2022-02-07 620 views
初四出黎食下野,見到餐廳好少人就入去啦,點左個tea set , 見到個三層架預備好,好快廚房拎左第一層的冷盆,5分鐘唔洗連炸物都出埋,心諗都好快手喎,滿心歡喜時,點解中間層甜品仲未得既甜品應該整好晒架啦...一路望住D伙計行黎行去,佢亦知果set野係比我既,(因當時餐廳內真的只有3,4張檯,有D已經食緊野添),於時我望住廚檯上果2個三層架。。。大約過多15分鐘,我真係表現出不耐煩的表情。。跟住個伙計先去甜品部拎埋中間果層甜品。。。跟手就將個三層架送埋黎比我喇。。其實食物係唔差既,如果侍應可以上心D快手D,相信會更加好
2022-02-04
$150 (Tea)
有窗口都唔錯😆星期一至日也供應的下午茶☕️三層架,少量甜點大量泰式食品😬泰式食品是室溫,這點要扣分星期日四點鐘來到,有四五枱客人之後陸續有幾枱食下午茶客人入座三層架加兩杯飲品泰式炸物/小食單骨雞翼粟米🌽餅串燒 x 2沙律菜熟食一般般燒牛肉烟三文魚好食😋是泰式生蝦汁木瓜絲沙律🥗四款甜點士多啤梨🍓冰底杯只有士多啤梨😅朱古力旦糕乾身一點,味道可以芒果糯米飯好食的層層忌廉旦糕味道古怪,沒有平常的水準落返枱就易食好多喇🤓🤭吹水好地方野食不過不失,飲品ok凍泰奶茶🥤

有窗口都唔錯😆

星期一至日也供應的下午茶☕️
三層架,少量甜點
大量泰式食品😬
泰式食品是室溫,這點要扣分

星期日四點鐘來到,有四五枱客人
之後陸續有幾枱食下午茶客人入座

乾身一點,味道可以

芒果糯米飯
好食的

層層忌廉旦糕
味道古怪,沒有平常的水準

落返枱就易食好多喇🤓🤭

吹水好地方
野食不過不失,飲品ok
凍泰奶茶🥤
2022-02-06
$165 (Tea)
2022-01-27 401 views
今日同朋友經過呢間店,見到店內冇乜人,所以就揀咗呢間餐廳。入到去坐低大概8分鐘左右,都冇人理我地。見到附近台上都有杯水,朋友示意叫水,職員先拎黎。由於環境太黑,睇Menu 都幾辛苦,然後直接問職員邊份係tea set?然後職員好唔耐煩咁指住台面果份。我地一打開份Menu,佢用一種好睇唔起人嘅語氣問:食咩?湯定沙律?飲咩?我同朋友果下都著咗!入黎食嘢要受氣⋯⋯物方便:蝦肉不新鮮,已離殼,霉爛,另外河粉方便太碎了,好難用筷子夾。但湯底ok嘅
⋯⋯

ok嘅
2022-01-27
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$130 (Tea)
2022-01-24 384 views
平日黎到Moko Greyhound cafe食lunch,好容易搵位,食客得寥寥幾枱😥好耐冇黎,餐牌都轉左今日食左個lunch set,但質素冇之前咁好🤧味道冇以前咁好食😣Lunch Set ($118)🥣忌廉磨菇湯磨菇湯都算足料,食到粒粒磨菇🤗可惜磨菇味唔夠濃,稍微偏淡😛對於中意飲磨菇湯既我就覺得唔夠滿足🤭🥘雞肉炒金邊粉一上枱就覺得色水唔夠😅食落都係唔太夠味,而且粉麵炒得偏濕身,令麵質林身😔雞肉就係面既兩舊,應該係雞胸整得好淡而且好鞋口,唔合格🤯下次黎既話我都唔會再揀呢款😵🧋泰式凍奶茶凍奶茶就唔錯,好香泰式既味道👍甜度亦岩岩好😋/📌Greyhound Café (MOKO新世紀廣場)旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓301-302號舖/😋食物質素:5/10🍽️用餐環境:7/10💰性價比:6/10👣回頭率:6/10
好耐冇黎,餐牌都轉左
今日食左個lunch set,但質素冇之前咁好🤧
味道冇以前咁好食😣

Lunch Set ($118)

🥣忌廉磨菇湯
磨菇湯都算足料,食到粒粒磨菇🤗
可惜磨菇味唔夠濃,稍微偏淡😛
對於中意飲磨菇湯既我就覺得唔夠滿足🤭
忌廉磨菇湯

🥘雞肉炒金邊粉
一上枱就覺得色水唔夠😅
食落都係唔太夠味,而且粉麵炒得偏濕身,令麵質林身😔
雞肉就係面既兩舊,應該係雞胸
整得好淡而且好鞋口,唔合格🤯
下次黎既話我都唔會再揀呢款😵
雞肉炒金邊粉
雞肉炒金邊粉

🧋泰式凍奶茶
凍奶茶就唔錯,好香泰式既味道👍
甜度亦岩岩好😋
泰式凍奶茶

📌Greyhound Café (MOKO新世紀廣場)

😋食物質素:5/10
🍽️用餐環境:7/10
💰性價比:6/10
👣回頭率:6/10
2022-01-19
Lunch
2022-01-11 253 views
這家是第一次來今天約了閨蜜慶生雖然不是正日但剛好在下能申請休假也好幾年沒跟她慶生了今天特意選了她喜歡的泰式餐廳不過到來時發現原來是西泰合併的也沒關係啊我們只在乎能跟對方見面一起聊聊無聊事談談近況也幸運訂位時是訂了Tea Time而不是晚巿雖然訂位可選2人下午茶餐享8折優惠不過吃了個下午茶餐後又吃不下我們真的想吃的東西而且來到看到菜單後發現閨蜜有不少東西也不吃的最後我們點了午餐一份和下午茶一份午餐閨蜜選了餐湯 雜茵金邊粉 凍檸茶在下選的下午茶餐是沙爹豬頸肉 配薑茶再加碟蒜香炒通菜 (on top)先來的是飲料賣相有點不好因為是雪過的檸茶會令顏色變得很混濁 一點都沒沒有解渴的清涼通透感不過閨蜜喝了一口後就對這凍檸茶大讚還讚了很久因為凍檸茶裡面的冰粒都是用檸茶做成的到最後冰塊溶解後依舊能保持原味一絲也不會變淡 味道濃而不澀就連喝到最後一口閨蜜仍在讚不絕口在下沒見過閨蜜這樣去讚一樣食物也沒見過有人會讚一杯凍檸茶所以在下這篇食評一定要先提這杯飲料然後在下的薑茶在相比之下好像有點失色?😅好吧誰叫在下不喝冰的也相信熱檸茶不會有這種效果先飲餐湯跟閨蜜開心Share閨蜜又在讚茶了 🤣那在下就不客氣多喝一
這家是第一次來
而且來到看到菜單後發現閨蜜有不少東西也不吃的
最後我們點了午餐一份和下午茶一份
午餐閨蜜選了餐湯 雜茵金邊粉 凍檸茶
在下選的下午茶餐是沙爹豬頸肉 配薑茶
再加碟蒜香炒通菜 (on top)

先來的是飲料

不知道是否我把閨蜜那份都分過來了
味道也當然香濃的

主菜也很快到
先是豬頸肉
上面是一條芫荽(被在下吃了)
閨蜜淋上沙爹汁
在下開動了
沒有肥位沒有筋
是在下喜歡的質素
肉質不會有鞋口難咬的感覺
反而是那串輕烤過的麵包有點好韌😅

金邊粉就正正常常
加上青檸的鮮味 又是一個完美的配搭
不過在下怎麼覺得份量有點小?
或許是今天我們沒有亂點餐吧

其間客人數目甚少
沒有了晚巿的餐廳
可憐
希望一切都能恢復正常
第一次食greyhound moko分店叫咗食greyhound一定會嗌嘅生菜包嚟到個疊河粉皮得其他分店嘅一半🤨另外仲嗌咗檸檬茶正常啲冰應該都係檸檬茶嚟 但呢間分店啲冰好似溝咗水咁 勁淡餐枱邊污垢勁過茶餐廳 坐得勁唔舒服員工拉枱發出好幾次刺耳聲一次都覺得情有可原 第二三次真係接受唔到最後埋單 應該要有9折 但冇打到要等多勁耐先開過張單嚟如果我係用茶餐廳價錢食呢餐 我覺得冇問題但係人均200蚊黎講 呢個質素真係冇第二次
第一次食greyhound moko分店

最後埋單 應該要有9折 但冇打到要等多勁耐先開過張單嚟

如果我係用茶餐廳價錢食呢餐 我覺得冇問題
但係人均200蚊黎講 呢個質素真係冇第二次
2021-11-13 940 views
叫咗個外賣 香辣雜菜意大利麵一打開見到個份量真係好無奈😂個意粉嚟食兩啖已經冇哂幾粒豆腐 幾粒菇 ?雖然唔係堂食 但個外賣質素都唔洗咁差嘅已經食過好多次 估唔到外賣係咁差同埋個意粉好油。。整體來講非常之一般
叫咗個外賣 香辣雜菜意大利麵
一打開見到個份量真係好無奈😂
個意粉嚟食兩啖已經冇哂
幾粒豆腐 幾粒菇 ?
雖然唔係堂食 但個外賣質素都唔洗咁差嘅
已經食過好多次 估唔到外賣係咁差
同埋個意粉好油。。整體來講非常之一般
TakeAway
同皇后睇完戲差唔多3點行經依間出名食泰國fushion菜嘅餐廳見到有泰式三層架下午茶幾得意就決定入去試吓🌟Thai-inspired afternoon tea set($298)頭盤 𝗙𝗶𝗿𝘀𝘁 𝗕𝗶𝘁𝗲小食同沙律放左係上層分別有薄切沙文魚配泰式辣汁、泰式辣汁青木瓜沙律同鮮香煎牛柳粒配香蒜汁除左牛柳比較韌之外其他都唔錯特別係三文魚嗰個綠色嘅香草辣汁十分惹味-鹹點 𝗦𝗮𝘃𝗼𝘂𝗿𝘆 𝗧𝗿𝗲𝗮𝘁𝘀鹹點有8款 所以放喺比較大嘅下層不過因為冇指示 堆炸物嗰樣又差唔多樣要擺入口先估係乜嘢 嗰感覺麻麻地 冇左慢慢享受嗰種悠閑feel味道方面 串燒,雞翼都唔錯但因為所有野上嚟都係凍嘅 炸物大部分都比較油 亦冇咁好食炸蝦魚餅球比較多香料又唔太辣 好啱我口味但粟米蟹肉餅就勁油又食唔到蟹肉似食緊油浸炸粟米餅咁🤧-甜點 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗦𝘂𝗽𝗿𝗶𝘀𝗲甜點有4種 分別有班蘭千層蛋糕、朱古力布朗尼、椰子紅寶石同芒果糯米飯班蘭千層蛋糕味道不錯班蘭香氣噗鼻 中間有2層微流心 成個蛋糕唔會好膩太甜朱古力brownie比較乾身鬆軟 個人比較鍾意濕潤一啲嘅口感不過最令人失望嘅係芒果糯米飯😪嗰糯米飯懷疑整好之後放太耐嗰糯米乾到
同皇后睇完戲差唔多3點

特別係三文魚嗰個綠色嘅香草辣汁十分惹味
鹹點 𝗦𝗮𝘃𝗼𝘂𝗿𝘆 𝗧𝗿𝗲𝗮𝘁𝘀

鹹點有8款 所以放喺比較大嘅下層
不過因為冇指示 堆炸物嗰樣又差唔多樣
味道方面 串燒,雞翼都唔錯
但因為所有野上嚟都係凍嘅 炸物大部分都比較油 亦冇咁好食

但結果出到嚟樣樣嘢都係凍嘅😥
連芒果糯米飯都係乾硬化
唔可以話好難食但絕對冇下次
2021-10-07 994 views
平日同朋友相約在新世紀午餐,11:10到店,因剛開店,我是第一個客人,想坐窗口位置,但服務員回應,那邊枱下午才開放,在約12:00時便見到有客坐了。午餐$88起,大部份都$118起,不過頗多選擇。環境寬趟,不會擠逼,只是不喜歡較暗。朋友選了蘑菇湯,她覺都ok,但沒有配一片麵飽就覺有所欠缺,我則選凱撒沙律,一般啦,食物材料夠新鮮。牛油果鮮蝦沙律,牛油果夠香,鮮蝦都不錯但好細隻囉。而帶子蘆筍寬條意粉,帶子只是一般,反而覺得啲蘆筍好新鮮好好食,而意粉汁,味道不錯,但我覺得稍不夠濃,朋友則講剛好,而份量不大,我剛好,7成飽,男生應該唔夠飽。服務一般,不過不失啦。
2021-10-02 864 views
環境:空間好大,坐得好闊落食物:味道係好食,但唔明點解成間餐廳幾果幾枱客,個tea都要等成75分鐘先有得食😵‍💫服務:加水要叫先加,落單同事個樣好唔情願,未落完就行開,無問就拎走未用既胡椒$298/1另收加一第1層:木瓜沙律+牛柳粒+薄切三文魚第2層 :一口芒果糯米飯+椰子紅寶石朱古力布朗尼+綠茶千層蛋糕第3層 :一堆炸物+串燒另外order左個芝士夾心餅,份量雖少但超好食,連唔食紅椒既我都食😋餐飲梗係飲返杯泰式奶茶🥤雖然顏色差咁啲,但味道都接近
環境:
空間好大,坐得好闊落
食物:

一口芒果糯米飯+椰子紅寶石
朱古力布朗尼+綠茶千層蛋糕
第3層 :
一堆炸物+串燒

餐飲梗係飲返杯泰式奶茶🥤雖然顏色差咁啲,但味道都接近
2021-08-18
Tea
2021-09-22 649 views
星期一我和朋友叫了兩份午餐;和牛扒有多菇類配合,不過簡直難以入口,勁咸,的和牛正常但啲菇類全部都是落重鹽。吃不了。我個份的意粉啲醬汁也勁咸。我和我朋友飲了數杯水也不能解渴。上月吃都正常,今次大失所望。
2021-09-20
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
2021-09-03 762 views
打完第一針,見冇咩事,就走去食飯啦!原本諗住去Toast Box食叻沙,但上到去果層見到Greyhound,望到個lunch menu又ok喎,就走咗入去。原本我就叫$88嘅set嘅,有碗粉有杯嘢飲!跟住又想食佢個千層喎,又加咗件。又好似好耐冇食菜,就加埋個炒菜。先嚟個魚露炒生菜,係油咗d,個味都ok嘅!之後就係碗豬肉豬肉丸河粉,d豬肉唔知點解都係咁柴,上次食佢果個炒雞肉意粉d雞肉又係咁,唔知係唔係佢d肉類都係咁呢?最後到個斑蘭千層糕蛋糕,唔甜,有少少斑蘭味!最後杯泰式奶茶都好正宗!

先嚟個魚露炒生菜,係油咗d,個味都ok嘅!
魚露炒生菜

豬肉豬肉丸河粉

最後到個斑蘭千層糕蛋糕,唔甜,有少少斑蘭味!
斑蘭千層蛋糕

最後杯泰式奶茶都好正宗!
泰式奶茶
2021-09-03
$193 (Lunch)
魚露炒生菜
豬肉豬肉丸河粉
斑蘭千層蛋糕
泰式奶茶
呢間普通打工仔黎食晏嘅話唔算平,質素正常,但係服務實在太冇了!唔知係咪而家難請人,呢度嚴重員工不足,你想搵個人有陣時都好難,或者係你講咗三四次佢都做唔到俾你,最後我杯咖啡都冇落級飲;得閒嘅時候自己斟水~ +$52 米卷正常味道同事話佢個海南雞飯雖然份量多雞係冇味,同埋唔知點解每一舊肉都係黐埋冇完全分開,見到佢食得勁辛苦~不過配菜同埋側邊嘅醬都好足夠& 好味~海鮮泰式沙律~其實呢度大部份食物都係正常質素,或者有啲就麻麻地,不過唔會難食嘅只係...唔會再上嚟食
+$52 米卷正常味道

只係...唔會再上嚟食
Lunch
遲了兩個月的生日飯,因天氣問題,我哋就揀咗喺鐵路上蓋嘅商場,今次試呢間分店係第一次,雖然場內設計每間分店都差不多,但呢一間感覺上坐得比較舒服,視野也比較開陽,服務員也非常之有禮!首先坐低就一定要試蘑菇湯真係好多菇同埋好香,佢又唔會打到溶哂,仍有輕微咬口跟住叫了墨魚海鮮意粉,海鮮好新鮮,意粉味道啱啱好不重味精!由於唔想整污糟對手,又好想食咖哩,所以揀咗咖喱蟹肉飯,佢個汁同平時咖喱炒蟹嘅一模一樣佢仲配有一個湯添!最後當然要嘆番杯咖啡同埋藍莓蛋糕啦!整體好滿意最開心係OpenRice訂座有八五折優惠
真係好多菇同埋好香,佢又唔會打到溶哂,仍有輕微咬口
最開心係OpenRice訂座有八五折優惠
2021-08-28
$250 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 鮮蝦帶子墨魚汁麵
  • 咖喱蟹肉飯
桃子之前食過呢個afternoon tea set念念不忘,突然醒起,就早兩日book左呢間分店既Thai Afternoon tea set!😛First bites三款正常都ok烤物夠熱,雞翼較乾身,兩款串燒係常溫粟米蟹肉餅非常好食!班蘭千層蛋糕 我覺得幾好食 有驚喜!唔似落班蘭精油味蛋糕咁!椰子紅寶石好.特.別.經openrice book有8折再原價$298+10%整體而言,都唔錯既!係等得比較耐,我諗落單計等左20分鐘先上tea set!野飲落完之後又係等勁耐,覺得漏左單催單就即刻有,跟住兩杯野飲嗌左少甜少冰都無做到,不過都幾好味!今日星期六食都幾爆,所以我建議提早book定檯!服務都ok, 係客人多,你要d時間先嗌到servers幫手!

First bites三款正常都ok

烤物夠熱,雞翼較乾身,兩款串燒係常溫
粟米蟹肉餅非常好食!

椰子紅寶石好.特.別.

經openrice book有8折再原價$298+10%

今日星期六食都幾爆,所以我建議提早book定檯!
2021-08-14
$135 (Tea)
Celebration
Anniversary