2018-11-11 1032 views
喜愛食中式菜既,好多時候都一定會鍾情上海菜,有著自己獨特而正既傳統菜式天龍樓絶對係香港仔一間唔起眼既餐館,但你唔入去試下一定後悔門面就唔係靚架喇,亦有啲舊,不過企理唔會覺得唔衛生既坐落放低杯茶好飲既,唔係茶餐廳洗筷子茶餐廳應有盡有,上海菜一覽,今次無食而一向覺得幾好食既有賽螃蟹、鱔糊、小籠包今次就叫左菜飯午餐食小菜,回鍋肉、蝦仁炒蛋、醬爆肉絲、紅燒肉食飯前送湯飲先,你亦可以加錢飲豆漿,但錯過左個老火湯就無平時多數係黃豆湯,今日係菜乾煲豬骨,夠火候又足料,絶無味精仲好好咁添左一次湯俾我地先食回鍋肉,鍋氣足,味道適中,唔會太甜或太辣,夾到香港人口味好正好好味,配埋菜飯一齊食,半個人去左上海跟住就黎蝦仁炒蛋、紅燒肉,紅燒肉當你以為同回鍋肉味道好似,點知唔係,無咁香口,多一點家常味道,仍然好味,豆卜更加係無得輸蝦仁炒蛋蝦仁夠彈夠口感,份量一啲都唔吝嗇炒蛋味道好正,挾埋韮王風味爆發點解可以咁正勞蘇食推介 —— 醬爆肉絲食左回鍋肉、紅燒肉仲要好味既,應該對依個無咩期待,但真正既風味就出現係平凡菜式,其實味道上同鱔糊相似,但當肉絲無鱔咁搶時,荀同個醬汁既味道就更出,每樣野更夾係相當出色既平凡小菜,送
天龍樓絶對係香港仔一間唔起眼既餐館,但你唔入去試下一定後悔

門面就唔係靚架喇,亦有啲舊,不過企理唔會覺得唔衛生既
坐落放低杯茶好飲既,唔係茶餐廳洗筷子茶

食飯前送湯飲先,你亦可以加錢飲豆漿,但錯過左個老火湯就無
平時多數係黃豆湯,今日係菜乾煲豬骨,夠火候又足料,絶無味精
仲好好咁添左一次湯俾我地

菜乾煲豬骨

好正好好味,配埋菜飯一齊食,半個人去左上海

回鍋肉

菜飯

蝦仁炒蛋蝦仁夠彈夠口感,份量一啲都唔吝嗇
炒蛋味道好正,挾埋韮王風味爆發
點解可以咁正

紅燒肉

蝦仁炒蛋

勞蘇食推介 —— 醬爆肉絲
係相當出色既平凡小菜,送飯一流
其實個個餸都超餸得飯,十碗飯都唔夠

醬爆肉絲

性價比極高,比好多高端餐廳好味多多聲,但保留平民價錢,唔試只係你損失
驚無位好過啦

#老上海