2021-08-11 587 views
11/8,食左個泰式三層架底層全部炸野都係油益味頂層有件三文魚仲要直情一擺落口就腥到頂唔順要吐返出黎咁個三層架本身都等左成半個鐘先送到黎一食完試到有問題就已經同staff講其他野cut單佢竟然仲可以怪我地唔早d同佢講唔通我未食就已經知唔好食咩痴線事前事後d staff叫極都十問九唔應一開始坐底嘅事候問佢有冇wifi,零秒反應就答呢度冇wifi,然後好好笑咁又會比我地搵到有個叫greyhound guest嘅wifi明明呢間野幾年前都仲叫ok依家咁嘅質素真係比錢我都唔會再黎
11/8,食左個泰式三層架

事前事後d staff叫極都十問九唔應

明明呢間野幾年前都仲叫ok
依家咁嘅質素真係比錢我都唔會再黎
2021-08-11
$100 (Tea)
2021-08-07 850 views
今日相約朋友在MOKO 行街,行街前當然要先醫飽個肚。我地隨意揀左一間餐廳坐底左。原本以為係西餐,點知係食泰國菜,哈哈哈。星期六的午餐並沒有SET LUNCH,非常可惜,如果有就好。餐廳的款式都有好多選擇,今次我地揀左一個小食,兩個主菜和兩杯飲品。1.燒豬頸肉配糯米飯🍚($108)燒豬頸肉燒得剛剛好,不會太乾。配上秘製醬汁發爽脆青瓜,非常清新不油膩。但糯米飯就無特別,無味。2.鮮蝦帶子墨魚汁麵🍝($148)此墨魚汁麵與西餐食既非常不同,把西式和泰式結合。麵係墨魚汁製成的麵,略為少少硬,鮮蝦和帶子都係用新鮮的材料烹調。但如果你想食到成嘴都係黑色的西式墨魚汁麵,呢個就唔岩你,因為味道和感覺原全不一樣。但我個人覺得有驚喜。3.香紅咖喱鴨飯🍛($128)非常香的鴨味,且汶的好入味和已,不太辣的紅咖喱,適合不太食辣的你,但對於重口味的我們,則覺得唔夠勁。4.Greyhound Style Ice Lemon Tea🍹 ($42)招牌飲品,當然要一試。原本以為好像MENU 分開兩杯上,但結果望落只係一杯普通檸檬茶。但飲落去非常有驚喜,與外間的餐廳不同,非常好飲,果然人不可以貌相。5.Thai Ic

1.燒豬頸肉配糯米飯🍚($108)
燒豬頸肉配糯米飯

2.鮮蝦帶子墨魚汁麵🍝($148)
鮮蝦帶子墨魚汁麵

3.香紅咖喱鴨飯🍛($128)
香紅咖喱鴨飯

Greyhound Style Ice Lemon Tea

5.Thai Ice Milk Tea🧉($42)
試左朋友個杯一啖,都好好飲。印像中的泰式奶茶都勁鬼甜,但呢杯岩岩好,唔知關唔關嗌左少甜有關呢🤔奶茶滑且香濃,珍珠仍煲都剛剛好,唔會中間硬或者太淋。
2021-08-07
$250 (Lunch)
燒豬頸肉配糯米飯
鮮蝦帶子墨魚汁麵
香紅咖喱鴨飯
Greyhound Style Ice Lemon Tea
2021-07-30 518 views
今日要同一個朋友慶祝生日,諗咗好耐都唔知食咩好,突然醒起我係好多年前食過GreyHouse呢間餐廳,我印象中佢嘅環境同食物係唔錯嘅!所以今日就決定帶我嘅朋友喺呢間餐廳食飯慶祝生日啦!一行入呢間餐廳,就感受到入邊嗰種優雅嘅氣氛!員工好友善咁招待我們!睇完個餐牌樣樣都好想試,最後我哋嗌左蟹肉餅、帶子蘆筍香草寬麵、煎牛柳粒配香蒜汁,當然唔少得佢既皇牌特飲同蛋糕!蟹肉餅好香脆,帶子蘆筍香草寬麵味道好清新,食完一啖會忍唔住再食,牛柳粒唔會有煙韌咁樣,係我鍾意嘅嗰種軟林林嘅感覺!最後不得不讚嘅咋佢嘅特飲同埋crepe cake,真係好好味😋
2021-07-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dinner
Celebration
Birthday
2021-06-27 762 views
經OpenRice 訂了個假日hightea 真心抵食。我們一家三口👨‍👩‍👦。我們較為細食,所以份量對於我們黎講係岩岩好。 果件班蘭千層cake真係一流,好好味。而且真係好rich。作為ending food 真係fit 晒。因為個餐只跟2杯飲品,所以我叫了多杯cappuccino. 係門市比現金說可以。
經OpenRice 訂了個假日hightea 真心抵食。

果件班蘭千層cake真係一流,好好味。

2021-06-20 624 views
諗住試下泰式tea set,整個tea set d 食物凍,一d 都唔好食,我哋催咗兩三次tea set 都未到,人哋入坐後大概7-8分鐘到就有tea set,係杯特飲還好,下次都唔會再去
2021-05-19
Tea
2021-06-12 834 views
星期六到旺角搵食,周圍都好多人,等位唔容易,於是預先在OpenRice 訂位,就一定有位了👍🏻有訂位嘅關係,比咗張較好位置嘅枱,我好滿意😊下午茶時間,這個Tea Set好吸引,附近幾張枱都係order這個,一於試吓先😋食物種類好豐富,係泰式主題,有串燒,有香口炸嘢,有單骨雞翼,有甜點,真係各式其式,好啱口味!我就最鍾意綠茶千層蛋糕,真係好好味!芒果糯米飯,椰汁味很出眾,加埋杯泰式檸檬茶,十分開胃!

有訂位嘅關係,比咗張較好位置嘅枱,我好滿意😊

2021-06-12
Tea
2021-05-31 756 views
以前曾經好好的食物及服務已經不再存在,侍應態度晦氣不耐煩,食物質素也差了很多。繁忙時間我明白要等,但半小時連湯和飲品都沒有實在太過分了,實在沒法就催促一下,侍應之態度令人咋舌,不知道發生什麼事,可以變成這樣。蘑菇湯凍的,煙肉意粉水汪汪,枱面上沒有餐具,實在沒法之下,不能不出聲否則連叉子都沒有,然後又要飽受侍應視如透明的服務態度,一切都大不如前,令人失望!為了減少你們工作量,短期內大概不會再去光顧了。

為了減少你們工作量,短期內大概不會再去光顧了。

2021-05-31
2021-05-09 663 views
首先,樓面唔夠人, 出餐等咗好耐。叫左一碟$148帶子露荀意粉,碟意粉係無露荀,仲要成碟野係暖,唔知放左幾耐先拎出黎俾客食。帶子更加好細舊,又咸,完全唔值$148。 實在太失望,都唔會有下次,性價比低。
首先,樓面唔夠人, 出餐等咗好耐。

實在太失望,都唔會有下次,性價比低。

帶子露荀意粉
2021-05-06 609 views
大多數人都寫到咁好,訂枱仲有八折,以為執到寶😂佢俾咗張寬闊既枱我坐,地方大得五六枱客好夠靜啱哂傾計!服務正常,價錢一般正常,但食物真係好差好差好差,其實我唔係想踩佢不過我覺得啲食評好呃人!大家要㨂多幾間先好考慮㨂佢。
大多數人都寫到咁好,訂枱仲有八折,以為執到寶😂
佢俾咗張寬闊既枱我坐,地方大得五六枱客好夠靜啱哂傾計!
2021-04-30 4342 views
🎈復活節悠長假期嘅最後一日,梗係要玩盡佢啦!今次就約埋懶懶熊去《Greyhound Café》食個悠閒下午茶。📌位於旺角東《MOKO Mall》嘅呢間《Greyhound Café》分店店舖面積都比較大,估計都有二、三十張方型枱,留底又高,坐得都幾舒服。😌📌為咗迎合港女口味,估唔到以東南亞菜為主嘅《Greyhound Café》都有推出三層下午茶,咁主題當然係東南亞式啦。📌$298兩位,包2杯普通咖啡或茶,平日同假日嘅價錢都一樣,好抵食喎!📌《Greyhound Café》三層下午茶有自己嘅一套擺法,上層為頭盤層,有泰式沙律同開胃小食,中層擺放左蛋糕🎂,下層再擺放炸物鹹點,食盡晒東南亞特色小食,咁擺法幾有噱頭喎!上層 - 頭盤層越式鮮蝦雞肉米紙卷米紙卷係越南特色小食,就係用米漿造成一層薄薄嘅米紙再包裹住鮮蝦雞肉同埋一啲香料蔬菜,然後點上特製嘅醬汁,主要靠醬汁酸酸地,蝦肉彈牙,有咬口幾開胃。薄切三文魚配泰式辣汁一杯杯載着一片片浸住泰式辣汁嘅三文魚,三文魚食落都幾新鮮,泰式辣汁都幾辣,估唔到又幾配。泰式柚子沙律話明頭盤又點少得沙律啊,泰式柚子沙律就最經典不過。粒粒柚子肉新鮮爆汁,配上泰式辣

afternoon  tea

上層
上層 - 頭盤層
越式鮮蝦雞肉米紙卷

薄切三文魚配泰式辣汁

泰式柚子沙律
話明頭盤又點少得沙律啊,泰式柚子沙律就最經典不過。粒粒柚子肉新鮮爆汁,配上泰式辣汁酸酸味味好開胃。

中層
中層 - 甜點層
非常驚喜嘅一層,竟然擺放左兩大件《Greyhound Café》嘅招牌蛋糕,仲要係完整一件上,無減少到份量,簡直係成個下午茶嘅靈魂層。

招牌千層蛋糕
招牌千層蛋糕係俾咗招牌嘅斑斕味!絕對係非常慷慨!

《Greyhound Café》千層蛋糕不嬲都出名,夠多層,千層皮較薄,忌廉餡夠滑,一叉一啖放入口即溶化,果然係名不虛傳。斑斕味本來就比較啖味,估唔到都食得出,香香地好清新,中間仲要有少少流心斑斕醬,真係做得好出色嘅一件招牌千層蛋糕。

招牌海棉蛋糕
繼千層蛋糕後有另一傑作,經典海棉蛋糕,海棉蛋糕層非常之軟綿綿連埋淡忌廉放入口,少女心即刻返番返嚟,就係幸福嘅味道啊!面頭仲有雜莓生果同雜莓醬,就係一款經典海棉蛋糕🍰。
什錦馬卡龍
馬卡龍有兩粒,一粒紅莓味🍓,一粒朱古力味🍫,蛋白脆餅同入邊嘅果醬都唔係好甜,蛋白脆餅嘅空心再混入甜味嘅果醬,就係馬卡龍嘅滋味,又一俘虜少女心嘅甜點食品。

熊妹同懶懶熊一人一粒,啱晒大家嘅口味,鹹魚青菜,各有所愛。💕
下層
下層 - 鹹點層
鹹點層就一大堆泰式風味小食,跟三小碟醬料調味,好似泰式拼盤咁。

招牌脆炸單骨雞翼
炸單骨雞翼好脆口,不過炸到過火🔥,肉乾咗少少,味道還可以。

脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬
粟米蟹肉餅好大一塊,粟米同蟹肉都好彈牙,油炸食物油膩咗啲,要點甜酸醬中和一下。

豬柳串燒
豬柳肉可能擺耐左,硬咗少少,不過調味都幾入味,都幾好味。

泰式豬肉腸
泰式豬肉腸就係用啲豬肉渣🐷集埋一齊,有啲肥肉啦,再點醬汁好惹味。

泰式沙嗲雞柳串
雞柳粒🐥好嫩滑,沙嗲味好入味,唔使額外點醬汁都好夠味。

泰式炸蝦配魚餅球
蝦魚餅球就好似一粒蝦丸🍡,夠彈牙,懶懶熊最愛💗。
炸越式蟹肉春卷
春卷皮好脆口,蟹肉餡料份量唔少,典型泰式小食。

新鮮蔬菜沙律
最好就係有呢一碗沙律菜🥗,係有成碗各種泰式菜葉🥬,食咁多油膩煎炸野,真係要食返啲菜中和下。

Greyhound Styled Iced Lemon Tea
懶懶熊食親嘢都要飲檸檬茶🍹,就算係泰式都唔放過,不過要額外加$18。

檸檬茶應該係用青檸來做成,味道比較酸澀啲。

Greyhound Styled就係連粒冰🧊都係檸檬茶嚟嘅,可以慢慢溶之後都仲保持檸檬茶嘅味道,而唔會比啲冰溝淡咗,係值得一讚。

regular  coffee
Regular Coffee
熊妹好慳㗎,唔會額外加錢加嘢飲啦,所以就揀咗普通咖啡☕️。
普通咖啡就即係黑咖啡,呢排熊妹都愛上左喎,香濃嘅咖啡味道慢慢一啖一啖細呷,果然無揀錯。

📌蛋糕的驚喜真係令到熊妹回味無窮😋,大型餐廳環境又寬敞,坐得真係好舒服,價錢仲要咁親民,成件事真係只有讚冇彈。
2021-04-06
$165 (Tea)
afternoon  tea
上層
中層
下層
regular  coffee
2021-04-09 846 views
商場吸客做優惠,換了現金券快到期,在指定可使用的食肆中,選擇了這間試試。來到餐廳將近午餐時份,見到差不多滿座,一個箭步在門口前“招搖”,讓服務員看見而盡快安排入座。因為直接掃描入內,比其他食客快幾秒入座,不然在門口等待的便是我了。是日午餐:凱撒沙律/煙肉磨菇白汁意大利麵/自家製芝士蛋糕/咖啡(奶另上)因為想吃點蔬菜,故棄湯選菜。跟餐的沙律不會大份,小小的也足夠。沙律不是醬,偏向是汁狀,但也是凱撒風味。整份都有凱撒風格,其實只要配料及醬是這個配搭,就不會難吃的。看上去算是乾身,混合得到意粉上。攪拌起來還有汁在底部,可以繼續混和意粉跟配料,令其也能吃上汁。特別一題,服務員上桌時說了句“Carbonara”,第一次知道原來白汁是卡邦尼風格的意思🤔這個芝士蛋糕夠冰凍,加上第一次用匙羹吃 吃起來有點“論盡”。味道不錯,芝士控的可能略嫌不夠芝士味,本人是OK的。喜歡餅底用了原裝正版的口味,吃起來很配。本來有點想吃泰式午餐,無奈西式午餐還是吸引了我的注意力。加上餐廳風格不太像泰式風情,讓我更想吃西餐了😅😅

是日午餐:
凱撒沙律(是日餐沙律)

煙肉磨菇白汁意大利都

自家製芝士蛋糕

2021-04-09
$130 (Lunch)
煙肉磨菇白汁意大利都
2021-04-08 770 views
一次路過Moko Greyhound 見佢有三層high tea set, 復活節假期不能外遊但又想relax D,就去試吓,去咗Greyhound 當去咗曼谷😭。$298二人下午茶連咖啡茶,我其實冇太大expectation. 但結果喜出望外,實在好抵!同酒店high tea 唔同,依個high tea 冇三文治同scone. 但就有Greyhound 嘅招牌莱。泰式醬三文魚,單骨雞翼,satay etc. 好多泰國小食。非常滋味😋食完咸點已好飽,但仲有兩件旦糕!件Cream cake 好似好平凡,但入口風一樣,好味到不得了,件綠茶crepe cake 都好味,同Lady M 只差少少。亞仔加錢要咗pink Cooler (+48)而我就要Thai Milk Tea (+28)都好味,但可以少甜就更好。加一同 drinks extra charge $411. 飽到晚飯都唔駛食!整體非常滿意!減肥後再去食過!

2021-04-06
$200 (Tea)
常來常來的原因一來喜歡泰國菜二來主菜甜品飲品一樣出色,保持水準三來,店面舒適氣溫音樂也是相配的星期日中午時間,四處都人頭湧湧等著位幸好,這一家不在當眼位可不用等位,yeah!豬手配糯米飯🍚食了好幾次要預時間製作,好野要等豬手大隻,多肉脆皮肉不會咸的,推薦膠質太多覺膩,有酸瓜酸蘿卜解膩份量大到兩個人食唔晒雞肉粉卷細細粉,清淡的醬汁回味,少少辣,再少少酸⭕️全店職員戴上口罩 ⭕️進店前量度體溫 ⭕️提供酒精搓手液 ⭕️座位間有距離感, 有透明膠板相隔
常來常來的原因
一來喜歡泰國菜
二來主菜甜品飲品一樣出色,保持水準
三來,店面舒適
氣溫音樂也是相配的

星期日中午時間,四處都人頭湧湧等著位
幸好,這一家不在當眼位
可不用等位,yeah!

豬手配糯米飯🍚
食了好幾次
要預時間製作,好野要等

豬手大隻,多肉脆皮
肉不會咸的,推薦

膠質太多覺膩,有酸瓜酸蘿卜解膩
份量大到兩個人食唔晒

雞肉粉卷
細細粉,清淡的
醬汁回味,少少辣,再少少酸

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️進店前量度體溫
⭕️提供酒精搓手液
⭕️座位間有距離感, 有透明膠板相隔
2021-03-21
$201 (Lunch)
開心😃跟朋友一起慶生🎂店內有空間 座位舒適,😷疫情下感覺好一點,店𥚃食物多選擇,質素也😍非常不錯啊!味道也好好,值得推介,優惠期間訂坐還有八折優惠喔!👏
開心😃跟朋友一起慶生🎂店內有空間
座位舒適,😷疫情下感覺好一點,

2021-03-08
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
2021-03-14 534 views
工作期間經過呢附近,因為趕時間要搵餐廳食飯,見到呢度冇乜人,就決定入嚟食飯啦!餐廳環境舒適,座位闊落,疫情期間入去食飯,算係比較放心。沙律前菜辣雞肉炒飯不過食物性價比比較低,食物質素亦只係屬於正常。如果唔想煩食乜嘅話,我都會選擇嚟呢度嘅。

餐廳環境舒適,座位闊落,疫情期間入去食飯,算係比較放心。

沙律前菜

辣雞肉炒飯

2021-03-11
$130 (Lunch)