2023-12-19 79 views
💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓沙田石門萬怡酒店裡面,隱藏住一間舒服又華麗嘅酒樓- 星海薈😛聽講好多人都係擺婚禮!我去嘅時候都仲有一對新人嘅英文名喺個舞台上邊🤣祝福大家甜蜜溫馨💓💓今次我黎就係帶媽媽來嘆舒舒服服嘅下午茶🫖😆😆職員推介左灌湯餃同埋紅米腸俾我哋,又真係好食啊🤤另外我哋叫咗千層糕同埋燕窩奶凍做結尾,好味😋💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓🔶招牌胡椒濃雞湯灌湯餃$65✨亮眼之位就是胡椒濃雞湯,不是味精湯,好好飲,又暖胃👍必食!🔶米網鮮蝦紅米腸$35✨紅米腸皮好煙韌,啱啱好。而裡面嘅油炸鬼都夠香脆可口!🔶千層薑汁糕$30✨以為係凍糕,原來係熱糕。薑汁勁足,真係有辣薑味😁🔶燕窩奶凍$35✨雖然唔知燕窩咩級數,但先至$35咋😂奶凍小甜,彈下彈下,好味啊!🔶蟹籽燒賣皇$40🔶鮮蝦豆苗餃 $40🔶蘿蔔煎蝦餅 $30🔶原籠大澳三鮮蒸飯$148🔶餐前小食$20
💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓

另外我哋叫咗千層糕同埋燕窩奶凍做結尾,好味😋
💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓

🔶招牌胡椒濃雞湯灌湯餃$65

🔶米網鮮蝦紅米腸$35
✨紅米腸皮好煙韌,啱啱好。而裡面嘅油炸鬼都夠香脆可口!

🔶千層薑汁糕$30
✨以為係凍糕,原來係熱糕。薑汁勁足,真係有辣薑味😁

🔶燕窩奶凍$35

🔶蟹籽燒賣皇$40

🔶鮮蝦豆苗餃 $40

🔶蘿蔔煎蝦餅 $30
🔶原籠大澳三鮮蒸飯$148

🔶餐前小食$20
2023-12-19 57 views
設計公司老闆今晚請我去食飯, 話年頭攪晚宴, 去到店內環境一流, 長形設計, 寬敞舒適,華麗高級, 是一個不錯場地前菜蒿頭-味道酸酸的幾開胃川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯-川貝有化痰止咳,花膠夠厚身,鱷魚肉稔身,足料之選.滋補十足,超甜,大人細佬都岩飲招牌白胡椒蟹-鐵板上枱白胡椒味香氣撲鼻, 約有斤半以上重,加上秘制醬汁,每口都感受到白胡椒辣味,蟹肉又多, 又實淨,蟹鉗更似雞脾仔般啖啖肉,洋蔥索入更好食.正蒜容蒸扇貝-扇貝超大,香蔥及蒜容香氣過人,扇貝脤卜卜, 底部有滿滿粉絲,吸入扇貝精華,真心超好味脆皮炸子雞-雞肉嫩滑,雞皮超脆,婚妻妻會一定唔失禮生炒臘味燸米飯-入冬之選,材料豐富,有臘肉,蝦米,冬姑,蛋絲及蔥花,糯米飯稔身唔會黐笠笠,暖胃之選.整體食物有水準,鄰近新城市廣場購物MALL,MTR,巴士,小巴都必經,十分方便,冬至, 公司春茗,婚妻都是不錯之選.
前菜蒿頭-味道酸酸的幾開胃
脆皮炸子雞-雞肉嫩滑,雞皮超脆,婚妻妻會一定唔失禮
  • 川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯
  • 招牌胡椒焗大肉蟹
由於家人住沙田所以我們時常到石門星海薈飲茶喜歡他們環境好、服務好、食物好👍🏻今次晚飯吃了十分美味的肉蟹蟹鉗有拳頭大 肉甜鮮爽胡椒香香辣辣 不會蓋過海鮮味!讚!燉湯一定要點~~!很夠火候、花膠夠厚😍湯清味濃 好甜🩷沙薑雞是一整隻 肥美嫩滑 看圖就可以見到充滿肉汁煮得剛剛好又入味!這裡裝修大方又華麗除了吃飯飲茶 也很適合擺婚宴配上美味食物 絕不失禮!🔸鐵板胡椒煎焗大肉蟹($598)🔸川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯($98)🔸沙薑雲英雞($118/壹隻)🔸假日茶芥/ 晚茶芥($17/位)🔸餐前小食($20)

由於家人住沙田
所以我們時常到石門星海薈飲茶
喜歡他們環境好、服務好、食物好👍🏻
今次晚飯吃了十分美味的肉蟹
蟹鉗有拳頭大 肉甜鮮爽
胡椒香香辣辣 不會蓋過海鮮味!讚!
燉湯一定要點~~!
很夠火候、花膠夠厚😍
湯清味濃 好甜🩷
沙薑雞是一整隻 肥美嫩滑
看圖就可以見到充滿肉汁
煮得剛剛好又入味!

這裡裝修大方又華麗
除了吃飯飲茶 也很適合擺婚宴
配上美味食物 絕不失禮!

🔸鐵板胡椒煎焗大肉蟹($598)
🔸川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯($98)
🔸沙薑雲英雞($118/壹隻)
🔸假日茶芥/ 晚茶芥($17/位)
🔸餐前小食($20)
每逢過了下午一點就會想同同事去飲茶,這間星海一向出名點心精緻,當然在酒店內的酒樓性價比非常高的。到了下午兩點入座點心收費更加實惠。這天下午入座時已經見到有公司擺了兩圍冬至飯局,酒樓佈置美觀,食物精緻美味,真是個朋友和同事聚腳嘆茶的好地方!晶瑩鮮蝦餃:鮮蝦大隻,爽口彈牙。熱辣辣的蝦餃上枱時,店員細心地提醒小心熱!果然,皮薄晶瑩剔透蝦餃內新鮮蝦汁甚多,差點灼損嘴巴!蟹籽燒賣王:燒賣大大粒,豬肉極為鮮味,而且肉質軟身有咬口。鮮蝦和香菇配搭一流,最重要是即叫即蒸,絕對是招牌點心之一。招牌胡椒雞湯灌湯餃:每次到這裏飲茶都會叫這個招牌菜。因為胡椒雞湯味道濃郁,雞湯淡淡香甜熱辣辣的雞湯浸着灌湯餃。灌湯餃皮薄餡多,有鮮蝦、香菇、香筍等等,旁邊還有一舊鮮雞肉點綴,一啖雞湯一啖餃子餡,暢快!百花釀魚肚:百花即是蝦膠,蝦膠爽口彈牙,而且非常厚身多蝦肉,真材實料。魚肚厚身承托蝦膠,而且充分地吸收蝦膠的鮮甜味,最重要的是一咬魚肚就有濃濃的鮮甜湯汁浸滿,非常出色!

2023-12-08 128 views
因為就一位媽媽住石門邨,今次我地朋友聚會就黎左沙田萬怡酒店嘅星海薈一齊聚聚舊~晚市都有好多孖寶優惠~原來呢到都係婚宴場地,基本deco都有齊哂~三鮮海皇雜菜煲 $148大大煲的雜菜煲,蔬菜非常新鮮而量多,海鮮都好新鮮,好有誠意~特惠孖寶 A 清蒸龍躉斑仔 + 紅燒王子乳鴿乳鴿燒得好香,都算多肉地~龍躉肉好鮮好爽,大大條配埋魚汁,非常抵食~招牌香胡椒蟹 $638蟹迷必食!約斤半重嘅胡椒蟹,配上秘制醬汁,胡椒嘅辣好過癮~蟹身同鉗勁多肉,肉質好實淨,勁香蟹肉味~古法沙薑雞 $118真係街坊親民價!一大隻沙薑雞,新鮮、肉質實淨好香雞味,完全冇嘢挑剔~川貝海底椰鱷魚肉花膠湯 $98朋友岩岩感謝好返,叫呢個滋潤湯水比佢潤一潤~朋友大讚好潤好清甜~

晚市都有好多孖寶優惠~

原來呢到都係婚宴場地,基本deco都有齊哂~

三鮮海皇雜菜煲 $148

特惠孖寶 A 清蒸龍躉斑仔 + 紅燒王子乳鴿

招牌香胡椒蟹 $638

古法沙薑雞 $118

川貝海底椰鱷魚肉花膠湯 $98
2023-12-05
2023-12-08 124 views
正頭痛今年公司春茗地點, 今晚家人到位於沙田萬怡酒店一樓的星海薈食飯, 馬上叮一聲: 正是我要找的地方! 中餐館鄰近沙田市中心, 馬鐵, 巴士, 小巴多樣化交通可達, 又有酒店停車場, 自駕都無問題 。位於酒店內, 裝潢當然絶不失禮, 大堂呈長形估計可擺20圍枱,  中央設有不太高但非常寬闊的舞台, 非常適合做春茗聚餐甚或婚禮。餐館有多款套餐選擇, 但我們還是散叫, 四餸一湯, 食個飽飽!   川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯, 清甜美味, 食材超多, 滋補潤肺, 好適合秋天乾燥日子食用。紅燒皇子乳鴿皮脆肉嫩, 附膠手套及濕紙巾方便大家大快朶頤。家常海參豆腐煲, 落重成本好多海參, 先煎香過的豆腐軟彈, 咬開內裡依然白白滑滑。瑤柱扒豆苗, 翠綠的豆苗表示食材新鮮, 配上啖啖瑤柱碎的獻汁, 健康美味之選。最後當然少不得星海薈的招牌白胡椒蟹, 大大隻蟹鉗好吸睛, 但我最愛的是蟹腳, 蟹肉一梳梳, 胡椒味重, 值得推介。

川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯

紅燒皇子乳鴿皮脆肉嫩, 附膠手套及濕紙巾方便大家大快朶頤。

瑤柱扒豆苗

2023-12-07
瑤柱扒豆苗
2023-12-06 42 views
每年嘅12月,都會同12月生日之友約定慶祝✨✨ 今年揀咗中菜, 嚟到沙田萬怡酒店1樓『星海薈』😋記得上次朋友結婚就喺呢度辦婚宴, 有華麗嘅舞台, 而且酒席每一道菜又美味又精緻, 喺呢度辦婚宴真係體面十足👍所以今次慶生第一時間就想起呢度, 希望兩位壽星食得開心, 身體健康啦🤗花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯燉湯非常出色, 燉湯一般味道比較清淡, 但係星海薈嘅燉湯味道非常之濃郁, 感覺好似飲緊老火湯咁而湯又清澈見底, 足以證明店家落足真材實料😋😋😋招牌白胡椒蟹呢個白胡椒蟹認真一流👍 白胡椒蟹係新加坡聞名, 估唔到喺香港都食到有質素嘅白胡椒蟹😍😍 隻蟹超大隻, 肉質結實又鮮甜😋 胡椒味道又香又惹味, 真係食到停吾到口✨✨蠔皇八頭鮑魚扣天白菇鮑魚炆得好入味, 而且好厚身, 咬落唔會過淋仲有彈牙口感👍 而且只係78蚊位, 呢個價食罐頭鮑魚都唔得啦, 真係諗唔到唔叫嘅理由✅蒜蓉蒸扇貝扇貝鮮甜, 大量香蔥和蒜蓉增添咗扇貝嘅香味😍😍, 店家細心將粉絲放入扇貝入面, 除了令粉絲可以吸收扇貝汁嘅精華, 增添風味, 仲令賣相更加靚😍 成隻扇貝脹卜卜, 寓意荷包脹常滿✨脆皮炸子雞炸子雞脆皮好脆👍 雞肉嫩滑多汁, 果然

花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯

蠔皇八頭鮑魚扣天白菇

蒜蓉蒸扇貝

脆皮炸子雞
炸子雞脆皮好脆👍 雞肉嫩滑多汁, 果然係婚宴級別, 冇得挑剔✅

星海薈位於萬怡酒店內, 環境舒適又有派頭 最啱辦喜慶好似結婚, 滿月, 春茗都適合不過👍👍👍 亦可以三五知己生日慶祝,菜式絕對有質素保證💯

2023-12-06 31 views
每年嘅12月,都會同12月生日之友約定慶祝✨✨ 今年揀咗中菜, 嚟到沙田萬怡酒店1樓『星海薈』😋記得上次朋友結婚就喺呢度辦婚宴, 有華麗嘅舞台, 而且酒席每一道菜又美味又精緻, 喺呢度辦婚宴真係體面十足👍所以今次慶生第一時間就想起呢度, 希望兩位壽星食得開心, 身體健康啦🤗 花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯燉湯非常出色, 燉湯一般味道比較清淡, 但係星海薈嘅燉湯味道非常之濃郁, 感覺好似飲緊老火湯咁而湯又清澈見底, 足以證明店家落足真材實料😋😋😋 招牌白胡椒蟹呢個白胡椒蟹認真一流👍 白胡椒蟹係新加坡聞名, 估唔到喺香港都食到有質素嘅白胡椒蟹😍😍 隻蟹超大隻, 肉質結實又鮮甜😋 胡椒味道又香又惹味, 真係食到停吾到口✨✨ 蠔皇八頭鮑魚扣天白菇鮑魚炆得好入味, 而且好厚身, 咬落唔會過淋仲有彈牙口感👍 而且只係78蚊位, 呢個價食罐頭鮑魚都唔得啦, 真係諗唔到唔叫嘅理由✅ 蒜蓉蒸扇貝扇貝鮮甜, 大量香蔥和蒜蓉增添咗扇貝嘅香味😍😍, 店家細心將粉絲放入扇貝入面, 除了令粉絲可以吸收扇貝汁嘅精華, 增添風味, 仲令賣相更加靚😍 成隻扇貝脹卜卜, 寓意荷包脹常滿✨ 脆皮炸子雞炸子雞脆皮好脆👍 雞肉嫩滑多

花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯

蠔皇八頭鮑魚扣天白菇

蒜蓉蒸扇貝

脆皮炸子雞

2023-11-20 52 views
喺沙田放工想食餐好嘢,今次試咗沙田萬怡酒店入邊嘅中菜廳。——星海薈一入到酒樓,天花嘅裝飾好靚,場地有好多花,好適合擺酒婚宴。鐵板胡椒煎焗大肉蟹$598 肉蟹大大隻而且非常之新鮮,蟹殼紅亮,蟹肉豐滿。味道濃郁,結合胡椒的香辣和蟹肉的鮮甜,十分開胃。蟹肉鮮嫩多汁,蟹鉗大大隻,啖啖肉,令人垂涎三尺。川貝海底椰鱷魚肉花膠湯$98 /位外觀清澈見底,色澤金黃誘人。滋味鮮美,湯汁濃郁,融合了鱷魚肉的鮮甜和花膠的滑爽口感,帶來豐富的美味層次。而且營養豐富,含有蛋白質、膠原蛋白和多種維生素,有助於滋補身體,提升健康。特惠孖寶A $198清蒸龍躉班仔(大約一斤)+紅燒乳鴿龍躉班非常之新鮮,肉質鮮嫩,口感彈牙,配上香氣撲鼻的豉油熟油,送飯一流。總結:高質素酒樓,海鮮非常新鮮味美,會再來!
一入到酒樓,天花嘅裝飾好靚,場地有好多花,好適合擺酒婚宴。

鐵板胡椒煎焗大肉蟹$598

川貝海底椰鱷魚肉花膠湯$98 /位

特惠孖寶A $198
清蒸龍躉班仔(大約一斤)+紅燒乳鴿

總結:高質素酒樓,海鮮非常新鮮味美,會再來!
2023-11-14 65 views
星海薈位於沙田萬怡酒店內,設計簡潔而典雅,燈光柔和而且座椅舒適。內部裝飾融合了傳統和現代元素,給人一種舒適而又高雅的感覺,此場地特別適合舉辦婚宴和其他特殊場合,環境和服務都能夠營造出婚禮的氛圍。今次和朋友在此吃了一頓豐富的晚餐,我們點了燉湯、最chill 粵菜推介及沙薑雞,餸菜的份量不少,我和朋友也吃到很飽的呢!川貝鱷魚肉燉花膠湯 $68這燉湯的味道鮮甜,湯品帶著川貝及海底椰的獨特香氣,花膠也軟嫩,燉湯十分足料。鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $599這是餐廳其中一道招牌菜式,龍蝦肉質鮮嫩,配上白胡椒的微辣和煎焗的獨特風味,為整道菜帶來豐富的層次感。龍蝦肉在鐵板上煎至金黃,保持了其鮮甜的口感,加上白胡椒的辛辣,十分惹味。古法沙薑雞$118沙薑雞是餐廳另一道推介的菜式,雞煮得剛好,配上沙薑的香氣,使整道菜的味道更加濃郁。此外,餐廳也有提供優惠孖寶套餐,200元已有兩個小菜,價錢大眾化。此外,也有大閘蟹套餐及其他海鮮優惠,總的來說價錢尚算合理,味道及服務也不錯呢!

川貝鱷魚肉燉花膠湯 $68

鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $599

古法沙薑雞$118

此外,餐廳也有提供優惠孖寶套餐,200元已有兩個小菜
🌟餐廳:星海薈(沙田萬怡酒店)📍地址:沙田安平街1號香港沙田萬怡酒店1樓⏰營業時間:星期一至日 07:00 - 23:00💰價位:~$200 - $400📱電話:2811 9068入秋後又到左食大閘蟹既季節✨今日準時收工勁開心!約埋媽媽搵間既可以歎大閘蟹,又可以一嚐中菜既地方♥️星海薈最近主打星級大閘蟹套餐,更提供晚市孖寶菜式,性價比十足之餘,選擇又多元化。———————————————————🌟星級大閘蟹套餐🌟🔹冰鎮花雕五頭南非鮑魚-五頭南非鮑魚大大件,厚肉又有彈性~以花雕浸制後,入口散發啖啖酒香,配合鮑魚既鮮甜味,成個組合及味道好夾~🔹蟹黃燴生翅 -歎大閘蟹之前先黎一份蟹黃燴生翅熱下身先~上層鋪滿大閘蟹蟹黃及蟹肉,融合魚翅再煮成湯羹,足料濃稠啖啖鮮味十足,好滿足~🔹蟹粉小籠包-再黎一道即叫即蒸既蟹粉小籠包~大大件皮薄之餘,餡料又豐富~一咬開外皮,濃濃既蟹粉肉餡湯汁四溢,夠哂滋味!🔹紫蘇蒸大閘蟹(兩隻)(每隻約5兩)-熱辣辣香噴噴既主角出場啦~餐廳提供左2隻蟹公比我地,岩哂我地口味!大閘蟹蟹黃豐腴,金黃色色澤鮮明,夠哂澎湃~流心狀蟹黃入口甘香味濃,令人齒頰留香、回味無窮,蟹既肉質亦緊緻
🌟餐廳:星海薈(沙田萬怡酒店)
📍地址:沙田安平街1號香港沙田萬怡酒店1樓
⏰營業時間:星期一至日 07:00 - 23:00
💰價位:~$200 - $400
📱電話:2811 9068

入秋後又到左食大閘蟹既季節✨

🌟星級大閘蟹套餐🌟
🔹冰鎮花雕五頭南非鮑魚
-五頭南非鮑魚大大件,厚肉又有彈性~

🔹蟹黃燴生翅

🔹蟹粉小籠包

🔹紫蘇蒸大閘蟹(兩隻)(每隻約5兩)
-熱辣辣香噴噴既主角出場啦~
餐廳提供左2隻蟹公比我地,岩哂我地口味!大閘蟹蟹黃豐腴,金黃色色澤鮮明,夠哂澎湃~流心狀蟹黃入口甘香味濃,令人齒頰留香、回味無窮,蟹既肉質亦緊緻鮮嫩,整體好出色!

🔹生拆蟹肉雲腿扒豆苗
-呢款生拆蟹肉雲腿扒豆苗份量夠哂豐富~
特別係生拆蟹肉加入雲腿及蛋白勾芡,豆苗又夠幼嫩,mix埋一齊食夠哂滑嫩又濃郁,超滿足~

🔹招牌原隻脆皮皇子鴿
-套餐仲包埋招牌原隻脆皮皇子鴿,菜式夠豐富~脆皮皇子鴿外皮香脆,肉質滑嫩,重點係即叫即炸,仍保持乳鴿既油香及肉汁,難怪成為招牌!

🔹夠薑汁九層糕
-飯後甜品係薑汁突出既夠薑汁九層糕,入口煙韌又軟熟,值得一試~

🔹黑糖薑茶
-食大閘蟹最緊要歎埋杯黑糖薑茶,驅寒又暖胃,薑味香濃之餘,加入黑糖更易入口,夠窩心~

———————————————————
為食既我地,當然就試埋餐廳既晚市特惠孖寶及其他小菜啦,咁先夠盡興~

🌟特惠孖寶🌟
🔹清蒸龍躉斑仔
呢度既蒸魚亦同樣出色~龍躉斑仔肉質厚身又夠嫩滑,火喉岩岩好,加入蔥絲及蒸魚豉油提鮮一流~

🔹紅燒皇子乳鴿
媽媽就最鍾意食乳鴿,呢款套餐又有一隻,我地一人一隻,食得夠滿足~

🔹紅燒竹笙菌皇豆腐
-意猶未盡既我地,再叫多款小菜試下先~
材料份量十足,豆腐外層輕輕煎香,食落帶點層次感~上層加入爽脆既竹笙、冬菇及菜心,顏色夠鮮艷,整體菜式健康又夠營養~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
呢間「星海薈」位於沙田萬怡酒店,鄰近沙田市中心,夠哂方便~餐廳環境樓底高而且寬敞,用餐氛圍,夠晒舒適寧靜。

食物方面,主打既星級大閘蟹套餐,價錢親民之餘,高質素之餘,包含嘅菜式又夠多,大推!

另提供晚市孖寶及各款精緻小菜,種類夠細多元化,無論一家人定係約埋三五知己黎呢度晚飯都好合適~

另外值得一讚嘅係,餐廳嘅店員及經理殷勤有禮,熱心介紹各款菜式,笑容滿面態度親切,令到我哋食得好舒服~
2023-11-07
2023-11-08 78 views
平日不用限時用餐, 環境舒適,朋友相聚好地方。當晚與友人慶生,先以冰鎮鮑魚作前菜, 花雕味道清淡, 但有酒香, 不俗。胃口開了, 來一碗鱷魚肉圓燉湯, 味甘,清甜。再來一客蒜蓉粉絲蒸扇貝,大隻扇貝,非常吸引,但可惜蒸得太熟,欠缺海鮮的鮮味。 京蔥炒花膠,色香但花膠太細,只有京蔥香味但沒有花膠口感。由於餐廳環境舒適,整體來說,可算享受了一頓豐富的晚餐。
2023-10-31
Celebration
Birthday
  • 冰鎮花雕5頭南非鮑魚
2023-11-05 87 views
剛剛見到星海·星海薈推出大閘蟹晚市套餐,套餐除咗大閘蟹仲有其他小菜,全部屋企人都好鍾意食大閘蟹就一於過嚟試吓酒樓裝修好靚,好有現代感,就算年輕一輩過嚟聚餐都適合,大閘蟹套餐每位$568(兩位起),四位仲送一壺花雕酒✨冰鎮花雕五頭南非鮑魚鮑魚肉質相當扎實有口感和嚼勁,肉質非常鮮甜,加上花雕酒浸泡同冰鎮,更加爽口彈牙✨紫蘇蒸大閘蟹(兩隻)(每隻約五兩)最正的大閘蟹就係要睇飽滿度、另外一個就是🦀肉甜度,蟹膏同蟹黃飽滿度十足,白色的蟹膏食落非常creamy,蟹黃食落有回甘嘅味道蟹鉗同埋蟹腳拆出嚟嘅蟹肉都非常多,而且好鮮甜,係屬於高質素的大閘蟹✨川貝海底椰花膠燉鱷魚肉湯非常足料,有花膠,瘦肉,鱷魚肉,無花果,煲完湯之後,仲好鮮甜,完全冇味精,花膠非常厚身,有成三隻咁多✨生拆蟹肉雲腿扒豆苗金華火腿鹹香味十足,蟹肉鮮甜,豆苗都好新鮮好嫩,爽脆✨招牌原隻脆皮皇子鴿沙田出名食乳鴿,呢度嘅乳鴿都係招牌菜,我哋食完一隻唔夠喉,仲encore咗多一隻,皮脆,肉嫩,骨香,鮮美多肉汁✨蟹粉小籠包小籠包皮薄餡靚,裡面肉汁非常豐富,豬肉好新鮮,好多嘅蟹粉,食完好滿足✨夠薑汁九層糕薑汁味特濃,九層糕非常煙靭✨黑糖薑茶餐

✨冰鎮花雕五頭南非鮑魚

✨紫蘇蒸大閘蟹(兩隻)(每隻約五兩)

✨川貝海底椰花膠燉鱷魚肉湯

✨生拆蟹肉雲腿扒豆苗
金華火腿鹹香味十足,蟹肉鮮甜,豆苗都好新鮮好嫩,爽脆

✨招牌原隻脆皮皇子鴿

✨蟹粉小籠包

✨夠薑汁九層糕
薑汁味特濃,九層糕非常煙靭

✨黑糖薑茶
餐廳好細心,食大閘蟹比較寒涼,一定要飲番杯薑茶暖吓胃

✨拔絲菠蘿咕嚕肉$148
賣相造型100分,有成¼個新鮮菠蘿,肉咕嚕肉炸到好香脆,炸粉好薄,甜酸汁味道都恰到好處

之後仲嗌咗個特惠孖寶A$198,有清蒸龍躉班仔,紅燒皇子乳鴿一隻,龍躉係珍貴嘅班魚之王,魚皮較厚,有豐富嘅膠原蛋白,魚肉鮮甜嫩滑,簡簡單單清蒸加上豉油薑蔥已經好惹味,而且廚房蒸魚嘅火候控制得啱啱好

2023-10-27 115 views
夜晚同朋友係沙田行完街嚟到呢間酒店入面嘅中菜廳食晚餐😍咁啱係大閘蟹季節仲食到新鮮嘅大閘蟹😆好正.💎$256 大閘蟹 (單點)這道大閘蟹既味道好正😆鮮美既蟹肉搭配豐富既蟹黃帶黎一種濃郁且鮮甜既口感每一啖都品味到蟹肉既鮮美同香氣😎.💎 $198 特惠孖寶B (蒜蓉粉絲蒸扇貝 4隻 + 脆皮炸子雞 半隻)呢個特惠套餐好抵食粉絲蒸扇貝既鮮嫩口感😋同蒜蓉既香氣完美結合而脆皮炸子雞外皮就十分酥脆而且有嫩滑肉質一次過品味到多種口感同風味🤩.💎 $198 蟹王扒豆苗份量好多又鮮嫩既豆苗搭配埋濃郁既蟹黃醬汁🥳口感豐富又鮮美品味到蟹黃醬汁既濃郁同豆苗既清脆🥰.💎 $168 金瑤蛋白炒絲苗炒飯粒粒分明同金瑤蛋白既滑嫩結合埋一齊🥰每一啖都品味到炒飯既香氣同金瑤蛋白既濃郁香滑.💎 $48 燕窩3.6奶凍呢個燕窩3.6奶凍做甜品真係一流燕窩既滑嫩口感🤩同奶凍既濃郁完美結合口感絲滑又有奶香😍.💎 $20 餐前小食.💎 $18 晚茶芥(位)
夜晚同朋友係沙田行完街
嚟到呢間酒店入面嘅中菜廳食晚餐😍
咁啱係大閘蟹季節
仲食到新鮮嘅大閘蟹😆好正

💎$256 大閘蟹 (單點)

這道大閘蟹既味道好正😆

燕窩既滑嫩口感🤩
同奶凍既濃郁完美結合
口感絲滑又有奶香😍

💎 $20 餐前小食
💎 $18 晚茶芥(位)
2023-10-13 147 views
鄰近沙田市中心在沙田萬怡酒店來的星海薈地點就腳又近地鐵站,裝修亦都富時代感,有一個小舞台,是婚禮場地的好選擇。【鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦】澳洲龍蝦肉質鮮美、口感彈牙。這道菜將一斤半重的澳洲龍蝦剪開,撒上白胡椒粉,以鐵板高溫煎烤至外表金黃酥脆,再以焗爐烤熟。這種烹調方式保持了龍蝦的鮮甜,並增添了胡椒的香氣,啖啖肉的滋味。【沙薑雲英雞】沙薑是一種微微香辣和鹹香的調味料,具有獨特的風味。雞肉切成塊狀,口感鮮嫩,整隻份量剛好3人分享。【川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯】以花膠、鱷魚肉和川貝為主要材料燉煮,使湯汁濃郁,味道鮮美又具有滋補養顏的效果。【馬拉盞炒通菜鮮魷】香辣的綠色蔬菜菜餚,通菜口感爽脆,香辣可口,魷魚就比較堅韌。

馬拉盞炒通菜鮮魷
餐前小食