Restaurant: Evvoke
Info:

2024-05-03 36 views
今晚去咗間環境高級雅致嘅中菜館,店内裝潢考究,屏風將枱同枱之間隔開,保持私密性。樓梯旁嘅牆上加咗幾幅畫,增添咗藝術氣息,而碗碟上嘅花紋同蝴蝶刻工,更顯得細緻。滋潤燉湯食材嘅精華都完美融合入湯底,湯水清澈透明,飲到蟲草花嘅甘香,瘦肉鮮美,龍眼肉嘅甜味提升咗整體滋味,滋補養生。風味小炒皇 韭菜經過快火快炒,保持住咗清脆同新鮮,魷魚炒到外表微焦,口感彈牙。甜蜜咕嚕肉每一塊咕嚕肉都炸得外皮酥脆,肉質保持軟嫩,酸甜汁中和油脂,甜味恰到好處。廣式臘味煲仔飯用上自家製臘味 - 臘腸、腊肉、臘鴨,味道鮮香,充滿着濃郁嘅香氣,米飯用上黑土種植五常米,煲仔飯底部有一層香脆嘅飯焦,必試之選。另外叫左2杯特色飲品,顏色鮮艷吸引,味道清新又解渴。

廣式臘味煲仔飯

另外叫左2杯特色飲品,顏色鮮艷吸引,味道清新又解渴。
廣式臘味煲仔飯
早日終於食到朋友推介嘅 #煲仔飯,秘制臘味 x 專人撈飯,食過返尋味‼️佐敦【憶食尚臘味煲仔飯】有兩層,環境古典雅緻,店員超級有禮細心,玄米茶味道清香舒服🫖🍲 #廣式臘味煲仔飯 $177♨️香噴噴煲仔飯好有睇頭,超足料,有獲奬嘅爆汁 #廣式茅台鮮肉臘腸、三肥七瘦,黃金比例,香氣滿溢;肥美 #廣式臘肉 及 鹹香 #南安板鴨,配合圓潤飽滿嘅黑土五常大米🍚細心嘅店員幫我地加入古法瓦缸頭抽及均勻地撈飯,層次豐富,口感滿足!🧆 #甜蜜咕嚕肉 $127咕嚕肉酸甜度適中,肉質彈牙有嚼勁。🥬 #瑤柱上湯田園時蔬 - 菜心 $97菜心新鮮爽甜 x 瑤柱上湯,味道更昇華!想隨時食到佢地嘅臘腸同煲仔飯⁉️可在離開前買D🛍️返屋企~
早日終於食到朋友推介嘅 #煲仔飯,

秘制臘味 x 專人撈飯,食過返尋味‼️

佐敦【憶食尚臘味煲仔飯】有兩層,
環境古典雅緻,店員超級有禮細心,
玄米茶味道清香舒服🫖

🍲 #廣式臘味煲仔飯 $177
♨️香噴噴煲仔飯好有睇頭,超足料,
有獲奬嘅爆汁 #廣式茅台鮮肉臘腸、
三肥七瘦,黃金比例,香氣滿溢;
肥美 #廣式臘肉 及 鹹香 #南安板鴨,
配合圓潤飽滿嘅黑土五常大米🍚
細心嘅店員幫我地加入古法瓦缸頭抽
及均勻地撈飯,層次豐富,口感滿足!

🧆 #甜蜜咕嚕肉 $127
咕嚕肉酸甜度適中,肉質彈牙有嚼勁。

🥬 #瑤柱上湯田園時蔬 - 菜心 $97
菜心新鮮爽甜 x 瑤柱上湯,味道更昇華!

想隨時食到佢地嘅臘腸同煲仔飯⁉️
可在離開前買D🛍️返屋企~
2024-04-28
  • 廣式臘味煲仔飯
環境優雅舒適高檔!將煲仔飯平民食品化為高檔餐廳菜餚😳-✳️廣式臘味煲仔飯 👍熱騰騰上菜❕開蓋,香氣撲面而來,將醬油和芫茜蔥加入,香氣更濃郁融入臘腸煙軔,有淡淡油香,不算太肥,有勁度,香口臘肉及臘鴨較硬身,油份鹹香濃烈,增添風味飯焦!!脆身焦香🤤硬身中帶米粒特有的煙軔😍-✳️小炒皇 👍調味均勻適中,帶出韭菜的鮮甜、魷魚的海鮮爽、腰果的油香均勻地化為一體魷魚彈牙爽口,火口控制得好腰果逼出自有的油份,但油而不膩,散發香氣,脆口誘人-✳️芥菜排骨煲 👍芥菜+排骨燉出清香,湯底清新鮮爽,芥菜軟腍入口即溶😍-✳️橙 + 檸檬+ 梳打水 👍👍酸甜新爽,解膩特別適合-✳️菠蘿+紅莓 + 梳打水 👍👍絲絲酸甜,開胃爽口,配搭油膩的煲仔飯正好,較橙味甜
環境優雅舒適高檔!將煲仔飯平民食品化為高檔餐廳菜餚😳
✳️廣式臘味煲仔飯 👍
臘腸煙軔,有淡淡油香,不算太肥,有勁度,香口
臘肉及臘鴨較硬身,油份鹹香濃烈,增添風味
飯焦!!脆身焦香🤤硬身中帶米粒特有的煙軔😍

✳️小炒皇 👍
調味均勻適中,帶出韭菜的鮮甜、魷魚的海鮮爽、腰果的油香
均勻地化為一體
魷魚彈牙爽口,火口控制得好
腰果逼出自有的油份,但油而不膩,散發香氣,脆口誘人

✳️芥菜排骨煲 👍
芥菜+排骨燉出清香,湯底清新鮮爽,芥菜軟腍入口即溶😍

✳️橙 + 檸檬+ 梳打水 👍👍
酸甜新爽,解膩特別適合
✳️菠蘿+紅莓 + 梳打水 👍👍
絲絲酸甜,開胃爽口,配搭油膩的煲仔飯正好,較橙味甜
👨🏻‍🍳憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)📍佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖 「暫時食過最好食既煲仔飯👍🏻」 想食小菜,見到呢間仲有煲仔飯,去試試😋柯甸站出會近D,嘉多娜隔離😝有兩層‼️星期五夜晚下層好快full哂,我地去左上層。 員工好貼心,見到我地行到身水身汗,比左杯冰我地🙈👍🏻🫖鐵觀音本身茶香氣濃,加埋,極爽!!好茶🥹 👍🏻🍽️廣式臘味煲仔飯必食‼️暫時食過最好食既煲仔飯佢地用既系古法瓦缸頭抽,蔥香,五常大米,粒粒飽和煙韌,員工會幫手撈匀😝頭抽加得剛好,香、夠味,且不會太咸!!佢地用既廣式臘味都系惹味不咸!!廣式臘肉、廣式鮮肉臘腸、南安板鴨,好好味😋😋就咁食都吾會太咸👍🏻最後既飯焦,脆卜卜吾痴牙!!少有飯焦做到吾痴牙🥹大推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻🍽️芥菜排骨煲芥菜少有煮到熟仲保持到翠綠,仲要吾苦🤤排骨夠味吾腥!!湯加左胡椒,味道好似胡椒豬肚湯😻好飲!!😆 👍🏻🍽️甜蜜咕嚕肉配菜全部都好甜,紅黃椒、菠蘿,咕嚕肉炸粉吾算多,每粒都啖啖肉,好開胃😆 👍🏻🍹菠蘿特飲👍🏻🍹水果特飲天氣太熱,一坐低就黎2杯野飲先😆調味一流,梳打爽,fruit punch🤤好爽喉,吾算太甜,但系好解渴同解熱😆 呢到D服務
👨🏻‍🍳憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
📍佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖

「暫時食過最好食既煲仔飯👍🏻」

想食小菜,見到呢間仲有煲仔飯,
去試試😋
柯甸站出會近D,嘉多娜隔離😝
有兩層‼️
星期五夜晚下層好快full哂,
我地去左上層。
鐵觀音

員工好貼心,見到我地行到身水身汗,
比左杯冰我地🙈
👍🏻🫖鐵觀音
本身茶香氣濃,
加埋,極爽!!好茶🥹

👍🏻🍽️廣式臘味煲仔飯
必食‼️暫時食過最好食既煲仔飯
佢地用既系古法瓦缸頭抽,蔥香,
五常大米,粒粒飽和煙韌,
員工會幫手撈匀😝
頭抽加得剛好,香、夠味,且不會太咸!!
佢地用既廣式臘味都系惹味不咸!!
廣式臘肉、廣式鮮肉臘腸、南安板鴨,
好好味😋😋就咁食都吾會太咸👍🏻
最後既飯焦,脆卜卜吾痴牙!!
少有飯焦做到吾痴牙🥹
大推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

👍🏻🍽️芥菜排骨煲
芥菜少有煮到熟仲保持到翠綠,
仲要吾苦🤤
排骨夠味吾腥!!
湯加左胡椒,味道好似胡椒豬肚湯😻
好飲!!😆

👍🏻🍽️甜蜜咕嚕肉
配菜全部都好甜,紅黃椒、菠蘿,
咕嚕肉炸粉吾算多,
每粒都啖啖肉,
好開胃😆

👍🏻🍹菠蘿特飲
👍🏻🍹水果特飲
天氣太熱,一坐低就黎2杯野飲先😆
調味一流,梳打爽,
fruit punch🤤
好爽喉,吾算太甜,但系好解渴同解熱😆

呢到D服務真系值得一讚🙈
忙都不忘保持笑容,
上下層走上走落送餐,
同埋真系好貼心🙈
送上冰粒、feel到冷氣有較大左,
我地好大汗🙈🙈

煲仔飯暫時top1🫶🏻
無論味道、飯既軟熟度、飯焦、選材,
都睇得出有鑽研過,
推👍🏻

#憶食尚臘味煲仔飯 #香港煲仔飯關注組 #香港煲仔飯 #香港美食

鐵觀音
2024-04-29 16 views
裝修清雅簡潔,座位闊落坐得舒適,店員超級親切仲好有禮貌👍🏻「廣式臘味煲仔飯」煲仔飯即叫即整,2人份好大份,勁多料,有臘肉、臘腸同臘鴨,全部自家工場製。臘腸好有酒香,脂肪唔多,有肉味💯臘肉帶酒香亦甘香,高質👍🏻臘鴨肉有鹹香,連骨都夠香夠入味,唔錯😋飯都好得,飯夠乾身粒粒分明,米飯吸收哂臘味油脂,只落少少秘製醬油已好夠味,另飯焦脆卜卜又唔會過燶,推薦💯💯💯「咕噜肉」外脆內嫩,豬肉味濃,炸醬唔厚,咕嚕醬甜酸適中,唔會太酸,凍咗食都仲好脆身👍🏻👍🏻「瑤柱蝦米雜菜煲」湯底好鮮味好甜,真材實料,冇味精;菜夠嫩,煮得剛剛好唔會過腍💯💯「菠蘿特飲/橙汁特飲」食煲仔飯熱辣辣,呢個特飲超夾
裝修清雅簡潔,座位闊落坐得舒適,店員超級親切仲好有禮貌👍🏻

「廣式臘味煲仔飯」

臘腸好有酒香,脂肪唔多,有肉味💯

臘肉帶酒香亦甘香,高質👍🏻

臘鴨肉有鹹香,連骨都夠香夠入味,唔錯😋

「咕噜肉」
咕嚕肉

「瑤柱蝦米雜菜煲」
瑤柱蝦米雜菜煲

「菠蘿特飲/橙汁特飲」
食煲仔飯熱辣辣,呢個特飲超夾
$250 (Lunch)
咕嚕肉
瑤柱蝦米雜菜煲
  • 甜蜜咕嚕肉
2024-04-24 15 views
餐廳位於柯士甸站附近,地理位置方便。裝修時尚,同平時食煲仔飯餐廳好唔同,座位亦好舒適!🌟廣式臘味煲仔飯煲仔飯大煲,兩個人食都無問題。一上枱已經聞到臘味嘅香氣🤩仲有飯嘅焦香😍佢地嘅臘味會用茅台酒調味,難怪食落有酒香🤩除左有臘腸、仲有臘肉同臘鴨,非常豐富🥰🌟瑶柱蝦米雜菜煲呢個雜菜煲落左瑶柱同蝦米,令湯底充滿鮮甜嘅味道,連湯都可以飲埋😋而菜都有幾款,西蘭花煮到好淋但仍保持翠綠。蔬菜吸晒個湯汁幾好味☺️🌟霸皇蔥油雞雞肉幾嫰滑,食落啖啖肉,味道鮮甜,用蔥油爆一爆再淋上雞肉,令雞肉嘅鮮味更突出。🌟雜果梳打雜果梳打飲落似雜果賓治🌟菠蘿梳打菠蘿味香,夠清新好飲

🌟廣式臘味煲仔飯

🌟瑶柱蝦米雜菜煲

🌟霸皇蔥油雞

🌟雜果梳打
雜果梳打飲落似雜果賓治

🌟菠蘿梳打
菠蘿味香,夠清新好飲
2024-04-22 13 views
北上消費選擇係多嘅,不過留港消費都有好多唔錯嘅選擇。今晚食過呢間啲煲仔飯、小菜、真係好有水準,服務好又乾淨,所以留到啲食客,見佢都幾多人幫襯。🥘廣式臘味煲仔飯 $177熱辣辣嘅煲仔飯送上枱已經好香,特別鍾意佢哋特製嘅茅台臘腸,一入口茅台味滲出來好香,好好味。下次必食!🥘家鄉麻鴨煲 $157呢款味道濃郁,麻辣唔太辣係優點,因為唔會影響品嚐鴨嘅香味。🥘瑤柱上湯田園時蔬 $97瑤柱,蒜片,上湯配菜心,清甜好味!

🥘廣式臘味煲仔飯 $177

🥘家鄉麻鴨煲 $157
呢款味道濃郁,麻辣唔太辣係優點,因為唔會影響品嚐鴨嘅香味。

🥘瑤柱上湯田園時蔬 $97
瑤柱,蒜片,上湯配菜心,清甜好味!

2024-04-19 21 views
雖然天氣開始熱,但都冇損我哋想食煲仔飯嘅心。一直都想試吓呢間位於佐敦,深得朋友歡心,主打食煲仔飯嘅餐廳。廣式臘味煲仔飯($177)- 未食已經聞到陣陣香味,臘味分量十足,味道亦十分惹味。其中特別要讚吓臘腸,入口好香,帶酒味,唔會太過肥膩。煲仔飯非常高質,啲米飯整得粒粒分明,非常飽滿煙靭。食到咁上下,店員仲會主動以純熟嘅手法將飯焦刮起,非常貼心。黑松露雞煲( $167)- 雞煲上餐時熱辣辣,好香口好味。雞肉夠晒入味,配以黑松露醬,仲有青紅椒同埋洋蔥。秘製XO雞髀菇四季豆( $127)- 炒得好有鑊氣,XO醬配以四季豆及雞髀菇,非常惹味。好少何食蔬菜都咁快可以清左隻碟,確認係高質。餐廳環境舒適好坐,店員服務殷勤。食物質素好好,價錢亦非常合理。鍾意食煲仔飯同埋鑊氣小炒嘅朋友,值得一試呀。

2024-04-15 11 views
八文樓附近很多出名的餐廳,今天來到這家私隱度高的煲仔飯飯店😃 座位與座位之間放了屏風,十分寬敞舒適~🍀🍽️ Claypot Rice with Traditional Chinese Sausage & Cured Meat (廣式臘味煲仔飯) $177店員介紹 先喝一口茶 清清口腔,再食臘腸!臘腸是茅台秘制的😚 超香!吃到最後,店員還很貼心地幫我們把飯焦刮出來🤩 🍀🍽️ Stewed Spare Ribs & Mustard Leaf in Claypot (芥菜排骨煲) $137芥菜比排骨出色😆 芥菜煮得剛剛好,爽口,放在熱鍋了也沒有煮過頭,還是鮮綠色的!湯很香胡椒味,如果多天來吃一定很暖身🔥 🍀想收到更多美食資訊,請追蹤@greatfood_grateful

🍀
好食的煲仔飯未必一定要到大排檔,佐敦憶食尚臘味煲仔飯,環境企理明亮,人氣旺盛🤩廣式臘味煲仔飯$177港式「臘味煲仔飯」,有臘腸、臘肉和臘鴨。好吃的煲仔飯,底部就是要帶點焦香的鍋巴,細心爬鬆啲飯和加入豉油,當我地食到差不多,再幫手刮起飯焦,有脆脆的鍋巴😍芋頭扳鴨煲$167喜歡食芋頭燜臘鴨,芋頭吸收哂臘鴨的鹹香味道,臘鴨帶鹹香,用來送飯一流! 秘製XO雞髀菇四季豆$127川味四季豆,夠濃郁惹味🤤芒果特飲$39士多啤梨特飲$39

廣式臘味煲仔飯$177

芋頭扳鴨煲$167

秘製XO雞髀菇四季豆$127

川味四季豆,夠濃郁惹味🤤

芒果特飲$39

士多啤梨特飲$39
2024-04-13
2024-03-29 24 views
今日生日,屋企人book左間煲仔飯嘅同我慶祝!真係超級好食啊!🥰仲有店員嘅服務都好好!我地叫左一個煲仔飯同兩個菜,茶就揀左菊花茶,好香好夾個晚餐👍🏽1. 廣式臘腸排骨煲仔飯 (二人份) $177店員首先俾我地影張相,之後就幫我地加入蔥花,芫茜同豉油再撈勻! 臘腸味道啱啱好,唔會太油唔會太鹹好好食!排骨好Juicy,啖啖肉!臘腸同排骨嘅油滲埋啲飯度造成嘅飯焦好香脆!個個都爭住食😋🤣2. 四季豆干煸雞髀菇 $127我本身幾四季豆,可惜佢太辣我食左少少就食唔到了🤣味道係唔錯嘅,屋企人都食得幾滿意👍🏽四季豆同雞髀菇都好入味,炒岀黎都好香!3. 風味小炒王 $167依個夠晒鑊氣啊!媽咪食完都讚😋味道適中,腰果上碟仲脆㗎!全碟都幾好咬口👍🏽*有加一同茶價*

1. 廣式臘腸排骨煲仔飯 (二人份) $177
廣式臘腸排骨煲仔飯 (二人份)

2. 四季豆干煸雞髀菇 $127

3. 風味小炒王 $167

*有加一同茶價*
2024-03-27
Type of Meal
Dinner
廣式臘腸排骨煲仔飯 (二人份)
2024-03-28 25 views
天氣咁凍最好嘅選擇就係去食暖笠笠嘅煲仔飯啦,尋晚就同屋企人去左佐敦搵到呢間煲仔飯專門店🤣,我地order左兩個2人份嘅煲仔飯😋,港式臘味煲仔飯$177(佢地嘅臘味係自家製,臘腸、臘肉、油鴨全部都整得好好味,飯嘅硬度都適中),另外1個係川味臘腸滑雞煲仔飯$187(雞件好嫩滑,自家製嘅臘腸有少少麻辣味,食落個口感都幾得意,辣到適中5會太辣,因為本身我自己都5係好食得辣),我地仲order左甜蜜咕嚕肉$127(味道甜甜地,完全冇油炸嘅感覺,外脆來軟😋、芥菜排骨煲$137(芥菜除左有1-2塊係有少少苦味之外,排骨好味同好淋,連個湯都可以飲埋🤤,整體泥講係好味👍🏿、芥蘭炒臘味$127(芥蘭炒得好鮮甜)
本打算到廟街食個煲仔飯,意外發現附近有一間主打精緻的廣式臘味煲仔飯的中菜餐廳。二人餐首先上桌的是燉湯和涼拌蓮藕,味道不過不失。然後就是期待已久的廣式臘味煲仔飯,上桌時已經見到非常足料,米飯在煲仔中經過蒸製,質地QQ彈,搭配著各種美味的臘味,如臘腸、腊肉和臘鴨,十分惹味。接著是黑松露雞煲,炒香的嫩滑雞件與黑松露完美融合,但略嫌不夠鑊氣。然而以菜式的素質來說,價格偏貴,但如果你尋找一個較為精緻和舒適的中餐體驗,也是值得一試。

涼拌蓮藕

黑松露雞煲
瑤柱蝦米上湯時菜
糖水
2024-02-20 105 views
有朋友以前說這家煲仔飯不錯,中午约了好友去試試。煲仔飯,臘腸及米質地不錯,煮的火喉可以,有飯焦,但臘鴨又乾又柴,臘肉徦肥,極難吃!咕嚕肉,四季豆,㕑師可以把這2道濃味的菜,做到淡如無味,只可說神符奇技!個人明白,菜式有偏差,高低,極少寫劣評,但服務,清潔及衛生,則會直說。服務,坐下巳覺有點暖,沒放心上,再多坐及吃了一會,問服務員可否加大冷氣,回話不能,因一部机壞了,問我是否熱,我說是,並說在流汗,他的回應令我無語,"你大汗唧‘’雖然他其後也回來問可要换個位置,但我們巳沒心情,怱怱吃完便结眼。
有朋友以前說這家煲仔飯不錯,中午约了好友去試試。

2024-02-20
2024-02-15 82 views
星期四平日七點未夠walk in, 門口阿叔話”冇訂枱就冇位”,但跟住聽到佢接電話同個客講可以留電話幫佢排隊等位;再有一對中國遊客入來冇訂位,又叫佢留電話排隊.. 我出聲問,先至好唔願意比我留電話排隊。接待處服務態度真係一般。臘腸雞煲仔飯:飯係冇味,要加豉油先有d味,應該係煮飯時間太短,飯完全沒有臘腸同雞味,非常失望,名過其實!臘味炒芥蘭:芥蘭勁小,唔值!咕嚕肉:味道不錯不會再去,非常失望,完全冇水準的煲仔飯。
臘味炒芥蘭:芥蘭勁小,唔值!
咕嚕肉:味道不錯
不會再去,非常失望,完全冇水準的煲仔飯。