😝
頭抽加得剛好,香、夠味,且不會太咸!!
佢地用既廣式臘味都系惹味不咸!!
廣式臘肉、廣式鮮肉臘腸、南安板鴨,
好好味😋😋就咁食都吾會太咸👍🏻
最後既飯焦,脆卜卜吾痴牙!!
少有飯焦做到吾痴牙🥹
大推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

👍🏻🍽️芥菜排骨煲
芥菜少有煮到熟仲保持到翠綠,
仲要吾苦🤤
排骨夠味吾腥!!
湯加左胡椒,味道好似胡椒豬肚湯😻
好飲!!😆

👍🏻🍽️甜蜜咕嚕肉
配菜全部都好甜,紅黃椒、菠蘿,
咕嚕肉炸粉吾算多,
每粒都啖啖肉,
好開胃😆

👍🏻🍹菠蘿特飲
👍🏻🍹水果特飲
天氣太熱,一坐低就黎2杯野飲先😆
調味一流,梳打爽,
fruit punch🤤
好爽喉,吾算太甜,但系好解渴同解熱😆

呢到D服務真系值得一讚🙈
忙都不忘保持笑容,
上下層走上走落送餐,
同埋真系好貼心🙈
送上冰粒、feel到冷氣有較大左,
我地好大汗🙈🙈

煲仔飯暫時top1🫶🏻
無論味道、飯既軟熟度、飯焦、選材,
都睇得出有鑽研過,
推👍🏻

#憶食尚臘味煲仔飯 #香港煲仔飯關注組 #香港煲仔飯 #香港美食

鐵觀音