2017-01-10 3042 views
趁住港島南線開通和1月2日新年假期, 一行4人決定去出遊, 當日假期的港島南線沒有想像中的多人搭乘, 下午遊到利東站行行鴨脷洲大街, 見到人氣小食店'食記餐店'連外賣都大排長龍大家慌死執書係都試埋一份, 食了魚肉翅, 炸魚旦和炸燒賣, 老實說普普通通. 黃昏時坐街渡往香港仔, 再走到香港仔舊街的上海天龍樓, 6:30 已經全店爆滿 4人等了20分鐘才可入座, 店內四周環境絕對是70~80年代你我屋企附近總會有的街坊上海店格局. 4個大食怪點了: -油炆筍 - 筍嫩醬油香, 掂咸腎 - 普通, 咪就係唔夠咸香囉 !醉雞 - 花雕香撲鼻而至, 雞肉入口嫩滑充滿酒香, 好吃小籠包 - 絕對要食真係好好食, 需要包汁不太多但皮簿餡靚, 吃到豬肉的甜味, 我肯定店家不是用冰鮮肉炒鱔鰗 - 店員會問要韮王或是芽菜炒 ! 選了韮王炒, 老實講買相真係唔多靚, 但一入口就完全是上海老風味濃油赤醬, 絕對令我回憶起以前的街坊上海店的味道. 反而係現在的黃鱔都飼養到大大條粗到似條蛇, 但入口肉卻是腍的, 早已吃不回以前黃鱔的爽脆感京蔥爆羊肉 - 吃不到半點羊膻味, 而且羊肉可能用泡打粉醃製過, 入口鬆泡泡
大家慌死執書係都試埋一份
, 食了魚肉翅, 炸魚旦和炸燒賣, 老實說普普通通.
4個大食怪點了: -
油炆筍 - 筍嫩醬油香, 掂

咸腎 - 普通, 咪就係唔夠咸香囉 !
醉雞 - 花雕香撲鼻而至, 雞肉入口嫩滑充滿酒香, 好吃

小籠包 - 絕對要食真係好好食
, 絕對令我回憶起以前的街坊上海店的味道

京蔥爆羊肉 - 吃不到半點羊膻味, 而且羊肉可能用泡打粉醃製過, 入口鬆泡泡的, 全晚唯一的失敗
上海粗炒 - 兒時去上海店大人一定會點上海粗炒, 因為夠飽肚又大碟, 天龍樓的粗炒又真係令我吃回兒時粗炒的味道, 上海麵夠硬身, 多多椰菜少少肉, 油水足醬油多, 總知就好好味啦

酸辣湯 - 豬紅絲, 蛋花,筍絲, 豆腐絲, 木耳絲, 冬菇絲和肉絲絕對足料, 酸辣道適中, 朋友不吃辣的也說好吃

最後點了豆沙鍋餅 - 熱辣辣的鍋餅外皮簿而內裡豆沙厚厚的, 豆沙濃而滑, 話好飽好飽咪又係轉眼掃光

吃了咁多嘢連豆漿.菜飯才 $620
, 突然感覺像回到香港快樂的80年代, 在現今的多事年代祗希望這些老小店能續繼存在下去.
油炆筍, 咸腎
上海粗炒
豆沙鍋餅
2017-01-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
花雕醉雞
小籠包