2016-12-15 1089 views
Nice quiet environmentordered a coconut fried rice, hainan chicken and beef tenderloin with vegetables.beef was super salty, chicken was tasteless and no coconut meat in the rice.not a surprise that there weren't many customers when we visited.service was okay but we won't be going back for the food.
Nice quiet environment

2016-11-26
Lunch
2016-09-07 1702 views
7點幾入到去無咩人但果環境都吾錯d燈暗暗地叫左個2人套餐轉飲龍眼同椰汁冰加埋一就$305蝦餅 串燒 凍卷每樣有2個蝦餅好正最鐘意食香口既食物冬蔭公湯吾算辣 酸味比較重!入面見到香料好多仲有蝦等等都算大碗配埋飯馬拉盞炒時蔬好味 吾會咸好新鮮有咬口泰式青咖哩雞汁好杰身 有好多件雞甜品: 雪米滋食物吾錯環境吾錯價錢都抵吾明點解無咩人幫襯
7點幾入到去無咩人

每樣有2個
蝦餅好正
最鐘意食香口既食物

冬蔭公湯
吾算辣 酸味比較重!
入面見到香料好多

吾明點解無咩人幫襯

2016-09-06
Dinner
2016-08-01 1815 views
話說朋友介紹 siamama 外賣有折,平時外賣take away又快(10-15分鐘),又見唔係星期五,六,日所以黎叫咗六個基本菜食。20:03 落單, 個待應叫我十五分鐘後黎攞。20:20 我行去攞外賣,佢話未有,再等一陣。20:35 終於有外賣啦,不過真係慢咗啲。其實d餸味道唔差,不過如果你食得辣嘅話,我會建議你記住加辣!因為佢本身唔算太辣。可惜佢做錯order俾我,不過叫外賣總有呢d風險。

20:03 落單, 個待應叫我十五分鐘後黎攞。
20:20 我行去攞外賣,佢話未有,再等一陣。

20:35 終於有外賣啦,不過真係慢咗啲。

冬陰功,點知pack得唔好,漏淨一半
TakeAway
和朋友來到這品嚐泰國食品,發現這也是一個好去處,以下是食過而值得推薦的!第一款:蝦餅看到相片便知道這盤蝦餅十分實惠,份量多,而且在口感上做得也不馬虎,咬上去感覺暖暖的而彈牙,而且啖啖肉,很使人有滿足感。第二款:冬陰公湯這款的材湯料海鮮頗多,有不同的配料如大蝦等,所以很好食。而且我們都是食得很辣的,所以叫了較辣皂的湯底,十分惹味。第三款:辣味白鳳爪這款沙律食上去酸酸甜甜的,掩蓋了辣味,所以對我較少食辣的朋友是合適的。而且食上去的感覺頗清新,所以挺好食的。

第一款:蝦餅

第二款:冬陰公湯

第三款:辣味白鳳爪

2016-04-05
  • 蝦餅
  • 冬陰公湯
2016-02-05 1553 views
$249:有蝦餅一片,好香茅味米圈:無咩味,皮又刃青咖哩鳮:惹味,鳮肉滑但欠鳮味,如果咖哩汁配白飯,正!菠蘿炒飯:無用菠蘿殼上抬,用鮮菠蘿炒,飯炒得香口,伴碟的泰國蠟腸甜得黎有肉味,正!馬拉盞炒菜:炒左波菜,巳經叫走辣椒,但仍然勁多紅椒,越食越辣。不過也好味另外加了碗鳮絲清湯河粉$6X湯底清甜,粉滑耳,不過鳮絲份量小D囉埋單$350

$249:
有蝦餅一片,好香茅味
米圈:無咩味,皮又刃
青咖哩鳮:惹味,鳮肉滑但欠鳮味,如果咖哩汁配白飯,正!
另外加了碗鳮絲清湯河粉$6X
湯底清甜,粉滑耳,不過鳮絲份量小D囉
埋單$350

2016-02-04
2015-12-29 1162 views
最近泰國菜癮又起,便邀約朋友到附近揾食。這間餐廳是吃泰國菜和越南菜的,裝修雅緻舒適。 由於食物上得頗快,可以讓大家一覽全相😂😂首先介紹冬陰公湯,湯料十分足,隨便一撈,都可見幾隻大大隻蝦,湯味十分濃郁,一貫的泰式香料非常惹味,我們都不太吃得辣,所有菜式都order小辣,所以味道很迎合我們口味。另外,這個小食拼盤也值得一試,由於我們都是眼闊肚窄的人,什麼菜式都想試一試,所以order這拼盤就最好不過了!𥚃面有蝦餅,豬肉卷,雞肉串燒,蝦沙律等等,每款小食都不俗!特別推介蝦餅,蝦肉彈牙香口,泰國菜的蝦餅就是有這種令人吃上癮的魔力👍🏻👍🏻另外,馬拉盞通菜也是誠意推介!炒得非常惹味,吃泰國菜一定不能少得馬拉盞通菜吧!我們三人胃口也不可輕視的,再來多客蒜蓉包!香脆的蒜蓉包真的令人吃不停,再一人一個大椰青!真是沒誇張,椰青非常大,椰汁清甜,正正可以中和整頓飯的濃膩感!
由於食物上得頗快,可以讓大家一覽全相😂😂

2015-12-29
  • 小食拼盤
2015-11-14 892 views
晚上去popcorn食飯, 如果不想等太久, 又不想吃food court, 又不介意泰菜味道不正宗,  份量小, 價錢偏貴的話, 可以去試下海鮮柚子沙律, 2隻蝦, 2個魷魚圈, 味道一般正常, 份量小, 收$98, 不值2人併盤有豬肉凍卷, 1件魚餅, 1件蝦餅, 2條雞肉串燒, 從賣相至食味都不好, 收$108, 貴! 炒金邊粉味道古怪帶點甜酸, 還在碟邊加入砂糖, 基本的金邊粉炒得不香口, 幸好份量比一般茶記的炒麵更少, 不至於太浪費, 收98, 不好吃特飲薄荷sugar cane + Lime, 很懷念新加坡的sugar cane + lime, 點來飲, 中伏! 3樣野都有, 但淡淡地, 完全唔夾味, 古古怪怪店內裝修及座位舒服, 打開menu見小強跟我say hi, 幸好有order紙可以tick

Salad
2015-11-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
泰式越式食品一向多以濃味為主,這間屬口味清淡人之選,不咸不太油亦不重口味,但價錢略貴。因要戒食蝦,點菜時要求所有食品去蝦,廚房師傅很窩心,後來叫侍應番嚟同我哋講主動幫我哋加番多少少菜落去,感覺良好。今次點咗五樣嘢:雞肉串燒、蒸粉卷、海鮮柚子沙律(每次去必食)、蒜茸炒雜菜、炒金邊粉。總結味道清淡不重口味,如期待好似一般泰越式之重口味,那未必是閣下之選。
今次點咗五樣嘢:
炒金邊粉
雞肉串燒
蒜茸炒雜菜
2015-06-16 1359 views
未入過將軍澳,今日有機會車朋友入黎,便試下商場的餐廳。門面裝修幾舒服,但晚餐時間都見有唔少空枱就心知不妙。叫左黃咖喱雞,明爐烏頭魚同一碗白飯。餐廳聲稱自己是越南泰國菜,但味道不知所謂。黃咖喱雞個汁都叫正常,但雞肉超鞋,又靭。明爐烏頭個汁無乜味,條魚唔新鮮,一啲都唔入味,淨係明爐魚盛惠一百八十元,貴過九龍城大尾督。最正常係碗白飯。未食飽但唔想浪費金錢食其他野。個水杯花晒,啲水唔知係乾淨定濁。服裝好一般,未至於差,但兩個餸加一碗飯加一要過三百,就非常唔值。唯一係環境幾好,但九龍塘ricepaper 贏成條街!
2015-06-16
2015-05-13 1229 views
考完dse就同男朋友去食飯佢想食泰國菜 咁咪近近地揀佐呢間入到去都幾令 平時經過覺得幾正咁咁我地嗌佐個set食我個人中意個魚餅 加埋醬好好食個春卷 真係唔好食啦個串燒可以咁講 冇味😕個菜就其實普普通通屋企都會煮到既我個人就幾中意個咖哩 幾正可以本身中意牛腩啦不過見到咖哩個青咖哩 好似正啲啦等佐好耐先有飯食😕淨係食送冇飯唔多正咁個飯真係麻麻 冇乜味我後尾加啲咖哩汁先覺得正啲我個人覺得冇咩泰菜感覺啦下次唔會再去啦😕
考完dse就同男朋友去食飯

Dinner
Celebration
Anniversary
2015-05-11 1040 views
今日突然想食泰國菜,諗起popcorn有間泰國茶開左咁多年都未食過,就同屋企人一齊去試一試啦,點知一去到就極失望。我地好早就去到間餐廳,當時間餐廳仲係冇咩客人,但侍應就安排我地坐一張好迫夾既檯,我地見梳化有咁多位,問店員可唔可以轉梳化位,店員好晦氣咁話:唔得,有人訂左檯,唔鐘意可以唔要。咁我地一行三人就坐左係張四人檯到,好慣常地將手袋放左係多出黎既凳到。點知店員又走過黎話:你地三個人,我地要拎走一張凳。之後叫我地拎番起啲手袋。我真係未見過服務態度咁差既鋪頭,我食大排檔都冇咁受氣!講番啲食物,不過不失咁,但泰國菜黎講唔夠惹味,菠蘿炒飯冇咩味又濕濕地,但要$90幾蚊一碟,超唔抵食。以後blacklist呢間餐廳!

我真係未見過服務態度咁差既鋪頭,我食大排檔都冇咁受氣!

以後blacklist呢間餐廳!
張凳比人收走左
2015-05-06
2015-05-02 953 views
这是第二次到該店!下午茶時段人流非常少!叫待应拿下午時段餐牌時已感到他們好hea! 點完餐之後先夠经典!捧餐嗰位短髮女待应一處不响咁劈低兩碗粉!大姐呀!d料少到我都唔知呢兩碗係乜!之後叫佢俾多少少花奶,佢好似好不滿咁收走個花奶同糖水瓶,然後又粒聲唔出咁劈低杯仔奶!今時今日仲有d咁嘅服務態度,難怪愈來愈少客!我绝对唔会幫襯下次,因為d嘢食都好一般!希望呢位姐姐可以尊重吓自己份工!你唔鈡意份工可以唔撈,但客人点解要睇你面色?反省吓啦唔該!
?反省吓啦唔該!
2015-05-02
$76 (Tea)
2015-01-29 1793 views
依日約左爸媽食lunch~佢地話想試依間咁我早一日book定檯~依日直接約係食店門口等食店環境簡約~我地安排坐卡檯..座位都好舒服而場內既食客又唔會好嘈~好舒服進食一個午餐^^~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~"泰式拼盤-4人"($178)"雞肉串燒"..肉質都嫩~但個沙嗲醬比較鹹..沙嗲味唔突出"越南春卷"..新鮮即炸熱辣辣~餡料味濃..皮層脆"炸蝦餅"..外層香脆~口感鬆鬆有彈性..味道好ok"炸魚餅"..香料味足~口感鬆軟..味道濃香"豬肉卷"..餡料有金不換~豬肉好夠味..整體好味"青芒果柚子沙律"..份量少用料新鮮~青芒果都好少..醬汁較淡口"菠蘿海鮮炒飯"($92)唔係用菠蘿上..有d失望~飯握得好實..份量足海鮮料都ok..但飯粒比較笠~炒飯唔夠乾身又無鑊氣整體味道欠奉~臘腸爆透..比較香口"青木瓜沙律"($68)份量足..食材新鮮爽脆~醬汁夠辣夠突出"越南滴漏咖啡(x2)"($26) & "椰青"($38)咖啡味唔夠濃郁芳香~爸爸話個椰青好青甜整體食物及服務都ok~地方坐得好舒適
依日約左爸媽食lunch~佢地話想試依間
咁我早一日book定檯~依日直接約係食店門口等
食店環境簡約~我地安排坐卡檯..座位都好舒服
而場內既食客又唔會好嘈~好舒服進食一個午餐^^
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
"泰式拼盤-4人"($178)
"雞肉串燒"..肉質都嫩~但個沙嗲醬比較鹹..沙嗲味唔突出
"越南春卷"..新鮮即炸熱辣辣~餡料味濃..皮層脆
"炸蝦餅"..外層香脆~口感鬆鬆有彈性..味道好ok
"炸魚餅"..香料味足~口感鬆軟..味道濃香
"豬肉卷"..餡料有金不換~豬肉好夠味..整體好味
"菠蘿海鮮炒飯"($92)
唔係用菠蘿上..有d失望~飯握得好實..份量足
海鮮料都ok..但飯粒比較笠~炒飯唔夠乾身又無鑊氣
整體味道欠奉~臘腸爆透..比較香口
"青木瓜沙律"($68)
份量足..食材新鮮爽脆~醬汁夠辣夠突出
"越南滴漏咖啡(x2)"($26) & "椰青"($38)
咖啡味唔夠濃郁芳香~爸爸話個椰青好青甜
整體食物及服務都ok~地方坐得好舒適
2015-01-24
$157 (Lunch)
2014-09-29 2484 views
好耐冇食泰國野,打風日後黎左試試。點了個$298二人餐,包括!:前菜(唔記得咩卷、魚餅及雞肉串燒) - 卷物一般,魚餅好味夠熱,雞肉串正常,勝在唦嗲汁搭夠!冬蔭功湯, 有隻大蝦 - 少少辣,幾夠味道.炒通菜 - 正常味道但不夠熱黃咖哩軟殼蟹 - 咖哩好香好正, 但軟殼蟹就好差囉!整體黎講,三舊零水,普普通通。
好耐冇食泰國野,打風日後黎左試試。
點了個$298二人餐,包括!:
冬蔭功湯, 有隻大蝦 - 少少辣,幾夠味道.
炒通菜 - 正常味道但不夠熱
黃咖哩軟殼蟹 - 咖哩好香好正, 但軟殼蟹就好差囉!
整體黎講,三舊零水,普普通通。
2014-09-16
2014-08-12 2741 views
今日去左將軍澳搵個朋友食飯,唔想去連鎖餐廳食,結果黎左Siamama試下泰越fushion菜 小食叫左個脆皮蒜茸法包個包切得頗厚身,熱度都夠,入口仍然脆身,香口不錯因為有2個男仔關係,主菜叫左2個飯,唔係唔夠食 第一個係菠蘿海鮮炒飯 雖然唔係用原隻菠蘿裝炒飯,旁邊有一大片菠蘿同海鮮,但賣相算是幾OK用黃薑粉和咖哩粉炒到金金黃黃的飯, 上面再鋪滿了大量的肉鬆,食落幾惹味的,底下還帶有些飯焦!!!驚喜之作!(y)海鮮方面有蝦仁,青口和魷魚,加上菠蘿同泰式臘腸粒,咀嚼起來都幾香甜新鮮第二個係泰式蝦醬炒飯個樣四四方方,上面再放了紅黃椒絲,旁邊再放了肉鬆絲、蛋絲、泰式蠟腸片及蕃茄等等,可按個人喜好與炒飯混一起吃食落炒飯米粒乾身,粒粒分明有咬口,炒得夠鑊氣而且飯粒有蝦醬的鹹香,但食落一點都不覺油或者奇怪餡料都相當豐富,有蝦米乾、蛋絲、豬肉碎鮮蝦肉等,食落真係好香口!我地三個食完一碗又一碗泰式炒金邊粉個賣相好靚,上面枝香茅好特別,而且有蛋包著d金邊粉,真係又睇得又食得金邊粉軟硬炒得適中,旁邊的辣椒加上金邊粉食落唔會太辣而大蝦加上青檸好夾,酸酸辣辣仲好開胃添!總括黎講2個飯都好好食!但泰式蝦醬炒

小食叫左個脆皮蒜茸法包
個包切得頗厚身,熱度都夠,入口仍然脆身,香口不錯
脆皮蒜茸法包
因為有2個男仔關係,主菜叫左2個飯,唔係唔夠食

第一個係菠蘿海鮮炒飯

菠蘿海鮮炒飯
第二個係泰式蝦醬炒飯
食落炒飯米粒乾身,粒粒分明有咬口,炒得夠鑊氣
而且飯粒有蝦醬的鹹香,但食落一點都不覺油或者奇怪
我地三個食完一碗又一碗
泰式蝦醬炒飯
泰式炒金邊粉
金邊粉軟硬炒得適中,旁邊的辣椒加上金邊粉食落唔會太辣
而大蝦加上青檸好夾,酸酸辣辣仲好開胃添!
泰式炒金邊粉
總括黎講2個飯都好好食!但泰式蝦醬炒飯就特別d...幾有風味

價錢又合理,2位朋友都讚
店內環境尚算寬敞,坐落都幾舒服
係將軍澳唔想食連鎖餐廳,呢間係幾好嘅選擇
脆皮蒜茸法包
菠蘿海鮮炒飯