2023-05-29 556 views
今日同屋企人嚟到沙田石門嘅星海.星海薈飲茶,餐廳環境開揚乾淨,裝飾華麗,加上水晶燈同燈光效果,喺適合婚宴場地。而且食物點心精緻,仲有玻璃幕牆,透光度十足,坐得好舒服呢~✨蜜汁黑豚肉上湯米粉蜜汁黑豚肉屬於半肥瘦,中間夾著肥肉加上外層瘦肉,配上蜜汁燒烤,肉味香濃,唔會有肥膩感,而湯米粉同樣爽滑。✨蟹籽燒賣王燒賣都好好食,蝦仁爽口彈牙加埋冬菇同豬肉,味道一流。✨南翔小籠包小籠包皮薄餡靚,入面仲充滿湯汁,食嘅時候要小心呀!✨黑糖蜂巢糕黑糖糕食落有濃濃嘅黑糖味,又香又彈牙,忍唔住食咗兩件~✨鮮蝦腐皮卷鮮蝦腐皮卷口感鮮美,除咗有金黃酥脆嘅腐皮之外,內餡飽滿,啖啖都食到蝦肉呀~✨招牌胡椒濃雞湯灌湯餃平時好少食到胡椒雞湯既灌湯餃,胡椒味嘅湯有少少辣辣地,但味道唔會太濃,而黃色的餃子皮裏面餡汁十足!✨米網脆皮蝦腸米網脆皮酥脆,鮮蝦的餡料鮮甜爽口。
蜜汁黑豚肉上湯米粉
✨蜜汁黑豚肉上湯米粉
蟹籽燒賣王
✨蟹籽燒賣王
燒賣都好好食,蝦仁爽口彈牙加埋冬菇同豬肉,味道一流。
南翔小籠包
✨南翔小籠包
小籠包皮薄餡靚,入面仲充滿湯汁,食嘅時候要小心呀!
黑糖蜂巢糕
✨黑糖蜂巢糕
黑糖糕食落有濃濃嘅黑糖味,又香又彈牙,忍唔住食咗兩件~
鮮蝦腐皮卷
✨鮮蝦腐皮卷
招牌胡椒濃雞湯灌湯餃
✨招牌胡椒濃雞湯灌湯餃
米網脆皮蝦腸
✨米網脆皮蝦腸
米網脆皮酥脆,鮮蝦的餡料鮮甜爽口。
Tea
蜜汁黑豚肉上湯米粉
蟹籽燒賣王
南翔小籠包
黑糖蜂巢糕
鮮蝦腐皮卷
招牌胡椒濃雞湯灌湯餃
米網脆皮蝦腸
今次過嚟沙田萬怡酒店住返兩晚度假先 🙌🏻位於酒店隔離,呢間星海薈試一試餐牌,睇落去幾吸引 😍一入門口已經見到個大大嘅婚宴舞台位 設計得頗吸引 主要以花做主題 😎😎我哋淺嘗一下,叫咗兩餸一湯+甜品✌🏻川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯🍵個湯非常清甜 ,川貝 海底椰 鱷魚肉 都對喉嚨非常好 潤喉生津👍🏻 加埋花膠更係滋潤養顏 💦新推出嘅 沙薑雞 🍗份量非常大原隻上 ,沙薑味濃郁 雞肉嬾滑 食得大味既更可配埋碟沙薑醬一齊食 🫰🏻鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 🦞呢隻龍蝦非常實肉 以價錢來講大隻抵食 🤭🤭龍蝦 實肉 爽口 彈牙 啖啖肉 🤩以白胡椒方式烹煮 香得黎 有少少辣 好惹味😋清香桂花糕 🥄食咗咁多肉,食返件甜品清一清 桂花糕清香 甜度岩岩好😝
今次過嚟沙田萬怡酒店住返兩晚度假先 🙌🏻

位於酒店隔離,呢間星海薈試一試餐牌,睇落去幾吸引 😍

我哋淺嘗一下,叫咗兩餸一湯+甜品✌🏻

川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯🍵
新推出嘅 沙薑雞 🍗

鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 🦞
呢隻龍蝦非常實肉 以價錢來講大隻抵食 🤭🤭

清香桂花糕 🥄
食咗咁多肉,食返件甜品清一清
桂花糕清香 甜度岩岩好😝
記得上次朋友結婚渡過這間星海薈,晚飯小菜非常好吃,擺盤精緻而且飲宴環境一流,位於沙田就腳地帶可以設宴的地方已經絕無僅有。今次午餐時間與朋友吃到各式各樣的新款點心,更加加分!招牌胡椒濃雞湯灌湯餃:這啖湯真是一流,胡椒雞本身已經嗆味,但雞湯濃郁度極高,兩者合併慢慢細味個中精華,襯托矜貴的灌湯餃。灌湯餃材料十足,包括有蝦仁、帶子粒、鮮肉等等,而且皮薄又大隻,一定要一人一盅,邊食邊傾首選點心!百花釀魚肚:一盅有三大件,大量的蝦膠放在厚厚的魚肚上,花膠爽口彈牙,魚肚吸收上湯精華,淡淡都是滋味,既有魚香,又有鮮蝦味!鮮蝦腐皮卷:一疊有八件,實屬抵食之選,腐皮炸得恰到好處,餡料有鮮蝦肉、芹菜等等,最重要是腐皮有香濃的豆味,沾上喼汁酸酸的很開胃!

2023-05-03 215 views
今晚到沙田石門食飯,我們選擇了星海薈,起初覺得星海薈這名有點莫名其妙,但一坐低看看天花,果然有星海,感覺好華麗,環境相當舒服,枱與枱之間有充足的空間。招牌白胡椒蟹,當侍應把菜端上,已聞到陣陣的胡椒香氣。肉蟹很大隻,全隻蟹都好多肉,肉質很鮮味,加上胡椒十分惹味,選用的蟹真的很新鮮,雖然不是很便宜,但值得一試。紅燒皇子乳鴿,鴿不是很大隻,但肉質嫩滑入味,外皮微脆,有肉汁,口感十分好。拔絲菠蘿咕嚕肉,賣相已很吸引,鮮菠蘿伴拔絲咕嚕肉,橙橙黃黃,看見已開胃,脆炸咕嚕肉被拔絲包裹,入口香脆,肉質美味卻不肥膩,亦不會太甜,甜酸比例剛好。鮮菠蘿新鮮香甜,伴著咕嚕肉一齊食,有一種清新的感覺,一點也不膩。啫啫蝦乾唐生菜煲,一上枱啫啫聲,可謂先聲奪人,都幾大煲,蝦乾與唐生菜乾燒超惹味,味道濃郁又香噴噴。川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯,用料十足,入口甘甜,很有鮮味,鱷魚肉軟滑,花膠彈牙,配合海底椰,可謂絕配。

2023-04-26 186 views
呢間酒樓嘅環境唔錯,台上佈置仲好靚,係婚宴場地。今日嚟呢度飲下午茶,環境舒服。午市有套餐,亦有散叫小菜、點心。揀咗我最鍾意食嘅蜜汁叉燒$98,叉燒份量夠多,而且好多蜜汁熱辣辣。另外蜆芥鯪魚球$68都非常值得叫。鯪魚球大大粒脹卜卜,即刻炸起非常之香,點埋蜆芥醬汁,鹹鹹地幾好食。飲茶當然唔少得晶瑩鮮蝦餃$40、蟹籽燒賣皇$40。蝦餃蝦好大隻皮夠薄。燒賣充滿香菇。百花釀魚肚$40魚肚上面有蝦膠。招牌胡椒濃雞湯灌湯餃$58胡椒味非常香濃。灌湯餃入邊餡料豐富。安格斯和牛腸粉$40,安格斯牛好香黑椒味夠重。餐前小食$20係花生。下午茶茶芥$15/位。

餐前小食$20係花生。下午茶茶芥$15/位。
2023-04-23 3455 views
今日我哋兩個去咗石門沙田嘅一間酒店 一間中菜館食飯 中菜館個名叫做星海·星海薈 入到去之後見到個場地佈置都好靚 好有藝術氣氛 我哋就影咗啲相 入到去之後啲枱櫈 亦都係好闊落 我哋就坐咗一張四人枱 侍應嘅服務態度都係酒店嘅質素 首先佢哋就俾咗一個好靚嘅茶壺 同埋點到香片味道係非常之好 好清香前菜係一個雲耳 食落去有少少辣 但係可以開一開胃口 1️⃣之後我哋點左佢哋最出名嘅鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦$598 呢個龍蝦喺出邊係冇乜機會食到 佢係一個龍蝦帶有一個白胡椒嘅味道 少少辣 少少香 十分之野味 而食入面嘅肉 完全唔需要用刀叉 可以直接掹 掹到出嚟食2️⃣跟住我哋亦都點左一個湯 川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯 $98 呢個湯嘅材料係十分之足料 有川貝 有花膠 有雞肉同埋鱷魚肉嚟煲 非常之清甜可口 對於一啲經常有咳嗽嘅人士 就真係非常之潤喉嘅作用 3️⃣我哋亦都點左一個三鮮海皇雜菜煲$148 裏面有四款蔬菜 🥬西蘭花 🥦白菜 🥬芥菜同埋菜心 海鮮方面則有呢個象拔蚌魷魚同埋蝦都係充滿咗鮮味 仲有粉絲 每一個食材嘅味道都好鮮明嚟食呢一個呢幾款菜式係非常之超值
首先佢哋就俾咗一個好靚嘅茶壺 同埋點到香片

• 三鮮海皇什菜煲
  • 鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
  • 川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯
2023-04-01 246 views
家中大廚要往石門覆診 ,今晚無暇煮飯,我便提議到附近的星海薈,剛好與診所一街之隔, 由石門站出發, 亦只需步行五分鐘。進入酒樓主廳已被天花的波浪形扭帶裝飾吸引,配合燈光折射,彷如置身一道紫色星海,閃亮璀璨,中間還設有婚禮台,別緻花卉裝飾配合溫暖燈光,氣氛浪漫。侍應還為我們預備一盤熱水及夾清潔餐具,自然食得放心。除了特別推介,晚市套餐選擇也不少。【小食 $20】黑木耳大小適中,一口一顆,口感爽脆,混入酸醋汁,味道酸甜醒胃【鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $598 】上一次在觀塘分店吃過這款菜,質素不俗,今晚當然再 encore。澳洲龍蝦約半斤重,以鐵板奉上延續熾熱溫度,侍應即席在客人面前淋上白胡椒汁,香噴噴的味道隨熱力四散。已預先破開的龍蝦殼,露出飽滿結實的龍蝦肉,入口脆滑爽實,味道鮮甜,白胡椒特點在於微辣兼且 有一股誘惑的辛辣香味,沒有黑胡椒那股刺激嗆味,暖胃得來亦是發揮海鮮鮮味的功臣。【星海薈小炒王 $168】話明小炒當然夠鑊氣, 用料非常豐富:有白飯魚乾、大蝦球、魷魚、韭菜、紅、黃椒、蝦乾、 榨菜絲 ,還有絕不能少,爆炒後份外甘香的腰果;味道包羅萬有,味鮮兼口感豐富,喜歡樣樣有的朋友不要錯

侍應還為我們預備一盤熱水及夾清潔餐具,自然食得放心。

除了特別推介,晚市套餐選擇也不少。

【小食 $20】
【鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $598 】
鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
【星海薈小炒王 $168】
話明小炒當然夠鑊氣, 用料非常豐富:有白飯魚乾、大蝦球、魷魚、韭菜、紅、黃椒、蝦乾、 榨菜絲 ,還有絕不能少,爆炒後份外甘香的腰果;味道包羅萬有,味鮮兼口感豐富,喜歡樣樣有的朋友不要錯過。
星海薈小炒王
孖寶配搭 $ 298

【蜜汁手切黑豚肉】
厚切叉燒咬起來具質感,用上梅頭肉,肥瘦均稱,肉質細緻、嫩滑得來又有嚼勁,帶少許燶邊的位置最可口 ,配合質地杰身,清香少甜的蜜糖汁,更為滋味
蜜汁手切黑豚肉
【三鮮海皇什菜煲 】
砂鍋盛載保溫又美觀,鋪滿海鮮,非常吸引, 有新鮮珊瑚蚌、大大粒爽脆蝦球 、冬菇片、西蘭花、小白菜,貝片等,湯底奶白鮮甜, 粉絲吸滿上湯,可口彈牙, 可謂一道健康又老少咸宜的菜

三鮮海皇什菜煲

酒家位處酒店內,無論環境、出品、服務均有相當質素,聚餐或婚宴是個不錯的選擇

茶介$18 / 位

鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
星海薈小炒王
蜜汁手切黑豚肉
三鮮海皇什菜煲
呢間中菜係位於沙田萬怡酒店,裝修都幾有氣派,天光燈嘅設計好靚。見到有婚宴嘅backdrop,環境都幾啱擺酒👰🏻‍♀️🤵🏻‍♂️鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $598平時芝士龍蝦伊麵就食得多,白胡椒煎焗再用鐵扒上真係第一次試,原隻斤半重嘅龍蝦加咗白胡椒汁真係勁惹味,白胡椒嘅微辣同香氣起到提味嘅作用,加埋鐵板熱住咁上,龍蝦肉又熱又彈牙,更加好味,連啲洋蔥都好好味。我見其他枱嘅客人好多都叫佢哋嘅招牌白胡椒蟹,係一隻大肉蟹,下次都想試下😛雪梨無花果花膠燉湯 $68雪梨同無花果燉出嚟嘅湯好清甜,潤肺止咳,仲有花膠,係養生之選。待應話原價$118,而家優惠價$68,又真係幾抵飲拔絲菠蘿咕嚕肉 $148咕嚕肉表皮炸得好脆,咬落去口感鬆化,肉質嫩口,夾起時真係有拔絲。鮮菠蘿預先切好咗分開上幾特別,一啖咕嚕肉一啖鮮菠蘿咁食好開胃京蔥什菌炒安格斯牛肉 $168炒得好有穫氣,用嘅係安格斯牛肉,比平時食到嘅炒牛肉嫩滑,醬汁惹味,掛滿醬汁嘅京蔥同什菌送飯一流晚茶芥 $18@

鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $598

• 鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
  • 雪梨無花果花膠燉湯
  • 拔絲菠蘿咕嚕肉
2023-03-07 291 views
今天和家人一起來到沙田石門,想找個安靜舒服的地方吃飯,便選了這兒。這中式餐廳在沙田萬怡酒店內,在是個婚宴場地,裝修必然華麗,一面牆身有長長的大玻璃,採光度十足。配合香港人清洗餐具的傳統,侍應一開始便拿了一大鍋熱水,洗杯洗碗方便很多!🥢前菜木耳爽口彈牙,有少許辣,很開胃。🥢碧玉鮮蝦腸粉新派的腸粉除了造型型格外,質素也大為提升。薄薄的腸粉包着天婦羅蝦鮮蝦,外軟內脆。🥢木魚花燒汁茄子茄子原設筒切,完全吸收燒汁的甜味,滋味十足!🥢 鮮茄濃湯浸菜苗甜甜的蕃茄濃湯浸着菜苗,菜苗新鮮爽口。🥢 蒜香長春捲春捲十分長,份量十足,外脆內軟,小朋友最愛!🥢 黑糖蜂巢糕黑糖味不會太甜,口感有點像白糖糕,但要比白糖糕煙韌少許。🥢 鮑汁珍菌炆伊麵🥢 山竹牛肉球難得的是午飯時間來這兒,人流不多,空間闊落,年紀細的小朋友來吃飯也感到輕鬆自在。

🥢前菜

木耳爽口彈牙,有少許辣,很開胃。
🥢碧玉鮮蝦腸粉

🥢木魚花燒汁茄子

茄子原設筒切,完全吸收燒汁的甜味,滋味十足!
🥢 鮮茄濃湯浸菜苗

甜甜的蕃茄濃湯浸着菜苗,菜苗新鮮爽口。
🥢 蒜香長春捲

春捲十分長,份量十足,外脆內軟,小朋友最愛!
🥢 黑糖蜂巢糕
黑糖味不會太甜,口感有點像白糖糕,但要比白糖糕煙韌少許。

🥢 鮑汁珍菌炆伊麵

🥢 山竹牛肉球

2023-03-06 254 views
之前朋友結婚係沙田萬怡酒店既中菜廳擺宴席,感覺地方好優雅舒服,同時菜色食物都幾好,今日去開馬鞍山,順便去星海薈飲吓茶,試試佢嘅茶點。先來個出面少見嘅"香芒鹹水角"這個配搭第一次食,芒果包住入邊嘅餡料都幾夾好味😋鮮蝦腐皮卷比外面嘅好食得多,外皮酥脆,蝦仁超多,口感一流。繼續煎炸濾鏡推介:紫薯煎堆仔,炸得金黃,熱辣辣好好味,真心推薦。一籠籠嘅點心同樣款式多,味道正。南翔小龍包,皮薄餡靚又多汁,潮州粉果,外皮煙韌餡料豐富又夠爽甜,薑蔥牛柏葉唔會太油,食落都幾爽,而且好夠入味😋😋蠔皇叉燒包包皮鬆軟,餡料唔係好多,不過醬汁帶甜,都幾滋味!朋友係飯桶,所以叫咗個大澳三鮮蒸飯,份量誇張,面頭嘅帶子、象拔蚌、蝦乾相當之多,飯粒蒸得乾身香口,海鮮味道亦都滲入米飯當中,令人齒頰留香。

紫薯煎堆仔,炸得金黃,熱辣辣好好味,真心推薦。

• 鮮蝦腐皮卷
星海.星海薈 萬怡酒店內的中餐,最近朋友擺喜酒所有菜式都不錯!而且舞台環境適合飲宴之餘,亦適合三五知己共進晚餐,喜歡中菜的你不可錯過以下款式:招牌白胡椒焗大肉蟹:一向都很喜歡白胡椒的味道,大肉蟹加入白胡椒非常新穎,果然沒有令我失望,因為白胡椒味道非常出眾,蟹肉完全吸收白胡椒的香味,肉蟹新鮮啖啖肉!大廚細心將大鉗拍兩拍非常容易打開,所有蟹的鮮味和胡椒味,結合有意想不到的滋味!蜜汁黑豚肉叉燒:黑豚肉,果然是黑豚肉,味道就是鮮甜的豬肉味,且有口感!最喜歡叉燒燶邊效果,香香甜甜的,配合白飯一流!海皇什菜粉絲煲:上枱已經很奪目,除了不同款式的新鮮蔬菜外,還有爽甜大蝦、魷魚、帶子等等,令整個海鮮湯汁惹味非常,蔬菜和粉絲吸收海鮮的鮮味最後一定是吃清光吧!雪梨花膠燉湯:燉湯除了足料之外,最重要就是夠熱!這款滋潤的燉湯,真是很難在家品嚐!大大篇雪梨很好吃,花膠養顏,為乾燥的冬天帶來滿滿的滋潤,正!

2023-02-24 249 views
最近多區傳來櫻花盛開的消息,今天與兩位朋友也來沙田城門河旁 公園湊湊熱鬧,與優雅的櫻花拍照打咭一番。 之後再在附近找個地方下午茶歇歇腳,我提議到萬怡酒店內的"星海薈.譽宴"飲茶, 曾經在這裏食過晚飯印像很好環境也舒服。來到午市已過食客算多環境清靜,最適合我們邊欣賞剛拍的櫻花照邊茗茶~多項套餐孖寶組合都很吸引!我們選了這份[ 知己套餐 ] $368有三款點心,燒臘一款,炒飯等。叉燒份量十足!厚切大大件的。不肥不瘦甜蜜蜜口感。蝦餃味道不錯餡料爽口。山竹牛肉大大粒,肉質滑而鬆軟,馬蹄爽口。蒜香排骨排骨肥瘦適中,味道調得鮮而滋味!瑤柱蛋白炒飯飯炒得爽口,有蛋香。吃得開心!再點一道甜品……桂花蜜脆麻花 $ 24鬆鬆脆脆又甜蜜!這道甜品十分好味!吃得很開心!抵食,點心味道好!滿意!

有三款點心,燒臘一款,炒飯等。

叉燒
份量十足!厚切大大件的。
不肥不瘦甜蜜蜜口感。

蝦餃
味道不錯餡料爽口。

山竹牛肉
大大粒,肉質滑而鬆軟,馬蹄爽口。

蒜香排骨
排骨肥瘦適中,味道調得鮮而滋味!

瑤柱蛋白炒飯
飯炒得爽口,有蛋香。

吃得開心!再點一道甜品……
桂花蜜脆麻花 $ 24
鬆鬆脆脆又甜蜜!
這道甜品十分好味!

吃得很開心!抵食,點心味道好!
滿意!
2023-02-20
Tea
2023-02-10 259 views
家庭聚會,去酒樓就最適合不過啦!但係媽媽真係好驚去屋村嘅酒樓,質素有時都比較參差嘅😆今次我哋就揀咗沙田呢一間酒店入邊嘅酒樓,佢雖然喺酒店入邊,但係價錢都非常親民,可以話係平民價錢,酒店質素!侍應姨姨們,非常親切,亦都好專業👍🏻雪梨無花果花膠湯一坐低,先飲個湯暖暖胃先,湯怪又出動,偽韓仔自己一個飲晒成碗,可見味道不錯☺️媽媽就偷咗佢舊花膠嚟食,都幾大嚿㗎🤪招牌白胡椒蟹超大隻肉蟹,目測有一斤至斤半,隻蟹鉗有我成隻手咁大隻😍用白胡椒炒, 十分惹味👍🏻蟹肉新鮮,鮮甜爽口脆皮燒雞皇偽韓仔指定要點的菜式,半隻燒雞,份量不少,外皮燒到脆卜卜,入邊雞肉,保持嫩滑,十分juicy🥰花膠絲瑤柱扒娃娃菜呢類型菜式,喺屋企比較難自己做到,所以去酒樓食就最啱啦!呢度個芡汁做得幾好🤩,唔會一pat pat,又唔會水滴滴👍🏻同埋真係食到有幾多瑤柱㗎🥳

雪梨無花果花膠湯

招牌白胡椒蟹

脆皮燒雞皇

花膠絲瑤柱扒娃娃菜
2023-02-09 2414 views
20221111平日--星海薈﹒譽宴 (香港沙田萬怡酒店)地址: 沙田安平街1號香港沙田萬怡酒店1樓秋天是食大閘蟹的季節,在開飯瀏覽,被星海薈﹒譽宴的相片吸引,兩日前致電查詢還有供應星級大閘蟹套餐,因是季節限定,惠顧當天已是倒數供應的幾天。餐廳面積呈長型,天花漂亮的燈飾侍應有效率地安排了一張圓桌寬敞疫情下,酒樓提供了熱水煲清洗碗碟,衛生情況非常好,食得安心不過,忘記了拍照確認了吃星級大閘蟹套餐侍應送上前菜,黑白雲耳用醋調味,白雲耳比黑雲耳爽口冰鎮花雕五頭南非鮑魚鮑魚細心地斜切成薄薄數片,軟腍有鮑魚味星海蟹皇燴生翅賣相金黃金黃,非常吸引翅湯色澤金黃,陣陣蟹黃香,加入鮮拆蟹肉,魚翅入口軟滑紫蘇蒸大閘蟹(約六兩)足秤一隻蟹膏不算多味道也普通另一隻蟹膏比較多,但都未算爆膏,膏甘香肉鮮甜。兩隻蟹也沒有驚喜生拆蟹肉花膠絲扒高麗菜花膠絲切成粗條,有咬口,蟹肉鮮甜配上高麗菜,吃罷濃味,清一清味蕾,味道不錯蟹粉小籠包第一次蒸的小籠包,外皮看是蒸得過腍,但豬肉是生的,告知侍應,即時反應給我換走了,蒸一個全新出來,服務抵讚。第二次包皮又是蒸得過火,但算是肉全熟了,可入口,蟹粉味不濃,味道普通不過,我會形容蒸
20221111平日--星海薈﹒譽宴 (香港沙田萬怡酒店)

地址: 沙田安平街1號香港沙田萬怡酒店1樓
餐廳面積呈長型,天花漂亮的燈飾
侍應有效率地安排了一張圓桌
寬敞
疫情下,酒樓提供了熱水煲清洗碗碟,衛生情況非常好,食得安心
不過,忘記了拍照

確認了吃星級大閘蟹套餐

侍應送上前菜,黑白雲耳
用醋調味,白雲耳比黑雲耳爽口

冰鎮花雕五頭南非鮑魚
鮑魚細心地斜切成薄薄數片,軟腍有鮑魚味
星海蟹皇燴生翅
賣相金黃金黃,非常吸引
翅湯色澤金黃,陣陣蟹黃香,加入鮮拆蟹肉,魚翅入口軟滑
紫蘇蒸大閘蟹(約六兩)
足秤
一隻蟹膏不算多
味道也普通
生拆蟹肉花膠絲扒高麗菜
蟹粉小籠包
。第二次包皮又是蒸得過火,但算是肉全熟了,可入口,蟹粉味不濃,味道普通不過,我會形容蒸兩次都是失敗品
招牌原隻脆皮乳鴿
乳鴿外皮,呈現花斑花斑點點,賣相有點嚇人,味道尚可,皮脆肉嫩

夠薑汁九層糕
熱騰騰上桌,軟腍有薑味又不會過甜

黑糖薑茶
侍應收拾好桌子,主動送上薑茶,濃濃的薑味配上黑糖中和,驅寒好喝

埋單:$1309
環境來說,只是天花藍色吊燈相片,拍照吸睛,現場所見,裝潢普通

食物來說,生的小籠包,主角大閘蟹又沒有驚喜

服務來說,侍應生有效率,慇勤有禮,抵讚

因食物味道沒驚喜,此價錢有點不值。個人覺得可以有更好的選擇
2022-11-11
Dinner
2023-02-09 162 views
遠房親戚人回來了!喜悅的心情,家鄉菜不可缺。胡椒龍蝦🦞,味道可以媲美,新加坡的胡椒蟹,令人津津樂道,連殼也沾滿味道。贊👍🏽。 尤如停不了的。。愛。 蔥油🐔,份量好,嘗了雞味外,更野美的是,沙薑入了雞的肉汁。。滑香。送飯完完不絕⋯⋯蝦乾啫啫介蘭煲,火喉足有點兒時大排檔的小炒!豆腐齋菜。清淡將濃濃味的餸菜,可以中間調和。你能品嘗,廚師嘅用心煮,讓遠方親人,停不下來。。環境衛生,優。私人聚會,𣈱情傾談過去的喜和憂。。。由-杯茶㊗️福往後日子⋯⋯贊
遠房親戚人回來了!喜悅的心情,家鄉菜不可缺。胡椒龍蝦🦞,
火喉足有點兒時大排檔的小炒!豆腐齋菜。